Tujina

Kraljica Elizabeta II. podpisala sporazum o prihodnjih odnosih z EU

London, 31. 12. 2020 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kmalu zatem, ko je po skoraj osmih urah razprave zeleno luč zanj prižgala lordska zbornica, je britanska kraljica Elizabeta II. podpisala sporazum o prihodnjih odnosih med Združenim kraljestvom in Evropsko unijo. S tem je sporazum uradno postal britanski zakon. Združeno kraljestvo bo opolnoči tako urejeno zapustilo evropski notranji trg in carinsko unijo. Iz MZZ so sporočili, da bo Združeno kraljestvo za Slovenijo tudi po izstopu iz EU pomemben partner.

Sporazum o trgovini in sodelovanju med EU in Otokom je v sredo najprej potrdil spodnji dom britanskega parlamenta, in sicer s 521 glasovi za in 73 proti.

Po potrditvi zakona tudi v lordski zbornici se je britanski premier Boris Johnson poslancem zahvalil za potrditev zakona. "Usoda te velike države je sedaj dokončno v naših rokah," je dejal. Dodal je, da to nalogo "prevzemamo z namenom in interesi britanske javnosti, ki je v središču vsega, kar počnemo".

"31. decembra ob 23. uri zaznamuje nov začetek v zgodovini naše države in novem odnosu z Evropsko unijo kot največjim zaveznikom. Ta trenutek je končno napočil in zdaj je čas, da ga izkoristimo," je še dejal.

Britanska kraljica Elizabeta II. je podpisala sporazum o prihodnjih odnosih med Združenim kraljestvom in Evropsko unijo, s čimer je ta uradno postal britanski zakon.
Britanska kraljica Elizabeta II. je podpisala sporazum o prihodnjih odnosih med Združenim kraljestvom in Evropsko unijo, s čimer je ta uradno postal britanski zakon. FOTO: AP

Kot je znano, sta predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel že v sredo v Bruslju v imenu EU podpisala sporazum o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom po brexitu. Kasneje ga je v Londonu podpisal tudi Johnson.

Sporazum so pogajalci obeh strani sklenili minuli četrtek. Dogovor na 1250 straneh, ki ga bo Evropski parlament potrjeval v prvih mesecih leta 2021, obsega prosto in pravično trgovino, ekonomsko in socialno partnerstvo, varnost državljanov ter upravljanje sporazuma.

S sklenitvijo tega sporazuma sta se strani izognili kaosu po 1. januarju, a bodo takrat vseeno nastopile številne spremembe za državljane in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva.

MZZ: Združeno kraljestvo pomemben partner za Slovenijo tudi po izstopu iz EU

Za Slovenijo bo Združeno kraljestvo tudi po izstopu iz EU pomemben partner. Slovenija si bo v prihodnje prizadevala za nadaljevanje tesnih in dobrih dvostranskih odnosov ter krepitev političnega dialoga in sodelovanja na vseh področjih skupnega interesa, so danes v odzivu na ratifikacijo sporazuma o prihodnjih odnosih Otoka z EU poudarili na MZZ. 

Ob tem je ministrstvo še zapisalo, da bosta Slovenija in Združeno kraljestvo konstruktivno sodelovanje nadaljevala tudi v okviru mednarodnih forumov, "saj delita skupne vrednote, temelječe na vladavini prava. Prav tako bosta nadaljevala sodelovanje v zvezi Nato, kjer je Združeno kraljestvo močan in zanesljiv zaveznik".

Sodelovanje med obema državama bo po navedbah MZZ še posebej pomembno pri prehodu na nove trgovinske odnose, ki jih prinaša izstop Otoka iz EU.

"V interesu obeh držav je, da je ta prehod čim lažji za vsa podjetja ter državljane obeh držav, ki jih bo izstop Združenega kraljestva iz EU kakorkoli zadeval. Zato si bomo še naprej prizadevali tudi za polno izvajanje izstopnega sporazuma," še piše v sporočilu za javnost.

MZZ je ponovil še, da Slovenija pozdravlja potrditev dogovora, ki je plod večmesečnih intenzivnih pogajanj in prinaša celovit okvir prihodnjih odnosov med EU in Združenim kraljestvom, ter ceni vsa prizadevanja obeh pogajalskih strani, ki sta jih vložili za sklenitev dogovora.

Koronavirus pasica november

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slava Rodu
01. 01. 2021 19.59
J..em jim 👑, 🦎🦎🦎🦎🦎🦎SATANISTI!
kure bedne
31. 12. 2020 17.34
+2
Vešča stara je že 120 let ista na slikah. Ja kuščarji imajo dolgo življensko dobo.
samuray1
31. 12. 2020 16.52
-1
Čas je da jezuiti zrušijo kraljestvo zloveščih ljudi. Magari s pomočjo komunizma.
bluzerr
31. 12. 2020 11.39
+4
spoberite se že enkrat. ta Mala Anglija, ki se sama kliče za Veliko Britanijo, naj že končno crkne. hvala bogu da so končno postali mali provincialni otok, in da so bili izgnani iz njihovih suženjskih kolomij.
nikhrast
31. 12. 2020 16.04
-2
Povej razlikomed Great Britain in United Kingdom.
mario64
31. 12. 2020 10.22
+4
dajte ugasnite že to monarhijo to ne spada v 21 stoletje
Sašo Bratušek
31. 12. 2020 09.14
+1
😂 Adrenachrom babica.
hotchilipoper
31. 12. 2020 09.10
+2
A je bila res prijatelca od adama?
jaka
31. 12. 2020 11.12
+1
MojsterSplinter
31. 12. 2020 08.53
+4
No, zbogom že enkrat.