Lokalne volitve 2022

Županski kandidati oddajajo glasove: Pojdite na volišča

Kranj/Celje/Maribor , 04. 12. 2022 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, D.J.
Komentarji
0

Kandidati, ki se v drugem krogu lokalnih volitev potegujejo za županski stolček, oddajajo svoje glasove. Medtem jih je več izpostavilo, da jih skrbi nizka volilna udeležba. Načeloma so na volišča prispeli dobro razpoloženi, marsikoga je spremljala družina, s katero bodo zvečer skupaj pričakali rezultate.

Celjski županski kandidat Matija Kovač si je sicer danes želel dan preživeti v hribih, a mu je to preprečilo vreme. Bo pa naslednje ure preživel v krogu družine, je še povedal po oddaji glasu. V prvem krogu lokalnih volitev je Kovač, ki ga podpirajo v Gibanju Svoboda in Listi Za Celje, prejel 33,1 odstotka glasov. V drugem krogu je njegov nasprotnik aktualni župan s Celjske županove liste Bojan Šrot, ki občino vodi 24 let in, ki je v prvem krogu prejel 46,9 odstotka glasov.

Volilni štab Matije Kovača v prvem krogu.
Volilni štab Matije Kovača v prvem krogu. FOTO: Bobo

Dolgoletni župan Bojan Šrot, ki ga podpirajo v SLS in SDS pa meni, da je bila kampanja v drugem krogu lokalnih volitev bolj vsebinska. Po glasovanju v Krajevni skupnosti Zagrad je še dodal, da je malo razočaran  nad "nekim slabim vzdušjem ali negativno energijo, ki se je v tem predvolilnem času sproščala v okolje", predvsem v odnosu do tujcev. Šrot bo današnji dan sicer preživel v krogu družine. 

Bojan Šrot občino Celje vodi 24 let.
Bojan Šrot občino Celje vodi 24 let. FOTO:

Arsenovič pozval k udeležbi na volitvah

Aktualni mariborski župan Saša Arsenovič, ki se s podpisi podpore poteguje za drugi županski mandat, je danes oddal svoj glas na volišču v osnovni šoli nedaleč od svojega doma. Tja je prišel v spremstvu svoje partnerke in ob tem pozval ljudi, naj se kljub morebitni utrujenosti zaradi super volilnega leta udeležijo tudi teh volitev.

"Razumem, da imate že vsega dovolj. Niste osamljeni pri tem, a vseeno se je treba odločiti, kam bo šlo mesto," je povedal v izjavi za medije ob odhodu z volišča.

Preostanek dneva bo preživel z družino, za katero je imel v zadnjih nekaj tednih zaradi intenzivne volilne kampanje manj časa. "Povezana družina daje moč, da lažje prenašamo neumnosti sodobnega časa," je dejal.

V Mariboru se v drugem krogu za županski stolček potegujeta Saša Arsenovič in Franc Kangler.
V Mariboru se v drugem krogu za županski stolček potegujeta Saša Arsenovič in Franc Kangler. FOTO: Damjan Žibert

Glede volilnega izida ostaja optimist. "Decembra se po navadi pravljice končajo s srečnim koncem," je povedal. Arsenovič se bo tako kot pred štirimi leti, ko je bil še novinec v politiki, pomeril v drugem krogu z nekdanjim županom Francem Kanglerjem (NLS). Ta je tako kot v prvem tudi v drugem krogu županskih volitev oddal svoj glas na predčasnih volitvah.

Svoj glas sta že oddala kranjska županska kandidata 

Kranjski županski kandidat SDS, NSi, SLS in Zelenih Slovenije Ivo Bajec je svoj glas v drugem krogu županskih volitev oddal skupaj s svojo soprogo v gasilskem domu v Britofu. Z volilno kampanjo je zadovoljen, glede volilnega izida pa optimističen.

Kot je ob bližajočem se zaključku volilne tekme povedal kandidat Ivo Bajec, so njegovi občutki dobri. "Še vedno mislim, da bom jutri župan," je dejal. Vesel je, da je bila volilna kampanja mirna, brez težav in nizkih udarcev. To je še posebej pomembno, ker se bo treba v ponedeljek ne glede na izid usesti skupaj in začeti delati s skupnim ciljem v korist Kranja, je pojasnil.

Današnjo volilno nedeljo bo Bajec preživel skupaj s svojo družino. Tik pred zaprtjem volišč pa se bo odpravil v center Kranja v medijsko središče na Mestni občini Kranj, kjer bo na voljo za izjave. Njegovi podporniki bodo zbrani na sedežu kranjskega mestnega odbora SDS, kjer bodo zbirali podatke volilnih zaupnikov.

Volivci vodo izbirali med Matjažem Rakovcem in Ivom Bajcem.
Volivci vodo izbirali med Matjažem Rakovcem in Ivom Bajcem. FOTO: Bobo

V Kranju danes volivci v drugem krogu županskih volitev izbirajo med kandidatom SDS, NSi, SLS in Zelenih Slovenije Bajcem ter kandidatom SD, aktualnim županom Matjažem Rakovcem. Rakovec, ki se poteguje za drugi županski mandat, je v današnjem drugem krogu županskih volitev svoj glas oddal v domu krajanov na Primskovem. Z volilno kampanjo je zadovoljen. Glede izida ostaja optimističen, skrbi pa ga slaba volilna udeležba, za katero upa, da se bo tekom dneva vendarle popravila.

Rakovec je prišel volit skupaj s svojo soprogo in njeno hčerko. Kot je povedal, bo dan glede na deževno vreme verjetno preživel doma, morda pa bosta z ženo odšla na kosilo na Sveti Jošt nad Kranjem ali kam drugam. "Glede na vreme bomo dan preživeli bolj mirno," je dejal Rakovec, ki bo zvečer rezultate pričakal v gostinskem lokalu KluBar v središču mesta.

Boji se, da tudi slabo vreme vpliva na volilno udeležbo, ki je relativno nizka. To je po njegovem sicer kar nekako pričakovano, "glede na to, da so skoraj vsako nedeljo neke volitve". "Poleg tega pada še dež, kar tudi ljudi odvrne od tega, da bi šli na volišča," je ocenil Rakovec, ki upa, da se bo čez dan situacija izboljšala.

Skrbi ga namreč prav nizka udeležba, saj je prepričan, da prav zaradi nje ni slavil že v prvem krogu. Tudi zdaj bo zato rezultat do konca negotov, pričakuje. Rakovec je danes oddal glas tudi na svetovalnem referendumu o spremembah meja krajevne skupnosti. V štirih krajevnih skupnostih v Mestni občini Kranj namreč danes sočasno z drugim krogom županskih volitev potekata svetovalna referenduma o odcepitvi Planine III iz Krajevne skupnosti Primskovo ter o združitvi krajevnih skupnosti Planina in Huje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3