Tujina

Kriza v Mjanmaru: ZN pozval k ustavitvi 'kampanje represije in pokola naroda'

Ženeva, 13. 04. 2021 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA
Komentarji
8

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet je opozorila, da bi vojaško zatiranje protestov v Mjanmaru lahko preraslo v državljansko vojno, kakršni je bila mednarodna skupnost priča v Siriji. Pozvala je tudi h koncu "pokola".

"Obsojanje in sankcije očitno niso dovolj. Vplivne države morajo nujno izvesti usklajen pritisk na vojsko v Mjanmaru, da ustavijo hude kršitve človekovih pravic in morebitne zločine proti človeštvu," je dejala Bacheletova. Spomnila je, da je bilo zaprtih 3080 ljudi, poročila pa kažejo, da je bilo 23 ljudi po tajnem sojenju obsojenih na smrt.

Michelle Bachelet pozvala države, da ne smejo dopustiti, da bi se ponovile smrtonosne napake iz preteklosti v Siriji in drugod.
Michelle Bachelet pozvala države, da ne smejo dopustiti, da bi se ponovile smrtonosne napake iz preteklosti v Siriji in drugod. FOTO: Dreamstime

Poziv je izdala po novem "prelivanju krvi" v Mjanmaru, potem ko so od tam ob koncu tedna poročali o usmrtitvah najmanj 82 oseb v Baguju, kjer je vojska na protestnike streljala z raketnimi granatami in minometi. "Zdi se, da vojska želi okrepiti svojo neusmiljeno politiko nasilja nad ljudmi z uporabo vojaškega nasilja in orožja," je dejala.

Po poročanju urada visoke komisarke za človekove pravice naj bi varnostne sile medicinskemu osebju prav tako preprečile pomoč ranjenim, svojcem pa zaračunale "globo" v višini približno 90 dolarjev, da bi prevzeli trupla umorjenih. 

"Bojim se, da razmere v Mjanmaru vodijo v popoln konflikt," je še dejala Bacheletova. Države ne smejo dopustiti, da bi se ponovile smrtonosne napake iz preteklosti v Siriji in drugod, je opozorila. Urad ZN za človekove pravice je države pozval k takojšnjemu in odločnemu ukrepanju proti vojaški hunti in ustavitvi "kampanje represije in pokola naroda".

V Mjanmaru vlada kaos od začetka februarja, ko je z državnim udarom oblast prevzela vojaška hunta. Etnične oborožene uporniške skupine so medtem v zadnjih tednih okrepile napade na vojsko in policijo, po poročanju AFP so vse močnejša opozorila, da bi se lahko razplamtela državljanska vojna. Vojska se je na te napade maščevala z zračnimi napadi, zaradi česar naj bi bilo razseljenih na tisoče civilistov.

Mjanmar kaže sliko Sirije leta 2011, je opozorila Bacheletova in spomnila na začetek državljanske vojne v tej bližnjevzhodni državi, kjer je bilo v zadnjem desetletju ubitih skoraj 400.000 ljudi, več kot šest milijonov pa je beguncev.

"Tudi tam smo videli mirne proteste, ki so naleteli na nepotrebno in očitno nesorazmerno silo," je dejala. Zaradi brutalne in vztrajne represije države nad lastnim ljudstvom so nekateri posamezniki prijeli za orožje, sledila pa je spirala nasilja po državi, je opozorila.

Oči svetovne javnosti so v Mjanmar uprte od začetka februarja, ko je vojska z udarom prevzela oblast, zaprla politične voditelje in zaključila kratkotrajno obdobje demokracije. V nasilju je bilo doslej po podatkih organizacije za pomoč političnim zapornikom (AAPP) ubitih več kot 700 ljudi. Mednarodne sile so poskusile na oblasti pritisniti s sankcijami, ki so prizadele nekatere poslovne interese države, a doslej niti ti ukrepi niti pozivi k zadržanosti niso ustavili vojske pri nasilnem zatiranju protestov.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

4krogci
13. 04. 2021 18.26
Kdaj bo ZN isto pozval vodilne v SLO?
Generacija56
13. 04. 2021 17.58
+0
Je pa zanimivo. Mnjamar je na dnevnem redu, vsak dan. A iščem članek o tem, da je naš diktator poklical na zagovor sodnike Ustavnega sodišča, pa ga ne najdem. Vse je tiho. A jutri je zagovor.... Potem bomo še samo prebrali, da je ukinil financiranje US?
morituri
13. 04. 2021 18.09
+0
Janša, Janša, Janša, Janša, Janšs........kdaj boš nehal cviliti in se sliniti????????????????????????????
Generacija56
13. 04. 2021 19.16
Ti si pa brez dvoma njegov volilec. Sem pogledal nekoč njegovo volilno bazo, ko so imeli srečanje v Lepeni.... Fotografije. Še on noče imeti nič z vami, le vaš glas.....
Redkokomentira
13. 04. 2021 17.47
+1
Eno so že vnaprej znane besede obsojanja nasilja s strani predstavnikov ZN in drugih voditeljev, drugo pa lobiji proizvajalcev orožja, vzhodnih ali zahodnih, za katere ni lepšega kot pa da se dogaja kaj takšnega. Tako pa lahko vsi po vrsti denarce štejejo... to poganja svet naprej.
turojen
13. 04. 2021 17.43
+3
Pozivajo, smeškoti.. Ameri, kaj zdaj, aja ni nič za vzet..
Reallife
13. 04. 2021 17.34
+1
Pri nas je isto... HUNTA Z CRNIMI ZELJAMI... JE PREVZELA OBLAST.. AMPAK NE ZA DOLGO.
Generacija56
13. 04. 2021 17.12
+0
Zelo preprosto. Tale Kate naj pozove zahodne države naj nehajo podpihovati ljudstvo. Naj povedo, kako so financirale prejšnjo oblast, ki je vzdrževala s pomočjo zahodnih kreditov, ki jih bo to ljudstvo odplačevalo, visoki standard življenja...........