Tujina

Krsta kraljice Elizabete v edinburški katedrali, krasi jo škotska krona

London, 12. 09. 2022 06.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Kralj, Urša Zupan, STA
Komentarji
196

Krsta pokojne britanske kraljice Elizabete II. je v sprevodu prispela v edinburško katedralo sv. Egidija. Na hrastovo krsto, pokrito s škotsko kraljevo zastavo in vencem belega cvetja, so v katedrali položili škotsko krono. Tam so se pri maši zbrali najvišji britanski predstavniki, med njimi britanska premierka Liz Truss in škotska premierka Nicola Sturgeon. Po maši se bo od preminule kraljice lahko poslovila tudi javnost. Evropski parlament pa je ob začetku plenarnega zasedanja v Strasbourgu z minuto molka počastil spomin nanjo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Krsto preminule Elizabete II. so preselili
    02:45
    Iz 24UR: Krsto preminule Elizabete II. so preselili
  • Iz SVETA: Karel III. prvič nagovoril parlament
    02:52
    Iz SVETA: Karel III. prvič nagovoril parlament
  • Prihod krste s kraljico v katedralo sv. Egidija
    02:18
    Prihod krste s kraljico v katedralo sv. Egidija
  • Množice na ulicah Edinburgha in prihodi v katedralo
    01:20
    Množice na ulicah Edinburgha in prihodi v katedralo
  • Kralj Karel III. s kraljico spremljevalko obiskal britanski parlament
    00:42
    Kralj Karel III. s kraljico spremljevalko obiskal britanski parlament

Krsto kraljice Elizabete II. so v katedralo sv. Egidija popoldne v procesiji prepeljali iz palače Holyroodhouse. Na čelu sprevoda so bili prvorojenec pokojne, novi britanski kralj Karel III., ter njegovi sorojenci princesa Anne, princ Andrew in princ Edward. Med njimi princ Andrew edini ni bil v vojaški uniformi. 

Krsto so v tišini nosili vojaki, oblečeni v kilte. Ob približno kilometer dolgi poti od palače do katedrale se je zbralo več tisoč ljudi, ki so na ta način pozdravili najdlje vladajočo britansko monarhinjo.

Pri tem se je zgodil tudi varnostni incident. Policija je potrdila, da je med procesijo aretirala moškega. "22-letnik je bil aretiran zaradi kršitve javnega reda in miru na Royal Mile okoli 14.50," so zapisali. Kot poroča Sky news, je moški iz množice za sprevodom zavpil: "Andrew, ti bolan starec!" Policisti so ga odstranili in ga pridržali. Videoposnetek, objavljen na Twitterju, prikazuje, kako ga policist podre na tla. Ko ga s kraja dogodka odpelje policija, še vedno kriči: "Ogabno!"

Ko je hrastova krsta, pokrita s škotsko kraljevo zastavo in vencem belega cvetja, prispela v katedralo, so nanjo položili škotsko krono, izdelano iz zlata, srebra in dragocenih draguljev. Gre za najstarejše kronske dragulje v Veliki Britaniji in dragulje, ki so med najstarejšimi v Evropi. 

Duhovnik Calum MacLeod je zbranim vernikom, med katerimi sta tudi britanska premierka Liz Truss in škotska premierka Nicola Sturgeon, dejal, da bo Škotska zadnjič pozdravila pokojno kraljico, katere ljubezen do Škotske je bila legendarna.

V katedrali, kjer bo krsta 24 ur, ima javnost prvič možnost obiskati preminulo kraljico, preden jo bodo v torek odpeljali v London. Krono pa bodo vrnili na edinburški grad, kjer je sicer na ogled.

Kralj Karel III. je po maši v spremstvu kraljice žene Camille obiskal škotski parlament. Kralj, oblečen v škotski kilt, se je tam najprej sešel s škotsko premierko Nicolo Sturgeon in vodji parlamentarnih strank. V govoru pred poslanci pa je poudaril, da je njegova mati tako kot on zelo občudovala škotsko ljudstvo.

Predsednica škotskega parlamenta Alison Johnstone je ob obisku Karla III. poudarila, da je bila Elizabeta II. prava prijateljica in podpornica škotskega parlamenta. Sturgeonova pa je izpostavila, da je bila monarhinja navzoča ob številnih trenutkih, pomembnih za škotsko. Škotski poslanci so se preminuli kraljici tudi poklonili z dvema minutama molka.

Novi britanski kralj se je nato vrnil v katedralo in se udeležil bedenja skupaj z ostalimi člani kraljeve družine.

Karel III. nagovoril britanski parlament

Še pred tem sta kralj Karel III. in njegova soproga Camilla obiskala britanski parlament, kjer sta sprejela izraze sožalja predstavnikov spodnjega in zgornjega doma parlamenta. Karel III. je tudi nagovoril parlament. "Ko danes stojim tu pred vami, ne morem, da ne bi čutil teže zgodovine, ki nas obdaja in nas spominja na ključne parlamentarne tradicije, katerim se posvečate člani obeh domov parlamenta," je v svojem prvem nagovoru parlamenta, odkar je na britanskem prestolu nasledil mater, dejal novi kralj. 

Parlament je označil kot "živ instrument naše demokracije", svojo pokojno mamo pa je znova izpostavil kot "zgled nesebične dolžnosti", ki da ji je "z Božjo pomočjo in vašimi nasveti tudi sam odločen zvesto slediti".

Predsednik lordske zbornice John McFall, ki je kraljevemu paru izrekel sožalje v imenu vseh članov zgornjega doma parlamenta, je pokojno kraljico označil kot "voditeljico in hkrati služabnico ljudi", ki je s svojo skromnostjo in integriteto vzbujala spoštovanje in zanimanje ljudi po vsem svetu.

Predsednik spodnjega doma Lindsay Hoyle pa je izpostavil, da smrt kraljice občutijo po vsem svetu. Kot je dodal, so časniki te dni polni kraljičinih fotografij, a najbolj ganljive so tiste, na katerih je skupaj s svojo družino. "Naša žalost je globoka, a vemo, da je vaša še globlja," je dejal.

Obisk kralja Karla III. v britanskem parlamentu
Obisk kralja Karla III. v britanskem parlamentu FOTO: AP
Na VOYO so na voljo tudi številni dokumentarni filmi o kraljevi družini.

Kraljevi par se je nato poslovil od zbrane množice, zapustil Westminstrsko palačo in z letalom odpotoval v škotski Edinburg, kjer je kralj med uradno slovesnostjo prejel ključe mesta. Elizabeta II. je nazadnje prejela in predala ključe junija letos, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

Hrastovo krsto, pokrito s škotsko kraljevo zastavo in vencem belega cvetja, so sicer v nedeljo v spremstvu sedmih vozil s škotskega gradu Balmoral, kjer je Elizabeta II. umrla, odpeljali do škotske prestolnice. Na poti do Edinburga so se preminuli monarhinji poklonile množice, ki so se zbrale ob cesti. Čez noč je počivala v palači Holyroodhouse, ki je uradna rezidenca britanskega monarha na Škotskem.

Evropski parlament z minuto molka 

Evropski parlament je popoldne ob začetku plenarnega zasedanja v Strasbourgu z minuto molka počastil spomin na kraljico Elizabeto II. Predsednica Roberta Metsola je pred minuto molka poudarila, da so le redki tako zaznamovali zgodovino kot pokojna kraljica. Kot je dejala, še vedno odmeva govor Elizabete II. v Evropskem parlamentu iz leta 1992, v katerem je monarhinja raznolikost Evrope izpostavila kot njeno močno plat, Evropski parlament pa pohvalila kot simbol okrevanja Evrope po številnih vojnah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (196)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Majerca
12. 09. 2022 21.40
+1
Častitljiva oseba, častitljiva starost. Naj počiva v miru.
Zagor-te -nej
12. 09. 2022 20.21
+4
Med njimi princ Andrew edini ni bil v vojaški uniformi. Jo je pa imela princesa Anne in to z vsemi medaljami in čini . Spet se piše na pamet.
nikhrast
12. 09. 2022 20.55
-2
Pa vidiš koliko odlikovanj in činov je Andrew imel pripetih na suknjiču.
mhri47
12. 09. 2022 20.20
+0
Kapo dol pred kraljico. Ampak tale Karlova ljubica Kamila mi pa deluje zelo negativno in išče samo koristi v kraljevi družini. Ista je kot Meghan
Jagenjcek
12. 09. 2022 19.51
+3
Komentarji nedostojni človeka.Tole je ogledalo naše družbe.
ArseneLupin
12. 09. 2022 19.51
-3
Naokoli jo prevažajo z nemškim mrlišlim avtom, kakšen popoln propad je v času njenega vladanja doživela britanska avtomobilska industrija.
daiči
12. 09. 2022 19.19
-1
Na kolk pa cenjo vrednost tistale krone zgori od gospe? Upam da majo vojsko u civilu okol truge in krone, ker rop ni izključen. Tistali klovni nasemljen v rdečo mi delujejo bolj klovni k stražarji.
wsharky
12. 09. 2022 18.43
+5
ime katedrale in kralja, pa enako kot je vuk karadjic pred leti pisal, ajajaj - pisi kao sto govoris :)
mike013
12. 09. 2022 18.23
+8
Izredna novica umrl je Janez iz Rajbnice.... a bo šel POP TV tud tole reportažo pokrit, pa o njej poročal cel mesec, ja ni je več....lajf gre naprej...nardila pa tud ni nič kej posebnega razen tega da je živela na plečih svojih ljudi
marc3
12. 09. 2022 19.45
-2
Se popolnoma strinjam. Poleg tega je bila stara skoraj 100 let.
nikhrast
12. 09. 2022 20.52
-2
Ti pa sigurno ne bi služil svojemu narodu do te starosti. Sploh veš koliko opravkov je imela letno?
mike013
12. 09. 2022 18.21
+8
umrl je Tone iz Sela pri Šumberku pogreb bo čez kak mesec, pošljite pop tv svoje novinarje da bodo cel mesec poročali kako dober je bil Tone v svojem življenju....Mislim pa koga briga šla je ni j več lajf gre naprej...
Walter Pravicek
12. 09. 2022 18.10
+6
Umrla kraljica Elizabeta je bila rojena v Londonu in ni Škotinja.Neumnost brez zgodovinskih primerjav.
Dr.Rugelj
12. 09. 2022 19.34
+0
Če se hrček skoti v akvariju je potem riba ?
Thinkvision
12. 09. 2022 17.57
+4
S čem ke truplo premažejo, da zdrži 10 dni v krsti brez vonja ?
Dr.Rugelj
12. 09. 2022 19.12
-3
esteller
12. 09. 2022 19.28
+1
Imajo hlajenje notri v teh krstah. Dejansko.
Mio56
12. 09. 2022 17.36
+3
Tko kkr zurajo za ta pogreb me resno skrbi, da ko bo konc da bodo se koga pospravli, da bodo lahko nadaljeval 😂😂😂
Pikapokapolonica
12. 09. 2022 17.18
+3
Vsak dan znova se sprašujem, zakaj nekateri berete te članke in morda celo gledate BBC ali CNN, če imate tako negativno mnenje o vsem.
marc3
12. 09. 2022 19.46
-1
Mukec
12. 09. 2022 17.04
+3
Žalostno. Da pri 96 letih umreš.....
nikhrast
12. 09. 2022 17.20
+2
To je protokol, kot pri vse takšnih pogrebih.
štajerc65
12. 09. 2022 16.52
+4
Dobro a to je pogreb ali karneval?
1918
12. 09. 2022 19.39
+0
a si kdaj gleda l pogreb ljubljenega maršala?
Pikapokapolonica
12. 09. 2022 16.49
+1
Koliko primitivizem je med komentatorji. Pa kljub temu iz dneva v dan tukaj pišete nesmisle. Zakaj? Da se spucate, ker se drugje ne morete?
Pikapokapolonica
12. 09. 2022 16.49
+2
Drugorazredni
12. 09. 2022 16.47
+6
Kakšni festivali
gr rg
12. 09. 2022 16.43
+8
Bi bilo zanimivo videt kaj je v krsti, če je sploh kaj.
Kitamita
12. 09. 2022 17.31
-7
Ja točno tako ane vse je zarota lažejo skrivajo intelektualc 😄 🤣 😂 😆
1918
12. 09. 2022 19.40
+3
nikhrast
12. 09. 2022 16.35
-11
Blesavi komentarji, kaj češ, Slovenija nima zgodovine. Ves dopoldan že gledam ta prenos krste v St Giles kathedralo, samo poglej ta protokol, pa uniforme..., neverjetno koliko zgodovine ima Britanija.
Millady
12. 09. 2022 16.55
+9
Ima manj zgodovine kot Italija ali Grčija, ampak oni niso kičasti kot Angleži, ki so pokradli pol sveta. Pljuc za njihovo zgodovino.
nikhrast
12. 09. 2022 17.18
-8
Kradli so pa vsi, poglej koliko so nam pokradli komunisti, tiho smo, še boljše življenje smo si ustvarili.
Kitamita
12. 09. 2022 17.32
-4
Kitamita
12. 09. 2022 17.33
-6
Pokradli koga pa so pokradli Srbek Milorad osvajal so kot mnogi narodi samo bolj so bili uspešni kot drugi
Kitamita
12. 09. 2022 17.36
-5
Milorad pa še to tvoji so bili leta 1930 70 procentov nepismeni zato ne pljuvaj čez Britance
komarec
12. 09. 2022 16.17
+7
Zanimivo bi bili vedeti kakšna je sodba bogeca?
1918
12. 09. 2022 19.41
+2
boš zvedel ko boš prišil pred božjo sodbo, ta čas pa potrpi