Tujina

Tropska nevihta Elsa naj bi po prehodu Kube svojo pot nadaljevala proti Floridi

Havana, 05. 07. 2021 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Za dve kubanski provinci so oblasti pred prihodom tropske nevihte Elsa izdale opozorilo pred orkanom. Evakuirali so tudi več kot 100 tisoč ljudi. Potem Kubi pa naj bi nevihta svojo pot nadaljevala proti Floridi. Močno deževje je na otoku prineslo večje poplave in tudi zemeljske plaze.

Tropska nevihta Elsa je prešla Kubo, vendar pa se vreme tam še ne bo ustalilo. V torek se bodo po osrednjem delu otoka in na zahodu nevihte še nadaljevala, poroča The Independent.

Priprave na tropsko nevihto na Floridi
Priprave na tropsko nevihto na Floridi FOTO: Profimedia

Florida in obalni predeli Gruzije bi se lahko v torek, ko bo nevihta po napovedih začela slabeti, lahk soočili le še z manjšimi poplavami. Opozorila o tropskih nevihtah pa medtem veljajo vzdolž celotne južne Floride.

V soboto je guverner Floride Ron DeSantis izdal izredno stanje za 15 okrožij, vključno z Miami-Dadeom. "Vsi prebivalci Floride, ki leži na potencialni poti nevihte, se morajo pripraviti na tveganje za posamezne vrtince, nevihte, močne padavine in bliskovite poplave," je dejal.

Po napovedih bo Elsa v torek in sredo svojo pot nadaljevala proti zahodni obali Floride, še napoveduje NHC. V Miamiju so zaradi napovedanega prihoda nevihte že porušili še preostanek stavbe.

Pred prihodom tropske nevihte Elsa so oblasti za dve kubanski provinci na Kubi Cienfuegos in Matanzas v torek izdale opozorilo pred orkanom. Prav tako so prebivalce opozorili, naj pazijo na nenadne poplave in plazove. Z najbolj ogroženih območij so že evakuirali več kot 100 tisoč ljudi.

Tropska nevihta Elsa
Tropska nevihta Elsa FOTO: Profimedia

V petek je Elsa postala prvi orkan atlantske sezone, nato pa je oslabela v tropsko nevihto. Ob prehodu čez Dominikansko republiko so se zaradi močnih vetrov zrušili zidovi. Umrli sta vsaj dve osebi. Prav tako je po besedah premierja Allena Chastaneta na vzhodnokaribskem otoku St. Lucia umrl še en moški.

Na Barbadosu naj bi bilo medtem poškodovanih na stotine domov.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.