Tujina

Kubanska kriza nevarnejša, nasproti sta si stali enakovredni jedrski sili

Washington/Moskva/Berlin/Havana, 17. 10. 2022 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Odkar je ruski predsednik Vladimir Putin septembra omenil, da se bo Rusija v primeru grožnje odzvala tudi z jedrskim orožjem, se zvišuje napetost glede njegove uporabe. Kako verjetna je? Ameriška raziskovalka Heather Williams meni, da je možnost atomskega napada sicer prisotna že od začetka ruskega napada, a da se trenja nikakor ne morejo primerjati s tistimi med kubansko krizo leta 1962. Poleg omenjenih obdobij se je svet s skorajšnjim jedrskim spopadom nevede srečal tudi leta 1983 med Natovo vojaško vajo Able Archer.

Izstrelitev ruske medcelinske balistične rakete Jars
Izstrelitev ruske medcelinske balistične rakete Jars FOTO: AP

Med bolj znanimi obdobji, ko je v zraku visela grožnja z jedrskimi orožji, je kubanska kriza leta 1962. Takrat sta Sovjetska zveza in Združene države Amerike vzajemno na ozemlja drugih držav nameščali jedrsko oborožitev. Sovjeti so to storili na Kubi, Američani pa v Turčiji.  Ko so ZDA na Kubi odkrile, da Sovjeti na Kubi nameščajo jedrske konice, je napetost med jedrskima velesilama močno narasla. V odziv je zato takratni predsednik John F. Kennedy ameriški mornarici odredil blokado Kube, Sovjetsko zvezo pa pozval, naj jedrsko orožje z bližnjega otoka odstrani, spominja Newsweek. 

Svet je nato naslednja dva tedna na trnih čakal, ali se bo kriza zaostrila. V tem času se je v Združenih državah na možnost udara pripravljalo tudi civilno prebivalstvo. "Če bi se oglasila sirena, bi se vsi otroci v razredu stisnili skupaj in pomolili glave pod mizo," je opisoval Jack Commander, ki je bil takrat star šest let in je ravno začel z obiskovanjem pouka. Povedal je tudi, da so dotične vaje v Floridi postale stalnica. Ker je Jack z družino živel v bližini zračne baze ameriške vojske, se spominja tudi neprestanih preletov bombnikov nad njegovo hišo. 

Vojaška letala
Vojaška letala FOTO: Thinkstock

"Slišalo se je, kot da več sto bombnikov leta nad nami, okna so se vseh 10 dni neprestano tresla zaradi preletov. Bombniki so ves čas le vzletali, krožili in pristajali, bili so v stalni pripravljenosti," je opisoval. Dejal je tudi, da je po koncu krize, ko je Sovjetska zveza le pristala na umik orožja, občutil veliko olajšanje. Umiku sovjetskih raket s Kube je sledil tudi umik ameriških raket s Turčije.

Zakaj in kaj je danes drugače?

Sodelavka programa za mednarodno varnost pri Centru za strateške in mednarodne študije Heather Williams je za Newsweek podrobneje predstavila, kako so se stvari v zadnjih 60 letih spremenile. Prvič, kubanska kriza se je končala v roku 13 dni, medtem ko je od ruskega napada na Ukrajino minilo že skoraj osem mesecev. Septembra je Putin ob napovedi delne mobilizacije odprto spregovoril tudi o možni uporabi jedrskega orožja, pa še to le v primeru, da se bo Rusija počutila ozemeljsko ogroženo.  Williamsova pa poudarja, da je tudi pri tem konfliktu v resnici že od samega začetka prisotna tudi prikrita jedrska grožnja. Kasneje so jedrsko orožje omenili tudi predsedniki drugih držav.

Ruski tanker Balaklava ob Kubi
Ruski tanker Balaklava ob Kubi FOTO: AP

Prav tako sta si bili velesili takrat po vojaški moči bolj enakovredni, je tudi povedala znanstvenica. "V trenutni situaciji pa Ukrajina nima jedrskega orožja, zato je dinamika nekoliko drugačna," je povedala. "Kubanska kriza je bila veliko bolj nevarna v tem smislu, da sta si nasproti stali enakovredni in približno enako močni jedrski državi, kar pa v tem primeru ne drži," je zaključila. 

Od takrat se je močno spremenilo tudi samo jedrsko orožje. "Zdaj bi se lahko uporabilo taktično jedrsko orožje. Gre za rakete z manjšo močjo in krajšim dosegom, ki bi se lahko uporabljale na bojišču,"  je razlagala Williamsova. Med kubansko raketno krizo so gradili predvsem večja in bolj zmogljiva orožja za množično uničenje. 

22. oktobra je predsednik Kennedy naznanil morsko blokado Kube.
22. oktobra je predsednik Kennedy naznanil morsko blokado Kube. FOTO: AP

Nazadnje je Williamsova je primerjala verjetnosti uresničitve groženj. Meni, da je v trenutnem konfliktu manj verjetno, da bi Putin posegel po raketah, opremljenih z atomskim orožjem, saj bi lahko izgubil naklonjenost zaveznikov, a da kljub temu njegovih groženj ne smemo obravnavati kot popolnoma brezpredmetne. 

Able Archer leta 1983: Manj znanj, a morda bolj nevaren incident

Poleg Kubanske raketne krize so se v času hladne vojne napetosti med blokoma nevarno zvišale večkrat. Eden izmed takih primerov se je zgodil tudi leta 1983, ko so ZDA z Natom v Zahodnem delu Nemčije izvajale letne vojaške vaje Autumn Forge 83. Tistega leta je bilo preverjanje bojne pripravljenosti sestavljeno iz šestih vojaških vaj, v katerih je sodelovalo približno 100.000 vojakov. Zadnja izmed njih je bila Able Archer, vaja, s katero so preizkušali postopke poveljevanja in nadzora v primeru napada s konvencionalnim ali jedrskim orožjem. 

Nemški tank med vajo Autumn Forge leta 19983
Nemški tank med vajo Autumn Forge leta 19983 FOTO: Profimedia

A istega leta so bili Sovjeti prepričani, da je Able Archer le krinka, s pomočjo katere bodo ZDA napadle Sovjetsko zvezo. Takratni dokumenti KGB-ja so vsebovali več opozoril, da sovjetski agenti opažajo posredne znake priprav na jedrski napad, kot so napovedi povišane vojaške pripravljenosti in vojaške vaje, piše Atomic Heritage Fundation.  Vaja je sicer potekala že v tako napetem obdobju. Septembra 1983 so Rusi sestrelili korejsko potniško letalo, ker je zašlo v ruski zračni prostor. Umrlo je vseh 269 ljudi na krovu. 

Prav tako je Nato istega leta nekoliko spremenil potek omenjene vaje. Vanjo so vključili tudi nekatere visoke uradnike, med njimi tudi predsednika ZDA Reagana (ki se vaje sicer na koncu ni udeležil), spremenili tudi način medsebojnega obveščanja, sile pa so za vajo razglasile stanje visoke pripravljenosti. 

Vaja se je začela 2. novembra leta 1983, Nato je svoje sile v stanje visoke pripravljenosti postavil 8. novembra. O poteku in specifikah vaje Sovjetov niso obveščali, zato so KGB agenti državo takrat pozvali, da se morda bliža jedrski napad. Zveza je zato v zrak poslala poljska in vzhodnonemška bombna letala, opremljena s 70  balističnimi raketami SS-20, na pot so se odpravile tudi jedrske podmornice. Napetost se je nato znižala šele 11. novembra, ko je Nato zaključeval z vajo, sovjetska letala in podmornice pa so se umaknile. 

Po podatkih kasnejših poročil se zahodni blok ni zavedal, kako močno so z vajo izzvali Sovjete. Ameriški tajni agenti naj bi sicer nekaj informacij o premiku vzhodnih sil prejeli, a so jih obravnavali za propagando. Da gre za resnično grožnjo, naj bi ugotovili britanski tajni agenti. Pri tem so se sklicevali na dejstvo, da je Sovjetska zveza na teren več tisoč vojakov poslala v času državnega praznika. Američani so odgovornost za poviševanje napetosti prevzeli šele sedem let kasneje, dokumente o operaciji pa je širša javnost lahko uzrla šele leta 2013. 

In čeprav je stopnjevanje napetosti leta 1983 manj znano kot med Kubansko raketno krizo, mnogi oficirji in vojaški uradniki menijo, da je bila prva operacija celo nekoliko bolj nevarna od krize leta 1962. "Able Archer bi lahko sprožil nenamerno jedrsko katastrofo tako na strani ZDA kot na sovjetski strani. Posledice bi bile hujše kot leta 1962," je opozoril nekdanji direktor avstralske skupne obveščevalne agencije Paul Dibb. Sovjetski generalni sekretar Mihail Gorbačov je prav tako zatrdil, da se svet v povojnih časih do leta 1983 ni približal tako veliki možnosti katastrofe. 

KOMENTARJI (192)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tbmb
18. 10. 2022 08.10
+1
To je biznis vojna na kateri vsi služijo! Zamenjala je Covid biznis! Kaj vam ni to jasno !
Koroški Slovenec
17. 10. 2022 21.31
+2
Zanimivo je, da je vse v preteklosti bilo bolj težko in napeto. Tudi po 10 dnevni vojni se sedaj mečejo ven tisti, ki se sploh niso borili in so sedeli v gostilni, kjer sem bil tudi sam, pri sosednji mizi. Prijatelj mi je priznal, da ko so prve krogle priletele nad njegovo glavo iz kasarne in se zarile v deblo, da mu je malce ušlo na sprednji stranmi hlač, po nekaj letih pa sem ga slišal in me ni opazil, da sem bil prepričan, da mu Rambo ne seže do gležnjev.
Soulless
19. 10. 2022 16.12
Itak so bili sami Ramboti. S prijatelji smo radi šli pit špricerje, pa so naši vojaki veselo hodili pit in potem čisto opiti ven na teren. Sem šel v naborništvo naj mi dajo puško, da me je strah, ko vidim kdo se bori za nas. Bil sem star 19 let, ampak še ne v vojski. Pod marš me je nagnal ven. Zdaj so pa vsi heroji.
_Heisenberg_
17. 10. 2022 21.10
-5
Kaz podpiram rusijo,naj resetira svet.Se posebej amreiko in nas zahodni.medij.
c-2040
17. 10. 2022 20.22
+2
Sedem let so rabili, da so ugotovili, kako so vznemirili Rusijo? Dolga lajtnga... ))
periot22
17. 10. 2022 19.17
-3
Ameriške laži!
SAME KLOBASE
17. 10. 2022 18.06
+2
PALICA IMA DVA KONCA.... torej nekoga ki je v drugi svetovni vojni napravil 1 in največji zločin je malo strah
VoxP
17. 10. 2022 16.41
-5
Kdo je prvi uporabil jedrsko orožje in zakaj? Rezultat slik za to, kdo je v zgodovini uporabljal jedrsko orožje Prva eksplozija jedrskega orožja na svetu 16. julija 1945 v Novi Mehiki, ko so ZDA preizkusile svojo prvo jedrsko bombo. Nič po treh tednih se je svet spremenil. 6. avgusta 1945 so ZDA odvrgle atomsko bombo na japonsko mesto Hirošima. Ubila ali ranila je skoraj 130.000 ljudi. Od leta 2022 je bilo ocenjeno, da je približno 4178 jedrskih konic pripadalo trem zaveznicam Nata, ZDA, Franciji in Združenemu kraljestvu. Analitiki jedrskega orožja ocenjujejo, da ima devet jedrskih držav na svetu – Kitajska, Francija, Indija, Izrael, Severna Koreja, Pakistan, Rusija, Združeno kraljestvo in Združene države – skupno okoli 13.000 jedrskih konic, glede na Združenje za nadzor orožja. Po upokojitvi je največja bomba, ki je trenutno v uporabi v jedrskem arzenalu ZDA, B83 z največjo močjo 1,2 megatona. B53 je v vlogi razbijanja bunkerjev zamenjal B61 Mod 11. KOGA SE JE DEJANSKO POTREBNO BATI GLEDE UPORABE
rr3
17. 10. 2022 16.46
+2
Pametni se psihopata kot je Putin, ki ga baš boli k. zate.... in tebe ki si še večji beda k.
AlexReal
17. 10. 2022 19.29
+3
Putina , Kim Jong Una, in podobne psihiče, ki imajo možnosti pritiskanja na gumbe jedrskih bomb !
Rains
17. 10. 2022 20.40
+5
Američani meni kot Evropejcu še nikoli ni grozila z jedrsko bombo. Rusi so mi pa.
Rains
17. 10. 2022 20.41
+3
Američani meni kot Evropejcu še nikoli niso grozili z jedrsko bombo. Rusi so mi pa.
scipio
17. 10. 2022 16.24
-3
Srbija je balkanska kuba. In v tej vlogi uživa, ker je to edina vloga, ki ji na svetu preostane...lačni bodo sicer manj kot so kubanci, brezizgledni pa so vsaj za 100 let enako...Vsi albanci, kosovari, makedonci, črnogorci, pa bolgari in romuni, da o (zanje) gospodih hrvatih in madžarih sploh ne govorimo, vsi se jim lahko režijo prek plota! ...krivi pa so si sami, ta nesojeni balkanski piemonte...
sumerci
17. 10. 2022 16.21
+6
Sramota,da se kaj takega dogaja v tem času-Vse skupaj so zakuhali miljarderji.ki so tudi strici iz ozadja.Ma kdo pa kaj vpraša navdnega človeka .Vedeti je treba da se take vojne pripravljajo kar nekaj časa.
AlternativeFacts
17. 10. 2022 16.00
-3
( Zmaga Ukrajini ... 17.10.2022, 11:11:49....A te kaj prst boli od stalnih poskusov preusmerjanja pozornosti? Ko že omenjaš "Bidnov sindrom",... se morda spomniš kako se je začelo in kdo je koga napadel? ) ...@Tvoj edini argument je, kdo je koga napael. Model UKRAJINCI so prvio napadli. Če se že gremo vrtec..Bo šlo, boš lahko pojdel vsa poročila , ki jih je OVSE pisal na temo kršitve premirja v Ukrajini iz strani Ukrajine? .... 15. februarja je OVSE zabeležila 41 kršitev prekinitve ognja, ko so kijevske sile začele obstreljevati Donbas...... 16. februar: 76 kršitev..... 17. februar: 316 kršitev..... 18. februar: 654 kršitev.... 19. februar: 1.413 kršitev..... 20.–21. februar: 2.026 kršitev..... 22. februar: 1.484 kršitev.....Če ti to nič ne pove, lahko pobrskaš za zemljevidom ki ga je objavil OVSE, kaže pa topniške eksplozije, ki so jih v dnevnih povzetkih dokumentirali »opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje (OVSE), nameščeni na fronti«. Velika večina eksplozij granat je bila na območju, kjer živijo rusko govoreči ljudje, ki so bili zadnjih 8 let pod vojaškim obleganjem. (Od leta 2014 je bilo v spopadih ubitih 14.000 večinoma etničnih Rusov.)......Torej kako se je začelo, kdo je napadel?
Arguss
17. 10. 2022 15.52
-1
Jedrske press nebulozne vojne ne bo.
24urbutalci
17. 10. 2022 15.58
+2
Think again... Rusija za razliko od takratne Japonske ima jedrsko orožje...
myomy
17. 10. 2022 15.20
+8
Ukrajina ni ne v NATU, ne v EU. Prav tako niso bile ne Jugoslavija, ne Irak, ne Afganistan, ne Libija in ne Sirija. Torej je to, da je NATO obrambna vojaška organizacija čista laž. In kaj imamo Slovenci z Afganistanom? Ali pa z Ukrajino? Branimo njihove demokratično postavljene vlade, ali človekove pravice, ki so že od nekdaj bile del teh držav? Dejte ga no tolk lomit.
rr3
17. 10. 2022 16.50
-3
Prav brihten pa nisi dokler jo s palco ne fašeš po hrbtu
17. 10. 2022 15.13
+6
Rusija naj takoj namesti raketete nakubi in poslje podmornice do flofide
Ate_ist
17. 10. 2022 15.09
+5
naj objasnim vsem velikim amerikofilom, evrofilom in ukrofilom, vojne na ukrajini rusija ne more izgubiti. nespametna ameriška politična elita na oblasti je preprosto spregledala dejstvo, da jedrska velesila vojne ne more izgubiti. tako BO rusija zmagala, ali pa nas ne bo. putin je jasno povedal, kaj nam bo svet v katerem ne bo rusije. ameriška elita pa se pridobljenemu tudi zlepa ne bo hotela odreči. v tej vojni bo izginila ukrajina, evropa pa bo ekonomsko potolčena v stanje tretjega sveta. zamanj se napenjate in delate velike, ste le žabe v loncu vode ki bo vsak čas vzkipela.
Beli štumf
17. 10. 2022 15.15
-2
Nic kar si napisal ne drzi...zal. Rusija ne more niti Ukrajine osvojiti.
Zmaga Ukrajini ...
17. 10. 2022 15.58
-3
putler je jasno povedal in dvignil prst, ate_ist pa se je isti hip polulal od strahu. In zdaj od silne prestrašenosti gleda v stekleno kuglo in vedežuje ter histerično bilda svoj ego z nasveti drugim. Tvoje sanje o veliki in močni rusiji so se razblinile kot milni mehurček. Dejansko zaradi putlerjeve oslabljenosti obstaja resna nevarnost razpada rusije, če to razumeš ali ne. Skratka, raje se loti komentiranja lažjih tem, morda onega sanjskega moškega, Kardashianke, ipd.
gr?arica
17. 10. 2022 17.06
+3
Banderovec....zate so se tiste teme o sanjskem moskm , kmetija in podobno pretezke. Znanje zgodovine in geopolitike pa nimas niti za malo solo
Entip?ek
17. 10. 2022 15.09
+1
Da bi kdo tedaj ali zdaj napadel ali vsaj planiral napad na rusijo, bi moral biti totalni idi.....ot in mislim, da takega ni ne v evropi, ne v ameriki in tudi drugje po svetu ...seveda pa ta fraza lepo sluzi putinu pri njegovih ambicijah, kjer mu lelo prikimava lukašenko, ki tudi vsepovsod vidi moznost agresije na belorusijo ...pač dva diktatorja, ki jima ni nič mar....bo pa putin vsaj prišel v učbenike kot še eden vojni zločinec...tud to verjetno za njega, ku se mu počasi izteka zemeljsko obdobje nekaj šteje....
Beli štumf
17. 10. 2022 15.08
+0
Toliko ljudi kot je umorila Rusija...ni primera na svetu. 1. Carski pomori narodov v Sibiriji 2. Leninove cistke 3. Stalinove cistke. 4. Stalinov Holodomor kjer je pobil 7 milijonov Ukrajincev 5. Gulagi in taborisca 6. umori in plenjenje vzhodne Evrope med 1945 in 1990. 7. Kubanska kriza 8. Afaganistan med 1980 in 1989 9. Sirija do tal unicena 10. Kambodza, rdeci kmeri 11. Severna Koreja. 12. Kuba 13. Venezuela 14. Vietnam 15. Gruzija 16. Ukrajina .....
Blokiran Drugi Človek
17. 10. 2022 15.21
-1
Cerkev pa z razlogom skriva svoje arhive pred javnostjo v vatikanu... tok v razmislek...
Zmaga Ukrajini ...
17. 10. 2022 16.00
+0
Ja, pa še Blaž eni ni dal vrtnice,... tok v razmislek...
Beli štumf
17. 10. 2022 15.05
+4
Vsaka drzava ki je samostojna in suverena...se sama.odloca z kom bo v paktu ..a se kdo vtika v pakte Rusija z nekom drugim? ..Vsaka drzava se lahko pridruzi Natu, ce to sama zeli. Drzave vzhodne Evrope Sovrazijo Rusijo...paranoicno..ker se je bojijo..dobro vedo kaj pomeni Ruski nadzor..podrejanje in smrt. Rusija je vedno vse drzave kjer js bila izkoriscala..kradla..unicevala in morila..v tisocih..Ukrajina zato dobro ve kaj jo caka ce pade.
Night fly
17. 10. 2022 15.00
-6
V danasnji konfrontaciji sil ne gre vec za ideoloski predznak , ampak izkljucno za interese , jacanjem moci ZDA in Evrope ,ki sta 32 let nazaj sklenili mir z Rusijo ,,,toda samo Mir jima ni vsec ,ker z mirom in posteno trgovino ne vedo kaj poceti . Ozemlja se po doktrini diktatorjev osvaja z nasiljem , strahom ,smrtjo . Zakaj se je zgodil Maidan -Kijev 2014 ,,in kdo je vnel ta ogenj smrti ? Zakaj se v Evropi ne postavi teh vprasnj ...............zakaj moramo samo vztrajni in pogumni drzavljani tega sveta gledati in poslusati SENATNA zaslisanja drzavnih sekretarjev , ki so vse te operacije vodili po podpisu predsednika ZDA ,ki je vse to odbril . Toda vecina sveta tega ne slisi , ne vidi ,niti ne ve kaj se je zgodilo 2014 v Kijevu . Ljudje vidijo zdaj samo posnetke enostranskega prikazovanja vojne -----letos , 8 letno morijo ruskih civilov v Ukrajini pa ne vidi nihce ,ne ve za nic ,ker je bilo vse zamolcano . In zakaj je bilo zamolcano 14 -16 000 mrtvih civilih ? Kje je UN , RK , Evropa , vse ostale organizacije .....vse zatajilo . Isto je bilo v 30 letih v Nemciji . Britanci in v ZDA so takrat se na veliko heil-lali brkota v Berlinu . Odgovori ,pojasnila ? Jih ni in jih ne bo .
Beli štumf
17. 10. 2022 15.02
+2
Pa kaj ti bluzis..pa govoris kot da je Rusija miroljubna drzava....ta tvoja rusija trenutno kolje ropa..posiljuje po Ukrajini...nekaj kar ZDA nisk nikoli pocele v tej obliki nasilja...
bu?e24 1
17. 10. 2022 15.47
Dr. Dy
17. 10. 2022 14.57
+0
A pa ni zanimivo da je skoz ista tezava. Tud 1962 je ZDA postavla v Turciji baze, ampak ko so pa to Rusi nardil na kubi pa totalna katastrofa... in so se prvi Rusi umaknili iz Kube pol sele ZDA iz Turcije. In zdej je spet nato rinil v Ukrajino, ja in kaj so mislili da bojo Rusi nardil? Mislm sej se skoz ponavlja pa dobr vemo kdo prvi rine v koga. Itak pa vedno nasanka tretja drzava, katero so lastni voditelji prodali.
Night fly
17. 10. 2022 14.52
-3
Millady 17.10.2022, 13:41:19 tudi sam to menim , ne vem zakaj novinarji primerjajo dve stvari ,, izzvani v popolnoma razlicnih casih , pa tudi do dveh nasprotnikov je ostal samo eden ---ZDA ,k i se naprej vsiljujejo svojo voljo in ´´demokracijo´´ vsepovsod ,,,,,predvsem z orozjem in smrtjo . SZ ni vec , nastala je nova drzava Rusija , ki je postala enakopraven element , subjekt svetovnega reda ,trgovine in Miru ............dokler ga ni Obama sesul prvo v Libiji ,potem Siriji ,nato v Kijevu ..............z nobelovo nagrado v zepu .