Tujina

Ladislav Lipič: Če pade Harkov, imajo ruske enote prosto pot

Ljubljana, 02. 03. 2022 22.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER, Mirko Vorkapić
Komentarji
29

Mineva teden dni od začetka ruske invazije na Ukrajino, ki jo je Vladimir Putin poimenoval "posebna operacija", v kateri si prizadeva "demilitarizirati" in "denacificirati" Ukrajino. Kakšno je stanje na terenu? Kako visoke so žrtve na obeh straneh? Zakaj je Harkov tako pomembno mesto in ali lahko Putin zdrži pritisk na mednarodni in domači fronti. O tem je v oddaji 24UR ZVEČER spregovoril nekdanji načelnik generalštaba slovenske vojske generalmajor Ladislav Lipič.

Medtem, ko ruska vojska vztrajno napreduje, a se ob tem srečuje s krčevitim odporom ukrajincev, ki branijo vsako ped ozemlja, se zastavlja vprašanje, ali ima ruska vojska dovolj moči, da spravi na kolena največjo evropsko državo. Ruske enote se s treh smeri približujejo Kijevu, 64-kilometrska kolona pa naj bi bila od mesta oddaljena le še 20 kilometrov. Bo ukrajinska prestolnica zdržala napade ruskih sil?

Nekdanji načelnik generalštaba SV Ladislav Lipič pravi, da prihaja odločilno obdobje, ko se bo pokazalo, ali so ruske sile toliko odporne na delovanje ukrajinske vojske in celotnega odpora. "Ni samo regularna ukrajinska vojska tista, ki brani svojo državo. Ukrajino branijo pravzaprav vsi Ukrajinci. To je posebnost, ki se uveljavi vedno, ko pride do ogrožanja varnosti neke suverne države. Ob odporu ljudi, ni sile, ki bi lahko bila uspešna. Seveda, če se ta uspeh ne zagotovi za pogajalsko mizo. Zato je tudi iz zgodovine pomembno, da se ne sprašujemo o smiselnosti odpora. Ta dvom se ni zgodil niti v začetku druge svetovne vojne leta 1941 niti v naši osamosvojitveni vojni." Lipič pravi, da bodo v primeru, če bo Rusija uporabila vse svoje zmogljivosti, ki jih sedaj intenzivno uvaja v  uporabo, razmere zelo težke.

Zelo ostri boji potekajo tudi v Harkovu. Nekateri se bojijo da bodo ruski bombniki mesto spremenili v prah, v mesto pa naj bi se po nekaterih poročilih spustile tudi ruske desantne sile. Lipič ocenjuje, da cilj Rusov ni zdrobiti Harkova. "Harkov je pomemben z drugega vidika. Je v zaledju dveh pokrajin - Luganska in Donetska, kjer se nahajajo glavne ukrajinske sile. V primeru, da se od teh sil odreže zaledje, pa je to odprta pot ruskim enotam. Zaradi tega je Harkov pomembna strateška točka, ki so se jo odločili zavzeti tudi z desantom."  

V Kijevu o ruskih izgubah navajajo izredno visoke številke. Ukrajinska stran je danes spročila, da je ukrajinska vojska uničila 30 bojnih letal, 31 helikopterjev, 211 tankov, 862 oklepnih vozil, 85 artilerijskih sistemov, devet protiletalskih obrambnih sistemov in zajela 40 večcevnih raketometov. Se bo to Rusom poznalo? "V teh dneh je psihološka vojna skorajda na vrhuncu. In pri ocenjevanju vseh poročil o izgubah, tako iz ene kot iz druge strani, je potrebno biti zelo previden in premišljeno to tudi ocenjevati. Mislim, da v tej fazi, te izgube, kakršnekoli že so, ruskim silam ne pomenijo veliko. Vendar pa, če bi se to tako nadaljevalo in bi uspehi ukrajinskih sil v nadaljevanju rezultirali s takšnimi številkami v izgubah žive sile in bojne tehnike, bi to tudi za rusko stran to pomenilo zelo veliko," pravi Lipič.

Ukrajinske oblasti so že večkrat napovedale, da so na ukrajinsko ozemlje vdrli tudi beloruski vojaki, vendar o tem zaenkrat ni potrdil. Vseeno pa se zastavlja vprašanje, ali bodo v vojno aktivno vstopili tudi Lukašenkovi vojaki. "Po mojem mnenju ta verjetnost zagotovo obstaja. Nenazadnje je Belorusija odstopila svoj suverni prostor za uporabo ruskim enotam, od koder so v tem najožjem delu tudi nastopili proti Ukrajini. V primeru, da se bodo razmere slabšale na škodo Rusije, potem menim, da se bo tudi beloruska vojska vključila v napad na Ukrajino in ruskim silam v tej agresiji nudila pomoč."  

Kako dolgo lahko ruska vojska zdrži vojno in kako bodo reagirali generali okrog Putina?

Lipič pravi, da je v tem trenutku to težko oceniti. "Na podlagi mimike obraza pri izjavah ruskih generalov, še posebej, ko so ob Putinu, je pri njih bolj razbrati pesimizem kot optimizem. Vendar, če smo iskreni, so ruski vojaki na nek način na to navajeni. Že v prejšnjih časih je bilo tako."  

Pomembno je tudi, kako bodo odreagirali ruski oligarhi. "Zdi se mi, da bo njihova podpora, ki je bila do sedaj iz znanih razlogov izrazita, zaradi znanih razlogov postavljena pod vprašaj. To bo eden od odločilnih trenutkov, ko se bo podpora Putinu začela slabšati. Drugi element je tudi javno mnenje, ki ga krojijo sankcije. Uvedene sankcije so seveda izredno učinkovite. Gotovo bodo vplivale na javno mnenje v Rusiji, ki bo pritisnilo, z različnimi oblikami, na Putina. To bo odločilno tudi v prihodnje," pravi Lipič.

Nekdanji načelnik generalštaba je še izrazil zaskrbljenost glede potez Viktorja Orbana. "Njegova odločitev je vlila nekakšen dvom, da lahko te razpoke, ki so se pokazale ob odločitvi glede prepovedi tranizta orožja za Ukrajino skozi teritorij Madžarske, povzročijo nekaj podobnih odločitev tudi v drugih evropskih državah."

pasica vojna v Ukrajini
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aleksandar1964
03. 03. 2022 11.19
+0
Komentarje da človek ki je končal 9 mesečno šolo rezervnih častnikov v JLA. In to izjava za televizijo. Da ni smešno bi bilo za jokat.
Zelenadezela
03. 03. 2022 10.37
-3
Ko bo Ukrajina padla...in ne če bo... se bo putin sestal z Natom... in šele tedaj bodo vse države ki so karkoli od orožja pošiljale v Ukrajino čutile kaj to pomeni.... če bi ostalo pri podpori Ukrajine pošiljanju hrane pomoči beguncem je ena stvar .. ko pa pride do pošiljanja orožja je pa druga.... in to čaka tudi naš.... za korono sem bil že dve leti nazaj točen na 90%stvari ki sem napisal .... tudi tukaj nas čakajo grda presenečenja.... naši politiki so stlahkovali grdo pot slovenskim državljanom.... malo se počakajmo v mesecu dni bo vsega konec pa boste videli kdo je imel prav...
Sputnik8
03. 03. 2022 10.36
+3
Ta cesta v parih dneh dobi novo ime. Cesta Ruskih solz. Vojaki se ne zavedajo, da so žrtvovani.
Clausevitz
03. 03. 2022 10.30
+2
Slovenski kikiriki generali
rdeča petokraka
03. 03. 2022 10.22
+2
V celi situaciji je najpametnejši Orban !
roten
03. 03. 2022 09.56
+2
WolfeWoof
03. 03. 2022 09.53
-5
Aja? A tako kot če bi prišlo do invazije se bi Ukrajinci predali brez borbe kot ste rekli decembra? Pa tako kot ne bi blo svetovne vojne če tut bi Putin napadal angleško vojsko direktno kot je on reku lan? Ne mi lagat u faco. Ne bo konc dokler Rusi ne spokajo. Kaj vi mislite da se bo končalo s tem če prevzamejo? Malo morgen. Ne bo se ker je Putin nor. Ne lažte ljudjem u fris pa hojte pomagat.
JohannDoe
03. 03. 2022 10.20
+3
Putin je nor? Torej vse glavne vojne v zgodovini so se bile zato, ker je bil nekdo nor in ne zato, ker je nekdo povsem trezen imel v tem (ponavadi finančne) interese? Ti si idealen kandidat za peglanje in pranje. Kjer je nekdo not, je sigurno tudi kak svetnik in rešitelj. Si siguren, da imaš zdravniško potrdilo za volitve zdej čez en mesec?
zavetnik
03. 03. 2022 09.52
-5
A bo na TV poklican en gost, ki bo mirovnik ne samo te vojaške strokovnjake trgovske smeri
jagermeister1
03. 03. 2022 09.51
-1
Baje je Izraelskega Spike proti oklepnega orožja že dovolj v Ukrajini , tako da bomo videli kaj bo ostalo od 64 km kolone pred Kijevom , dodatne Stinger rakete s katerimi klatijo Ruske avijone , pa so na poti , Poljaki so dali svoje MiG 29 Ukrajini ( ne ve se točno število ) Finci in Švedi pošiljajo orožje , Nemci tudi , da o Američanih sploh ne govorim . Že osem dni se Ukrajinci upirajo Rusom , ki naj bi bili eni najmočnejših vojska na svetu , ampak teh osem dni je pokazalo , da bi bili Rusi brez nuklearnega orožja , s katerim grozijo preostalemu svetu , totalna nula , oz. povprečna vojska povprečne države in to je to ! ! ! !
Absolutist 1
03. 03. 2022 09.40
+2
Lipič ne kliči hudiča ! Kot kvazi oficir JLA bi moral vedeti da vojak ne pozna besede ČE ! J samo Da ali Ne ! Samo to obstaja.Torej on je prepričan v ČE in verjame v možnost okupatorjeve sle po ubijanju drugega naroda. Prikriti zavezniki okupatorja Putina lezejo iz vseh por življenja v Sloveniji ! Njihov vodja pete kolone se pokaže na čelu neprijavljenega shoda dan pred uradno prijavljenim zborovanjem v podporo boja ukrajinskega ljudstva za svojo napadeno državo !!
kolerik
03. 03. 2022 09.23
+2
Ruska vojska ima samo eno težavo, naročeno ji je, da ne sme napadat civile in civilne objekta ter vojake, ki se predajo. Tudi opozori, da bo kaj bombardirala, da se ljudje umaknejo. Če tega vodila ne bi bilo, bi Rusi bil že na meji z NATO.
Bonsa
03. 03. 2022 09.32
-7
Pa saj vojaskih objektov v ukrajini vec ni, bome pa letijo ena za drugo. Kaj mislis da bombardirajo? Civiliste seveda.
m2002
03. 03. 2022 10.30
+2
Ali si videl, da ne umirajo civilisti, otroci med njimi? Kakšne neumnosti pa govoriš.
Banion
03. 03. 2022 09.12
+7
Navedbe ukrajincev o ruskih izgubah so zanimive, ne povedo nič o lastnih. S čim in kako so prizadejali take izgube, sestreliti toliko letal je malo čudno, za tanke ne rečem ker jih lahko z ročnim protitankovskim orožjem. No ja kakor koli že videlo se bo na koncu
Omsk
03. 03. 2022 09.16
+5
liklir
03. 03. 2022 09.33
+8
Čisto vseeno, kar povedo Ukrajinc, ker itak lažejo ko pes teče. Vsak, kdor ima vsaj malo možganov, že razumel zakaj gre.
m2002
03. 03. 2022 10.31
+1
Tebe bi morali vprašat, ker si tako dobro obveščen.
JohannDoe
03. 03. 2022 08.56
+7
Lipič, lažeš in nakladaš kot se za vojaškega funkcionarja v vojni spodobi. Resnica je taka, da vedno, ko pride do agresije, pri nas kot črvi prilezejo na plano eni in isti, ki ponavljajo kako je vse brezupno in brez veze in kako je bolje kot se upirat, recimo, se prijavit v pomožno okupatorsko policijsko enoto, recimo jugo agresorja. In tuja agentura vsakič izdatno podpira in potencira te ljudi pri nas, ker jim nosijo državo in kar je v njej takega, kar hočejo, dobesedno na pladnju. Zato se jim včasih reče kvizlingi, čeprav je peta kolona boljši izraz. To smo imeli '41. To smo imeli '91. Tako je bilo vedno.
Josko Joras
03. 03. 2022 08.52
+11
Nisem za vojno, bolje da pade kot pa da so nepotrebne žrtve, orožje prinaša samo masaker, vsi ki se borite ste samo marionete, v služenju blaznežem, če poprimem za orožje žrtvujem svoje življenje, ker nimam več za kaj živet, samo v tem primeru razumem vojskovanjr
m2002
03. 03. 2022 10.32
+1
Ne pametnjakovič, podlasica si , ki se vedno prituhne in obrača kot veter
MiViOniOnitamkijihni
03. 03. 2022 08.36
-6
samo je sec 64 km dolga kolona brez ovih se vozi že kolko *? 3 dni dejmo no kot grimsovih 50000 beguncev iz kladuše...
SnowmanR
03. 03. 2022 08.27
+8
Hahahaha Harkov je že padel, včeraj zjutri, imate toliko informacij koliko napreduje Ukrajinska vojska = torej nič. Na drugih neodvisnih medijih so slike bolj jasne ...
AlexReal
03. 03. 2022 08.30
-9
Agresorji bodo prej ali slej odgovarjali za svoje početje, navkljub vsem maloštevilnim rusofilskim podpornikom !
MiViOniOnitamkijihni
03. 03. 2022 08.34
-6
Omsk
03. 03. 2022 09.17
+0
za resnico
03. 03. 2022 09.44
+2
res bi bil ze skrajni cas da v hag poklicejo nasega jansarija
MiViOniOnitamkijihni
03. 03. 2022 08.11
+10
Lipica kaj si sedaj sklobasal. Putin ne bo futral cele Ukrajine to je blo jasno.
Walter Pravicek
03. 03. 2022 08.00
+19
Upokojeni načelnik SV,general major,LIPIČ LADISLAV,Prekmurec ki je bil in bo spoštovan je povedal resnico:ko in če Harkov pade,bo tudi Kijev.Kolona vozil pred Kijevom stoji,čaka ukaz!A Rusi še vedno niso vseh enot poslali v boj.Padalci imajo naloge"čistiti"ulice,"civile"z molotovkami,da zaščitijo svoje tankiste in druga vozila,ostrostrelci še ne delujejo masovno,ter se še bodo širili laži enih in drugih.Teatralni nastopi,pomoč Ukrajini v orožju v milijonih dolarjev ali nevrih.In vedno večja reka beguncev.In v vsej tej"igri" je šlo le za Dombas=Lugansk in Doneck,že odcepljen od Kijeva od 2014 leta.Krim je že itak ruski,če nam je prav ali ne.Saj Rusi vojno vsi,ki nimajo dobičkov sovražijo.