Tujina

Lani skoraj podvojitev instalacij novih sončnih elektrarn

München, 18. 06. 2024 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V svetu je bilo lani na novo instaliranih za 447 gigavatov (GW) sončnih elektrarn, kar je 87 odstotkov več kot predlani. Daleč največ novih zmogljivosti je bilo postavljenih na Kitajskem, za 253 GW, sledile so ZDA z 32 GW. Skupno je v svetu instalirane za 1,6 teravata (TW) proizvodnje elektrike iz sonca, ugotavlja združenje SolarPower Europe.

Sončna elektrarna na Kitajskem
Sončna elektrarna na Kitajskem FOTO: AP

Povečanje je bilo po svetu neenakomerno razporejeno; 80 odstotkov novih zmogljivosti je bilo postavljenih v 10 državah. Na vrhu je Kitajska (253 GW), v deseterici so sledile ZDA (32,4 GW), Brazilija (15,4 GW), Nemčija (15 GW), Indija (12,5 GW), Španija (8,9 GW), Japonska (6,2 GW), Italija (5,2 GW), Avstralija (5,1 GW) in Nizozemska (4,9 GW).

Novoinstalirane zmogljivosti bi pokrile več kot polovico letnih potreb po elektriki v Indiji ali celotno letno porabo Švedske, Nizozemske, Belgije, Finske, Češke, Avstrije, Portugalske in Grčije skupaj, so v sporočilu ponazorili v evropskem združenju fotovoltaične industrije SolarPower Europe, ki je član svetovnega združenja Global Solar Council.

Kot so pojasnili, za primerjavo novoinstalirane moči in porabe elektrike po državah upoštevajo, da dejanska proizvodnja energije iz sončnih elektrarn znaša 17 odstotkov največje možne zmogljivosti teh elektrarn, kot ocenjuje Mednarodna agencija za obnovljive vire enegije (IRENA).

Svetovni fotovotaični trg strmo raste

Leta 2010 je obsegal štiri odstotke sedanjega trga. Energija iz sonca prednjači med obnovljivi viri, lani je bilo od vse na novo instalirane proizvodnje iz obnovljivih virov 78 odstotkov proizvodnje iz sonca, investicije v fotovoltaiko so bile večje od investicij v ostale obnovljive vire skupaj.

"Svet je resnično vstopil v solarno dobo. Še nebo ni več meja. Kam lahko sončna energija seže, bo odvisno od dostopa do financiranja in politične volje za vzpostavitev prožnih energetskih sistemov, ki bodo ustrezali obnovljivi realnosti," je poročilo pospremila glavna izvršna direktorica Solar Power Europe Walburga Hemetsberger.

Število držav, ki so v enem letu instalirale za vsaj 1 GW moči iz sonca, je lani znašalo 33, leto prej jih je bilo 28. Združenje za letos pričakuje, da bo v svetu instaliranih za 2 TW sončnih elektrarn, potem ko je bil mejnik 1 TW dosežen leta 2022. Za obdobje 2024–2028 sicer pričakuje upočasnitev rasti, k čemur naj bi med drugim prispevalo dejstvo, da obrestne mere ostajajo visoke, da je energetska kriza za zdaj mimo in da elektroenergetska omrežja s težavo dohajajo rast uporabe obnovljivih virov.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
18. 06. 2024 15.54
+2
ZANIMIV ZAKLJUČEK... SONČNE KMETIJE BODO POSTALE INKUBATORJI IN TORONADSKI INKUBATORJI in MAGNETI. Ker več in več okrožij dobi več sončnih kmetij..... Od prebivalca STEPHENVILLE, George Franklin: Najprej bi vam moral povedati, kaj imam za pisanje tega. Sem upokojeni letalski inženir. Dobesedno raketni znanstvenik, če želite. Delal sem na MX (Peacekeeper) Vesoljski čoln, Hubble, Briljantni kamenčki, PACOSS, Vesoljska postaja, MMU, B2, zasebni sultan Bruneijev pol milijarde dolarjev 747 s kristalnimi tuši, zlatimi umivalniki in 100 dolarji na dvoriščne svilene preproge. Zasnoval sem namestitev satelita na 757 princa Jeffryja. Opravil sem vsa oblikovalska dela za strukturo pogonskega modula Mark 1V, ki trenutno leti na vsaj 3 vesoljskih plovilih, za katere vem. Nekaterih bolj vznemirljivih projektov, na katerih sem delal, ni mogoče deliti. Sem tudi FAA certificiran pilot jadralnega letala in FAI certificiran zlati pilot. Letim v polnem obsegu in modele jadralnih letal. Sem Microsoft certificiran in ComTIA A+ certificiran. SONČNI PANELI so v najboljšem primeru približno 20% UČINKOVITI. Pretvarjajo skoraj 0% UV svetlobe, ki jih zadene. Nobenega vidnega spektra in le nekaj IR spektra. Hkrati, ko absorbirajo svetlobo, absorbirajo sončno toploto. Ta absorbirana VROČINA se STEVA V sosednjo ATMOSFERO. Moralo bi biti jasno, kaj se bo zgodilo potem. Ko je zrak ogret, se dvigne. Tudi majhne razlike v običajnih kopenskih površinah so sposobne ustvariti močne vremenske sile, kot so nevihte in tornadi. Te vremenske pojave sprožijo in okrepijo s kopenskimi značilnostmi, saj jih piha proti vetru. Preveč očitno mi je, kaj se bo zgodilo s toploto, ki jo ustvarja celotna sončna elektrarna. SONČNE KMETIJE BODO POSTALE INKUBATORJI IN TORONADSKI INKUBATORJI in MAGNETI. Sončni paneli so temni in oddajajo energijo v prostor nad seboj, kadar se ne sevajo. To je znano kot črno telesno sevanje. Sateliti, ki letijo v vesolju, uporabljajo ta pojav za hlajenje notranjih komponent. Če tega ne bi naredili bi se scvrli. Torej sončne elektrarne poleti ne proizvedejo več toplote kot prvotno zemljišče, na katerem so bile postavljene, temveč tudi pozimi proizvedejo več hlajenja, s čimer poslabšujejo vremenske ekstreme. Torej zaključujem s tem. O ZELENI ENERGIJI NI NIČ ZELENEGA, razen UMAZANEGA DENARJA, ki se pretaka v pokvarjene žepe. Zelena energija ne obstaja. Znanost ne obstaja. Tehnologija ne obstaja. Inženiring ne obstaja. Pritiskajo nas, da rešimo planet z rešitvami, ki so hujše od težav.
Aleš Hartner
18. 06. 2024 15.36
+3
Z gradnjo sončnih elektrarn je zagotovljeno pospešeno uničevanje narave, uničevanje ekonomij, destabiliziranje električnih omrežij, siromašenje prebivalstva in dvigovanje cen surovin.
Ganymede
18. 06. 2024 15.10
+4
Noro uničenih hektarov zemlje, zakaj ne postavljajo samo na že uničenih pozidanih površinah?!?! Pa saj bo šlo vse v maloro zaradi tega našega človeškega pohlepa in pretirane reprodukcije