22°C

Na spletu zakrožila fotografija pogrešane dubajske princese

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
M.S. /
KOMENTARJI
50
Na družbenih omrežjih je zakrožila fotografija pogrešane princese Latife, hčere dubajskega šejka, ki se že več mesecev ni pojavila v javnosti. Februarja letos je Latifa v videoposnetkih, ki jih je delila z britansko medijsko hišo BBC, zatrdila, da je v strahu za svoje življenje, očeta pa obtožila, da jo proti njeni volji zadržuje v Dubaju. Urad Združenih narodov za človekove pravice je takrat od ZAE zahteval dokaz, da je princesa še živa.

Šejk Mohamed bin Rašid Al Maktum
Šejk Mohamed bin Rašid Al MaktumFOTO: AP

Na fotografiji, objavljeni na družbenem omrežju Instagram, je princesa Latifa v družbi dveh žensk v nakupovalnem centru Mall of Emirates v Dubaju. Njeni prijatelji so za BBC potrdili, da sta ženski Latifini znanki. Ni sicer jasno, kdaj je bila fotografija posneta, so pa na mizi vidne zaščitne maske, kar pomeni, da gre za čas pandemije. 

"Če je fotografija pristna, je to dokaz, da je Latifa še vedno živa," je dejal Kenneth Roth iz organizacije Human Rights Watch. Združeni arabski emirati fotografije niso komentirali.  

Oče princese Latife, šejk Mohamed bin Rašid Al Maktum, je podpredsednik Združenih arabskih emiratov in eden najbogatejših voditeljev držav na svetu.

Februarja letos je BBC Panorama predvajal šokantne videoposnetke, ki jih je Latifa na skrivaj snemala s telefonom, v njih pa je opisala, kako jo je oče po neuspelem poskusu pobega leta 2018 imel za "talko". OZN je od Združenih arabskih emiratov od takrat zahteval dokaz, da je Latifa živa. 

Njeno stanje se še naprej izboljšuje, upamo, da se bo ob primernem času vrnila v javno življenje," je takrat zapisala kraljeva družina v  v sporočilu za javnost, ki so ga izdali prek veleposlaništva ZAE v Londonu. Pri tem pa niso izdali nobene fotografije ali posnetka, ki bi potrjeval njihove trditve ali služil kot dokaz, da je princesa že živa, kar so zahtevali Združeni narodi. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Spomnimo

Princesa Latifa je s pomočjo prijateljev februarja 2018 poskušala pobegniti iz Dubaja, a je bila pri tem neuspešna. "Ne smem voziti, sploh ne smem potovati ali zapustiti Dubaja," je dejala v videu, posnetem tik pred takratnim pobegom.

Nekaj dni kasneje so princeso na čolnu v Indijskem oceanu ujeli komandosi. Odpeljali so jo nazaj v Dubaj, kjer je ostala od takrat. Njen oče je dejal, da deluje v njenem najboljšem interesu ter da je princesa na varnem v oskrbi družine.

Koronavirus pasica nova