Tujina

Lava na La Palmi ubira nove poti, otok streslo tudi več potresnih sunkov

La Palma, 09. 10. 2021 17.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.P.
Komentarji
5

Lava, ki se že več tednov vali iz vulkana na španskem otoku La Palma, je opustošila nova območja ter uničila več domov in stavb. Zjutraj se je odlomil severni del vulkanskega stožca in ustvaril nov tok lave. Že v začetku tedna sta dve novi odprtini na vulkanu povzročili nadaljnje izbruhe. Oblasti so morale zato že drugič od izbruha zapreti tamkajšnje letališče, ki pa je zdaj spet odprto.

"V zgodnjih jutranjih urah so novi tokovi lave povzročili novo uničenje več območij," je na spletu zapisal predstavnik španske vlade na Kanarskih otokih Anselmo Pestana. Od svojega prvega izbruha je vulkan sicer uničil že skoraj 1150 stavb, evakuirali pa so že okoli 6000 oseb, poroča Reuters.

Zjutraj se je odlomil severni del vulkanskega stožca in ustvaril nov tok lave. Del lave se je usmeril po poti, ki jo je lava začrtala že prej, a bi se lahko razlil dlje, del pa je našel novo pot. Lava se tako približuje novim območjem, med drugim industrijski coni, polni skladišč in poslovnih prostorov. Pred tem je že uničila velik del plantaž banan, ki so eden glavnih virov prihodkov na La Palmi.

Satelitska slika vulkana na La Palmi.
Satelitska slika vulkana na La Palmi. FOTO: AP

V bližini izbruha so zgodaj zjutraj opazili tudi bliske. Kot je pokazala študija iz leta 2016 lahko med vulkanskimi izbruhi zaradi trkov delcev pepela, ki ustvarijo električni naboj, nastanejo tudi strele. 

Zaradi vulkanskega pepela so morali ta teden že drugič zapreti tudi tamkajšnje letališče, a so ga zdaj po 48 urah znova odprli. Letalske družbe po novem odprtju sicer še preučujejo, ali so pogoji ustrezni za letenje. Kot poročajo tuji mediji, se oblak vulkanskega pepela in dima dviga celo do višine treh kilometrov in pol.

Letalskim prevoznikom, ki letijo na Kanarske otoke, so oblasti sicer svetovale, naj v letala natočijo dodatno gorivo, če bi morala zaradi pepela spremeniti smer ali zakasniti pristanek.

Otok je medtem danes streslo tudi več potresnih sunkov. Po poročanju španskega nacionalnega geološkega inštituta jih je bilo 37, najmočnejši pa je otok stresel z magnitudo 4,1.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
10. 10. 2021 12.11
+1
Oblasti bi morale izprazniti ves otok, ne vem kaj se čaka, ja odgovornost je huda reč, raje status quo, pa čeprav za ceno ...
dante
10. 10. 2021 09.33
+1
Karibi se utapljajo v lastnem pepelu. Kje so sedaj zeleni EU? Delci ppm so v zraku, velik delež CO2, NOx, žveplene kisline, ipd, pa nikomur nič. Kdo bo plačal emisije? Španci, saj je otok njihov
kryptix
09. 10. 2021 20.39
+1
Pri nam je tudi treslo popoldan ampak ni pomembno 2.5. če bi pa fajn zrukalo bi bila pa to glavna novica z polovico 24ur programa+vreme+šport in konec nobene Janše.
Ramzess
10. 10. 2021 12.12
+1
Za nekoga očitno je, če se pripravljajo na močnejši potres v tem območju, ex-yu držav, le javnosti se ne pove, ta bere to med vrsticami njihovih objav o skupnih vajah ...
pepikrlinca
09. 10. 2021 20.00
+3
Joj kakšen članek. 3 ali 4 razred osnovne šole?