Tujina

Lavrov: Končuje se 500-letna dominacija Zahoda nad svetom

Moskva, 10. 12. 2023 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je spregovoril o vojni med Ukrajino in Rusijo. Rusija je postala zaradi vojne v Ukrajini močnejša, trdi Lavrov. Kot je dejal, "se bo končala 500-letna dominacija Zahoda nad svetom".

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da je Rusija zaradi konflikta v Ukrajini postala močnejša, piše Sky News. Kot pravi Lavrov, poskuša Zahod izčrpati Rusijo v Ukrajini, a ji to ne uspeva. "Ukrajinci bodo morali spoznati, da so padli v globoko luknjo, ki so jim jo skopali Američani," je dejal. 

Na vprašanje, kakšne so možnosti za diplomatsko rešitev za mir, je dejal: "To morate vprašati gospoda Zelenskega, ki je pred letom in pol podpisal dekret, ki prepoveduje kakršna koli pogajanja s Putinom."

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov FOTO: AP

Olena Zelenska opozarja, da Ukrajina potrebuje pomoč 

Ukrajincem grozi "smrtna nevarnost", če zahodne države ne bodo ohranile finančne pomoči, s katero ji pomagajo v boju proti ruski agresiji, pa je včeraj v pogovoru za britanski BBC posvarila soproga ukrajinskega predsednika Olena Zelenska.

"Resnično potrebujemo pomoč. Preprosto povedano, ne moremo se utruditi od te situacije, ker če se to zgodi, bomo umrli. In če se utrudi svet, nas bo preprosto pustil umreti," je dejala v intervjuju za britansko mrežo.

Velika Britanija si v zadnjem času intenzivno prizadeva doseči, da bi ZDA še naprej nudile pomoč Ukrajini. Senatni republikanci so namreč v sredo uresničili grožnje o blokiranju nadaljnje razprave o predlogu več kot 100 milijard dolarjev vrednega zakona o dodatni proračunski porabi, ki med drugim vključuje novo pomoč Ukrajini.

Zahodne zaveznice ob tem vse bolj skrbi, kakšna bi bila usoda ameriške pomoči – trenutno ključne v ukrajinski obrambi pred Rusijo – če bi se v Belo hišo vrnil nekdanji predsednik Donald Trump.