Tujina

Lavrov talibanom 'priznal'prizadevanja za stabilizacijo Afganistana

Moskva, 20. 10. 2021 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes na konferenci o Afganistanu, ki jo gosti Rusija, izrekel priznanje prizadevanjem talibanov za stabilizacijo razmer v državi, a obenem izrazil zaskrbljenost, da "teroristične" organizacije ogrožajo stabilnost celotne regije.

Sergej Lavrov: "Zdaj je na oblasti nova administracija."
Sergej Lavrov: "Zdaj je na oblasti nova administracija." FOTO: AP

Rusija želi okrepiti svoj vpliv v Srednji Aziji in poziva k ukrepanju proti pripadnikom skrajne Islamske države, ki da so se namnožili v Afganistanu. Tokratni pogovori, ki jih gosti Kremelj, so za talibane eno najvišjih in najbolj odmevnih mednarodnih srečanj, odkar so avgusta po bliskoviti ofenzivi znova prevzeli oblast v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moskva je sicer že pred leti ponudila roko talibanom in jih je večkrat gostila na pogovorih, čeprav so ti v Rusiji uvrščeni med teroristične organizacije "Zdaj je na oblasti nova administracija. Opazili smo njihova prizadevanja za stabilizacijo vojaške in politične situacije ter vzpostavitev dela državnega aparata," je Lavrov ob odprtju konference povedal predstavnikom desetih držav, med njimi Kitajske, Irana in Pakistana.

A kot je obenem posvaril vodja ruske diplomacije, skušajo "številne teroristične organizacije", vključno z Islamsko državo in Al Kaido, izkoristiti varnostni vakuum v Afganistanu in okrepiti svoj vpliv.

Moskva je sicer že pred leti ponudila roko talibanom.
Moskva je sicer že pred leti ponudila roko talibanom. FOTO: AP

Mednarodno skupnost je pozval k nujnim prizadevanjem za trajen mir v Afganistanu ter k "učinkoviti" pomoči, ki bo preprečila humanitarno krizo in nadaljnji eksodus beguncev, talibane pa, da naj zagotovijo temeljne pravice vseh Afganistancev. Obžaloval je tudi, da na današnji konferenci ne sodelujejo ZDA. Delegacijo talibanov na pogovorih vodi namestnik premierja Abdul Salam Hanafi, ki je že tudi vodil pogovore z EU in ZDA minuli teden.

Njihov zunanji minister Amir Han Mutaki je v Moskvi v izjavi za novinarje mednarodno skupnost pozval, naj v teh občutljivih časih prispeva k stabilizaciji Afganistana, zagotovi humanitarno pomoč in sprosti premoženje države. Odkar so oblast prevzeli talibani, je namreč zamrznjenih za okoli 8,5 milijard evrov rezerv afganistanske centralne banke, večinoma v ZDA.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mother Russia
20. 10. 2021 16.31
-1
To sodobno pojmovanje vojne je malce čudno. Rusi so v prvi afganistanski vojni (1979-1989) doživeli hud poraz, Amerčani pa so se ob izdatni podpori ostalih članic NATO-alianse kar junaško umaknili po porazu v drugi afganistanski vojni (2002-2021). Dejstvo pa je da so Talibani v natikačih potolkli do nog, vse zgoraj omenjene kekce.
Ate_ist
20. 10. 2021 20.11
+0
ko so sovjeti zapustili afganistan se je vlada obdržala še 3 lita. zlomila se je, ko jih je kot sovjetsko zvezo izdal jelcin.
gozdar1
20. 10. 2021 15.37
-3
NAjslabši zunanji minister na svetu, ki ne pozna niti meje svoje države.
jozejoze1
20. 10. 2021 21.20
+1
Lavrov je eden najbolj priznanih svetovnih politikov tako na zahodu kot na vzhodu. Le SĐS sektaški naci-fašisti imajo svojo logiko.
Walter Pravicek
20. 10. 2021 15.27
+0
Če je tom izjava odličnega zunanjega ministra Rusije bo držalo.Logarjevo mnenje je Janševo za twitter.
Generacija56
20. 10. 2021 15.15
+4
Da, Lavrov je eden od, če ne najsposobnejši diplomat na svetu! A kar je neznano nekaterim bralcem tukaj, ameriška vojska je islamiste iz Sirije, Iraka, kjer so postali ogrožena vrsta, vozili v Afganistan, ker tam želijo ustvariti celice, ki bi "nagajale" aktualni oblasti, ne glede, katera bi bila. Tudi takšni, ki bi jo postavili američani, saj bi le-te opravičevale njihovo okupacijo. Tako je v Maliju, Nigeriji in še mnogih Afriških državah. Sedaj, ko so na oblasti Talibani, imajo američani težave, ker Talibani ne poznajo sodnih postopkov, odvetnikov, mnenja "svetovne javnosti". Ko tako celico identificirajo, jih pobijejo... Kratek postopek.
gozdar1
20. 10. 2021 15.33
-2
A to so asadovi islamisti, ki jih poidpira moskva?
Ate_ist
20. 10. 2021 20.14
+2
ne, islamisti v siriji so formirani in podprti s strani killary clinton in huseina obame
nightifly
20. 10. 2021 14.42
+3
Lavrov ,,, eden najboljsih diplomatov tega sveta .
Walter Pravicek
20. 10. 2021 15.29
-3
A mu zati Logar šuhe puca?Izpred hotelskega apartmaja dane za čiščenje,perajt,ko se tavarišč odpravi vun!