Tujina

Lavrov ZDA primerjal s Hitlerjem, potrdil pogajanja z Ukrajinci

Moskva, 03. 03. 2022 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA
Komentarji
844

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na tiskovni konferenci, v luči ruske invazije na Ukrajino, komentiral aktualno dogajanje. ZDA je primerjal s Hitlerjem, dejal je, da je njihov cilj, "da se znebimo nacistov v Ukrajini". Potrdil je, da se bodo pogajanja med ukrajinskimi in ruskimi silami odvila danes. "Zahod nam poskuša vsiliti svojo podobo o prihodnosti Evrope," je še dodal.

"Amerika Nemcem narekuje, kaj je dobro za evropsko energetsko varnost. Pravijo, da ne potrebujejo plinovoda Severni tok 2 in trdijo, da bo Amerika zagotovila energetsko varnost, ki je nekajkrat dražja. Skušajo nam vsiliti svoj pogled na prihodnost Evrope. Napoleon in Hitler sta imela cilj imeti pod nadzorom vso Evropo zdaj imajo Evropo pod nadzorom Američani," je na tiskovni konferenci dejal Lavrov. 

"V filmih imate prizore absolutnega zla in absolutnega dobrega. Globalna slika je podobna. Verjamem, da se bo histerija ustavila," je dodal. Potrdil je, da bodo pogajanja potekala danes. Želi, da bi bile obe strani v pogajanjih enakovredni.  

Sergej Lavrov:
Sergej Lavrov: FOTO: AP

"Prepričan sem, da se bodo naši partnerji z Zahoda umirili in iskali rešitev z dialogom. Zahod ne bi smel odločati o naši varnosti," je še dejal Lavrov.

Dejal je, da je ameriški predsednik Joe Biden dejal, da je edina alternativa sankcijam tretja svetovna vojna, toda, kot je sam dodal, je ta lahko le "jedrska vojna". Je pa zanikal takšna namigovanja, češ da je to le v glavah zahodnih politikov in ne v glavah ruskega ljudstva. Zahodu je očital ustvarjanje panike in obsedenost z nevarnostjo jedrske vojne, ki naj bi jo začela Rusija.

"Zagotavljam vam, da ne bomo dovolili nikakršnih provokacij, zaradi katerih bi lahko izgubili ravnotežje," je v pogovoru, ki ga je v živo prenašala ruska televizija, dejal Lavrov. "A če bo (Zahod) proti nam sprožil dejansko vojno, bi morali tisti, ki kujejo takšne načrte, razmisliti o tem, in po mojem mnenju o tem že razmišljajo," je posvaril.

Strah pred morebitnim jedrskim konfliktom se je na Zahodu okrepil, potem ko se je ruski predsednik Vladimir Putin pred dnevi odločil, da poviša pripravljenost jedrskih sil. A kot je danes pojasnil Lavrov, ima Rusija vojaško doktrino, ki natančno določa parametre in pogoje za uporabo jedrskega orožja. "Eskalacije zavoljo deeskalacije" ne bo, je zatrdil. Je pa res, da je jedrska vojna zdaj postala del diskurza, a za to je po njegovem prepričanju kriv izključno Zahod s svojim ustvarjanjem "histerije".

Lavrov je ukrajinski odpor poimenoval "kijevski neonacistični režim". Dejal je, da Evropa in ZDA načrtno izključujeta ruske medije, ki poročajo o dogajanju v Ukrajini, "o razvoju posebne vojaške operacije in o tem, kako se ukrajinska vojska zlasti nacistični bataljoni obnašajo do civilistov".

Oglasil se je tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je Rusom zažugal, naj se pripravijo na plačilo odškodnine. "V celoti nam boste povrnili vse, kar ste storili proti naši državi, proti vsakemu posameznemu Ukrajincu." Prebivalcem je dal obljubo, da bo obnovil državo.  

"Obnovili bomo vsako hišo, vsako ulico, vsako mesto in Rusiji sporočamo, naj se nauči besedi reparacije in prispevki. V celoti nam boste povrnili za vse, kar ste storili proti naši državi, proti vsakemu Ukrajincu." Ukrajinski predsednik je ruski strani tudi sporočil, da, kljub temu, če bo uničila vse ukrajinske stolnice in cerkve, "ne bo uničila naše vere, naše iskrene vere v Ukrajino in Boga, vere v ljudi", na spletni strani poroča britanski BBC. Neposredno se je obrnil tudi na ruskega predsednika Putina in mu sporočil, naj odide domov. Dodal je, da bi moral Putin braniti rusko govoreče ljudi, a ne po vsem svetu - "ampak v svojem domu". "Tudi tam jih je kar nekaj. Približno 150 milijonov," je še dejal ukrajinski predsednik.

pasica vojna v Ukrajini
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (844)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DEEP
13. 03. 2022 19.43
-1
Nemorejo zi svoje kože-ki je rus je rusija kot ki je srb je srbija!
Betuul
03. 03. 2022 21.39
-5
Dolfi je bil pametnejši! Želel je imeti cel svet!
Smartbtm
03. 03. 2022 21.56
+1
ti sploh ne veš zakaj se to dogaja, zato ne piši neumnosti
ArseneLupin
03. 03. 2022 21.27
+2
So pa kot avtomati, " Aj, tudi ZDA pobijajo, tudi oni, pa oni pa Afganistan! " Kdor koli pobija nedolžne civiliste , je zanj le eno mesto: V peklu! Pa ni važno al je Bush, ali Reagan, Sadam Husein! Kdor koli to dela , je vojni zločinec! Saj bo kmalu prišla tudi vajjna zadnja ura , Lavrov, Putin, sto let verjetno ne bosta dočakala vidva in vajini hudičevi pajdaši! Prišle bodo noči brez sna, nedolžni se vama bodo prikazovali, hudič pa bo fajn podkuril ogenj za vaju in vajino sodrgo!
Kollerik
03. 03. 2022 20.56
+4
Najbolje bi bilo, da rusi kar sami odstavijo tele svoje zločince
VolilecSlo
03. 03. 2022 20.43
+3
Še zdaleč, da bi podpiral ZDA, ampak Putin je prekoračil vse razumne meje. To ni nikakršna "Obramba Ruskih Interesov" ampak čisto navadna agresija na suvereno državo. Tukaj ni nikakršnega dvoma. ZA tako početje ni opravičila!!! Vsi ki tega ne vidite kot agresijo in sovražnost dobro premislite kaj napišete, saj s tem dajete krila agresiji, moriji in vojni, ki ni še nikoli nikomur prinesla nič dobrega.
DEEP
13. 03. 2022 19.38
Marburg
03. 03. 2022 20.23
+2
Kje pa imate njegov celoten govor, je mogoce prepovedan ? Zakaj se objavlja samo soncna stran lune ? Prijatelj mi je povedal, da je njegov govor objavljen na odpriteociPIKAsi. Lp. ✌️
sinhron
03. 03. 2022 20.21
+1
Zahod nam poskuša vsiliti svojo podobo o prihodnosti Evrope je dejal Ruski zunanji minister Lavrov , ob tem je pozabil nadaljevati in povedati , da v Ukrajini in vseh nekdanjih republikah sovjetske zveze želi Putin in njegov krog vzpostaviti Ruske manire iz časa Stalinizma ali pa je Putinizem še hujši ? Putin se želi vpisati v zgodovino kot nekdo , ki je ponovno združil , pa čeprav na silo , brez izbire sredstev nekdanje republike v neko novo prisilno tvorbo strahovlade in terorja , kjer nihče ne sme kritizirati oblasti , ker je takoj odstranjen !
Grma53
03. 03. 2022 21.11
+2
To je ruska oblika bratstva in enotnosti, ki se bo končala enako kot pri nas.
Moral
05. 03. 2022 12.29
+3
Jah, po eni strani ne vem kako spregledamo dejstvo, da tudi večina (če ne vse) držav bivših članic CCCP se vključuje v pro zahodne integracije zgolj zaradi nenehnega pumpanja zahodne civilizacije o nevarnosti z vzhoda. Torej ustrahovanja, da če nisi z nami te bo pojedel hudič. Zakaj Europa in države v njej ne bi sobivale vzhodom, torej z Rusi?Ja prav to je narava trgovine, trguj z tistimi ki ti da najboljše pogoje. Rusiji, kot vsem drugim državam zahoda odgovarja, da trguje z partnerico Europo in obratno. Ampak, takšno sodelovanje ne odgovarja zahodnim privatnikom/drzavam, ker ne želijo uveljavljanje takšne integracije Europe z Rusko- kitajskim blokom. Pravzaprav, enačenje Rusije z negdanjo politiko CCCP je brez glavi argument. Kajti sedanja Rusija je popolno kapitalistična država in ravno tako uveljavlja svoje interese kot vse nama znane Europske akterke moči (ZDA ravno tako). Vse ostalo je histeriziranje zahoda, ki je pripravljeno spodbuditi celo ultra nacistično propagando v Ukrajini (kot nekoč Hitlerja) za dosego zgoraj navedenih razlogov.
nightifly
03. 03. 2022 18.44
+4
TheGreatRusia 03.03.2022, 18:36:19 +2 A BIDEN IMA DANES VES DAN GEOGRAFIJO, DA SE NI USPEL JAVITI?//////////////Ne , Biden je ze par dni -tako uradna vest iz Bele Hise , na dopustu v svoji poc .hiis v Maine -u . En teden
nightifly
03. 03. 2022 18.45
+8
Naredil stalo in se umaknil . To je predsednik ZDA , takih ZDA ,kot jih poznamo v najslabsih verzijah .
nikhrast
03. 03. 2022 20.03
-6
Ne napenjaj se, pa kaj če je na dopustu, še vedno je dostopen, pa vsaj ima svetovalce ki ga poslušajo, ne pa tako kot Putin ki je obkoljen s "yes-meni". Si jih videl kako so sedeli v krogu in eden za drugim mu dajali zvestobo.
ZIPPO
03. 03. 2022 18.44
+5
Tako je. Brezmadežne ZDA s 33.-imi invazijami po celem svetu. Upravičenimi? NE. In njihov večni strah in ustvarjanje panike pred kumunizmom, Rusijo. Tako sliko smo gledali že med hladno vojno.
nightifly
03. 03. 2022 18.43
+6
Da so imeli Ameri ,,vse farmacevtske firme ,kot tudi vse mreze medijskega oglasevanja ,prodaje , predvajanja novic in vseh dogodkov , v zadnjih dveh letih nepredstavljive dohodke in profite ni treba niti razlagati . Ameri se lahko dobesedno krohotajo in valjajo v denarju ,dobickih . Covid se ni minil , ze je nova fronta na vidiku , vojna . In spet se vse ponavlja . Embargi Rusiji bodo avtomaticno odprli nove kanale , ki so v bistvu ze odprti in nacrtovani v naprej . Nic ni prepusceno nakljucjem v tem svetu odprtega ,brezsramnega ropanja globalistov . Samo nekaj ostane ---revni ostajajo revni , in se bolj revni ter bogi , v okoljih ,ki je pod komando surovezev .To pa spet pomeni otrosko delo povsod v najtezjih pogojih del v rudnikih ,plantazah ,zlatokopih , ....etc .Toda to ne zanima nikogar .
4556
03. 03. 2022 18.41
+3
Kaj se čudimo saj je tudi STALIN bil v paktu s HITLERJEM .Zato imajo tudi RUSI ponosne naslednike.
nightifly
03. 03. 2022 18.47
+0
Podpisati dogovor o NENAPADANJU ni pakt . Do 22 .junija 41 je ta dogovor veljal , Hitler ga je poteptal . Tako sta evropa in ZDA poteptala dogovore z Rusi 1990 leta o Nesirjenju Nata . Se kaj ?
Pepe Bolcev
03. 03. 2022 18.58
+2
Le zakaj nato ni spostoval dogovora a ti brihta butalska? Morda zato, ker so se rusi vmesavali v notranje zadeve teh drzav??? Blebetalo nasedlo..
Anakin Skywalker
03. 03. 2022 21.52
+1
Nigtifly. Skp sta zasedla poljsko. Hitler 1.septembra stalin nekaj tednov kasneje.To je pakt ne glede na zanikanje levičarjev.
puspan
08. 03. 2022 20.26
Kakšen dogovor o nenapadanju neki. Nacionalsocializem in Stalinov socializem sta bila brata v dejanjih, ki sta sodelovala skupaj pri agresiji in razkosanju Poljske. Katyn, Sveti kraj, zahrbtno in grozovito pobitega generalštaba poljske vojske, delo Stalina in njegovih v Katynskem gozdu, je v zgodovino zapisano dejstvo, kaj je bila nekdanja SSSR, nadaljuje pa jo Putinova klika zločincev v 21. stoletju. Eno samo sprenevedanje vas je in eden od kolovodij teh potuhnjenih rusofilov si ti, nightfly.
Bolfenk2
03. 03. 2022 18.40
+0
Hitler je plenil premoženje Židom samo zato ker so Židi. ZDA in EU pa plenita Rusom jahte in ostalo premoženje, samo zato ker so Rusi. Res ni razlike.
nightifly
03. 03. 2022 18.47
+0
Kollerik
03. 03. 2022 20.51
,,samo zato, ker do židi,,...kakšna naivnost 😁😆... Imeli so tudi veliko denarja in notranje sovražnike, dežurne krivce za poraz kajzerja je rabil...
4556
03. 03. 2022 18.39
+2
To je dokaz kakšni ljudje obkrožajo PUTINA Sami imajo metode HITLERJA in to pripisujejo nasprotni strani .Podobne politike imamo tudi mi..To so posledice boljševiških šol.
nightifly
03. 03. 2022 18.36
-3
Dve drzavi , ki st a izvirni gresnici 2.svet .vojne ,Italija in Nemcija se ne morata otresti ameriskega vpliva oz . deliriuma tremensa kadarkoli slisijo ime ZDA . Nagonsko se po moje priklonita .To je sindrom strahu ,sindrom mea culpa . Najbrz je kaj takeg artudi pri slovenskih domobranih ,kot tudi vseh , ki o kakorkoli v 2. vojni Nemcem nastavili tazadnjo .Greh ,prvinski greh , ki se ga izgleda niti potomci teh domobranov ne znajo ali zmorejo resiti . Toda gospodar je jasno Amerika , ki jim je po vojni zagotovila prezivetje , in se danes so vsi najbrz hvalezni podzavestno Ameriki , drugi pa drzavam ,v katere so zbezali . Tudi Ukrajinci imajo tak sindrom . Niti iste vere po letu 2014 ,ukrajinci nocejo deliti z rusi ,ustanovili so svojo Ukrajinsko ,ruske cerkve v vzhodnem delu pa pozgali ,veliko duhobnikov pobili . Videl sem te posnetke in pricevanja , hudo ,ko vidis celo nekaj takega . Razumel bi lahko marsikaj ,toda tega kako Evropa (plus ZDA) zavestno podziga konflikt na robu Evrope ,to pa mi ni jasno . In UE ne vidi dejstva ,da ta konflikt v bistvu generirajo ZDA v skodo obeh ,Rusije in Evrope .
Kollerik
03. 03. 2022 20.53
+0
Vidijo, še kako vidijo. Toda tale vojna je EU zdaj še bolj porinila v ameriški objem
TheGreatRusia
03. 03. 2022 18.36
+5
A BIDEN IMA DANES VES DAN GEOGRAFIJO, DA SE NI USPEL JAVITI?
TheGreatRusia
03. 03. 2022 18.35
-1
GLEDE ZDA SE NI POPOLNOMA NIČ ZMOTIL LE POZABIL JE DODATI NATO IN BRUSELJ.
nightifly
03. 03. 2022 18.27
-7
Lavrov je eden najbolj zlahtnih diplomatov sveta . Ne zelite si , da prideta na mesto Putina in Lavrova dve novi osebi ,vodji . Potem boste najbrz se ateisti zaceli moliti .
Kollerik
03. 03. 2022 20.54
Holy50
03. 03. 2022 18.23
+2
Hitler bi bil ponosen.
mungus
03. 03. 2022 18.12
+0
in zopet se dviguje "popularnost" hitlerja....res kam smo zabredli ...
puspan
08. 03. 2022 20.29
tarzan13
03. 03. 2022 18.01
+1
lavrova sem imel za razumnega in brihtnega možakarja , sam tole zdej je pa res bolano , kar počne