Tujina

Lažne novice kot politično orodje za dosego cilja

Ljubljana, 15. 10. 2020 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
163

V ZDA poteka boj za bivanje v Beli hiši, kot ga ne pomnimo že dolgo. Če je večina mislila, da je bila afera Watergate, v katero se je zapletel Richard Nixon, vrhunec podlosti politične igre, je v dobi lažnih novic ta dosegla novo raven. Če v nadzorovanih medijih veljajo pravila za objavljanje in nadzor le teh, so družbena omrežja prinesla nenadzorovana nebesa za tiste, ki sledijo vodilu da je za dosego cilja dovoljeno uporabiti vsa sredstva.

Donald Trump je počasi, ampak vztrajno gradil podobno žrtev medijev, ki ga želijo samo očrniti, in je pri tem bil zelo uspešen.
Donald Trump je počasi, ampak vztrajno gradil podobno žrtev medijev, ki ga želijo samo očrniti, in je pri tem bil zelo uspešen. FOTO: AP

Ameriške volitve, Donald Trump, Hillary Clinton, Joe Biden, Kabala, QAnon, svetovna pedofilska mreža, koronavirus kot depopulacijsko orodje in zmaga Resnice. To so samo nekatere besede, s katerimi smo se od leta 2015 redno srečevali, pogosto o njih brali, večina pa jim ni verjela. Kot so predstavili na Institut Poynter, so te teorije veljale za nekakšne obrobne, nepomembne gostilniške debate, ki so bolj spominjale na vsebino slabega znanstvenofantastičnega romana iz 60. let, ne pa na vsakdanjo politično debato. A večina se je močno zmotila, danes pa poskušajo popraviti in nadzorovati množico mnenj, ki je izgubila zmožnost kritičnega razmišljanja. A te teorije so večinoma starejše, kot mislite. Veliko starejše. 

Teorije o Clintonovi so obstajale vsaj od leta 2008, bolj kot ne so se ponavljale na bizarnih blogih, ki so jih brali razsvetljeni alternativci. Demokrati teh, razumljivo, niso resno jemali, a se hkrati niso zavedali Pandorine skrinjice, ki se je odpirala po razcvetu družbenih omrežij, kot so Facebook, Twitter in Reddit. Ti so imeli eno lastnost, ki jo dolgoletna medijska krajina v ZDA ni poznala – cenzura ali samocenzura nista bili njihovi orodji. V letih od 2008 do 2012 so družbena omrežja imela skoraj eksponentno rast in so postala del tehnoloških gigantov, ki so imeli le tri želje: rast, rast, rast. To so sprva pridobivali na način, da so ljudem ponujali brezplačno uporabo njihove platforme, na kateri so lahko delili prikupne slike ljubljenčkov, potovanj in omogočale iskanje kontaktov z ljudmi, s katerimi smo že davno izgubili stik. 

Nekako v tem obdobju so znane osebnosti prepoznale moč teh brezplačnih omrežij. Omogočale so jim namreč promocijo, ki jih ni stala enega samega evra, a hkrati jim povečevala moč, dostop in grajenje podobe, ki jih tradicionalni mediji, kot so bili tisk, televizija in tudi spletne strani, niso omogočali. Oziroma, če smo bolj natančni, so jim to omogočali, a omejeno in pod določenimi pogoji. Čas, dostopnost in denar so bili tako pomembni enim kot drugim. 

Donald Trump je bil eden prvih, ki je razumel moč Twitterja in svobode izražanja, ki mu ta omogoča. Že leta 2009 je začel tvitati, in vse do leta 2015, ko je dejansko potrdil predsedniško kampanjo, je bila ta platforma zgolj za njegovo samopromocijo. Pri tem je bil uspešen, idejo za Twitter kot močno politično orodje pa je dobil, verjeli ali ne, pravzaprav od Baracka Obame. 

Obama medijev ni imel preveč rad, jih je pa spoštoval in branil njihovo nalogo pri kritičnem obveščanju javnosti.
Obama medijev ni imel preveč rad, jih je pa spoštoval in branil njihovo nalogo pri kritičnem obveščanju javnosti. FOTO: AP

Alternativni mediji, kjer se sliši "resnica"

Obama je bil prvi ameriški predsednik, ki je razumel moč alternativnih medijev in alternativnih dostopov do informacij kot politično orodje, saj je že leta 2007 ustvarjal lastne spletne strani, uporabljal YouTube in nekatere druge platforme, da bi dosegel vse več ljudi. Obama je še vedno zelo dobro sodeloval s tradicionalnimi mediji, vsaj tistimi, ki so mu koristili, marsikatere druge in številne volivce pa je nagovarjal mimo njih. Mlada ekipa, ki mu je pomagala pri kampanji, je bila energična in hitra, ljudje pa več niso potrebovali časopisov in drugih spletnih strani, da so dobili informacije o tem, kaj je njihov najljubši, ali najbolj osovraženi kandidat, govoril. 

Obama medijev ni imel preveč rad, jih je pa spoštoval in branil njihovo nalogo pri kritičnem obveščanju javnosti. Pogosto se ni strinjal s poročanjem o njegovih potezah, predvsem ni maral, kadar so mediji črnili njegovo podobo rešitelja Amerike po eri Georgea Busha. Ravno zato so njegove lastne platforme omogočale, da je objavljal in nagovarjal brez neprijetnih vprašanj, mediji pa so te njegove izjave in poudarke pogosto začeli uporabljati kot uradno komunikacijsko sredstvo. Doba nefiltriranih političnih razmišljanj, ki so dosegala rekordno število ljudi po Ameriki, je tako postajala resna konkurenca drugim medijem. 

Vse tiste obrobne spletne strani, ki smo jih omenjali, do katerih si do takrat prihajal le tako, da si jih aktivno iskal, so pravzaprav zrasle po enakem receptu. Tradicionalni mediji jih nikakor ne bi objavljali, saj profesionalni novinarji in uredniki ne bi dovolili objav o teorijah zarote, kot so lažni pristanek na Luni, morilska cepiva ... Vse te so bile stokrat, tisočkrat, zavrnjene s strani stroke in tudi zdrave pameti, a potem ko jo je na Facebooku recimo delil stric, prijatelj ali pa nekdo drug, ki mu lahko zaupam, so postale vse bolj brane in sprejete. Danes boste težko srečali osebo, ki ne pozna ogrodja teh zgodb, vedo, od kod izhajajo in kaj je njihova usmeritev. Velika večina temu ne verjame, a seme dvoma je počasi dobivalo odlične pogoje za vzkalitev. 

Strokovnjaki večinoma ne znajo komunicirati z javnostmi in zapletene pojme, razumljivo, razlagajo z zapletenimi teorijami. Teorijami, za razumevanje katerih bi moral povprečen državljan študirati nekaj mesecev. Politične kampanje, kot jo je imel Obama in te obrobne teme, so rasle druga z drugo, vzporedno, a njihova ideja je bila podobna: ne verjeti vsemu, kar vam mediji pravijo, mi smo tukaj, da vam damo prave informacije. Nefiltrirane. Če pogledate razvoje teh političnih in alternativnih strani in njihove popularnosti v sorazmerju s popularnostjo družbenih omrežij, bi videli presenetljivo podobne številke. 

Gibanje QAnon se iz obrobja skrajne desnice vse bolj preliva v ameriško politiko.
Gibanje QAnon se iz obrobja skrajne desnice vse bolj preliva v ameriško politiko. FOTO: AP

Medtem ko je Obama v času predsedovanja zopet postal močno povezan s tradicionalnimi mediji, so bili ljudje, kot je Trump, ki so veljali za nekakšne guruje ali alternativce, tisti, ki niso odnehali. Še več, prve zvezde z družbenih omrežij so bile pogosto enakopravno sprejete v družbi kot nekatere druge. Trumpu je ljubši Twitter in Twitter je Trump. To je njegova platforma, kjer gre za samopromocijo, in to je bila že od leta 2008. Do danes se ni nič spremenilo. 

Šest let nefiltriranega komuniciranja, ki je usmerjeno tako, da ti vrača predvsem v potrditvah in hvali, je prineslo v letu 2014 številna ugibanja, ali bo mogoče Trump kandidiral za politični sedež. A je imel težavo. Medtem ko je na Twitterju predvsem dobival odobravanja, kot človek, ki pove, kaj si misli, so mu drugi mediji predvsem očitali njegovo preteklost ali pa zlagano podobo o ekonomskem strokovnjaku. Počasi, ampak vztrajno je gradil podobo žrtve medijev, ki ga želijo samo očrniti in je pri tem bil zelo uspešen. 

Obama je, sicer poredko, očital, da mediji niso resnicoljubni, Trump je to počenjal vsakodnevno, stric Janez, ki trdi, da mediji prikrivajo resnico o cepivih, je to delil na Facebooku, in Pandorina skrinjica do uporabe lažnih novic se je odškrtnila še malo bolj. V tem času je recimo Facebook postal gigantsko tehnološko podjetje, ki je ponujalo nefiltrirano uporabo njihove platforme in zavedali so se predvsem najpomembnejšega pravila v razumevanju ljudi: informacije so moč. Facebook je naredil eno najbolj kompleksnih orodij za nadzor, izolacijo in uporabo informacij o posameznikih, kot je svet še ni videl. In te informacije dajemo prostovoljno, z njimi pravzaprav plačamo našo uporabo platforme. Po letu 2012 pa so začeli razumeti, da je to vredno ogromno denarja, saj jih pogosto niso zavezovali zakoni in nadzorne vloge nekaterih agencij, kot tiste, s katerimi se sooča policija. Politiki pa so to zagrabili z obema rokama. 

Cambridge Analytica

Ko je svet prvič slišal besedi Cambridge Analytica, ni veliko razmišljal. Tudi danes dve leti po aferi se samo bežno spomnimo, kaj se je zgodilo v eni največjih afer glede zlorabe podatkov v zgodovini. Spomnimo, Facebook je takrat s posebno aplikacijo posredno omogočil britanskemu podjetju Cambridge Analytica, da je pridobilo podatke okoli 50 milijonov uporabnikov družbenega omrežja. Podjetje naj bi na podlagi teh podatkov razvilo izjemno učinkovit program, ki predvideva obnašanje uporabnikov na spletu in na ta način omogoča tudi manipuliranje z javnim mnenjem. Kako jim je to uspelo?

Cambridge Analytica je uporabila razmišljanje in politične preference posameznikov, da je načrtno ponujala vsebine, za katere so vedeli, da bodo učinkovite pri blatenju političnih nasprotnikov njihovih klientov.
Cambridge Analytica je uporabila razmišljanje in politične preference posameznikov, da je načrtno ponujala vsebine, za katere so vedeli, da bodo učinkovite pri blatenju političnih nasprotnikov njihovih klientov. FOTO: ENEX

Ko na Facebooku gledamo določene vsebine, jih všečkamo, delimo ali pa samo ošvrknemo, posebni algoritmi zelo natančno določajo naše preference. Če opazijo, da imate raje mačke kot pse, vam bodo algoritmi na časovnici ponujali več mačk kot psov. No, Cambridge Analytica, konzervativni politični think-tank, je s posebnim dostopom dobila podatke za več kot 50.000.000 Američanov in natančno videla, kaj jih zanima, kaj jih moti pri kandidatih in na kaj morajo biti pozorni pri prepričevanju neodločenih volivcev. Vse omenjene periferne teorije zarote, laži o kandidatih, lažne novice in druge "zanimivosti" je tako svojim strankam, ki so bili tudi slučajno konzervativni kandidati, ponujala kot način, da premagajo moč demokratov. 

Podobno kot Obama so ponujali alternativne "medije", v ljudeh, ki so se nagibali na levo, so načrtno ponujali vsebine, ki so očrnile kandidate, za katere bi tradicionalno volili. Stric Janez je to še bolj pogosto delil, demokrati se niso odzivali, podpora stranki in večanje ideoloških razlik z republikanci pa sta postajala vse večja težava. 

Trump je to dobro vedel, ni maral tradicionalnih medijev, že leta pa je bil nekontroliran na družbenih omrežjih. V ZDA, ki so postajale vse bolj politično polarizirane, je videl priložnost. Na Twitterju je nanizal na stotine nenavadnih teorij, od tega, da so bili napadi na dvojčka leta 2001 "nekaj drugega, kot vam predstavijo", do zdaj slavnega vztrajanja, da mora Obama pokazati rojstni list, da je res Američan. In Obama je po mesecih dvomov o tem, ali je sploh legitimno izvoljen predsednik, le klonil konzervativnim medijem in Trumpu ter rojstni list pokazal. S tem se je pravzaprav pokazala neverjetna moč, ki jo imajo, saj jim je uspelo v kot spraviti najmočnejšo osebo na svetu. 

Cambridge Analytica je imela eno najbolj uspešnih orodij za prepričevanje politične sredine, konzervativni politični krogi pa so bili navdušeni nad priložnostjo, da se izognejo bolj liberalnim medijem, ki so sledili nekakšnemu družbenemu napredku, v katerem naj bi bile ZDA. Dovoljeno je vse, tudi če ne drži.

"Naš kandidat ima vedno prav, tudi če se moti."
"Naš kandidat ima vedno prav, tudi če se moti." FOTO: AP

Cilj opravičuje sredstva

V letih 2014 in 2016 je eksplozivna rast družbenih omrežij in popolna svoboda govora, da so ljudje pisali na njih tudi največje neumnosti, pripeljala do tega, da številni sploh več niso vedeli, kaj je resnica in kaj ni. Večina strokovnjakov je bila prepričana, da bo Hillary Clinton postala prva ameriška predsednica, a res niso razumeli moči, ki jo je Donald Trump imel na družbenih omrežjih. Še več, to so pogosto popolnoma prezrli in to je bila njihova usodna napaka.

Trump je zmagal ne zato, ker je bil dober kandidat, ampak ker je v javnosti imel podobo, da je boljši kot "lažnivka Hillary" in to je mu je prineslo tistih ključnih 10 odstotkov sredinskih volilcev. "Trump je mogoče bedak, a vsaj ni pokvarjen," so bile pogoste besede tistih, ki so do takrat volili tradicionalno demokrate. 

Trump je v letih medijskega ustvarjanja, ko so ga ironično med zvezde kovali isti mediji, ki so mu kasneje očitali dvojno igro, dobil podobo ekonomskega guruja in tistega, ki bo očistil Washington. Danes vidimo, da je njegova zapuščina predvsem skrhan odnos s svetom, še nikoli tako razklana Amerika, katastrofalni odziv na pandemijo in dejstva, da je svet začel lažne novice jemati kot "alternativne". Resnica ni tako pomembna, važna je bolj politična podpora za njihovo verzijo resnice. To v Sloveniji vidimo zelo dobro, ko se soočamo s poplavo lažnih novic o koronavirusu, ki so pravzaprav do nas pljusknile iz ZDA. Strokovnjaki so v tej eri vedno politično profilirani, njihove besede bodo delile politične stranke, katerim njihova razlaga ustreza.

Cenzura ali nadzor

ZDA so se že po letu 2016 začele resno ukvarjati s tem, kako omiliti poplavo lažnih novic, ki vse bolj škodijo družbi in celo stabilnosti države. Teorije zarote o cepivih so ponovno pripeljale ošpice, teorije, ki se jih lahko bere na 4Chan in 8Chan, so pri številnih razbile zaupanje do struktur držav, a hkrati, paradoksalno, brezpogojno verjamejo nečemu, kar je napisal Chad v kleti nekje v Montani. A ne vsakemu, le tistemu Chadu, ki je pisal dovolj podobno, kot se nam zdi, da bo prav. To zmedo in nezaupanje Trump zelo dobro izkorišča, to je njegovo najmočnejše politično orožje. Na Twitterju je ponorel in prodaja vse možne teorije, a v tej kampanji ne gre vse po načrtu, saj so ravno tiste organizacije, ki so omogočale neovirano komuniciranje, rekle, da je dovolj. 

Alex Jones je mojster alternativnih resnic, ki je izgubil dostop do številnih platform. Pri prodaji njegove verzije resnice pa je obogatel.
Alex Jones je mojster alternativnih resnic, ki je izgubil dostop do številnih platform. Pri prodaji njegove verzije resnice pa je obogatel. FOTO: AP

Tako Facebook, Twitter, YouTube kot številna druga podjetja so se začela resno zavedati, da nenadzorovane informacije, ki se skrivajo za nekakšno namišljeno avtoriteto, povzročajo dejansko škodo v družbi. Začeli so omejevati guruje teorij zarote, kot je Alex Jones, začeli so čistiti račune, ki delujejo pod okriljem teorije QAnon, po kateri je Donald Trump v vojni z mednarodno vplivno elito, ki časti satana, upravlja svet in vodi verigo otroške pornografije. Začeli so se odzivati tudi takrat, kadar politik deli informacije, ki ne držijo, te omejitve občuti tudi Trump.

Tradicionalni mediji so razvili različna orodja za fact-checks, ko kar v živo spremljajo in ovržejo ali potrdijo resnicoljubnost političnih izjav. Od označevanja teh izjav kot nekakšnih bedarij do tega, da se jih aktivno zavrača, je prišlo po dolgih letih "odprtega boja za resnico". Tradicionalni mediji, razen časopisov, niso izumrli, še več, številni so postali še bolj pomembni in vojna z novinarji in mediji je tako postala ena od ključnih točk predvsem konzervativnih politikov, ki nimajo več neomajane podpore. 

Tudi Fox News, ki je veljal za velikega podpornika Donalda Trumpa in ga podpiral pri številnih korakih, ni več popolnoma lojalen. Zato se predsednik ZDA že nekaj časa preusmerja na druge televizije in spletne strani, ki to lojalnost zanj še zagotavljajo. Vprašanje za milijon evrov je, ali bo to dovolj, da mu prinese zmago. Debata o nadzoru družbenih omrežij in omejevanju lažnih novic pa je postala politična točka in družbena odgovornost. Kako uspešni bomo bili pri tem, pa bomo videli v naslednjih letih. 

Pasica koronavirus oktober
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tirea
15. 10. 2020 21.22
+1
Dejte se napisat, da je Trump banal prisilno cepljenje, ker zeli da se vsak svobodno odloca o svojem zdravju.
CestniKolesar370Wattov
15. 10. 2020 20.01
+6
Kaj je zdaj z Rusijo? Naslovnice člankov "Trump je ruski vohun", "Povezava s Trumpom in Rusijo je čezdalje bolj jasna", "Mueller zaključuje preiskavo, neimenovani viri so nam povedali, da bo Trump obsojen". Iz vsega tega nič. Torej po definiciji so bile vse to lažne novice. Pa to, da je Trump pohvalil naciste, pa da je zastrupil ribe na Japonskem, pa da je iznenada zapiral otroke v kletke, v koncentracijska taborišča... Vse to so bile lažne novice.
+3
FriedmanovMilton:Res je.Neverjetno kaj vse spravijo skupaj zavajalni lažnivi manipulacijsko skorumpirani mediji samo,da bi nekako očrnili Trumpa za katerega se je izkazalo,da je edini sposoben predsednik ZDA do sedaj.Zato,ker noče na stran levakov in sodelovati pri njihovih kriminalih ga seveda le ti hočejo odstraniti. To je enaka zadeva kot se dogaja pri nas v Sloveniji kjer so levaki odpeketali na celotni črti in se nikakor ne morejo sprijazniti,da so zgube katere tonejo v pozabo skratka preteklost kateri ni več možna povrnitev.
Al83
15. 10. 2020 19.36
+4
Pa še ena teorija zarote, ki jo Alex Jones nabija že desetletja je, da bodo UN globalisti ter Bill Gatesi in podobni uvedli tiranijo nad ljudstvi Sveta in do konca zasužnili človeštvo pod krinko umetne pandemije. Do 2020 se je ta torija zarote zdela za do konca noro, sedaj ne več toliko.
Saloreich
15. 10. 2020 19.34
+2
Liberasti želijo svobodo samo zase med kar štejejo tudi ekskluzivno pravico nad širjenjem lažnih novic in pa popolno kontrolo nad poljem informacij, četudi s cenzuro.
Saloreich
15. 10. 2020 19.07
+5
Spet joka PC otročiček sfazlani..
FAUSTOS1
15. 10. 2020 18.57
-6
trump in orban kot ideala janšistov sta oba profašista,tako jih obravnavajo v demokratičnih državah mi seveda po pohodu janšistov na oblast gremo v smeri obeh tiranov.
Saloreich
15. 10. 2020 19.14
+5
Tako jih obravnavajo liberasti in njihovi mediji.
adapter
15. 10. 2020 18.51
+7
A to o sebi pisete??
Al83
15. 10. 2020 19.50
+1
plejadanka
15. 10. 2020 18.21
+7
Glej no, kdo govori o lažnih novicah
FIRBCA
15. 10. 2020 17.45
+0
Kaj vam gre pa Tramp v nos. Ponosni smo,, cela Slovenija na njega,, saj ima naso najlepso zeno.
Mr.
15. 10. 2020 17.15
+6
Ahhhh... dajte no le koga zanima ves ta bosanjski lonac... mene zanima Slovenija in njenena bodočnost ... z ali brez trenutnen vlade!!!!
Drask
15. 10. 2020 18.11
+1
torej beri clanke o tem, noben te ne sili brat tega
Al83
15. 10. 2020 16.41
+10
Zanimivo, da je bilo Alexu Jonsu dovoljeno objavljati svoje teorije zarote desetletja, Jonsu, ki je mimo grede trdil, da nameravajo globalisti EU poplaviti evropo z muslimani že pet let pred "begunsko" krizo. Tip se je prešvercal v Bohemian grove in snemal bogatune kako častijo Moleka, babilonskega boga zla in vse to nato objavil na internetu. Zgleda, da je šel predaleč ko je začel kritizirati komunistično kitajsko, ker po kakih 14 dneh ko je govoril Chiecomsi to in Chiecomsi drugo so ga v enem dnevu izbrisale in deplatformale vse big tech koorporacije. Kritiziranje države, kjer imajo vse globalne korporacije svoje sužnje je zgleda velik ne, ne. Države, ki je idol liberalizma odgovorne za koronavirus se pač nikakor ne kritizira.
plejadanka
15. 10. 2020 18.23
+4
Tako ali tako nihče ne šteka, o čem govoriš
Giffig1
15. 10. 2020 20.27
+0
Vse vemo, o cem govori, samo eni pac nimate podlage in ne veste..pac..
borec91
15. 10. 2020 16.32
+9
sovrazim desnicarje a vse eno zelim da zmaga klovn trump saj je ocitno da ni del globalne corona mafije
Al83
15. 10. 2020 16.24
+7
To so ti levi mediji in leve tech korpooracije. Selektivno objavlajo kar jim politično koristi, če je res ali pa ni in prekrivajo vso resnico, ki bi jim lahko politično škodila. Ko je šef Avstrijski svobodnjakov pijan na Ibizi rekel, da bi dovolil prodajo lokalnega trobila Rusom, če bi povedali kaj lepega o njem, so levi mediji objavljali en teden vsak dan po celelm Svetu. Ko demokratkinja Ilhan Omar od Somalijcev kupi 40.000 volilnih glasov pa niti besede.
Al83
15. 10. 2020 16.20
+7
Zanimivo je pa tudi to, da Twiter blokira vse povezave mejlov, ki dokazujejo, da je Bieden sodeloval z skorupiranim Ukrajinskim naftnim podjetjem Baristo, ko je njegov sinček sedel na odboru direktorjev in vlekel 50 jurčkov na mesec. Biednov sinček, katerega edine kvalifikacije so bile, da je bil nečasno odbuščen iz vojske zaradi jemanja kokaina. In seveda, da je bil sin levega podpredsednika ZDA. Bieden je u kampaniji stokrat izjavil, da ni imel veze z Baristo in da ni vedel za njih dokler niso zaposlili njegovega sina, kar mejli, ki jih blokira Twiter in ki se jih noben levi medij ne dodakne, dokazujejo za laž. In to je ista Barista zaradi katere je moral Porošenko odpustiti glavnega Ukrainskega preizkovalca, ki jih je preizkoval, ali pa Ukrajina ne bi dobila pomoči od ZDA. Lahko bi rekli, da je šlo za qui pro quo, česar so mediji obsodili Trumpa, ko je hotel priti tej zadevi do dna. Isti mediji, ki trdijo da je Trump lutka Putina, če prav je Biednov sinček dobil miljone od žene Moskovskega župana. Kar se tiče pa mejlov se pa jih ne sme objaviti, ker naj bi bili pridobljeni z hackanjen, če prav so bili pridobljeni iz opuščenega laptoma samo, to nima veze. Glavno, da so se lahko vsepovsod objavlali ukradeni Trumpovi Tax returni.
InterReflectlons
15. 10. 2020 16.09
+7
Najboljše medije ima Severna Koreja, kjer imajo samo 2 kanala. Tam je lahko samo to, kar Kim Džon Un hoče. Pri nas in v ZDA pa ljudje mislijo, da če je medijev več, da bo resnica prišla na dan. Mainstream mediji so žal nekaj podobnega kot v Severni Koreji, kjer imaš samo 2 kanala. Potem pa pridejo ostali mediji, ki niso "mainstream" in pa Facebook in Twitter. Tukaj pa krožijo stvari, ki jih mainstream mediji ne smejo povedati. Sliši se lepo, ampak težava tukaj nastane, ker lahko tudi dezinformacije krožijo enako hitro kot stvari, ki jih mainstram mediji ne smejo povedati. Pri družbenih omrežjih in medijih, ki niso mainstram mediji, se moraš vprašati samo:"Kdo je avtor in s kakšnim namenom ga je objavil?" In ko si odgovoriš na to vprašanje, potem ločiš informacijo od dezinformcije. Glede cepiv pa je že splošno znano, da so v njih strupi. Sedaj pa se človek mora vprašati:"Zakaj so strupi v cepivih?" Odgovora sta 2 možna:"Zaradi cenejše izdelave ali a jih nekdo nalašč daje, da zmanjša populacijo." Torej, ve se, da so v njem strupi, nihče pa ne ve odgovor na vprašanje:"Zakaj so v njem strupi?" In če mediji te strupe prikrivajo, so sami potem krivi, da se ustvarijo teorije zarote. Vsak mora najprej počistiti stvari pred svojim pragom.
PotPuffer
15. 10. 2020 15.54
Ah ne, Američani pa ne uporabljajo takih podlih metod širom sveta!!!
Machetekills007
15. 10. 2020 15.51
-8
trampelj je največji lažnivec, fejk njus inovator.
FIRBCA
15. 10. 2020 17.49
+0
Machetekila. A dej no ti si njegovi proti kandidat in ves najvec od njega al sam iz 24ur. Pa da slisimo kaj je lagal in kaj niso lagali prejsnji precedniki. Kje je sedaj vojna ko je on na prestolu. Ja a laze ko se daje za gospodarstvo in proti koroni, ko unicuje gospodarstvo ti si en te...e
Al83
15. 10. 2020 15.51
+4
Zanimivo, da ste na začetku omenili Watergate, ker je moral Nixon, ki je zmagal v 49/50 Ameriških držav, zaradi tega ker je hotel prekriti afero, ko je zvedal zanjo odstopiti. V letu 2016 pa je Obama ukazal prisluškovanje takrat še kandidatu Trumpu. Ko pa je Trump zmagal volitve, pa sta Obama in Bieden eno zadnjih stvari, ko sta zapuščala belo hišo obveščevalnim ukazala, da iščejo umazanijo na novo izvoljenem predsedniku. In to na podlagi fejk Steel dosjejev, kupljenih od Clintonove, Trumpove direktne politične tekmice, za katere je iz notranjih emajlov med uslužbenci obveščevalnih razvidno, da so vsi vedeli da so fejk. Na podlagi dosjeja za katerega je sam avtor Steel rekel, da ni zanesljiv in da je zbirka govoric, ki jih je dobil od ljudi "v gostilni ob pivi". Obama in njegovi so lagali FISA sodišču, da so dobili dovoljenja za prisluškovnje in so na podlagi laži in fejk dokumentov ustanovili Mullerjevo preizkavo. Preizkavo v kateri so sami preizkovalci, pravniki ki so bili vsi od prvega do zadnjega donatorji Demokratske stranke vedeli, da je edin namen vsega kudetat nad demokratično izvoljenim predsednikom, katerga so poskušali narediti tri leta. Tako, da je očitno, da je to, kar so naredili Obama, Bieden in Hillari miljonkrat slabše od tega, kar je naredil Nixon, ko je prikrival afero prisluškovanja, ki jo za razliko od Obame ni ukazal ali pa bil za njo kako drugače odgovoren. Samo v primeru Nixona so bili levi mediji njegovi nasprotniki, zato so zganjali Hudiča, dokler ni Nixon odstopil. Pri primeru Obame, pa so levi mediji zavezniki, ki delajo vse, da prekrijejo resnico in zavajajo javnost in na ta način zagotovijo, da glede Obame nikoli ne bo zadoščena pravica.
nightifly
15. 10. 2020 16.31
+7
AI ,,,res je , jaz bi raje te pokvarjence iz liberalnega gnezda imenoval kriminalce ,ki z pravo levo ideologijo nimajo nic skupnega ... Pravi Levicar ,takokot pravi desnicar oba izhajata iz Demokraticnega bazena ,ce se lahko tako izrazim . Vsi tisti pa ,ki v imenu enih najvisjih in najsvetejsih vrednot pocenjajo odurna dejanja , pa niso ne pravi desnicarji ,ne pravi Levicarji .. ... Hilarija in Bill , Obama, Bush ,Mc CAin-pokojni so samo za v arest in nikamor drugam . Svetu so naredili nepopravljivo skodo . Njihova javna prizadevanja za pravico in demokracijo so samo za v skret in potegniti vodo .
Al83
15. 10. 2020 19.29
-1
Večinoma so globalisti in levaki ali pa oboje. Zaradi tega mi je toliko všeč populizem.
sonofabitch
15. 10. 2020 15.35
+13
Clinton, Bush in Obama so harali po svetu napadali države po mili volji, Obama skoraj začel 3. svetovno z vmešavanjem v Ukrajini. Ampak Trump je nestabilni norec za medije.
FIRBCA
15. 10. 2020 17.51
-5
sonofabić. a ti si stroka, da lahko opredelis cloveka. Kaj bi za nase napisal.
nightifly
15. 10. 2020 15.33
+8
5 let je zdaj ,ko so se liberalci ,pod plascem demokratov spravili na Trumpa oz . jasno republikansko stranko , ki je se edni njihov nasprotnik ,ki lahko ustavi to globalno norijo liberalcev . Ker imajo miliarderji ,ki podpirajo demokrate neskoncna sredstva,da lahko ustvarjajo drzavne puce ,odstavljajo rezime v posameznih drzavah in narekujejo politiko je jasno , da ima druga polovica sveta bolj malo moznosti za eno kompetentno delovanje . Vsak od nas si mora izoblikovati ene vrste svetovni nazor , s katerim bo operiral v zivljenju in dajal ton drzavi v kateri zivi . Ce bomo kar naprej mahali z rokami ,,,ah ,saj itak ne moremo nic proti tistim ,ki imajo denar in vse podkupljeno ,je samo se stvar casa ,kdaj bom postali popolni hlapci in suznji . Samo malo manjka . Take pogoje prav zdaj v casu covida je se najbolj plodno ustvarjati in ljudi tr delavce izsiljevati s sluzbami ,visino mezd in pogoji dela . Ze tako mislim ,da je vse skupaj bolj na psu . Ali bodo ljudje tiho in pocasi pocrkali ,ali pa se bodo,boste zbudili in kaj naredili ---zase .
nightifly
15. 10. 2020 15.38
+6
In da ne bo kaj narobe ,,,,sam sem bil vedno bolj na levi strani druzbene lestvice , toda liberalizem ,preoblecen v oblacila demokratov je v bistvu rezim najvecjega izkoriscevanja cloveske rase ,ter bogatenja -v svojo korist . Tako da ,v tem trenutku je republikanska opcija meni vsekakor blizje kot ti norci ,ki sesuvajo vse pred seboj . Kaj se dogaja v Sloveniji vidite sami najbolje . Nocem soditi ,ker jaz pri tem procesu ne sodelujem , niti ne delam v Sloveniji ,zato ne morem soditi .Kvecjemu lahko napisem moje osebno mnenje ´ in generis´ . To je pa verjetno dovoljeno .