Tujina

Navalnemu ruski rubežniki zaplenili premoženje

Belin/Omsk, 24. 09. 2020 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan, Anja Kralj, STA
Komentarji
124

Medtem ko je Aleksej Navalni ležal v bolnišnici, so ruski rubežniki zaplenili njegovo premoženje. O tem, kako težko so pridobili dokaze o zastrupitvi, pa je spregovorila vodja ekipe Navalnega. "Aleksej je bil zdrav moški, zdravi ljudje ne padejo v komo brez razloga. Vedeli smo, da je nekaj zelo narobe. In, seveda, to je Rusija," pripoveduje. Vedela je eno stvar: če je bil uporabljen strup, je za njim ostala sled.

Ruski sodni izvršitelji  so zasegli premoženje Alekseja Navalnega, medtem ko je v komi ležal v berlinski bolnišnici, je danes sporočila njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš. Kot je sporočila v videoizjavi, je sodišče 27. avgusta odredilo prepoved transakcij, ki zadevajo njegov delež v stanovanju v Moskvi, in zamrznilo njegove bančne račune.

Ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega so v sredo odpustili iz berlinske bolnišnice Charite, kjer se je zdravil zaradi zastrupitve z živčnim strupom novičok. Tam je preživel 32 dni, od tega 24 na intenzivni negi. Glede na njegov napredek in trenutno stanje je po mnenju zdravnikov popolno okrevanje možno, je bolnišnica zapisala v sporočilu za javnost. 

Sodišče je 27. avgusta odredilo prepoved transakcij, ki zadevajo njegov delež v stanovanju v Moskvi, in zamrznilo njegove bančne račune. 

Vodja njegove ekipe spregovorila o iskanju dokazov, da je bil  zastrupljen

Kot je znano, je eden najglasnejših kritikov Kremlja nepojasnjeno zbolel na letu iz Sibirije v Moskvo 20. avgusta. Ruski zdravniki, ki so ga v Omsku zdravili prvi, so sporočili, da med preiskavami niso našli nobenih strupenih snovi, laboratorijske preiskave v Nemčiji, Franciji in na Švedskem pa so pozneje pokazale, da je bil 44-letnik zastrupljen s kemičnim orožjem iz skupine novičok. 

Sum je najprej padel na skodelico čaja, ki jo je spil na letališču v Tomsku, a preiskava je pokazala, da je moral strup zaužiti prej.

'To je Rusija. Tukaj so zastrupitve – žal – običajne' 

Ko je izvedela, da je Navalni v komi, je vodja njegove ekipe Maria Pevchikh vedela, da morajo ukrepati hitro. Odhiteli so v hotelsko sobo, od koder se je tistega jutra Navalni odjavil. "To ni bila odločitev, o kateri smo razmišljali, jasno je bilo, kaj moramo storiti," je razkrila v pogovoru za ruski BBC. 

"Aleksej je bil zdrav moški, z njim smo bili vse dni pred tem, najprej v Novosibirsku in potem v Tomsku. Zdravi ljudje ne padejo v komo brez razloga. Vedeli smo, da je nekaj zelo narobe. In, seveda, to je Rusija. Na našo grozo so zastrupitve tukaj povsem normalne."

Vedela je eno stvar: če je bil strup, je za njim ostala sled.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Najprej nas niso spustili v hotelsko sobo, zato smo zastražili vrata in s tem preprečili, da bi pred nami vstopil kdo drug. Dobesedno smo postavili stol pred vrata in na njem sedeli izmenjaje," pripoveduje.  

Ko so končno lahko vstopili, so najprej vse posneli in posnetek objavili na Instagramu. "Vstopili smo, pri sebi smo, zahvaljujoč koronavirusu, imeli gumijaste rokavice, kot jih imamo vedno. Pobrali smo vse, česar bi se lahko dotaknil."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na posnetku se vidi, kako ekipa v modre vrečke zbira različne predmete, med njimi tudi tri plastične steklenice vode. Potem se zasliši glas nekoga, ki jim reče: "Če boste karkoli vzeli, potrebujete dovoljenje policije, vam sporoča direktor hotela!" Član ekipe Navalnega odgovori: "Žal tej zahtevi ne moremo ugoditi."

Pevchikhova in njeni kolegi so dobro vedeli, da ni veliko možnosti, da bodo našli kaj uporabnega. Pa tudi, če bi, so bile možnosti, da jim to uspe pretihotapiti ven in odnesti s seboj na analize, zelo majhne. "Naše upanje je bilo mikroskopsko majhno."

 

Aleksej Navalni
Aleksej Navalni FOTO: AP

Dokaze so skrili v kovčke: 'Če jih ne bi odnesli, bi izginili brez sledi'

Direktnih letalskih povezav iz Tomska do Omska ni. Letalo, na katerem je bil Navalni, je v Omsku pristalo v sili. "Peljali smo se do Novosibirska in od tam leteli v Omsk," je povedala Pevchikheva. 

Vse, kar so pobrali v hotelski sobi, so premišljeno skrili med prtljago, da bi pritegnilo čim manj pozornosti.

Ko so ruske oblasti dovolile, da Navalni, njegova najbližja družina in njegova ekipa zapustijo Omsk in odletijo v Berlin, je bila na letalu tudi Maria. "Če teh steklenic ne bi odnesli iz Tomska, bi izginile brez sledi," je prepričana.

In prav to dejanje je bilo ključno za pridobitev dokazov, da je bil Navalni zastrupljen, še preden je prišel na letališče v Tomsku. 

Še vedno brez odgovorov

Da je bil Navalni zastrupljen, je torej jasno. Še vedno pa ni znano, kako, in ali je bil pri tem ogrožen še kdo drug. Strokovnjak za biološko orožje Vladimir Uglev je za BBC povedal, da je bil ta primer bolj neposredno usmerjen kot zastrupitev Sergeja Skripala in njegove hčerke Julije v Salisburyju marca 2018. Onadva sta bila zastrupljena s tekočino, napad na Navalnega pa je bil drugačen in manj nevaren za druge. 

Sledi novičoka so našli samo v eni steklenici vode in nikjer drugje. Nemški preiskovalci niso imeli dostopa do njegovih oblačil, ki so ostala v Rusiji, Navalni pa je šele ta teden zaprosil, naj mu jih pošljejo. Zdravstveno osebje je agenciji Tass povedalo, da so njegova oblačila zasegli ruski preiskovalci in ne vedo, kje so zdaj. 

"Upam, da bomo nekega dne ugotovili, kako je bil Aleksej zastrupljen. Za zdaj nimamo pojma. In tudi ni naše delo, da to preiskujemo," je zaključila Pevchikheva. 

Dolgotrajno okrevanje

Navalni, ki je še vedno v Nemčiji, je sporočil, da ga zdaj čaka dolgotrajna rehabilitacija, a se bo kmalu vrnil domov. 

"Načrti so preprosti. Fizioterapevt vsak dan. Po možnosti rehabilitacijski center. Stanje na eni nogi. Ponoven nadzor nad prsti. Držanje ravnotežja," je zapisal na Instagramu, kjer je objavil fotografijo, na kateri sedi na klopi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
25. 09. 2020 11.26
+5
Urša Zupan in Anja Kralj, sta se ravno vrnili s popotovanja po Južni Sahari? Ne vesta novice, da Navalni ni bil zastrupljen? No obiščita stran berlinske bolice Charite in poiščita izjavo zdravnikov na temo Navali. Tam ni nikjer najti besedne zveze niti s strupom, niti zastrupitvijo. Morda vidve premoreta več znanja nemškega jezika. V članek še dodajta, da je obleko Navalnega iz bolnišnice v Omsku vzela njegova soproga in podrobneje opišita, zaradi katerih ne lepih dejanj Navalnega so rubežniki začeli pleniti njegovo premoženje. Predstavita pravo lice Navalnega svojim bralcem. Menda si tega zaslužijo? Toliko novinarske etike pa ja premoreta?
Gorenc45
24. 09. 2020 20.26
-6
Kdo še lahko dvomi o tem, da ga ni dal zastrupiti Putin? Sibirski zdravnik je lagal, da ni bil zastrupljen, vmes pa so mu še zasegli imetje. Mafijska država tale Rusija.
grumf
24. 09. 2020 20.28
+7
Nikol ne bomo izvedeli resnice okol teh zadev. Nikoli. Zato je obtoževanje kogarkoli v resnici brezpredmetno.
Gorenc45
24. 09. 2020 20.30
+7
graf
24. 09. 2020 20.39
+20
Ni treba bit glih Einstein da ugotoviš komu bi eliminacija Navalnega najbolj koristila ...
Gorenc45
24. 09. 2020 20.43
-5
RamzesII
24. 09. 2020 21.42
+6
Revež ostal brez vsega, še denarja na računih, sedaj odvisen od žene, razen če še njej država ne sedi na ... ta družina se ne bo več vrnila v Rusijo.
Ate_ist
25. 09. 2020 11.18
+2
dragi gorenc, Navalni je izgleda agent Putina. v preteklih letih je s svojimi dejanji spustil ugled opozicije v Rusiji na slabe 2%. Več kot je klobasal, bol ga narod sovraži. Resnica pa je, da sploh ni bil zastrupljen. Zdravniki bolnice Charite v svoji izjavi niti z besedico niso omenili ne zastrupitve in nikakršnega strupa. Poleg tega, se človek po 3.tednih kome ne sprehaja po stopnicah (iz lastnih izkušenj), kar se pa obleke tiče, pa jo je vzela v Omskem njegova žena, kar je razvidno iz čevljev pred letom v Moskvo in fotografij v Berlinu.
grumf
24. 09. 2020 20.21
+6
A pol Nordstream2 bo al ne?
Samo gasssss...
24. 09. 2020 20.18
+3
Model je izrazil željo da se vrne v mati Russi-a.😂
TheEarthIsFlat
24. 09. 2020 19.43
+12
Zanimivo, vsi ti kvazi "opozicijski" politiki in "voditelji" "barvnih revolucij" govorijo perfektno angleščino brez naglasa, satanistična CIA in metulj monarh, ali mandžurski kandidat,
ivan res grozni
24. 09. 2020 20.05
-1
TheEarthIsFlat
24. 09. 2020 19.39
-6
Naj mu pustijo ta gnila jajca na miru,
Škrinca
24. 09. 2020 19.31
+17
američani imajo slab ponaredek novičoka.....deluje kot slab odvajalni čaj......
Generacija56
24. 09. 2020 19.41
+1
Še huje je... Substanco, ki so jo našli v krvi Navalnega, v ZDA uporabljajo, kot ZDRAVILO, proti Alzhaimerju, demenci... A tega vam zahodni medij ne bo napisal.... Prav tako ne, da je zdravilo, ki ga britanci prodajajo, narejeno na opičjem genomu... Čakajo vas še huda spoznanja... A ne se sekirat, ne boste vedeli. Se boste pač spet vihteli od veje, do veje...
ivan res grozni
24. 09. 2020 20.05
+7
Generacija56
24. 09. 2020 20.18
+14
Sem v dilemi, ali imata gate z napisom Calvin Klein, ki so original, ali pa kupljene na kramarskem sejmu.... Tudi novičok se da namreč tako kupiti.
ticapas
24. 09. 2020 19.30
+14
nekam prehitro je top
ticapas
24. 09. 2020 19.29
+18
čakte čakte... a ni bil on v umetno inducirani komi?
Brus123
24. 09. 2020 19.08
-9
Putin se ga je naveličal poslušat, ker skoz najeda...
Poharc sn
24. 09. 2020 19.05
+6
Gospod ima več kot milijon na računu, zato so ga preiskovali. Govori da se bo vrnil v Rusijo, a očitno je ravno od tam pobegnil, kot ena gospodična ki jo je ful bolelo v križu in je v isti bolnici potrebovala operacijo ki jo nikoli ni bilo. Pa rabla je voziček potem pa po operaciji v rekordnem času spet hodila mhhmm.
StrikeOne
24. 09. 2020 19.02
+5
A vam ni čudno da so ti opozicijski "troublemakerji" vedno po pravilu judje? Navalni je jud in po vsako ceno hoče zrušit Rusijo ter inštalirat nazaj njihov zahodni satanistični sistem kjer so hom... ci največji civilizacijski dosežek ter kjer je pohlep spodbujan.
StrikeOne
24. 09. 2020 19.56
-6
Comradi, Sorči... si že več kot preveč povedal o svoji Ne-ravno inteligenci.
devlon
24. 09. 2020 19.01
+14
Pravi agent je
Alojz69
24. 09. 2020 18.55
+11
Putin baje nominiran za Nobelovo nagrado za mir...vsi zahodni mediji pa tako udrihajo po njem
Skankhunt42
24. 09. 2020 18.45
-8
kje ste rusofili... baje se rusom cedijo med in mleko.. moskva pa sankt petersburg porihtana gnezna bogatašov ostala rusija pa klošarija
nanodelec
24. 09. 2020 19.00
+5
kolbek460
24. 09. 2020 18.40
+17
Navalni navaden kriminalec ,prevarant in oblasti željan , noče delat poln denarja .plačanec zahoda ,njegova židovska posla so Rusi takoj razkrili ,Rusija je velika ,ampak ne ujideš pa tud če greš v Sibirij v tundro .Težko bo obraazložil od kod mu 105 tisoč evrov na računu ,
Poharc sn
24. 09. 2020 19.15
+9
Miljon evrov ma gospod na računu ne Rublov !
Christi Miles
24. 09. 2020 18.33
+28
In kaj imamo mi s tem Navalnim, da skozi tukaj gor visi?
Poharc sn
24. 09. 2020 19.17
+0
Gospod je bil dober služabnik, sedaj se mu kariera zaključuje, živeli.
marcel124
24. 09. 2020 18.25
+2
Zamrznitev ali zaplemba premoženja je velika razlika. To samo pomeni da se ne zaje..avat z boljšimi in bolj pomembnimi od sebe.
Generacija56
24. 09. 2020 18.28
+14
Če si svoje "premoženje" zaslužil na pljuvanju čez svojo domovino, za kar te v ZDA VELIKODUŠNO nagradijo, SPLOH ČE JE TO RUSIJA, je to premoženje gnilo. Čas je bil.
Generacija56
24. 09. 2020 19.28
+5
Finki, če ti še ni nihče povedal, RT so prisilili registrirati se, kot "tuj agent". Temu primerno je nato poslovanje RT-ja v državi zločinske politike... Nimajo dostopa do informacij državnega pomena, finančno poslovanje je pod nadzorom.... Ker lahko pišejo samo, kar je res, nimajo o čem pisati... Ker tam se laže, od jutra, do večera...
RamzesII
24. 09. 2020 21.45
"Zamrznitev ali zaplemba premoženja je velika razlika" Tako pa spet, drugo lahko sledi prvemu, v vsakem primeru pa si brez njega.
Alojz69
24. 09. 2020 18.19
+27
A prezivel ta hud strup zdaj pa nosi rokavice da ga bakterije ne dobijo al pa kak virus😂 dedc ti si nesmrtni
fafajonka
24. 09. 2020 18.13
+16