7°C

Letalo je zasilno pristalo s pomočjo padala, vsi trije na krovu so preživeli

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
N.P. /
KOMENTARJI
24
Majhno letalo Cirrus SR-22, na katerem so bile tri osebe, je moralo uporabiti svoje padalo in zasilno pristati v ruralnem okrožju Sutter v Kaliforniji. Vsi trije na krovu so preživeli, domačini, ki so bili priča pristanku, pa so dejali, da letala, ki bi za pristanek uporabilo padalo, še niso videli.

Letalo Cirrus SR-22 z enim motorjem je zasilno pristalo na riževem polju sredi okrožja Sutter v ameriški Kaliforniji, južnozahodno od mesta Yuba. 

Po informacijah Ameriške zvezne uprave za letalski promet (FAA) je pilot sporočil, da je ostal brez goriva na poti iz letališča Colusa County do hollywoodskega letališča Burbank. Uporabil je balistično reševalno padalo, ki se odpre s pomočjo majhnega eksplozivnega naboja, in letalo usmeril na riževo polje. Sodeč po fotografijah je pristalo obrnjeno na glavo, nihče na krovu pa ni bil poškodovan. Tudi letalo je utrpelo le manjšo škodo.

Letalo Cirrus SR-22
Letalo Cirrus SR-22FOTO: Shutterstock

Mike Shannon, lastnik riževega polja, je dejal, da zagotovo še ni videl letala, ki bi pristalo s padalom. "To je nekaj novega za nas,« je povedal za CBS Sacramento. "Skoraj je zadelo žice, ko smo ga našli, pa je bilo sredi polja," je še dejal. 

Shannon je odhitel, da bi pomagal ljudem na krovu. "Povedali so mi, da jim je zmanjkalo goriva in niso prišli do letališča," je dodal. Čeprav so letalo pozneje premaknili z mesta, kjer je pristalo, so bili vetrovi tako močni, da so ga čez dan prestavili na drug konec polja. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Preiskovalec FAA, ki je prišel na kraj incidenta, je dejal, da je padalo najverjetneje rešilo življenje pilota in potnikov. 

Padalo je sicer pritrjeno na letalski okvir v sredini letala. Pilot ima dostop do ročice, s katero sproži padalo v sili. Cirrus SR-22T je sicer eden izmed prvih modelov, ki ima to možnost, a Augustine Joseph, izvršni direktor JetExe Aviation, je dejal, da ima vedno več novih letal to možnost. 

Shannon je o srečnem koncu dejal še: "Nisem vedel, da delajo letala s padali, ampak hvala bogu jih."