-1°C

Leto dni po sestrelitvi letala države od Irana terjajo pravico za žrtve

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Maruša Slana /STA /
KOMENTARJI
5
Države, katerih državljani so umrli v sestrelitvi ukrajinskega letala v Teheranu, leto dni po nesreči od Irana zahtevajo pravico za žrtve. Iranske oblasti so pozvale, naj svojcem 176 žrtev v polnosti poravnajo odškodnino. Iranska revolucionarna garda je letalo sestelila pomotoma, sojenje odgovornim pa naj bi se začelo v kratkem.

Ukrajinsko letalo je bilo sestreljeno 8. januarja 2020.
Ukrajinsko letalo je bilo sestreljeno 8. januarja 2020.FOTO: AP

Zunanji ministri petih držav, katerih državljani so umrli v sestrelitvi ukrajinskega letala, so se ob obletnici nesreče v petek sestali v Londonu in Iran pozvali k večji transparentnosti, poroča Sky News

Kanada, Ukrajina, Švedska, Afganistan in Velika Britanija od Irana pričakujejo, da jim bo omogočil popoln dostop do vseh podrobnosti tragične nesreče, v kateri je življenje izgubilo 176 potnikov ukrajinskega letala. 

Od Irana bodo še naprej terjali pravico za žrtve in zagotovilo, da v polnosti poravna odškodnino družinam žrtev in njihovim državam. 

V Teheranu je vojaški tožilec Gholam Abbas Torkiza državno televizijo pojasnil, da so proti 10 častnikom revolucionarne garde izrekli disciplinske ukrepe, nekatere so tudi odpustili. Po besedah Abbas Torkija se bo kmalu začelo sojenje. 

Obletnica sestrelitve ukrajinskega letala
Obletnica sestrelitve ukrajinskega letalaFOTO: AP

Iranska revolucionarna garda je potniško letalo družbe Ukrainian International Airlines pomotoma sestrelila kmalu po vzletu s teheranskega letališča. Incident se je zgodil le nekaj ur po iranskem napadu na vojaški oporišči v Iraku, v katerih so bili nameščeni tudi ameriški vojaki. Napad je bil maščevanje za ameriško likvidacijo vplivnega iranskega generala Kasema Solejmanija.

Iran je konec decembra lani ponudil plačilo 150.000 ameriških dolarjev vsaki družini žrtve in priznal, da so njegove sile letalo sestrelile pomotoma. Kanadski zunanji minister Francois-Philippe Champagne je v četrtek ponudbo zavrnil, češ da vprašanja odškodnin ne bodo reševali z enostranskimi izjavami, temveč bo moralo biti to predmet pogajanj med državami.

Koronavirus pasica november