Tujina

Letošnja sezona Lige prvakov ni ogrožena: bodo klubi lahko igrali v naslednji?

Nyon, 25. 04. 2021 19.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Miha Kranjc
Komentarji
7

Saga o neuspešnem poskusu ustanavljanja Superlige se nadaljuje. Aleksander Čeferin je napovedal, da bodo o morebitnih kaznih za četverico klubov, ki vztraja pri tej ideji, razpravljali prihodnji teden. Nemški Spiegel pa je objavil pogodbo, ki bi klubom s posojilom navrgla tri milijarde evrov in pol, a bi dvanajsterica po 23 letih morala vrniti skoraj dvojno vsoto. To pa skoraj zagotovo pomeni, da bi klubi, ki so že tako globoko v rdečih številkah, pristali v lasti banke, ugotavljajo strokovnjaki.

Ideja je mrtva, novih poskusov pa še dolgo ne bo, je prepričan trener Liverpoola Jürgen Klopp:"Verjemite mi, zdaj se dolgo, dolgo časa kaj takega ne bo več zgodilo." Vseeno pa nogometni svet še dalje čuti posledice. Tudi tisti, ki bi morali biti osredotočeni le na nogomet."Nas je zmotilo? Da, očitno. Od nedelje ne govorimo o ničemer drugem kot o Superligi," pravi Thomas Tuchel, trener Chelseaja. "Igrali bomo v Ligi prvakov. Pravico imamo in bomo igrali. Menim, da je absurdno, a ne bi več o tem," pa dodaja  trener Real Madrida Zinedine Zidane.

V zraku je za klube prestopnike še nedavno visela tudi prepoved igranja v letošnji Ligi prvakov, a je Uefa grožnje umaknila. Toda v Nyoni še niso rekli zadnje. "Se pa bojim, da bi klubi, če bi se Superliga uresničila in bi dobili dodaten denar, ki jim ga je obljubila JP Morgan, ta denar porabili v trenutku, ne samo za poplačila dolgov, ampak tudi za nove astronomske nakupe igralcev," razlaga strokovnjak za športni marketing Tomaž Ambrožič. 

Rešitev ni model, ki prinaša več denarja, ampak vzdržnejše poslovanje. Dražji in dražji nakupi in vse večje zadolževanje se največjim, denimo Juventusu, pri zasledovanju evropskega naslova niso obrestovali. Če pa bi klubi sprejeli trimilijardno posojilo banke, bi to pomenilo katastrofo. "Na takšen način so klube pravzaprav za naslednjih 20 let ne glede na to, kdo je lastnik dali v last bankam," še dodaja Ambrožič.

Podpredsednik JP Morgen Chase, Daniel Pinto, pa je prepričan: "Če se s temi postopki posel sklene ali če obstaja kakšen drug način, da podpremo nogomet v regiji, bomo to storili." Vsaj letošnja sezona Lige prvakov torej ni ogrožena, odločitev, ali bodo klubi smeli igrati tudi v naslednji, pa še ni jasna. Glede na trenutno stanje na domačih prvenstvenih lestvicah pa se lahko zgodi, da prihodnjo sezono šest od 12 superligaških klubov v Ligi prvakov sploh ne bo sodelovelo.

Koronavirus pasica nova


  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1175947
26. 04. 2021 17.55
Kupovanje igralcev za astronomske odškodnine samo zato, da jih ne bi konkurenca, potem pa ti igralci kar poniknejo. To je glavni razlog za najemanje kreditov in posledično nenormalne dolgove klubov. Toda krivi so si sami, oziroma njihova vodstva.
PE PE BOLCEV
26. 04. 2021 11.47
+0
Domobrancek Svetice in njegova osnovnosolska izobrazba
Falot C
25. 04. 2021 21.23
+3
Klubi so si sami krivi da so zadolženi, Bayern je zgled kako se dela z denarjem. Igranje z ameriškimi bankami in Superligo pa bo za njih morda za nekaj let preložilo, a skupaj le poslabšalo.
Uporabnik2066124
26. 04. 2021 08.11
-2
A res.......? A je res bil klubom interes placevati cim visje odskodnine in place igralcem............? Sistem uefe jih je prisilil v taksne nakupe, ker ce bi konkurent kupil nadpovprecnega nogometasa pol bi avtomaticno postali nekonkurencni............ Poglej si klube v spanski ali angleski ligi kje so, ker niso kupovali preplacanih igralcev........ Dalec stran za moznost igranja v ligi prvakov.............. A mislis, da bi real in barcelona bila med 4 v spanski ligi, ce nebi kupovala preplacane igralce, da bi sploh lahko igrala v ligi prvakov............? KRIV JE SISTEM UEFE ALI NEDELO CEFERINA, CE HOCES............ Bayern pa ni primerljiv, ker v nemciji nima resne konkurence in mu ni potrebno kupovati preplacanih nogometasev, da bi bili med 4 v nemski ligi, da bi se uvrstili v ligo prvakov............... Recimo PSG tudi nima tezav, ker nima resne konkurence v drzavnem prvenstvu ampak oni si lahko privoscijo preplacane igralce, ker imajo neomejene arabske denarje.............. PA SUPERLIGE NE USTANAVLJAJO ZATO, KER BI SI TO ZELELI AMPAK SO PRISILJENI, KER CEFERIN NA UEFI NI NAREDIL NIC ZA NJIH. Niti ni sprejel financnega fair playa in je raje sledil arabskim miljonom, ker je pac mislil, da bo tak tudi vec denarja za uefo.......... Sedaj je ta nogometni balon pocil in sedaj vsak resuje sebe in ga ne zanimajo interes drugih ali interes enega birokrata ta uefi
bohinj je zakon
25. 04. 2021 21.18
-1
12 nedotakljivih? Že to pove, da nima nič z fuzbalom, ki ga igrajo po celem svetu. Ni izpadanja. Samo dnar: od publike, reklam, tv prenosov, sponzorjev, bank........In če se navijači uprejo, ne hodajo na njihove tekme ker ne podpirajo koncepta 12 umazanih...........zadeva propade.
Uporabnik2066124
26. 04. 2021 08.15
+2
Kaj pa, ce bi navijacem bil se vecji interes hodit na te tekme, ker bi nonstop bil derbi.......... Tudi v nasi ligi je obisk vecji, ce nek klub igra proti Mariboru, kot proti celju recimo..............
stoj?kov
25. 04. 2021 20.21
+4
zanimivo bi bilo ko bi ligo prvakov igrali samo prvaki v svojih ligah...