Tujina

Požar v grškem centru za migrante zanetili prosilci za azil

Atene, 09. 09. 2020 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, U.V., Mirko Vorkapić
Komentarji
74

Največji grški center za migrante Moria na otoku Lezbos so v jutranjih urah tako rekoč v celoti uničili plameni, potem ko je po navedbah gasilcev ponoči v njem izbruhnilo več manjših požarov. Velik del prebivalcev centra, ki skupno gosti približno 12.700 ljudi, so kmalu evakuirali, žrtev naj ne bi bilo. Grški minister za migracije Notis Mitarakis je potrdil, da so požar, v katerem je bil ponoči skoraj povsem uničen največji grški center za migrante Moria na otoku Lezbos, zanetili prosilci za azil, ni pa potrdil, da bi šlo za namerno dejanje.

Požari so se razširili tako znotraj centra kot zunaj glavnega poslopja, kjer v nasadu oljk številni migranti spijo v šotorih. Prebivalcev so v paniki bežali z območja centra, v katerem je število nastanjenih za štirikrat presegalo nastanitvene kapacitete. Številni naj bi se peš odpravili proti bližnjemu mestu Mitilena, a so jih na cesti ustavila policijska vozila.

Po navedbah lokalnih gasilcev požar, ki ga je še krepil močan veter, ni terjal smrtnih žrtev, je pa bilo nekaj lažje poškodovanih, ki so imeli zaradi dima dihalne težave. Glede na televizijske posnetke se je črn dim nad območjem vil še več ur po izbruhu požara.

Lokalni viri pravijo, da je v Morii zagorelo na tisoče šotorov, bivalnih zabojnikov, upravna stavba in zdravstvena postaja. Po poročanju grške tiskovne agencije ANA so požari izbruhnili po uporu nekaterih prebivalcev centra, ki bi po okužbi z novim koronavirusom ali bližnjim stikom z okuženim morali v samoizolacijo.

Gasilci v svojem sporočilu navajajo, da so jim določene skupine migrantov ob prihodu preprečile vstop na območje ter da so morali poklicati na pomoč policijo, da bi lahko opravili svoje delo.

Tiskovni predstavnik vlade Stelios Pecas je razglasil izredne razmere na celotnem otoku. Oblasti so na otok napotile dodatne policiste, vlada pa naj bi še danes razpravljala o tamkajšnjih razmerah. Pecas je opozoril na težek izziv glede namestitve prosilcev za azil, ki so zaradi požara ostali brez strehe nad glavo. Obenem pa morajo tudi izslediti in izolirati potrjene okužene med njimi.

Pretekli teden so v centru potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom, zaradi česar so oblasti zanj odredile 14-dnevno karanteno. Od takrat so po približno 2000 testih okužbo potrdili pri 35 ljudeh. Vse so zaradi potrebe po samoizolaciji prepeljali drugam.

"Požar so zanetili prosilci za azil"

Medtem pa je grški minister za migracije Notis Mitarakis je danes potrdil, da so požar, v katerem je bil ponoči skoraj povsem uničen največji grški center za migrante Moria na otoku Lezbos, zanetili prosilci za azil, ni pa potrdil, da bi šlo za namerno dejanje.

"Številni požari so v noči na danes izbruhnili v centru .... Incidenti v Morii so se začeli, ko so prosilci za azil protestirali zaradi karantene", ki so jo v centru uvedli, potem ko so pri 35 beguncih potrdili okužbo z novim koronavirusom, je dejal. Potrdil je tudi, da v požaru ni bil nihče huje poškodovan.

Minister je po obisku otoka danes tudi povedal, da bo okoli 12.000 migrantov in prosilcev za azil iz Morie, ki so tako ostali brez strehe nad glavo, sprva nastanjenih na ladjah in v šotorih. Dve ladji mornarice in ena ladja grške ladjarske družbe naj bi v četrtek sprejele migrante. Poleg tega naj bi danes zvečer z Lezbosa na celino pripeljali približno 400 otrok brez spremstva.

Prosilce za azil, ki so morali zaradi ognja pobegniti iz taborišča, je sicer policija zbrala zunaj vasi, da bi preprečili morebitne spopade med migranti in prebivalci otoka, je še povedal Mitarakis.

Večji del prebivalcev centra so že evakuirali.
Večji del prebivalcev centra so že evakuirali. FOTO: AP

V Morii že dlje časa vladajo napetosti – ob izjemno velikem številu nastanjenih tam vladajo tudi slabe higienske razmere in nevladne organizacije so že večkrat pozvale grške oblasti, naj najranljivejše prebivalce premestijo na celino.

Zaradi epidemije koronavirusne bolezni so se razmere le še poslabšale, je za radiotelevizijo ERT dejal župan Mitilene Stratos Kitelis. V centru vse od sredine marca vladajo strogi ukrepi glede gibanja, ki jih niso nikoli omilili.

Vrstijo se pozivi glede pomoči migrantom z Lezbosa

Vrstijo se pozivi k pomoči in porazdelitvi migrantov z Lezbosa. Nemški zunanji minister Heiko Maas je označil požar v največjem grškem centru za migrante Moria za humanitarno katastrofo in pozval k pomoči za Grčijo. "K temu sodi tudi porazdelitev migrantov med pripravljenimi državami v EU," je tvitnil minister. Maas je dodal, da namerava z Evropsko komisijo in pripravljenimi državami članicami čim prej razjasniti, kako lahko podprejo Grčijo. 

Norveška je medtem sporočila, da je pripravljena sprejeti 50 migrantov, najraje družine z otroki. Norveška koalicija je sicer že maja sporočila, da je pripravljena sprejeti 50 migrantov z otoka Lezbos, če bo to storilo tudi od osem do deset drugih držav. Zaradi požara pa ne želijo več čakati. "V teh razmerah in kaosu, ki vlada, se moramo premakniti," je povedala premierka Erna Solberg.

Evropska unija je danes ponudila financiranje prevoza 400 otrok in mladoletnikov na celino in njihove namestitve. Kot je tvitnila evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, sta varnost in zaščita vseh v Morii prednostna naloga.

Pozivom k porazdelitvi migrantov se je pridružila tudi nevladna organizacija Amnesty International. Strokovnjakinja za azilno politiko pri AI Franziska Vilmar je opozorila, da so ljudje po požaru ostali na cesti. "Takoj jih je treba spraviti na varno," je dodala. Organizacija je grško vlado in druge države članice pozvala k čim hitrejšim rešitvam, ki naj bi vključevale tudi evakuacijo migrantov na celino in premestitev v druge države.

Visoki komisariat za begunce (UNHCR) pa je opozoril pred konflikti, ki bi lahko nastali med migranti in domačini. Zagotovili so, da trenutno iščejo rešitev za namestitev več kot 12.000 migrantov, ki so bili pred tem v centru. Vse migrante tako pozivajo, naj ostanejo v bližini Morie.

Sklad ZN za otroke (Unicef) je izrazil zaskrbljenost nad položajem beguncev in migrantov, ki jih je prizadel požar v taborišču. Izrazil je pripravljenost pomagati pri odzivu na potrebe več kot 4000 otrok, zlasti 407 otrok brez spremstva, ki so še posebej ranljivi.

Sporočili so še, da so s partnerji Unicefovo središče za podporo otrokom in družinam Tapuat, ki je v bližini taborišča, preoblikovali v zavetišče, ki lahko začasno sprejme najranljivejše ljudi, vključno z otroki brez spremstva, nosečnicami in drugimi pomoči potrebnimi, dokler ne bo na voljo alternativna rešitev. V tem zavetišču je trenutno več kot 150 otrok brez spremstva. Poudarili so še, da je tokratni tragični dogodek vnovičen opomnik na nujno potrebo po migracijskem paktu EU, ki bo posebno pozornost namenjal zaščiti otrok - s spoštovanjem otrokovih pravic in omogočanjem ustreznega dostopa do storitev po vsej Evropi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Portolonca
09. 09. 2020 21.33
+36
Trenutno ni nikjer vojne in ne more biti nobenih prosilcev za Azil. to so BARABE ki si sami izberejo državo, pote, pa na silo do svojega cilja in živeti na tuj račun..nikjer nobenih žensk, otrok samo odrasle BARABE ena večja od druge en lenuh večji od drugega..ali še drugače en migrant 30 problemov in kriminal na pohodu.
jutri_pa_res
09. 09. 2020 21.19
+34
Radikalno pospešiti odločanje o azilnih zahtevkih. Kdor ne zaprosi za azil ali če doma ni ni vojne, takojšnja odločba o deportaciji nazaj, v lisicah na ladjo in gremo. Druge rešitve za Evropo ne bo. Če pa je upravičen, pa ga solidno nastaniti, dokler ne poteče razlog za azil. Nato pa spet domov.
Al83
09. 09. 2020 21.15
+39
Če spustiš živali v hišo, ti bodo sr@le po preprogi.
nick73
09. 09. 2020 21.12
+42
Če ima Evropa kakršenkoli namen rešiti problem migracij, bi morali policaji iz vseh EU držav sedaj loviti migrante po otoku in jih trpati v kontejnerje, potem pa z vojaškimi ladjami dostavit nekam na obalo Afrike. Dvakrat bi to ponovili in ne bi več noben rinil v EU in tudi Erdogan ne bi mogel več izsiljevat. Ampak očitno nekateri politiki še kar sanjajo o pridnih mladcih iz bližnjega vzhoda, ki bodo privzeli evropske navade, delali enako dobro za pol cene evropskega človeka in na volitvah iz hvaležnosti obkrožili tistega, ki jih je spustil noter.
slovenc59
09. 09. 2020 21.03
+12
Voluhar7
09. 09. 2020 21.01
+45
Jaz nebi pustil da bi kateri sploh stopil na Evropska tla!!!!!
Saloreich
09. 09. 2020 20.59
+40
Zdaj naj pa taborijo ali pa odplavajo nazaj od koder so se privlekli!
genius2013
09. 09. 2020 20.58
+48
Največja napaka bo, če jih bodo zaradi požiga nagradili z dobrodošlico v EU.. To bo znak razbojnikom v ostalih azilnih centrih da storijo isto.. Najbolj vzgojen bi bil prevoz nazaj na afriško celino..
genius2013
09. 09. 2020 21.19
+16
Nevladne organizacije v podporo oziroma švercanje migrantov pa prepovedat..
MESE?AR
09. 09. 2020 21.29
+14
Točno to, saj so si sami zakurili, naj zdaj tam bivajo, kakor so si "postlali" ! Drugače bodo tudi drugi izsiljevali, ker so med seboj zelo dobro informirani. Ne more v enem trenutku po naključju zagoreti istočasno na več krajih !
louisdefunes
09. 09. 2020 20.55
+33
hahaha, ne sploh ni bilo namerno. ups ne. Meni tudi bajta ni všeč, bom je požgal in čakal na novo.
Skdesni
09. 09. 2020 20.48
+19
Jaz bi jim vodne pištolce potalav in nobenega ven spustil dokler gori.
fjfjf
09. 09. 2020 20.47
+11
So z bencinom gasil??
Ici
09. 09. 2020 20.47
+49
Če EU ne bo kmalu začela zoper migrante uporabljati enaka sredstva, kot jih uporabljajo oni zoper standarde in zakone EU, bodo v Evropi čez 100 let govorili arabsko in hodili v mošeje.
zelo star kavkaški ov?ar
09. 09. 2020 20.35
+59
Ce jih bodo zaradi poziga razsili po EU, kaj mislite da bo sledilo drugod? Zacelo bo goreti povsod, potem bodo vsi pricakovali premestitev....
GOOD vs. EVIL
09. 09. 2020 20.35
+39
Za nagrado dobijo novega?
Maister1
09. 09. 2020 20.33
+69
Evo teh definitivno ne rabimo-jutri bodo počeli svinjarije v Evropi-sibnite jih nazaj od kod so prisli
Common_sense
09. 09. 2020 20.31
+52
A se je Fajonka, prijateljica afriskih in srednjeazijskih ljudstev, ze kaj oglasila po Twitterju?
SKRIPT
09. 09. 2020 20.31
+40
Naj jih vzame drustvo Srebrma nit, pa zavod 8.marec,pa mirovni institut itd
Common_sense
09. 09. 2020 20.30
+43
Naj jih dajo v colne, pa vsakmu eno veslo, smer Turcija. Banda.
SKRIPT
09. 09. 2020 20.29
+70
Tako so hvalezni grkom, ki skrbijo zanje, res lepo in pohvalno
txoxnxy
09. 09. 2020 20.28
+51
Upam da bo jesen vetrovna mrzla in deževna, zima pa se 3x hujša.