Tujina

Vlada potrdila prispevek Slovenije za poročilo o vladavini prava

Bruselj, 24. 03. 2021 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je potrdila odgovore Slovenije za drugo poročilo Evropske komisije o vladavini prava, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje po današnji seji vlade. Odgovore je od pristojnih resorjev zbralo in uredilo zunanje ministrstvo in jih bo zdaj poslalo v Bruselj. Glede vsebine teh odgovorov pa niso sporočili ničesar.

V kratkem sporočilu za javnost po seji vlade so izpostavili predvsem namen poročila, ki ga za letošnje leto pripravlja Evropska komisija in bo predvidoma objavljeno v poletnih mesecih. Cilj tega letnega poročila je, da služi kot preventivno orodje, ki prispeva k poglabljanju dialoga med članicami in institucijami EU ter skupnega razumevanja vladavine prava v uniji, so poudarili.

Poročilo o vladavini prava se sicer osredotoča na štiri stebre: pravosodni sistem, nacionalni okvir za boj proti korupciji, pluralizem medijev ter institucionalne zadeve in ravnovesje vej oblasti. V poročilu za leto 2021 je Evropska komisija dodala tudi vidike povezane z ukrepi preprečevanja širjenja epidemije covida-19.

Evropska komisija je članicam iz teh področij poslala vprašalnik, vlada pa je zdaj potrdila odgovore, ki so jih uredila pristojna ministrstva. Zunanje ministrstvo bo te odgovore, ki jih je tudi uredilo, poslalo v Bruselj.

Anže Logar
Anže Logar FOTO: AP

Glede tega slovenskega poročila je danes v Bruslju novinarjem spregovoril tudi zunanji minister Anže Logar, ki prav tako ni razkril vsebinskih podrobnosti, je pa izrazil upanje, da bo tokratni pregled področja vladavine prava vključeval tudi fizičen obisk predstavnikov Evropske komisije, da bodo lahko na terenu opravili pogovore z deležniki, saj da je to bistveno bolj uspešno, učinkovito, pošteno in transparentno kot v virtualni obliki.

K obisku evropske delegacije, ki bi se sama prepričala o stanju demokracije v Sloveniji, predvsem pa medijske svobode, je nedavno pozval tudi predsednik vlade Janez Janša, potem ko se je zapletel v prerekanje z več evropskimi mediji, pa tudi politiki na to temo. V Evropski komisiji pa so mu odgovorili, da je svoboda medijev steber demokracije in da je primeren okvir za oceno položaja medijev njihovo letno poročilo o vladavini prava.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je pred dnevi v Bruslju povedal, da je bil rok za oddajo prispevkov članic in drugih deležnikov v procesu priprave drugega poročila o vladavini prava 8. marec. Drugo poročilo komisije se pričakuje julija.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ost1234
24. 03. 2021 20.22
+2
In kaj ste v tej izjavi napisali o neustavnih in nezakonitih odlokih s katerimi ste nekaj časa vladali?
felix59 drugič
24. 03. 2021 19.47
+1
Logarčić spelji se domov.
franko žgavec
24. 03. 2021 19.33
+1
komentarji sami levaki
marmilan
24. 03. 2021 19.24
+0
Imamo same lopove na vladi.
bossanoga
24. 03. 2021 19.19
+2
Oj, logar, a boš še kdaj videl Bruselj od blizu?
sinhron
24. 03. 2021 18.55
+4
Poročilo o vladavini prava zamuja za cel mesec , ker v vladi niso vedeli kaj sploh je vladavina prava in kdo jo prav razlaga ali Janša ali pravniki in kaj bi natolcevali , da bi jim v Bruslju verjeli !
Generacija56
24. 03. 2021 18.33
+4
Poročilo pa bo spisal prav ta, ki vladavino prava ruši. Hahahahahahahahaha..... Banana....
ivan z Doba
24. 03. 2021 18.23
+2
Sekta (logar) o vladavini prava, pocestnice o nedolžnosti! Slednje so vsaj uspešne!