Tujina

London in Bruselj po zadnjem krogu pogajanj o odnosih po brexitu razočarana

Bruselj, 21. 08. 2020 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Glavni pogajalec EU Michel Barnier je danes ob zaključku zadnjega kroga pogajanj o prihodnjih odnosih med Londonom in Brusljem po brexitu dejal, da je zaskrbljen in razočaran. Britanski pogajalec David Frost pa je ocenil, da Evropska unija po nepotrebnem otežuje stvari.

V pogovorih sicer že več mesecev ni napredka.
V pogovorih sicer že več mesecev ni napredka. FOTO: AP

"Tisti, ki so upali, da bodo pogajanja hitro napredovala ta teden, so bili razočarani," je povedal Barnier po sedmem krogu pogajanj. "In na žalost sem tudi jaz razočaran, zaskrbljen in presenečen,"  je poudaril in dodal, da "britanski partnerji še vedno niso pokazali nobene pripravljenosti lotiti se prioritet EU".

Nekaj napredka je sicer po njegovih besedah bilo doseženega na področjih energetskega sodelovanja, sodelovanja v programih EU in boja proti pranju denarja, poroča na spletu britanski BBC.

Po oceni Barnierja tako pravočasne sklenitve dogovora - to je vsaj do konca oktobra, če želijo zagotoviti njegovo ustrezno izvajanje s 1. januarjem - trenutno ni na vidiku oziroma "ni videti verjetna". "Preprosto ne razumem, zakaj tako zapravljamo dragoceni čas," je povedal in krivdo za to pripisal Londonu. "Prepogosto ta teden sem se počutil, kot da se premikamo nazaj in ne naprej," je še dodal.

Frost pa je krivdo za zastoj pri pogajanjih pripisal Evropski uniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po njegovem EU po nepotrebnem otežuje napredek, saj vztraja, da mora London najprej sprejeti pravila EU glede ribolova in konkurence, preden se lahko lotijo naslednjih področij. "Jasno je, da ga ne bo lahko doseči," je dodal o dogovoru.

Vir pri Evropski uniji je za AFP dejal, da London namenoma prelaga najtežje točke pogajanj na konec, kar pa frustrira Bruselj. Prihodnji krog pogajanj se bo začel 7. septembra v Londonu.

V pogovorih sicer že več mesecev ni napredka. Barnier je že po koncu prejšnjega pogajalskega kroga konec julija ocenil, da je malo verjetno, da bosta London in Bruselj sklenila dogovor. London je obtožil, da ne pokaže pripravljenosti, da bi se v pogajanjih premaknili z mrtve točke.

Združeno kraljestvo je iz EU izstopilo konec januarja, a brexit se bo dejansko zgodil konec leta, ko se izteče prehodno obdobje, v katerem je država še vedno del notranjega trga in carinske unije, zato ljudje in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva izstopa še ne občutijo.

Če dogovora o novem sporazumu do konca leta ne bo, bodo trgovinski odnosi med stranema temeljili na minimalnih standardih Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ki vključujejo carine.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
21. 08. 2020 18.24
+6
Pojdi na svoje, če si šel iz skupnosti. Zakaj bi se morala skupnost prilagajati posamezniku? EU ne sodeluje, pravijo angleži, hehe. Le zakaj bi? Pojdi in živela svoboda.
Sajuz
21. 08. 2020 13.54
-9
Kdaj bo pri nas kak referndum?
Sajuz
21. 08. 2020 13.58
-7
Uporabnik113189
21. 08. 2020 13.52
+9
To da so pogajanja propadla ni nobeno presenečenje.. V bistvu gre za Brexit brez dogovora.. Ali drugače, dogajala se bo politika izsiljevanja, na katero računajo briti.. Imajo pač bogate izkušnje, šli so iz Indije s polno malho, upajo da bodo tudi iz EU.. Če bosta Nemčija in Francija tako neumni, da bosta to gledali, potem jim bo uspel še en prikrit rop stoletja. Sicer pa bo EU sprejela ukrepe, ki bodo boleči za VB glede gospodarstva in njihove oskrbe s poceni dobrinami iz EU.. Pa naj uvažajo iz ZDA, mogoče pa so jim všeč piščanski s klorom, pa hrana od katere se vidno rediš, čeprav je prazna..
Resnica..Boli
21. 08. 2020 13.29
+10
ajdu uk noben vs ne rab vec splph pa ne zdej v krizi
EEgon
21. 08. 2020 13.20
-1
A GB je še vedno del EU? Kera burleska je tale EU. Sem mislil, da so že 2 leti zunaj.
FolkloraS
21. 08. 2020 13.13
+12
kaj bi radi ti mlekočajčarji, da dobijo še nagrado!
EEgon
21. 08. 2020 13.21
+7
Natehujejo kar se le da. Britanci kot Britanci, na koncu bodo pa profitiral, po stari navadi. EU luzerji.
Andree
21. 08. 2020 12.19
+16
britje že dolgo niso več gentlemanski
prašek
21. 08. 2020 12.40
+17
Udarec po žepu je že marsikoga spametoval !