Tujina

London objavil predlog zakona, ki krši sporazum ob brexitu

London, 09. 09. 2020 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanska vlada je objavila predlog zakona o notranjem trgu, s katerim bi kršili sporazum o izstopu Združenega kraljestva iz EU. Evropska komisija je že pred objavo zakona zahtevala izredno srečanje s predstavniki Združenega kraljestva, da bi jim ti pojasnili podrobnosti zakona.

S predlogom zakona, ki ureja trgovanje po brexitu znotraj Združenega kraljestva, bi spodkopali protokol o Severni Irski, ki ga je britanski premier Boris Johnson oktobra lani podpisal z Brusljem, da bi se izognil trdi meji na irskem otoku. Tako bi kršili tudi mednarodno pravo, ampak le v "natančno določenih okoliščinah", je v torek zatrdil britanski minister za Severno Irsko Brandon Lewis.

Evropska komisija je že pred objavo predloga zahtevala izredno srečanje s predstavniki Združenega kraljestva, da bi jim ti pojasnili podrobnosti zakona.

Brexit, splošna
Brexit, splošna FOTO: Shutterstock

"Zahteval bom čimprejšnji sklic izrednega zasedanja skupnega odbora EU in Združenega kraljestva za nadzor izvajanja izstopnega sporazuma, da bi lahko naši britanski partnerji pojasnili podrobnosti in odgovorili na naše skrbi glede predloga zakona," je povedal podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič. Na novinarski konferenci v Bruslju je izrazil upanje, da bo London dal "zagotovila, da bo izstopni sporazum uresničen v celoti in v predvidenih rokih". V torkovem pogovoru z Michaelom Govom, ki je v britanski vladi zadolžen za brexit, je dal jasno vedeti, da se o sporazumu ni mogoče znova pogajati.

Gove, ki skupaj s Šefčovičem predseduje odboru za nadzor izvajanja sporazuma o izstopu, je v pogovoru glede predloga zakona pojasnil omejene in razumne korake, da bi odpravili nejasnosti in zagotovili, da bi lahko vlada vedno izpolnjevala svoje zaveze prebivalcem Severne Irske, so sporočili iz britanske vlade.

Poudaril je zavezanost Londona protokolu o Severni Irski in izrazil upanje, da bodo pogovori na skupnem odboru prinesli zadovoljive zaključke, poroča britanski časnik Financial Times.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BellaCiao
10. 09. 2020 08.22
Če jim tukaj EU popusti gre EU v franže! Britanci sami SO KREIRALI POGOJE ZA IZSTOP, ki bi jih sedaj radi zaobšli!