Tujina

London obtožil Moskvo, da želi v Ukrajini na oblast postaviti proruskega voditelja

London / Moskva, 23. 01. 2022 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Tadeja Voščun
Komentarji
244

Velika Britanija je obtožila Rusijo, da namerava v Ukrajini na čelo države postaviti proruskega predsednika. London tudi trdi, da so ruski obveščevalci že navezali stik s številnimi ukrajinskimi politiki. Moskva je trditve že zavrnila kot dezinformacije. V mednarodni skupnosti pa je veliko prahu dvignil poveljnik nemške mornarice, ki je dejal, da si ruski predsednik Vladimir Putin zasluži spoštovanje in da se Krima, ki ga je okupirala Rusija, "nikoli ne bo vrnilo Ukrajini".

Britansko zunanje ministrstvo je v soboto zvečer objavilo, da ima podatke, da namerava ruska vlada v Kijevu na čelo države postaviti proruskega voditelja ter da bi lahko bil potencialni kandidat bivši ukrajinski poslanec Jevgenij Murajev. Dodali so, da so bili nekateri, ki so bili v stiku z ruskimi obveščevalci, "nedavno vključeni v načrte za napad na Ukrajino". Murajev je izgubil mandat v ukrajinskem parlamentu, ko njegova stranka na volitvah leta 2019 ni uspela preseči petodstotnega praga za vstop v ukrajinski parlament. Je lastnik ukrajinske televizijske postaje Naš, ki si jo regulatorji prizadevajo zapreti že od lani in jo obtožujejo, da predvaja prorusko propagando.

London obtožil Moskvo, da želi v Ukrajini na oblast postaviti proruskega voditelja
London obtožil Moskvo, da želi v Ukrajini na oblast postaviti proruskega voditelja FOTO: Dreamstime

V današnjem odzivu je Murajev dejal, da Ukrajina potrebuje novo vodstvo. "Ukrajinski narod potrebuje pravno državo, mir, zdravo in pragmatično gospodarsko ter socialno politiko in nove politične voditelje," je zapisal na Facebooku.

London je poleg Murajeva navedel še štiri ukrajinske politike, to so nekdanja predsednika ukrajinske vlade Mikola Azarov in Sergij Arbuzov, bivši vodja urada predsednika države Andrij Klujev ter nekdanji namestnik sekretarja ukrajinskega nacionalnega sveta za varnost in obrambo Vladimir Sivkovič.

Britansko zunanje ministrstvo sicer ni objavilo drugih podrobnostih o dokazih za svoje trditve. Je pa britanska ministrica za zunanje zadeve Liz Truss dejala, da objavljene informacije osvetljujejo obseg ruskih dejavnosti, katerih namen je podreditev Ukrajine, in so vpogled v način razmišljanja Kremlja.

"Rusija mora umiriti razmere, končati svoje kampanje agresije in dezinformacij ter slediti poti diplomacije," je še pozvala britanska ministrica. V Washingtonu je tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Emily Horne v odzivu na domnevno rusko zaroto dejala, da je to "zelo zaskrbljujoče". "Ukrajinski narod ima suvereno pravico, da odloča o lastni prihodnosti," je dejala in dodala, da ZDA podpirajo demokratično izvoljene partnerje v Ukrajini. Moskva je trditve Londona zavrnila kot dezinformacije in pozvala London, naj "neha širiti neumnosti". Rusko zunanje ministrstvo je na Twitterju objavilo, da so dezinformacije, ki jih širi britanska vlada, še en znak, da so "članice Nata pod vodstvom anglo-saksonskih narodov tiste, ki stopnjujejo napetosti okoli Ukrajine".

Poveljnik nemške mornarice je odstopil zaradi sporne izjave o Putinu in Krimu

Dodatno napetost pa je povzročil tudi poveljnik nemške mornarice Kay-Achim Schönbach, ki je v soboto odstopil, potem ko je njegova izjava, da si ruski predsednik Vladimir Putin zasluži spoštovanje in da se Krima, ki ga okupira Rusija, "nikoli ne bo vrnilo Ukrajini", prejela ostre kritike z vseh strani. 

Poveljnik nemške mornarice je odstopil zaradi sporne izjave o Putinu in Krimu
Poveljnik nemške mornarice je odstopil zaradi sporne izjave o Putinu in Krimu FOTO: AP

"Prosil sem obrambno ministrico Christine Lambrecht, da me nemudoma razreši vseh dolžnosti," je dejal viceadmiral Schönbach. "Ministrica je sprejel mojo prošnjo," je dodal. Odstopil je potem, ko je svojo izjavo podal v petek v Indiji. Ukrajina je nemudoma poklicala nemškega veleposlanika in dejala, naj izjavo takoj umaknejo. 

"Kar si resnično želi, je spoštovanje," je dejal o Putinu. "In dati spoštovanje nekomu, nas nič ne stane. Če se mene vpraša, mu je zelo enostavno izkazati spoštovanje, ki ga zahteva in si ga verjetno tudi zasluži."

Schönbach je takšnega mnenja po tem, ko je Moskva vzdolž ukrajinske meje že postavila 100.000 vojakov, kar je privedlo do tedna trajajočih diplomatskih prizadevanj za preprečevanje vojne. Rusija zanika, da načrtuje invazijo, zahteva pa tudi, da se Nato zaveže, da Ukrajine ne bo sprejel v članstvo ali se še naprej širil v Vzhodno Evropo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (244)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zavetnik
23. 01. 2022 19.53
+0
Zdaj smo pa v demokraciji res na vrhu, ko nemški oficir ne sme izraziti svojega mnenja
Pomnim
23. 01. 2022 18.52
+4
Kaj so smešni tile z divjega zahoda. Oni bi radi imeli ekskluzivo pri postavljanju marionet.
nikhrast
23. 01. 2022 18.25
-9
Zahod hitro zamrzne bančne račune, investicije... ruskih oligarhov, vključno Putina, jim ukine vize, pa se bo Putin na hitro spametoval.
rdeča petokraka
23. 01. 2022 18.32
+6
nikhrast
23. 01. 2022 18.34
-6
Ustavi plin, Rusi nastradajo, saj vidiš da drugega pa nam ne morejo prodati. Pa kupuješ kaj potrošniškega na ruskem trgu, nič.
rdeča petokraka
23. 01. 2022 18.38
+5
Plinovod je narejen proti aziji tako da se preveč ne sekiraj. Rusija ima več iskrenih prijateljev kot Amerika, s katero se družijo samo lakaji !
rdeča petokraka
23. 01. 2022 18.44
+3
Pa še tole: Ne veseli se zamrznitve računov in embarga, ravno mi za te nesmisle najbolj boleče plačujemo.
nikhrast
23. 01. 2022 21.43
-2
No, pa saj Slovenci sovražijo oligarhe in tajkune. Poglej ruske rezidence po svetu, pa nakupovanje ruske elite po svetu, pa ruska elita ki se izobražuje po kolidžih in univerzah po zahodu.
robespierre16
23. 01. 2022 18.24
+0
Jonsona nej raje skrbi,da mu Putin ne zbije dol preostanka aviacije, kar mu ne popada v morje.....🤣🤣🤣🤣
rdeča petokraka
23. 01. 2022 18.20
+2
Pogovarjata se Američan in Rus , sedaj pa Anglež priliva bencin na ogenj ! Porovkatorji so bili in so sedaj ! fuj
Pri?evalec
23. 01. 2022 18.02
-6
To rusofilstvo me zelo zabava. Po moje smo samo mi tako trčen narod. Ne znam si razložiti tega fenomena. Je to posledica kompleksa majhnosti? Da nas bo rešil kralj Matjaž? Slovanski veliki brat? V ruskem vrednostnem sistemu ste vredni manj, kot judje in azijati. Še Poljake bolj cenijo kot jugose.
robespierre16
23. 01. 2022 18.26
+5
Bratom Srbom je Putin za pol cene zrihtal S-400..kaj smo pa mi dobil od nata....preplačan sinkov avion.....sevede še nedobavljen....🤣🤣🤣🤣
Butalec8
23. 01. 2022 19.11
+1
Nimajo srbi nobenega s400. Pantsir1s je trenutno njihov vrhunec. s400 je bil tedn dni v srbiji na skupnih vojaskih vajah
PATRIOT-SLO
23. 01. 2022 17.45
+1
Pa ravno Briti imajo koga za obtoževat,.kaj so pa oni do sedaj počeli drugod, postavljali glinaste golobe?
Pri?evalec
23. 01. 2022 17.33
-3
Nerazgledani kljukci. Prevetrite malo znanje zgodovinr. Vse imate na Stricu Googlu, ni mi treba verjet, vprašanje pa je, če sploh hočete verjeti? Dogovor Hitler Stalin, gulagi, likvidacije. Jugo nostalgiki, med katerimi sem deloma tudi sam, preberite kaj o Informbiroju? Tito se ni bal okupacije Američanov, ampak Rusov. Slovani? Rusi imajo južne Slovane za cigane, za najbolj čiste. Sami se imajo za večvredno raso. Vas na to kaj spominja? Tudi Američani so podobna vrsta in grem stavit, da so si z Rusi razdelili Evropo. Kdor pa misli, da jim bo pod Rusi bolje, pa naj vpraša njihove sosede o tem. To, da si apriori za Ruse, in proti Američanom, ali kontra, to pove samo to, da pomanjkanje znanja, škodi…
Et54678
23. 01. 2022 17.29
+5
Moskva je trditve Londona zavrnila kot dezinformacije in pozvala London, naj "neha širiti neumnosti".
ni_mi_vse_eno
23. 01. 2022 17.23
-3
ZDA je postavila prozahonega voditelja z uporom na Maidan trgu, ki je ZDA stala nekaj milijard dolarjev. Le kakšne spolne odnose je takrat želela Victoria Nuland. Njene besede so postale javno znane, saj so celo BBC objavile transkripcije Nuland-Pyatt klica. Igra je podobna človek ne jezi se. ZDA goljufala, sedaj pa obtožuje Rusijo, da ona tudi želi goljufati, hehe.
Kollerik
23. 01. 2022 16.31
+6
Kdor se kolikor toliko informira, ve...da Rusi nikakor ne morejo zaupati NATU zaradi kar nekaj razlogov. Prvi razlog je razpad Varšavskega pakta in odhod Poljske v EU. Ok, bomo rekli in strinjamo se, da so si poljaki zaslužili neodvisnost od rusov. Toda NATO je bil po novem bližje ruskim mejam.. Nadalje, sledil je napad NATA na tedanjo t.i. Yugoslavijo.... ok, smo rekli...Miloševič je netil vojne po bivši jugi, to vemo vsi, ki smo tise čase doživeli. Toda NATO je dal Rusom zagotovilo, da gre za OBRAMBNO zavezništvo! Torej so lagali. Gremo dalje... NATO zločinsko in brez resnega povoda (razen libijskih milijard, ki jih potem agresorem ni bilo treba vrniti itd..) napade in razbije Libijo. Obrambno zavezništvo?? Hm! Torej so se Rusom (in svetu) zlagali že drugič. Mislim da ni potrebno zraven naštevati še vseh diplomadskih obljub Rusiji s strani NATA, da "se ne bomo širili niti pedi na vzhod".... gledano že v čase Jelcina in Gorbačova nazaj! Zdaj pa bi NATO rad pod svoje okrilje spravili Ukrajino in se zraven hinavsko čudi ruski reakciji. Rusija torej iz vseh slabih izkušenj NE MORE in NE SME verjeti NATU.
patogen
23. 01. 2022 16.15
-13
Kaj bi 3 kratni dosmrtni Lider slovenskih levičarjev broz Tito spodaj komentatorje našeškal, če bi takole sanjali Ruse. V JNA so najprej potipali, če nisi slučajno za Ruse.
Kollerik
23. 01. 2022 16.22
+6
Tito je bil predvsem vaš, SDS ovski vodja, katerega vaš komunjzarski kader načrtno pelje Slovenijo v Balkansko-Azijske vode. Kjer boste dosti lažje kradli.
patogen
23. 01. 2022 16.29
-6
Broz Tito je bil Levičar, vaši Kulovci in Fajonisti so ponosni nasledniki njegove Partije, da ne omenjam vašega zamrznjenega Generalnega Sekretarja Centralnega komiteta, kolerčina.
Kollerik
23. 01. 2022 16.37
+7
Tito je bil tudi šef in velik idol vašega prefarbanega komunajzla in njegovega dvora, ...zakaj vam je nerodno, da ste bili komunisti?
PATRIOT-SLO
23. 01. 2022 17.48
+3
Da zato, ker je Tito dobil ogromno ameriških šuškavcev,.da je pač tampon zona med zahodom in vzhodom z amerom všečno igrico o "neuvrščenenih",...
totalka
23. 01. 2022 15.53
+5
Imperialisti naj bojo tiho da ne bo na Bakingenski palaći RUSKA ZASTAVA....
patogen
23. 01. 2022 16.13
-4
Praviš, da bo Rusija razširila svoje kolonije? Saj nekoč je kolonizirala tudi Aljasko.
patogen
23. 01. 2022 16.30
-2
Totalkić, dobro so jih našeškali Britanci v krimski vojni....
BLAŽEN
23. 01. 2022 15.21
+8
bolje Rusi kot Gringoti..najbolje bi bilo ostat neuvrščen..pardon nevtralen
patogen
23. 01. 2022 16.13
-6
Malo pojdi živet me Ruse. kar poznam Slovencev so šli med gringote, nobeden med ruse.
Kollerik
23. 01. 2022 16.38
+3
Pamet v roke! EU kakršnakoli je že, je še vedno najboljša izbira.
rdeča petokraka
23. 01. 2022 15.08
+9
Zahodni zavezniki so obljubili, da se po združitvi Nemčije NATO ne bo širil na vzhod proti Ruskim mejam! To o zahodu in njihovim obljubam pove vse.
patogen
23. 01. 2022 16.14
-6
PATRIOT-SLO
23. 01. 2022 17.50
+2
Ti zahodni zavezniki so bombardirali Maribor. Dobro so vedeli, da je v njem Slovenski narod,..toliko o teh OH in SPLOH zaveznikih,..
rdeča petokraka
23. 01. 2022 18.23
+0
patogenčić : Potem je pravljica tudi kar se sedaj dogaja!
nikhrast
23. 01. 2022 14.53
-15
No, Yuga, s tem tudi Slovenija, se je le znebila Rusov, ne vem pa zakaj toliko folka tu zdaj sanja o Rusih. Si predstavljate da bi imeli Ruse za sosede, pa da bi ti nam dajali pogoje koga lahko imamo za prijatelje.
Kollerik
23. 01. 2022 16.48
+5
Nihče ne sanja o rusih, razen nekaj brezveznikov. To pa ne pomeni, da jim ne bi v tem primeru smeli dati prav.
User2003936
23. 01. 2022 14.19
+6
Lepše bo, ko se bodo vse te velesile izčrpale v medsebojnih bojih in jih bomo poslali na razna sodišča in seveda smetišča.
PATRIOT-SLO
23. 01. 2022 17.53
+3
Sodišča? Ne pozabi, da sodišča postavlja zmagovalec. Tudi Nurmberg so postavili zmagovalci,.in glej ga zlomka,..ogromno nazijev je končalo v Amerigi in nam ta fašiszem danes spet prodajajo kot suho zlato,..
nestabilen
23. 01. 2022 14.15
+15
Smesno,zahod bi rad naredil iz Ukrajine satelitsko drzavo,postavil raketne sisteme itd,kar Putin ne more sprejet,jasno.Tako kot USA ne bo sprejela Ruskih raket na Kubi.Kolk je zahod dvolicen da mi gre kar na bruhanje.
Kollerik
23. 01. 2022 16.48
+6
rdeča petokraka
23. 01. 2022 14.12
+8
Vojna bo Rusi so že v Moskvi !!!
zavetnik
23. 01. 2022 13.46
+12
Zdaj imajo Rusi tako moč, da po vsem svetu nastavljajo predsednike in voditelji, pravljice imajo neverjetno moč a Johanson jetudi ruski izbor in kraljica uf so reveži v glavi
rdeča petokraka
23. 01. 2022 13.50
+7
Preklemanski Putin nam je Janšo in Barbi nastavil !
BLAŽEN
23. 01. 2022 15.22
+3