Tujina

Londonski gasilci s posebno kisikovo masko rešili življenje mačke

London, 12. 07. 2022 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gasilci londonske gasilske brigade so med gašenjem požara v britanski prestolnici prvič uporabili posebno kisikovo masko, ki je prilagojena za hišne ljubljenčke. Prvič pa so jo uporabili v hišnem požaru v petek ter tako uspeli rešiti življenje mački, ki so jo potegnili iz goreče hiše. Namestnik pomočnika komisarja brigade za operativno politiko Dave O'Neill ob tem poudarja, da je prednostna naloga gasilcev vedno reševanje človeških življenj, vendar pa, da bodo z novo opremo več možnosti imele tudi živali, ujete v požarih. To pa bo družinam v travmatični situaciji prineslo tudi kanček upanja in pozitive, je še dejal.

Neprofitna organizacija Smokey Paws je londonski gasilski brigadi donirala opremo, zasnovano posebej za hišne ljubljenčke. Kompleti so sestavljeni iz treh velikosti mask, dveh vrvnih vrvic in dveh velikosti nagobčnika. Gasilci so morali pred tem pri reševanju življenj hišnih ljubljenčkov improvizirati, zdaj pa se lahko specializirani komplet uporablja na majhnih živalih, kot so mačke, psi, zajci, kače in celo miši.

Maske so del pilotne sheme in jih bodo nosile gasilska vozila v Batterseaju, Paddingtonu, Richmondu in Hammersmithu. Prvič pa so komplet uporabili londonski gasilci v petek, ko so iz hišnega požara rešili dve mači. Življenje ene je rešila prav maska. Policist Nathan Beeby, ki je posredoval na kraju dogodka, je dejal: "Ekipe so opravile odlično delo v zahtevnih razmerah ter se spopadle s hišnim požarom. Nato so se lahko osredotočile še na hišne ljubljenčke, ki so jih rešili iz požara."

Kisikova maska rešila življenje mački
Kisikova maska rešila življenje mački FOTO: London Fire Brigade

Namestnik pomočnika komisarja brigade za operativno politiko Dave O'Neill je ob tem zagotovil, da je seveda prednostna naloga gasilcev vedno reševanje človeških življenj, "vendar pa se zavedamo, kako dragoceni so tudi ljubljenčki ljudi". "Zavedamo se tudi, da bodo lastniki ogrozili lastna življenja, če se bodo poskušali vrniti v gorečo stavbo, da bi jih rešili," je dodal po poročanju Sky Newsa.

Beeby je dejal, da posadka meni, da gre za "odličen kos opreme", je z usposabljanjem, ki so ga vsi opravili, tudi enostaven za uporabo. Dodal je tudi, da je delo z masko hitro, ter poudaril, da so z njo mački uspeli rešiti življenje.

Kisikova maska namenjena reševanju življenj hišnih ljubljenčkov
Kisikova maska namenjena reševanju življenj hišnih ljubljenčkov FOTO: London Fire Brigade

Od leta 2019 so se londonski gasilci udeležili več kot 100 požarov, ki so vključevali pse, mačke in druge hišne ljubljenčke, kot so zajci in hrčki. "Čeprav naše ekipe ne odkrijejo vedno, ali hišni ljubljenčki, ki jih rešijo, preživijo, bo možnost dovajanja kisika prek pravilno nameščene maske v zgodnjih fazah izboljšala možnosti za živali, ki so bile rešene med požari," so sporočili na londonski gasilski brigadi.

O'Neil je medtem poudaril tudi dejstvo, da se je v času pandemije covida-19 vse več ljudi odločilo za posvojitev hišnega ljubljenčka, zaradi česar lahko v prihodnje pričakujejo še več požarov, v katere bodo udeležene tudi živali. Dodal je, da je tudi to razlog, da so se odločili za izboljšanje svojega posredovanja v požarih. "Nova oprema bo našim ekipam omogočila, da živalim varno zagotovijo kisik. Prav tako bodo družinam v travmatični situaciji prinesle kanček upanja in pozitive," je še dejal.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toti mišek
13. 07. 2022 10.45
A so odklopili akumulator?
revolucija_mb
12. 07. 2022 21.56
Hahahaha, 'uspeh'...
Kritik1900
12. 07. 2022 20.58
+2
Vsaka čast!!!
Nace Štremljasti
12. 07. 2022 20.51
+1
jaz tudi rršujem lisice
karjola
12. 07. 2022 20.12
-7
Očitno je življenje mačke vredno več od človeškega.
User751167
12. 07. 2022 19.58
+5
Defilibrator za mačke 😳
osancta simplicitas
12. 07. 2022 19.27
-3
niso pa rešili 10.000 covid bolnikov, ki so imeli pljučnico in težave z dihanjem!
guruguru
12. 07. 2022 19.10
-10
Včeraj je pa sosed kengeruja povozil...