Tujina

'Lovci na pošasti' bodo konec tedna iskali legendarno Nessie

Inverness, 22. 08. 2023 19.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prihajajoči konec tedna bo na Škotskem posebej zanimiv. Pri Loch Nessu bo namreč potekalo prav posebno srečanje 'lovcev na pošasti'. Ti se bodo v okolico velikega jezera pripeljali z vsega sveta in to z enim samim ciljem – da enkrat za vselej ugotovijo, ali je jezerska pošast Nessie resnična.

Na Škotskem bo potekalo iskanje jezerske pošasti Nessie
Na Škotskem bo potekalo iskanje jezerske pošasti Nessie FOTO: Shutterstock

Zgodba o jezerski pošasti Nessie, ki naj bi prebivala v globinah škotskega jezera Loch Ness, sega več sto let v preteklost. A nekoč lokalna legenda o 'zmaju', ki plava po največjem jezeru na Otoku, se je pred 90 leti spremenila v svetovno senzacijo. Leta 1933 so namreč obsežna poročanja škotskih medijev o nenavadni plavajoči prazgodovinski pošasti, kot so jo takrat imenovali, pograbili tudi tuji. 

In začele so se še bolj obsežne preiskave, ali navedbe držijo. A več izsledkov, ki so potrjevali obstoj nenavadne vodne živali, se je izkazalo za lažne. Skrivnost pa še vedno ni rešena.

Zgodba ne pusti spati lovcem na pošasti

Zgodba brez odgovorov pa je zdaj, skoraj stoletje, odkar je javnost z navdušenjem prvič spremljala iskanje Nessie, znova vzbudila zanimanje t. i. lovcev na pošasti. Da bodo legendi prišli do dna, so se zavezali, in odločili, da se bodo ta konec tedna zbrali na Škotskem in jezero prečesali sami. Na sever Velike Britanije bodo prileteli celo z Japonske in Nove Zelandije.

Na Škotskem bo potekalo iskanje jezerske pošasti Nessie
Na Škotskem bo potekalo iskanje jezerske pošasti Nessie FOTO: Shutterstock

Skupaj se jih bo na obalah jezera zbralo okoli 100, je za CNN potrdil nadzornik Loch Ness Centra Paul Nixon. Še 100 jih bo območje nadzorovalo na daljavo, s skupnimi močmi pa bodo budno spremljali gladino 37 kilometrov dolgega jezera. Številka prostovoljcev, ki bodo neumorno zrli v gladino, bi se lahko v naslednjih dneh še povišala, saj na spletni strani še zbirajo prijave.

Nessie ne bo ušla: v zraku termalni droni, pod vodo hidrofoni

Poleg 'lovcev' bodo območje nadzorovale tudi štiri premišljeno postavljene kamere. V zrak bodo poleteli droni, opremljeni z infrardečimi kamerami, občutljivimi na toploto senzorjev, pod jezersko gladino pa bodo zaplavali hidrofoni, ki bodo lovili podvodne zvočne signale. "Tokratno iskanje bo drugačno predvsem zaradi tehnologije, prostovoljci bodo oboroženi z mobilnimi telefoni," je komentiral Nixon.

Opazovanje bo največje, pa tudi najnaprednejše v zgodovini, ob tem izpostavljajo v centru. Pri celotnem podvigu pa Nixonu pomaga tudi neodvisna raziskovalna skupina Loch Ness Exploration. Rezultate glede morebitnega obstoja jezerskega zmaja bodo sporočili po analizi celotnega materiala. "Zagotovo bomo našli kaj novega, vprašanje pa je, kaj to bo," je nekoliko hudomušno zaključil vodja centra.

Zadnje obsežnejše iskanje pošasti Nessie je potekalo leta 1972 pod taktirko lokalnega raziskovalnega urada.  

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medusa
01. 09. 2023 12.03
Upam samo ,da jo ne fentajo ,kot je to v navadi pri nas...
Apostol1
23. 08. 2023 14.38
Že pred 500 leti ali več je bilo dokazano , da je zemlja okrogla in ne ravna , pa se vseeno najdejo modeli , ki trdijo , da je ravna. Nessie je pa ravno tako samo izmišljotina , ker bi jo tudi že zdavnaj našli če bi obstajala . Če bodo pa nasprotno dokazali (kar ne verjamem), pa bodo s tem razveselili ves svet , razen Nessie . Drugače povedano , lepo naj se imajo in naj uživajo.
Blue Dream
23. 08. 2023 14.21
"Pri Loch Nessu bo namreč potekalo prav posebno srečanje 'lovcev na pošasti'. Ti se bodo v okolico velikega jezera pripeljali z vsega sveta" večina bo iz ZDA sem prepričan
Betuul
22. 08. 2023 21.55
Boljš bi bilo ta denar vložiti za ljudi tam ki težko živijo! Te pošasti ni nikjer !
SenecaLucius
22. 08. 2023 21.52
Mislim, da se jih vseeno večina pride tja le zabavati.
Watcherman
22. 08. 2023 21.02
+1
Resnično in zanimivo.
Mahone7
22. 08. 2023 20.56
+0
Nekateri se vedno sanjajo.
Infiltrator
22. 08. 2023 20.46
+4
za lovce bo se vedno tam za zmeraj v njihovih fantazijskih glavah
tornadotex
22. 08. 2023 20.43
+3
Bodo našli kak star odslužen čoln in nekaj deset biciklov na dnu jezera...
bohinj je zakon
22. 08. 2023 20.37
+5
Sigurno je tam. In tudi tokrat se bo Nesie skrila.
zapiramvamustaaa
22. 08. 2023 20.33
+3
Ni resnična.1000 iskalnih akcij je bilo tudi z napredno tehnologijo.Od takrat naprej je to le še propaganda za turizem saj imajo Nessy spominke,jedače,pijače,posterje,skodelice,kape z katerimi zaslužijo čez sezono milijone.
Da se mene pita..
22. 08. 2023 20.20
+2
Nc ni v jezeru.