TUJINA

Lukašenko za vpletenost v napad na rusko vojaško letalo obtožuje Kijev

Minsk, 07.03.2023, 20:20 | Posodobljeno pred 10 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Beloruski voditelj Aleksander Lukašenko je sporočil, da so v zvezi z napadom na rusko vojaško letalo, ki so ga konec februarja blizu Minska izvedli nasprotniki režima, pridržali več kot 20 ljudi. Domnevnega glavnega osumljenca je označil za terorista in za vpletenost v napad obtožil Kijev. Ukrajina je vpletenost zanikala.

Avtoritarni voditelj je potrdil, da je bilo rusko izvidniško letalo A-50 26. februarja na letališču blizu beloruske prestolnice Minsk tarča napada, ki so ga po njegovih besedah izvedli z majhnimi brezpilotnimi letali. Zatrdil pa je, da ni utrpelo večje škode.

Aleksander Lukašenko
Aleksander LukašenkoFOTO: Shutterstock

Predstavniki beloruske opozicije v izgnanstvu so takrat sporočili, da so napad izvedli beloruski partizani in da je bilo rusko letalo v napadu poškodovano. Pojasnili so tudi, da sta napad izvedla Belorusa, ki sta nato državo zapustila in sta na varnem. Lukašenko je glavnega osumljenca označil za terorista, ki so ga izurili v Kijevu. Dodal je, da je rusko-ukrajinski državljan.

Beloruska varnostna služba KGB ga je identificirala kot Nikolaja Šveca, rojenega leta 1993, ki so ga prijeli v obsežni posebni operaciji. Dodali so, da so sprožili kazensko preiskavo zaradi poskusa terorističnega dejanja. Lukašenko, glavni zaveznik Kremlja, je še dodal, da je KGB ugotovil neposredno vpletenost operativnega osebja in vodstva ukrajinske varnostne službe v napad.

Zagotovil pa je, da incident Belorusije ne bo spodbudil k uporabi orožja in da je ne bodo potegnili v vojno. Ukrajina je vpletenost zanikala. "Očitno gre za še en poskus ustvarjanja umetne grožnje s strani Ukrajine, da bi upravičili belorusko podporo ruski agresiji," je na Facebooku zapisal tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko.

PREBERI ŠE
Z dronoma nad rusko letalo pri Minsku: poškodovali trup in anteno

V zadnjih mesecih sta Belorusija in Rusija izvedli vrsto vojaških vaj, Ukrajina pa je izrazila bojazen, da bi se lahko Minsk na strani Moskve vključil v konflikt. Lukašenko je že dejal, da bi odgovorili samo v primeru napada ukrajinske vojske.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.