Tujina

Zahod z novimi sankcijami proti Belorusiji, Lukašenko zagrozil s povračilnimi ukrepi

Minsk, 09. 08. 2021 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Beloruski voditelj Aleksander Lukašenko je ob obletnici spornih predsedniških volitev pripravil veliko novinarsko konferenco z domačimi novinarji, na kateri je zatrdil, da Belorusija ne ogroža nobene države. Medtem pa Velika Britanija, ZDA in Kanda uvajajo nove sankcije proti Belorusiji – London ne bo več dovolil preletov in pristankov beloruskih letal, ameriški predsednik Joe Biden pa je na seznam sankcioniranih med drugim dodal beloruski olimpijski komite.

Lukašenko je zaradi sankcij zahodnim državam  zagrozil s protiukrepi.
Lukašenko je zaradi sankcij zahodnim državam zagrozil s protiukrepi. FOTO: AP

V okviru razširitve sankcij Velika Britanija ne bo več dovolila preletov ali pristankov beloruskih letal, prepovedala pa je tudi tehnično podporo zasebnim letalom Lukašenka. Med drugim pa so prepovedali še trgovanje s kalijevo soljo, naftnimi izdelki ter tehnologijo za prestrezanje in nadzor dobrin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

S tem bodo po oceni britanskih oblasti okrnili prihodek beloruskega režima in omejili izdelke, ki bi lahko omogočili notranjo represijo. "Lukašenkov režim še naprej zatira demokracijo in krši človekove pravice v Belorusiji," je dejal britanski zunanji minister Dominic Raab.

Ostre besede ameriškega predsednika

V ZDA pa je Joe Biden podpisal odlok glede razširitve sankcij zaradi nadaljevanja napadov na demokratična gibanja in človekove pravice beloruskega ljudstva, represije in korupcije. "Pred enim letom so ljudje Belorusije skušali doseči, da bi se slišalo njihove glasove in da bi oblikovali svojo lastno prihodnost s pomočjo najbolj osnovnega demokratičnega izražanja - volitev," je dejal ameriški predsednik. "Namesto spoštovanja jasne volje beloruskega ljudstva je Lukašenkov režim poneveril volitve, sledila pa je brutalna kampanja represije, da bi utišal upor,"  je dodal.

Nove sankcije so uvedli proti ključnim institucijam in podpornikom Lukašenka, med drugim proti beloruskemu nacionalnemu olimpijskemu komiteju, poslovnežem in podjetjem, med njimi tudi eni od zasebnih beloruskih bank.

Proti Belorusiji pa je nove sankcije danes uvedla tudi Kanada, je sporočil kanadski zunanji minister Marc Garneau.

Lukašenko zahodnim državam zagrozil s protiukrepi

Če bodo zahodne države proti njemu in njegovim sodelavcem sprejele sankcije, bo protiukrepe sprejela tudi Belorusija, pa je bil beloruski samodržec jasen na današnji novinarski konferenci v Minsku, ki so se ob preverjenih novinarjih lahko udeležili tudi izbrani državljani. Nikomur ne grozimo, nikogar ne ogrožamo," je dejal.

Lukašenko je državljane nagovoril na prvo obletnico spornih predsedniških volitev, na katerih je bil uradno izvoljen za šesti predsedniški mandat. A po mnenju opozicije so bile volitve poneverjene in je dejansko z veliko prednostjo zmagala opozicijska kandidatka Svetlana Tihanovska. V državi so izbruhnili množični protesti, ki jih je Lukašenko nato bolj ali manj zatrl s silo.

Tihanovska obljublja nadaljevanje boja

Ob obletnici predsedniških volitev v Belorusiji je Tihanovska na shodu z okoli 200 udeleženci sosednji Litvi zagotovila, da bo nadaljevala boj. Poudarila je, da se bodo še naprej borili za izpustitev več tisoč ljudi iz zaporov in za osvoboditev Belorusije iz primeža strahu.

"Dali smo svoje glasove za svobodo. V zadnjem letu smo se naučili lekcije, da če bomo nehali, bo generacija naših otrok plačala še več, da dobi to svobodo," je dodala.

Shoda v prestolnici Litve, ki je Tihanovski odobrila azil, se je udeležila tudi litovska premierka Ingrida Šimonyte.

Lukašenko je sklical veliko tiskovno konferenco.
Lukašenko je sklical veliko tiskovno konferenco. FOTO: AP

EU grozi s sankcijami zaradi "prepustne" beloruske meje

EU lanskih volitev ne priznava, zaradi nasilnega zatiranja opozicije pa je proti Lukašenkovemu režimu že sprejela sankcije. Napovedala pa je tudi nove, ker je Belorusija začela zlorabljati prebežniško situacijo in omogočati številnim Iračanom, Afganistancem in drugim, da nezakonito prečkajo njeno mejo z evropskimi sosedami. Zgolj v Litvi so julija našteli okoli 2000 nezakonitih prehodov meje.

Irak namerava okoli 280 svojih državljanov, ki so obtičali na meji med Belorusijo in Litvo, z letalom danes in jutri prepeljati nazaj v domovino, je povedal tiskovni predstavnik iraškega zunanjega ministrstva.  

V petek je Bagdad že začasno prekinil vse lete v Belorusijo, potem ko je EU očital Minsku, da spodbuja prihode predvsem iraških prebežnikov. Iraški zunanji minister Fuad Husein je takrat pojasnil, da želijo s tem zaščititi iraške državljane, ki da so postali žrtve tihotapskih mrež.

Z ministrom je bil v stiku tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell, s katerim sta govorila o razmerah na meji med Litvo in Belorusijo. Borrell je pozdravil zaustavitev letalskih povezav: "V našem skupnem interesu je, da se prepreči instrumentalizacijo prebežnikov in se jih zaščiti pred zlorabami kriminalnih združb," je dodal.

V preteklih tednih so številni prebežniki nezakonito prečkali mejo Belorusije, da so prišli v sosednjo Litvo, ki je del Evropske unije. Skupno so letos na meji prestregli nekaj tisoč ljudi. Po ocenah Litve bi lahko med avgustom in septembrom na njeno ozemlje prišlo še do 18.000 prebežnikov iz Iraka in drugih držav.

Lukašenko: "Vse je zakuhala tujina"

A te grožnje s sankcijami Lukašenka očitno ne bodo ustavile. "Morali bi še enkrat premisliti, preden bi proti nam sprejeli kakršnekoli ukrepe. Nobene potrebe ni, da bi dvigovali 'kose in vile', to bi lahko imelo nasproten učinek," je dejal beloruski predsednik, ki ga v EU-ju kličejo zadnji diktator v Evropi.

Celotno situacijo je po njegovih besedah zakuhala tujina, ki da je tako moralno kot finančno podprla opozicijo in proteste. To pa, da se nadaljuje tudi zdaj, s primerom sumljive smrti beloruskega opozicijskega aktivista Vitalija Šišova, ki so ga našli mrtvega v parku v Kijevu, in primerom atletinje Kristine Cimanovske, ki naj bi jo hoteli nasilno vrniti domov z olimpijskih iger v Tokiu, a je zaprosila za mednarodno pomoč in jo dobila na Poljskem.

Obtožil tudi Ukrajino in Poljsko

Lukašenko je zavrnil, da bi bile v smrt Šišova vpletene beloruske obveščevalne službe. Šišova so našli obešenega v parku v Kijevu in čeprav je bilo vse videti, kot da je šlo za kot samomor, pa ukrajinski preiskovalci menijo, da bi lahko šlo tudi za umor, saj je Belorus dejavno pomagal rojakom pri begu iz države.

"Za nas je bil nihče," je dejal in dodal, da bi bila norost, če bi ga usmrtili na takšen način, kot je umrl. "Kateri norec bi šel in ga obesil?" se je vprašal in dodal, da ima "dovolj drugih ljudi, s katerimi se mora ukvarjati".

Je pa priznal, da je to poslabšalo odnose z Ukrajino, a za to obtožil Kijev. Menil je, da je bil Šišov deležen podpore ukrajinskih tajnih služb, Kijev pa bi po njegovem mnenju moral "predstaviti dejstva". "Povejte nam, kaj se je zgodilo z državljanom Belorusije," je dejal.

Tudi drugo "afero" s sprinterko Cimanovsko je po njegovem mnenju zakuhala Poljska. "Tega ne bi naredila, če je ne bi nadzorovali njeni kolegi na Poljskem," je dejal. Zatrdil je tudi, da na olimpijskih igrah v Tokiu ni bilo "niti enega" agenta beloruskega KGB-ja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

reakcionar
09. 08. 2021 20.33
+0
Pokaži jim brko!
MeireMetran
09. 08. 2021 19.58
-1
Levičarji, Komunisti ne morejo iz svoje kože..
MeireMetran
09. 08. 2021 19.59
-3
Kot v Jugoslaviji večni, edini in samo on Josip Broza zadaj pa trupla, jame Goli otok, Grgur, Stara Gradiška in do kolena v krvi..
Millady
10. 08. 2021 12.16
+1
karamba34
09. 08. 2021 19.33
-2
Tipično desničarsko...mi desničarji radi nabijamo sankcije vsem, ki se ne strinjajo z nami. #ameriški totalitarizem
madras
09. 08. 2021 18.30
+0
Covid totalitarni komunizem nima vstopa v Belorusijo,to jih moti.
Luka Zeleznik
09. 08. 2021 17.57
-11
Bravo Lukašenko. Ne dajte se okupirati židovskim okupatorjem iz ZDA in njihovim kriminalnim pomagačem
revolucijakorupcijafasizem
09. 08. 2021 17.33
+0
Amerika grozi vsem a državo ima v rasulu totalno
Posteni
09. 08. 2021 17.34
+6
metaloh
09. 08. 2021 17.29
+9
Lukašenka bodo odnesli na koncu lastni ljudje in to tisti bogati.Po vsej verjetnosti se bodo organizirali in počasi začeli spodkopavati njegov prestol.Ker nobenemu bogatašu ne pride na misel,da bi imel v tujini zamrznjen račun in prav to se bo kmalu zgodilo že prvi banki...Ta sistem deluje in to zanesljivo....
vonbongo
09. 08. 2021 17.18
+6
Lukašenko ocitno ne ve , da EU sankcije bolijo najbolj bogate ;) No saj se bo se naucil , kako zgleda , ko ti jih EU stisne ene par sankcij ;)
Millady
09. 08. 2021 17.08
-5
Vprašanje za poznavalce EU oz. politike EU: katero državo ogroža Belorusija? Evropsko ali azijsko? Američani ne štejejo.
silly
09. 08. 2021 17.34
+8
Posteni
09. 08. 2021 17.36
+8
Millady
09. 08. 2021 17.47
-5
Ja, ker tako pravi kdo? Ursula? Merklova? Macron? Belorusija ni v EU, a je zdaj EU svetovni policaj namesto USA?
Tomy Bananas
09. 08. 2021 17.50
-2
Nas tudi janša ogroža pa nam nihče ne daje sankcij
fedr?k
09. 08. 2021 18.27
+4
Če športnica iz Belorusije ne upa domov ker je podpirala protestnike potem že je nekaj narobe. Ne greš v drugo državo za brez veze,a doma pustiš vse. Malo spremljajte dogodke po svetu.
Millady
10. 08. 2021 12.17
-1
A zdaj je že zgodba, da je podpirala protestnike? A se ni vse začelo v Tokiju?
FC Chelsea2
09. 08. 2021 17.04
+20
Velika Britanija in Belorusija z novimi sankcijami proti Belorusiji. Zanimivo kajne, da si Belorusija kar sama sebi daje sankcije. Mislim kdo piše te članke.
enfrancl
09. 08. 2021 17.41
+5
borec91
09. 08. 2021 17.04
+2
belorusija vas moti ker ni podlegla temu vasemu eu svetovnemu corona nategu mamo pa mi popolnoma enako enoumje in diktaturo kot tam pri nas vlada diktator ki ker mu zakonov ne uspe spravit skozi z nezakonitimi odloki
fedr?k
09. 08. 2021 17.41
+0
Ce bi imeli enako diktaturo petkovih protestnikov ne bi bilo več. Ofca
omega _v6
09. 08. 2021 17.03
-6
Dajte Lukađenku mir saj mu nič ne morete je prijatelj z Putinom in z Evropskimi voditelji ne rabi biti ne čuti potrebe!! Jasno pa je,da je to zaveznik Slovenske levice,če be verjamete malo uporabite Googl
tamjak
12. 08. 2021 17.52
Na googlu najdeš kar iščeš, vtipkaj JJ pa boš našel od boga do hudiča pa vse vmesne nianse.
Mustache
09. 08. 2021 16.55
-1
V tem trenutku so nasprotniki beloruske oblasti zahodu bolj vredni mrtvi kot zivi, saj bi le tako lahko sli v akcijo....
Soba102
09. 08. 2021 16.25
+4
Kateri norec? Lukašenko.
borec91
09. 08. 2021 17.05
+0
vsaj psihopat kot nas tvito ni ce pade belorusom vecini ne bo nic bolse veliko slabse kot je to ukrajincem
igy02
09. 08. 2021 16.19
+8
Pred leti se je v Sloveniji družil z Janezom Škrabcem in Kučanom. Brothers in the arm.
JApajaDAja
09. 08. 2021 16.47
+9
ne samo z njima...še več levih kapitalcev je gostil-internet vse hrani!
Posteni
09. 08. 2021 16.57
+3
FC Chelsea2
09. 08. 2021 17.06
+4
tamjak
12. 08. 2021 17.56
Tudi Putin se je srečal z vsemi ameriškimi predsedniki, pa Papež tudi s sumljivimi voditelji in kaj naj to pomeni. Kaj zdej vsak ki se z JJ rokuje je psihopat kot on.
akize
09. 08. 2021 16.18
+8
Čudno, da ni rekel, da je čisto navadno, da greš na jutranji tek in se spotoma še obesiš...
JApajaDAja
09. 08. 2021 16.47
+5
pinocio
09. 08. 2021 16.03
+2
en k je pr teb u službi
CIGU MIGU
09. 08. 2021 15.58
+7
a ga niso naši še povabili na titovo brdo,da bi kaj odpredaval
Apostol1
09. 08. 2021 15.43
+7
Kateri norec .......... Lukašenko ne , vendar pa na njegov ukaz.
pakogatobriga
09. 08. 2021 15.41
+9
pa ni on zadnji diktator... mamo mi to...v vzponu