Tujina

Macron bo odredil zaprtje elitne francoske šole za visoke uradnike

Pariz, 08. 04. 2021 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
0

Elitna francoska administrativna šola bo, kot kaže, v kratkem zaprla svoja vrata. Šolo so obiskovali številni visoki francoski uradniki, med njimi tudi predsednik Emmanuel Macron. Njeni študenti večinoma izvirajo iz bogatih francoskih družin, ki po besedah kritikov ne razumejo potreb 'navadnih' državljanov.

Ecole Nationale d’Administration (ENA) je leta 1945 ustanovil general Charles de Gaulle. Njegova ideja je bila, da bi na ta način demokratiziral državno službo in naredil konec nepotizmu. ENA je usposobila več tisoč francoskih visokih uradnikov, tudi tujcev, obiskovali pa so jo štirje francoski predsedniki. Med njimi je aktualni predsednik Emmanuel Macron, ki pa bo po napovedih v četrtek uradno napovedal zaprtje šole. 

Če je bil delež študentov iz bogatih družin v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja okoli 45-odstoten, je do leta 2014 znašal že 70 odstotkov. Delež študentov iz družin srednjega sloja je bil po drugi strani le  6-odstoten. 

Macronovo odločitev, da šolo zapre, naj bi spodbudilo protestniško gibanje gilets jaunes, ki se je začelo leta 2018. Sprožil ga je občutek, da voditelji države niso v stiku z običajnimi Francozi, še posebej s tistimi, ki živijo zunaj velikih mest. 

Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron. FOTO: AP

Prvotni cilji, zaradi katerih je bila šola ustanovljena, niso bili nikoli uresničeni. ENA sicer trdi, da je socialno-ekonomski profil šole boljši kot v nekaterih drugih elitnih francoskih šolah. 

Peter Gumbel, britanski akademik, je trdil, da ima francoski sistem grande école, zlasti pa ENA, učinek, da ohranja intelektualno briljantno, a nedosegljivo vladajočo elito. 

Posamezniki, ki si želijo študirati na tej šoli, morajo opraviti poseben tekmovalni test, ki vključuje pisanje esejev o pravu, ekonomiji, vlogi javnih institucij v družbi, prav tako pa morajo študenti izkazati razumevanje javnih financ. Ustni izpit vključuje vprašanja o evropski in mednarodni politiki. 

École Nationale d’Administration
École Nationale d’Administration FOTO: Shutterstock

Po dvoletnem študijskem programu so študenti ENA razvrščeni glede na njihovo uspešnost. Najboljši študenti se običajno pridružijo državnemu svetu, finančnemu inšpektoratu ali pa računskemu sodišču, ostali študenti pa dobijo manj prestižna delovna mesta v državni upravi. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.