Tujina

Macron: Cilj francoskega predsedovanja Svetu EU suverena Evropa

Pariz, 09. 12. 2021 21.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francija si bo v času svojega polletnega predsedovanja Svetu Evropske unije v prvi polovici leta 2022 prizadevala za močno in suvereno EU, je napovedal francoski predsednik Emmanuel Macron. Zavzel se je za zaščito zunanjih meja EU in reformo schengenskih pravil ter poudaril pomen boja proti manipulacijam določenih regionalnih sil na Balkanu.

"Če v eni povedi povzamemo cilj tega predsedovanja, je treba od Evrope sodelovanja znotraj naših meja preiti k Evropi, ki je močna, ki lahko svobodno sprejema svoje odločitve in odloča o svoji usodi," je Emmanuel Macron povedal na novinarski konferenci, na kateri je predstavil prednostne naloge francoskega predsedovanja Svetu EU.

Predsedovanje Svetu EU, na čelu katerega bo Francija nasledila Slovenijo, se bo vrtelo okrog treh osi - ponovnega zagona, moči in pripadnosti, je napovedal po poročanju francoskih medijev.

Francoski predsednik je pozval k novemu mehanizmu za zaščito meja Evropske unije. "Želimo vzpostaviti mehanizem za nujno podporo na mejah," je dejal. Ko se država članica nenadoma sooči s krizo, ki zahteva okrepitev zunanjih meja EU, mora imeti možnost, da računa na podporo agencije Frontex in tudi na solidarnost drugih članic.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron FOTO: Luka Kotnik

Ob tem se je zavzel za reformo schengenskih pravil, pri čemer je treba po njegovih besedah izboljšati notranje delovanje schengenskega prostora.

Po besedah francoskega predsednika mora EU ponovno premisliti o proračunskih pravilih, med drugim o tem, da mora javnofinančni primanjkljaj ostati pod tremi odstotki bruto domačega proizvoda (BDP).

Spregovoril je tudi o spopadanju s podnebnimi spremembami. Francija bo predlagala nov evropski mehanizem za preprečevanje uvoza proizvodov, zaradi katerih je prišlo do izsekavanja gozdov. Poleg tega želi, da bi EU do leta 2030 za 55 odstotkov zmanjšala izpuste toplogrednih plinov, kot je predlagala Evropska komisija.

Na področju zunanjega delovanja EU je izpostavil Zahodni Balkan in Afriško unijo. Za februar je napovedal vrh EU-Afriška unija, za junij pa konferenco o Zahodnem Balkanu. Glede slednjega je poudaril, da se je treba boriti "proti vmešavanju in manipulacijam določenih regionalnih sil, ki skušajo prek Balkana destabilizirati Evropo", navajajo mediji.

Francosko predsedovanje bo v veliki meri sovpadalo z volilno kampanjo pred aprilskimi predsedniškimi volitvami, ki je že v polnem teku, glavnina pa se je bo odvila v prihodnjih mesecih. Svoje kandidate so v boj poslale že vse stranke, medtem ko Macron uradno še ni naznanil pričakovane kandidature.

Danes je zagotovil, da bo delal "do zadnje minute svojega predsedniškega mandata". "Včasih je treba tudi samo nekaj tednov ali nekaj mesecev pred koncem mandata sprejeti pomembne odločitve," je dejal. "Če se bom znašel v takšnem položaju, bom to tudi storil," je zatrdil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.