Tujina

Macron popustil pastirjem: Francija zaklenila vrata za medvede

Pariz / Ljubljana, 18. 01. 2020 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
125

Pirenejski živinorejci, ki gojijo ovce za meso in slavne francoske sire, se veselijo, potem ko jim je predsednik Emmanuel Macron zagotovil, da ne bo več dovolil doseljevanja medvedov v naravo. Kosmatinci so namreč 'obtoženi' rekordnih napadov na drobnico, kar postavlja kmetijsko dejavnost na tem območju na rob preživetja. Kaj to pomeni za slovenske medvede, ki jih je naša država že večkrat selila v Francijo?

Francoska agencija za divje živali je avgusta lani sporočila, da so zaznali 213 napadov medvedov na drobnico, kar je v primerjavi z letom poprej 78 odstotkov več, ko so jih našteli 167. Pastirji v visokih predelih Pirenejev so kosmatince zato označili kot morilce živali, ki pustošijo črede in spodkopavajo preživetje kmetovanja.

Obljuba francoskega predsednika Emmanuela Macrona, da Francija novih medvedov ne bo več spuščala v naravo, je zato pirenejskim živinorejcem dala upanje. "Predsednik razume, da je to velik problem za nas. Dosegli smo dno in situacija je bila za pirenejske pastirje absurdna," je po navedbah AP News dejal Jean-Pierre Pommies, ki goji ovce in krave.

Kmetje so septembra lani protestirali proti naraščajočim napadom medvedov na črede ovac v gorovjih Pirenejev, tako da so mrtve ovce pripeljali v mesto Bayonne na jugozahodu Francije.
Kmetje so septembra lani protestirali proti naraščajočim napadom medvedov na črede ovac v gorovjih Pirenejev, tako da so mrtve ovce pripeljali v mesto Bayonne na jugozahodu Francije. FOTO: AP

Macron obljubil ukrepanje že na Tour de France

Pastirji, vključno s Pommiesem, so na Macrona pritisnili na lanski kolesarski dirki Tour de France, ki si jo je francoski voditelj ogledal, ko se je etapa odvijala po gorski trasi. Pommies je dejal, da je grozil, da bo svoje živali spustil na kolesarsko pot, če Macron ne bo pristal na sestanek. Na tem kratkem srečanju se je predsednik zavezal, da se bo z njimi pogovoril pozneje, kar je uresničil ta teden, piše AP News.

Emmanuelle Wargon, namestnica okoljskega ministra, ki se je udeležil srečanja, je povedala, da je Macron "znova potrdil, da nimamo nobenih načrtov za ponovno naseljevanje medvedov" in dodala: "Pomembno jim je bilo to povedati," navaja AP News.

V 22 letih v Francijo 10 slovenskih medvedov

Problem izumrtja rjavih medvedov v Franciji se je pojavil v devetdesetih letih, zato jih je država začela uvažati iz Slovenije, kjer je populacija cvetela. Leta 1996, 1997 in 2006 so jih sprejeli osem. Nato je sledila še ena pošiljka iz Slovenije – leta 2018 sta se v Francijo preselili samici Claverina in Sorita, navaja AP News.

Spomnimo, ko so v Franciji izpustili Claverino in Sorito, so domačini ostro nasprotovali. Maja 2018 sta v Pirenejih ubili osem ovac na španski in eno na francoski strani gorovja. Zaradi dogodka so se na izrednih pogovorih v Madridu sestali predstavniki Španije in Francije in se dogovorili, da bodo pospešili izmenjavo informacij o sledenju medvedom.

Sicer pa je naša država sodelovala tudi pri preselitvi medvedov v Španijo, Italijo in Avstrijo, so nam sporočili z Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS).

Francija se je za doselitev medvedov odločila zaradi genetsko osiromašene populacije v Pirenejih.
Francija se je za doselitev medvedov odločila zaradi genetsko osiromašene populacije v Pirenejih. FOTO: Shutterstock

In kakšen je pravzaprav uspeh doseljevanja? Na ZGS so nam pojasnili, da je to odvisno od obnašanja posameznih živali, sprejemanja lokalnega prebivalstva in drugih faktorjev: "Na primer, leta 2006 je Slovenija v francoske Pireneje preselila pet medvedov, dve medvedki sta poginili v enem letu – ena je že po dveh mesecih zdrsnila v prepad, drugo je po enem letu povozil avto."

Francija se je za doselitev medvedov odločila zaradi genetsko osiromašene populacije v Pirenejih. Doselitve so torej potekale zaradi podobnih razlogov kot doselitev risov, ki jo v Sloveniji izvajamo v okviru projekta LIFE LYNX. "Pogoj za vsako takšno preselitev velikih zveri je podpis sporazuma med pristojnima ministrstvoma (na primer francoskim in slovenskim). Strokovnjaki z ZGS in ARSO so pred doselitvami medvedov v Francijo opravili oglede območij doselitve in razgovore z različnimi deležniki v Franciji. Odlovi so se izvajali večinoma v loviščih s posebnim namenom v upravljanju ZGS na Kočevskem in Notranjskem," so razložili z ZGS.

Ker je bila preselitev medvedov iz Slovenije v Francijo v preteklosti izvedena na pobudo francoske vlade in sklenjenega sporazuma med državama, se zdaj, ko Francija nima več interesa, slovenski medvedi tja ne bodo več selili. A odločitev predsednika Macrona ne predstavlja problema in ne vpliva na upravljanje s populacijo rjavega medveda v Sloveniji, so zagotovili z Ministrstva za okolje in prostor (MOP), kar potrjujejo tudi na ZGS: "Ohranitveni status naše populacije je v ugodnem stanju."

Tudi odhod medveda iz naše v katerokoli drugo državo Slovenija v kratkem ne načrtuje, so pojasnili z MOP.

V 10 letih še enkrat več medvedov

Trenutno v gorskem pasu Pirenejev, ki tvori mejo med Francijo in Španiji ter sega od Sredozemlja do Atlantika, živi približno 40 medvedov, kar je od leta 2010 še enkrat več. S tem so narasli tudi napadi medveda na živino. Potem ko je bilo število napadov na območju celotnih Pirenejev (Španije, Francije in Andore) dolgo časa stabilno – med 100 in 200 napadi na leto – so se leta 2018 povzpeli na blizu 400, navaja podatke zadnjega uradnega letnega poročila AP News.

Pastirji, ki so bili lani ob čredo, so bili eni izmed Pommijevih prijateljev. Ovce so se prestrašile medveda in poskakale iz pečine. "Na dnu jih je bilo 256. Nekatere so morali pokončati z nožem. Za nas pastirje je to travmatično," se je dogodka spomnil Pommies.

Z večjim številom medvedov se je podvojilo število napadov na drobnico.
Z večjim številom medvedov se je podvojilo število napadov na drobnico. FOTO: AP

Po navedbah AP News je Pommies prepričan, da so plenilci 'nezdružljivi' s pirenejskim gorskim gospodarstvom, ki večinoma temelji na čredah: "Obožujem medvede, kot živali so moja strast. Vendar bi rad, da srečno živijo v Yellowstoneu, Kanadi, Romuniji in Sloveniji," je dejal in dodal da zgodovina kaže, da so jih moški od nekdaj pobijali ter da ne drži, da so ljudje včasih sobivali z njimi.

Zaščitniki medvedov pa na drugi strani menijo, da pirenejski rejniki pretiravajo. Direktor skupine Dežela Medvedov Alain Reynes je dejal, da je dejansko število živali, za katere pastirji trdijo, da so jih zaradi medvedov izgubili, veliko manjše od 1.500. Meni, da Macronova odločitev ne more vzdržati, saj mora Francija po evropskem zakonu zagotoviti, da populacija medveda ostane sposobna preživeti. "Predsednik lahko odloča samo v času svojega mandata. Medvedi so vedno bili in zgodovina Pirenejev je sožitje, četudi ni bilo vedno lahko. Medvedi v Evropi živijo že 250.000 let. To je njihov prostor," je poudaril.

Pireneji so samo eno od bojišč v Evropi

V drugi veliki gorski francoski regiji – v Alpah – so problem divji volkovi, ki plenijo v tropih. So stalen vir napetosti med pastirji in tistimi, ki nasprotujejo uvajanju velikih psov, ki bi odganjali volkove, piše AP News.

Volkovi so bili vir političnih trenj v Nemčiji. Skrajno desna opozicijska stranka Alternativa za Nemčijo je obtožila vlado, da ni zagovarjala interesov kmetov proti krdelu 75 volkov, ki so jih našteli leta 2018. V Belgiji pa poteka razprava o ponovnem pojavu volkov, potem ko so infrardeče kamere opazile par v gozdu, na severu Belgije je bila minulo poletje ubita breja volkulja, našteva AP News.

Za AP News je spregovoril tudi direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem, ki je povedal, da je slovenska populacija rjavega medveda tako številčna, da oblast zmanjšuje število živali. Kmetom namreč povzročajo glavobole, plenijo panje in celo napadajo ljudi. "Lani smo ustrelili približno 170 medvedov," je povedal Oražem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simon ?olni?
19. 01. 2020 16.30
Cerarjevo ZM je Makronu že poslalo ogorčeno protestno pismo zaradi segregacije slovenskih medvedov
BUONcaffee
19. 01. 2020 15.47
Medved edini moj prijatelj.
FAUSTOS1
19. 01. 2020 11.40
+8
Pri nas pa ljubljanski uličarji kljub 2000 medvedov na pet krat manjšem prostoru,se borijo še za več medvedov a žalostno ,da nihče nima jaj... da bi jim to povedal in ukrepal in zaščitil kmete od katerih dobivamo zdravo hrano,ti lažni varovalci narave govorijo ,da so kmeti krivi ker imajo ovce ,ki jih imajo pač medvedi in volkovi za hrano-ja v ljubljani jih pač ni.
Anica Hafner
19. 01. 2020 20.21
+1
pirotehnik112
18. 01. 2020 16.58
+8
če so složni lahko vse dosežejo
ahim1225
18. 01. 2020 16.39
+11
Uspostaviti je treba naravno ravnovesje!
jung
18. 01. 2020 16.32
+31
Glejte! Tu ne rabimo žižka oz filozofov. Samo dve stvari sta. Popustimo ljudem, ki s foteljev beri perketa ,nafilani z neko empatijo, katere sploh ne dojemajo ter postavljajo neživljenska pravila,,ali bomo prisluhnili ljudem, ki so vsak dan soočeni s temi tragedijami, ki jih zveri povzročajo. Vsi bi radi neko eko kmetijstvo in vse kar s tem sovpada.Glejte fotelarji . Ukinimo kmetijstvo, v merkatonih kupujmo na pol plastično zelenjavo, kar ostane pa vrzite čez balkon naj pojedo zverinice.Nisem ciničen, ma taka so dejstva.
bojer
18. 01. 2020 16.28
+11
Slabo se piše našim kmetom ....
Anica Hafner
19. 01. 2020 20.22
+2
Devilz Pff
18. 01. 2020 15.04
+1
kolikor je med našimi ovcami žrtev zveri toliko je med ljudmi žtev Kroflovega nakladanja! Obrambe ni!
York
18. 01. 2020 12.32
-3
V Avstraliji kmalu ne bodo imeli več problemov z divjimi živalmi. Miljarda živali je že zgorela, naslednja miljarda jih bo umrla za posledicami ognjene stihije in preostale živali bodo pomrle, ker ne bodo imele ne kje, ne od česa živeti. Živeli bodo na kontinentu mrtve narave. Sodeč po nekaterih komentarjih, bodo avstralski živinorejci najbolj srečni živinorejci na svetu.
korintos23
18. 01. 2020 13.21
+5
24 milijonov jih je, menda bodo imeli prostor.
Capo dei Capi - novi profil
18. 01. 2020 11.54
-30
Osebe, katere spuščajo drobnico nezaščiteno v gozd, kjer so zveri... In se potem čudijo, zakaj so jim zveri pobile živali... Za mene niso normalni..... To je isto, kot da bi šel brez dežnika ven, ko dežuje.... In se čudil, zakaj sem moker. :)
škamp
18. 01. 2020 12.16
+28
daj ne jokaj, zverine pridejo v zaščiteno okolje ker jih je preveč ker so preveč zaščiteni
vrtnar01
18. 01. 2020 12.16
-2
mužik
18. 01. 2020 12.20
-8
Mauzahecmauzares
18. 01. 2020 12.36
+5
Zdaj si proti nošenju orožja za samoobrambo pred zvermi..?
Anica Hafner
18. 01. 2020 15.27
+6
Kdo ima prioriteto? Zver ali člivek? Vedno več je ljudi in posledično rabimo več prostora, hrane in močnejše gospodarstvo. Kam naj se umaknemo, da bi zveri imele več prostora?
Karlo
18. 01. 2020 19.18
+0
Marjan Štimec
19. 01. 2020 19.10
brabusednet
18. 01. 2020 11.36
+28
On se vsaj zaveda,kako zaščitit živinorejce ne pa naši levičarji raje hrano slabe kvalitete uvažajo,kot doma dali dobre pogoje kmetu.To se bo še grdo maščevalo našim levičarskim uničevalcem kmetijstva.
korintos23
18. 01. 2020 12.27
+7
Nam so volkovi drobnico poklali, moramo uvažati.
Marjan Štimec
19. 01. 2020 19.13
-1
Takih pogojev, kot jih imajo kmetje sedaj še nikoli niso imeli, pa bili desničarji ali levičarji, pa koliko sem prečital tukaj ne gre za politiko, tole je zloraba debate.
Mauzahecmauzares
18. 01. 2020 11.25
+9
Macron ni neki sanjač potemtakem..
Devilz Pff
18. 01. 2020 11.16
+58
ta portal je edina stran na svetu kjer najdeš množico ljudi ki so strokovnjaki iz več področij hkrati in ta področja so naravovarstvo, kinologija, kmetijstvo smer pastirstvo, živinoreja posebej, zgodovina, zoologija, geografija in geopolitika, prehrambenih in zdravstvenih svetovalcev...skratka vse v eni osebi a pojma nimajo o ničemer.
lluckyss
18. 01. 2020 11.30
+14
Meni pa se zdi normalno, da imamo mnenje o zadevah, ki se godijo okrog nas in takšni portali omogočajo, da to tudi objavimo...Je pa tudi res, da nekateri nimajo svojega lastnega mnenja in se zanašajo na tisto kar slišijo s prižnice ali iza šanka strankarskega piknika..Tisti pa, ki v resnici nimajo pojma o ničemer pa običajno napadajo tiste, ki imajo svoje mnenje...
Ponosen LOVEC
18. 01. 2020 13.36
-2
Lahko ima človek svoje mnenj o vsem, ampak čas polihistorjev je mimo. Veličina pa je tisti, ki prizna, da o neki stvari ne ve vsega.... in dopusti da tisti, ki vedo, zadeve rešijo kot je treba.
Devilz Pff
18. 01. 2020 14.58
+3
če mnenje bazira na pravih informacijah in ga poda objektiven človek je seveda lahko konstruktivno a takih je izredno malo. Večina je zavedena, neuka ali pristranska.
Anica Hafner
18. 01. 2020 15.32
+2
Vsak butel vidi , kaj je prav. Ni treba , da je strokovnjak. Poljodelci so na podlagi lastnih izkušenj prišli tako deleč v kmetijstvu.
Anica Hafner
18. 01. 2020 15.34
+2
Kdo in kje so tisti, ki rešujejo? So že kaj rešili?
Radoveden
18. 01. 2020 11.14
+5
Macron je normalen politik in ne popušča bluzičem, ki kao varujejo naravo.
lluckyss
18. 01. 2020 11.18
+19
On je seronja kot večina ostalih v tem poslu...prilagaja se in išče glasove, ostalo ga ne zanima...
Anica Hafner
18. 01. 2020 15.35
+5
V Pirinejih jih motijo 40 medvediv. Kaj pa pri nas 1000?
McLarnovc
18. 01. 2020 11.07
-18
lluckyss
18. 01. 2020 11.09
+16
Apostol1
18. 01. 2020 11.29
+7
Janša pa res ni medved in hkrati če to misliš je to ogromna žalitev za medveda , ker medved je kljub temu , da je zver in povzroča kmetom škodo drugače za naravo zelo koristna žival . Za Janšo in njegovo SDS svečkarsko druščino bi pa bila velika laž če bi rekli , da so koristne ****** . ( Se ne sme napisat)
Radoveden
18. 01. 2020 11.07
+1
Lansko leto bi morali izvzeti iz narave 200 medvedov, pa so jih samo 170. Kaj se čaka?
Devilz Pff
18. 01. 2020 11.21
+5
ostali končajo v prometu in so šteti v odvzem.
Radoveden
18. 01. 2020 10.45
+9
Kje je vladni odlok za odstrel medvedov in volkov v letu 2020? Spet munjajo na vladi in mutijo z kao nevladnimi organizacijami. LZS, ukrepajte, medvedi in volkovi ogrožajo živinorejo na slovenskem.
lluckyss
18. 01. 2020 10.57
-21
Ogrožajo jo rejci, ki nočejo zavarovati svoje drobnice, poleg tega ogrožajo ravnovesje v naravi....Dobesedno ponujajo svoje ničvredne ovce zverem in posledično dobijo trikrat preplačne odškodnine..Zveri pa zaradi tega ne opravljajo svojega poslanstva "čistilca" v gozdu...Vsak kmet, ki ne zavaruje ustrezno svoje drobnice bi moral plačati ustrezno kazen !! Banda...
Reko
18. 01. 2020 13.09
+1
Taki kot si ti pa ogrožajo naš planet za bruhat kakšni ljudje živijo na tako lepem planetu!!!!
Anica Hafner
18. 01. 2020 15.37
+3
Tiste čistilce bi morali poslati v mesta. Tukaj bi bilo za pičistiti.
Anica Hafner
19. 01. 2020 20.28
Maks Novak
18. 01. 2020 10.45
+4
Makaron je sedaj ,ko mu vdržavi ne gre nobena reforma skozi ,se je sedaj rajši spravil na medvede ,tile ne morejo štrajkati in zganjat upore,da se bo imel vsaj s čim za pohvalit.
wolfterier
18. 01. 2020 10.45
+7
Evo,to so rezultati našega pobega iz misije.Embargo Francije na uvoz naših medvedov.Še Trump naj ustavi kredite,pa smo mrzli !
jure kopriva
18. 01. 2020 10.37
+55
Zanimivo je, da je prenaseljenos volkov in medvedov opaziti v 21. stoletju, ko imamo v gozdu več kamer za opazovanje monitoringa kot na vsaki bencinski čerpalki. V 18 in 19. stoletju so se ob mnozičnih napadih zbrali kmetje in v bližini naselji sami opravili z zvermi. Pa se je vseeno vsaka vrsta divjadi v evropi ohranila do danes. Danes, ko z zvermi gospodarijo univerzitetni uslužbenci, kateri poznano samo Šmarno goro in še ti se pred sprehodom namočijo v sredstvo proti pikom komarjev, imamo situacijo kakršna je. Sem živim na obrobju gozda, imam kmetijo in se strinjam, da sta potrebna volk in medved, vendar v nekem normalnem ravnovesju. Če pa želi kateri od mestnih gospodov gledati medveda v gozdu me lahko kontaktira, ga z veseljem peljem pred brlog, da preveri, če se je že prebudil iz zimskega spanja.
Apostol1
18. 01. 2020 10.54
+13
Jure ....... Vse kar si zaslužiš za tale komentar je en obupno ogromen plus ➕➕➕➕➕➕➕✔👍, ko bi le bilo v Sloveniji več takih kot si ti , pa lep dan še naprej.
Quatflow
18. 01. 2020 11.13
-8
Anica Hafner
18. 01. 2020 15.40
+2