22°C

Macron zaradi afere Pegasus sklical svet za nacionalno varnost

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA / M.P. /
KOMENTARJI
24
Francoski predsednik Emmanuel Macron je sklical izredno zasedanje sveta za nacionalno varnost o vohunjenju s programsko opremo Pegasus. S Pegasusom naj bi namreč vohunili tudi za Macronom. Na seznamu telefonskih številk je sicer 14 svetovnih voditeljev, skupno pa se je na seznamu znašlo 600 politikov, diplomatov in vladnih uradnikov iz 34 držav sveta.

"Predsednik republike zelo pozorno spremlja zadevo in jo jemlje zelo resno," je tiskovni predstavnik francoske vlade Gabriel Attal povedal za radio France Inter. Za danes dopoldne je sklical izredno zasedanje sveta za nacionalno varnost o "aferi Pegasus in vprašanju kibernetske varnosti", je še dejal po poročanju francoskih medijev. Govorec je ob tem še pojasnil, da so preventivno prilagodili varnostne protokole, predvsem tiste okoli Macrona.

Emmanuel Macron
Emmanuel MacronFOTO: AP

Attal je spomnil, da Francija nadaljuje preiskave po razkritju, da so bile med potencialnimi tarčami vohunske programske opreme tudi telefonske številke francoskega Emmanuela Macrona. Kot potencialno tarčo ga je že leta 2019 identificiral Maroko.

Zgolj dejstvo, da se je Macron znašel na omenjenem seznamu, sicer ne pomeni, da je bila programska oprema tudi uporabljena in naložena na telefon francoskega predsednika, pomeni pa, da je bil zagotovo ena od potencialnih tarč.

PREBERI ŠE
V svetu narašča zaskrbljenost po razkritju glede Pegasusa

V nedeljo je več svetovnih medijev razkrilo obsežno vohunsko akcijo, v kateri naj bi z vohunsko programsko opremo Pegasus izraelskega podjetja NSO povezali več kot 50.000 telefonskih številk novinarjev, aktivistov in politikov iz več držav. Med njimi naj bi bilo poleg Macrona tudi več francoskih novinarjev. Tožilstvo v Parizu je v torek sporočilo, da je odprlo preiskavo.

Telefonske številke na seznamu pripadajo tudi predsedniku Iraka Baramu Salihu, južnoafriškemu predsedniku Cyrilu Ramaphosi, trenutnim premierjem Maroka, Pakistana in Egipta. Potencialna tarča naj bi bil tudi vodja WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, pa tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Ugotovili pa so tudi, da so na seznamu številk tudi telefonske številke dveh dubajskih princes, ki sta v strahu za svoje življenje v preteklosti poskušali pobegniti v tujino. Amnesty International je ob tem pozval k ustavitvi nepreverjene industrije nadzora, NSO Group, izraelski prodajalec programske opreme, pa še vedno vztraja pri zanikanju kršitev.

PREBERI ŠE
Na seznamu telefonskih številk odkrili tudi številke dveh dubajskih princes

Madžarsko tožilstvo je prav tako odprlo preiskavo zaradi obtožb, da je madžarska vlada uporabila programsko opremo Pegasus, da bi vohunila za več sto ljudmi, tudi novinarji, odvetniki in drugimi javnimi osebami. Madžarske oblasti so sicer vse obtožbe zavrnile kot neutemeljene. 

Koronavirus pasica nova