Tujina

Macron zavrnil testiranje z ruskim PCR-testom zaradi možnosti kraje DNK

Moskva/Pariz, 11. 02. 2022 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.P.
Komentarji
0

Francoski predsednik Emmanuel Macron in ruski voditelj Vladimir Putin sta se v ponedeljek sestala v Moskvi z namenom iskanja rešitve za ukrajinsko krizo. Ob prihodu je Macron zavrnil testiranje z ruskim PCR-testom, saj naj bi ga bilo strah morebitne kraje njegovega DNK. S Putinom sta zato na srečanju sedela vsak na svojem koncu zelo dolge mize.

Emmanuel Macron in Vladimir Putin na sestanku
Emmanuel Macron in Vladimir Putin na sestanku FOTO: AP

Svet so presenetile fotografije Emmanuela Macrona in Vladimirja Putina, ki sta med več kot pet ur trajajočimi pogovori sedela na nasprotnih koncih mize, ki je bila daljša od štirih metrov. Glede velike fizične oddaljenosti voditeljev so mnogi diplomati sprva domnevali, da je želel Putin s tem poslati neko sporočilo.

A dva vira, dobro seznanjena z zdravstvenim protokolom francoskega predsednika, sta za Reuters razkrila, da se Macron pred srečanjem s Putinom v resnici ni želel testirati z ruskim PCR-testom na novi koronavirus, saj Francozi niso želeli, da bi imeli Rusi DNK njihovega predsednika. "Vedeli smo, da to pomeni, da ne bo prišlo do stiska rok, vendar nismo mogli pristati na to, da bi dobili v roke predsednikov DNK," je povedal eden od virov, ki sicer ni podrobneje pojasnil, kako bi lahko ruske obveščevalne službe zlorabile Macronov DNK.

"Rusi so nam povedali, da mora Putin ostati v strogem zdravstvenem mehurčku," je pojasnil drugi vir iz Macronovega spremstva, ki je potrdil, da je predsednik pred odhodom opravil francoski PCR-test, ob prihodu v Rusijo pa še hitri antigenski test, ki ga je opravil njegov zdravnik.

Tudi v Kremlju so dejali, da je bil Macron od ruskega voditelja oddaljen zaradi zavrnitve ruskega testa. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da Rusija razume francosko stališče ter da to ni vplivalo na vsebino pogovorov.

Tri dni po Macronovem in Putinovem srečanju je sicer ruski voditelj sprejel kazahstanskega predsednika Kasima-Žomarta Tokajeva. Ob tem sta si stisnila roke in sedela blizu drug drugega, ločevala ju je le majhna mizica za kavo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.