Tujina

Belgijski časnik zavrnil objavo Orbanovega političnega oglasa

Budimpešta, 29. 06. 2021 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
314

Oster spor med madžarsko vlado in večino članic EU zaradi nedavno sprejete zakonodaje, ki na madžarskem prepoveduje promoviranje homoseksualnosti v izobraževalnem procesu, se nadaljuje. Medtem ko premier Viktor Orban kupuje oglasni prostor v evropskih medijih za objavo svojih političnih sporočil, se nekateri mediji odločajo za zavrnitev objave oglasa.

"V navadi De Standaarda ni, da se vtika v oglaševanje vlad, vendar danes Viktorju Orbanu namenjamo celotno stran," uvodoma piše glavni urednik belgijskega časnika Karel Verhoeven. Za zavrnitev objave so se po njegovem pojasnilu odločili, ker "bi bilo preveč cinično, da bi medijski prostor prodali voditelju vlade, ki je omejil svobodo tiska v svoji državi"

Po mnenju Verhovna zakon, ki ga je pred dvema tednoma sprejel madžarski parlament, še dodatno poudarja ta cinizem. Zakon prepoveduje izobraževalne programe o istospolni usmerjenosti in oglaševanje na temo LGBT. Pouk spolne vzgoje ne sme biti namenjen spodbujanju ločevanja med spoloma, spremembe spola ali homoseksualnosti, dodaja zakon.

Viktor Orban
Viktor Orban FOTO: Shutterstock

"Sprejetje takšnega zakona kaže na to, da če se svoboda izražanja zatira, potem zavor glede diskriminacije in poniževanja ne bo več. Gre za očitno kršenje človekovih pravic v Evropi. Več evropskih vlad, vključno z belgijsko, je proti temu ostro protestiralo. Široko nasprotovanje zakonu je tudi med državljani. A tega ni mogoče reči dovolj pogosto in odločno. Zato to stališče zdaj postavljamo tudi na strani z mnenji v oglaševalski obliki," je zapisal Verhoeven, ki je pojasnil, da bodo to stališče uredništva objavili na mnenjskih straneh, ki so sicer namenjene oglaševanju. "Če želi v evropski državi zakon spet narekovati, katera ljubezen je zakonita in kako lahko govorimo o ljubezni, moramo temu nasprotovati z vsemi orodji, ki so na voljo. Eden od teh je tudi medijska svoboda." 

 Na potezo časnika De Standaard se je odzval tudi evropski poslanec Guy Verhofstadt in jo pozdravil. "Zmaga v boju za ljubezen in spoštljivost bo vedno naša. Toda resnična bitka za svobodo leži drugje: politika EU se mora združiti proti korupciji in sistematičnemu škodovanju demokratičnim institucijam. Dovolj besed. Delujte zdaj!" je zapisal na družbenem omrežju. 

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (314)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
30. 06. 2021 13.27
-2
Madžarska in Poljskaso še zadnje normalne države, ki jim je ostalo še nekaj zdrave pameti. Drugo vse oboleva za multikulti levuharskim virusom, ki so ga povzročili levi mediji.
peglezn
30. 06. 2021 14.00
+2
Bi se preselil tja in užival v blagodetih njihove normalnosti?
JohannDoe
30. 06. 2021 12.08
+0
@ina "orban je izgubil kompas, blede se mu..." ------- Orban ni izgubil nobenega kompasa in dobro ve kaj dela. Za Ivana nisem tako siguren. Za nobenega od naših nisem siguren, da ve kaj dela prek dometa nastopa na vaški veselici.
JohannDoe
30. 06. 2021 11.56
-1
@buldog Kar se mene tiče sem za to, da imajo vsi ti enake pravice, ki so potrebne za normalno življenje v danem okolju brez vtikanja drugih. Zanimivo pa, da npr. ti v neki diskusiji, recimo o tem, da so "sanje", ki prihajajo iz holivudske "tovarne sanj" in so nam sistematično vcepljene v glavo od malega dalje, tako birokratsko določene in kreirane, vidiš nek napad na nekoga. Če že na koga, bi to kvečjemu lahko bil napad na tiste z denarjem, ki krojijo družbo in nas vse po svojih potrebah in interesih. Ti pa s svojim denarjem in vplivom, ki ga imajo na naša življenja, ne štejejo ravno za "manjšino" ki jo je treba ujčkat, pa naj si bodo geji ali pa straight. Črni, beli, levi ali desni.
SlobodaNE
30. 06. 2021 09.43
+2
A ta je tudi bivši?
scipio
30. 06. 2021 09.32
-1
Takole, po kapljicah, tile ex-commie populisti kot sta Orban in naš Janša, dobivajo z Zahoda razne zaušnice in na javen način glasno zaloputnjene duri kot znak neodobravanja tega, kar počnejo doma v svojih vrtičkih, kjer se norčujejo iz EU in njenih vrednot. Enkrat jim jo takole abfocajo ugledni mediji tipa Der Spiegel, Financial Times, NYTimes, drugič spet EP poslanci, tretjič Komisija, pa Biden itd...Božji mlini meljejo počasi, a zanesljivo! Potiskanje v drugo ligo je to, a žal tudi nas vseh tukaj z njimi in zaradi njih.
Generacija56
30. 06. 2021 10.28
+1
Ne mešaj Orbana in Janše.... Nimata PRAV NIČ skupnega. To, da se Janša obeša po njem, ne pomeni, da je Orban neumen...
resslovenka
30. 06. 2021 09.12
+4
Ah, Orban. Sprijaznite se z dejstvom, da so taki ljudje tudi na Madžarskem. Pustite jih pri miru. 😎
Generacija56
30. 06. 2021 09.11
-1
Saj skoraj nima smisla komentirati tukaj. Eni beton, ki jim nič ni jasno, pa če jim dokaz pribiješ na čelo, drugi, obupani, popuščajo... V državah beneluxa so tako že vsi "zakajeni", ali pod trajnim vplivom norih gob, ker tam je uživanje teh substanc legalno... Orban dobesedno "štrli ven" v EU, ker zagovarja tradicionalne vrednote... Nemci so ukinili prepoved dajanja krvi homoseksualcem zaradi nevanosti HIV. Ginite, saj ni pomembno, od čega. Drugje so ukinili prepoved oplojevanja samskih žensk, da bi jim omogočili ustvarjanje legalnih invalidov, ki bodo odraščali brez očeta, a vemo, kam to pelje.... EU se je izrodila še bolj, kot stari Rim, pod Neronom in Kaligulo. To je vse bolno.... Poglejte samo sovraštvo, ki ga širijo, DO NAS, SLOVANSKIH NARODOV!!!
JApajaDAja
30. 06. 2021 10.25
-1
jedrni za indoktrinacijo otrok v "mavrične sfere"...lukec in mihec pa z binetom kordežem na kofetkanju o "amnestiranju naših tajkunov" :-)
Uporabnik1515261
30. 06. 2021 09.11
+4
Edino pravilno! Kdor drugemu krati pravice, ki jih ima sam, pač ni vreden spoštovanje. kaj hitro se lahko zgodi, da kdo izmed nas ne bo "ustrezal " moralnim normam "izbrancev" Ne bi smeli pozabiti, koliko milijonov Židov , Romov, ali kritikov komunizma je šlo v 2. svetovni vojni...! Res ne veste? In konec koncev medijska hiša se hvala bogu, lahko le sama odloča, koga bo sprejela k sebi. Tudi jaz imam še to pravico, da v svojo hišo ne sprejmem ljudi, ki mi ne ustrezajo. Čuvajmo te pravice!!! Naj se ne ponovi krvava zgodovina!
JohannDoe
30. 06. 2021 12.01
-2
Ne smemo pozabit niti koliko kritikov in tudi podanikov komunizma je "šlo" po drugi svetovni vojni. Hudič tega našega človeškega pravičništva je to, da se na koncu vedno ulovimo v zanke ideologizma. Eni v tega, drugi v onega. Vse pa tja pripelje iskanje pravičnosti.
peglezn
30. 06. 2021 08.29
+4
Lahko bi Fidesz objavil na naslovnici kako sliko svojega člana iz bruseljskih gay bunga-bunga zabav s pripisom "govorimo eno, delamo drugo"? Res trolanje za maloumne, t.j. pri nas izključno za pripadnike mračnega kulta SDS.
Razumnež
30. 06. 2021 08.14
-6
Poklicno skupino, ki se je znotraj zahodne civilizacije najprej oklicala za sedmo silo, nato za četrto (neizvoljeno) vejo oblasti, na koncu pa kar za moralnega razsodnika nad politično korektnostjo, danes vse težje prepoznavamo kot nekaj dobrega, saj v resnici niso več ne eno ne drugo ne tretje.
samuray1
30. 06. 2021 08.11
+2
Edino Madžari imajo zdrav zakon,vsi ostali se sprenevedate.
Razumnež
30. 06. 2021 08.08
-2
Torej če prav razumem.... Neka medijska cenzura je popolnoma nesprejemljiva s strani neke politike, medtem, ko je cenzura nekega medija pozdravljena z aplavzom. O tem, kdo ima prav, oz. da se morda nek medij moti pa sploh ni dovoljeno dvomiti. Živel journalizem in enoumje.... seveda "tisto pravo".
JohannDoe
29. 06. 2021 21.57
+1
Kot rečeno. Z LGBT ni heca. Kdor ne verjame, naj zavrti katerokoli ameriško serijo ali film zadnjih petnajstih let. Noter bo vsaj en LGBT lik. Ne zarad zgodbe. Zarad kvot, ki jih zahtevajo tisti, ki imajo in dajo denar za snemanje. In ne vem kaj naj bi bilo spornega, neresničnega, ne znanega že sicer ali proti pravilom v tem, kar sem napisal. Če se strinjamo, da je okej to, da lastniki firm v industrji čez lužo zahtevajo LGBT kvote v vsem, kar se posname, potem mora bit tud okej to, da se kdo o tem pogovarja na portalu. Če ne drugega, bo mogoče komu bolj jasno kako deluje "tovarna sanj", s katero rastemo od malega.
Razumnež
30. 06. 2021 08.10
-5
In že samo omeniti to, kar si napisal velja za homofobno, rasistično, šovinistično in oh-in-sploh neki neki...
Uporabnik1515261
30. 06. 2021 09.14
+2
In zakaj ne bi te skupine imele svojih pravic? Imajo jih stari, otroci, invalidi...itd. Torej? naj se gremo fašizem? Kaj te motijo? Pusti jih pri miru...razen, če ni tu pregovor "Jezik tolče tja, kjer zob boli? Si morda med "prikritimi"?
JohannDoe
30. 06. 2021 12.05
-2
@razumnež Ne vem za kaj velja, vem pa da sem zgolj z omembo tega, da ima Hollywood in ameriška zabavljaška industrija s strani lastnikov predpisane LGBT kvote pri vseh posnetih izdelkih, bil izbrisan pod obrazložilom, da sem kršil neka pravila. Kaka pravila sem s tem lahko kršil in katera so ta pravila, mi ni jasno.
ina5785
29. 06. 2021 21.54
+6
orban je izgubil kompas, blede se mu od napuha kot ivanu. Sedaj jih je dobil po grbi od resne demokracije!!!
devlon
29. 06. 2021 21.54
+5
Zakaj jih preprosto ne f***emo ven iz EU?
FAUSTOS1
29. 06. 2021 21.28
+11
JA v demokratičnih državah orbana zavračajo kot profašista naši janšisti sds pa ga častijo kot novega firerja.
Kritika4
29. 06. 2021 20.51
+6
Končno je bilo objavljeno besedilo spornega predpisa. Zagovarjam pravico države, da sama ureja določena vprašanja in sem proti političnim pogromom. Če je ocena, da je predpis v neskladju, da posega v pravice in svoboščine, krši načela ..., naj o tem presoja sodišče. Po tem kar pa sem prebral, pa je zame osebno to izjemno nevarna praksa, gre za praks0 diktatorjev, to je več kot očitno.
Razumnež
30. 06. 2021 08.13
-1
Nek modrec je že zdavnaj napisal: "Poklicno skupino, ki se je znotraj zahodne civilizacije najprej oklicala za sedmo silo, nato za četrto (neizvoljeno) vejo oblasti, na koncu pa kar za moralnega razsodnika nad politično korektnostjo, danes vse težje prepoznavamo kot nekaj dobrega, saj v resnici niso več ne eno ne drugo ne tretje."
Uporabnik1515261
30. 06. 2021 09.18
+3
In od kod pa pravice "samooklicanih" moralnih razsodnikov tukajšnjih komentatorjev???
SlobodaNE
29. 06. 2021 20.44
+10
So vsi madžari počeni ?
Belabreza
29. 06. 2021 20.40
+14
Ta madžar hodi ko en purgar napihnjen, od samega napuha in prenapihnjenega ega se bo še razpočil. Upam, da tudi temu purgarju kdo malo prekriža njegove nacistične načrte.
VAREN
29. 06. 2021 20.28
-16
Bravo Orban. te popolnoma podpiram. Škoda le, da tistim butastim evropejcem nisi odgovoril, bomo pa šli ve, vi pa propadli malo prej.
devlon
29. 06. 2021 21.55
+5
Preseli se k njemu. Ma zate madžarsko klobaso.