Tujina

'Madžarska ne bi aretirala Putina'

Budimpešta, 23. 03. 2023 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, U.B.
Komentarji
9

Madžarska ne bi aretirala ruskega predsednika Vladimirja Putina, čigar prijetje je odredilo Mednarodno kazensko sodišče, je dejal vodja kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas. Kot je pojasnil, nalog za aretacijo, ki ga je prejšnji teden zaradi vojnih zločinov v Ukrajini za Putina izdalo sodišče, na Madžarskem ni pravno zavezujoč.

Putin
Putin FOTO: AP

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je minuli petek objavilo nalog za aretacijo Putina zaradi suma, da je odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij od začetka ruske invazije na Ukrajino.

Vendar pa nalog za aretacijo ICC na Madžarskem ni pravno zavezujoč, čeprav je Madžarska članica sodišča, je novinarjem v Budimpešti danes dejal vodja kabineta premierja Viktorja Orbana.

Kot je pojasnil Gulyas, statut sodišča ni bil uradno uveden v madžarsko zakonodajo, saj "bi bilo to v nasprotju z ustavo". "Lahko se sklicujemo na madžarsko zakonodajo in na tej podlagi ne moremo aretirati ruskega predsednika, saj Madžarska statuta ICC nikoli ni razglasila," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Gulyas je ob tem spomnil, da niti ZDA niti Rusija ne priznavata pristojnosti ICC.

Uradnega stališča Budimpešte do izdaje naloga za prijetje Putina ni želel komentirati, je pa menil, da odločitev "ni najbolj posrečena". Po njegovih besedah je bil to korak "v smeri eskalacije in ne v smeri miru", še poroča AFP.

Statut ICC 'neskladen z ustavo' – ratifikacija ostaja nepodpisana

Madžarska je leta 1999 podpisala rimski statut ICC, ga leta 2001, v času prvega mandata premierja Viktorja Orbana, ratificirala in še istega leta deponirala ustrezne dokumente na sedežu sodišča. Vendar pa so se različni konservativni predsedniki države vselej izogibali temu, da bi zakon o ratifikaciji sopodpisali, pri čemer so se sklicevali na domnevno neskladnost z madžarsko ustavo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ICC Madžarsko obravnava kot državo podpisnico, s čimer jo zavezuje rimski statut. Med madžarskimi pravniki pa to vprašanje velja za sporno, še dodaja dpa.

Premier Orban, ki je bil pred rusko invazijo na Ukrajino blizu Putinu, je bil že večkrat deležen ostrih kritik zaveznikov v EU, ker je zavrnil pošiljanje orožja Kijevu, ob tem pa tudi nasprotuje sankcijam proti Rusiji in namesto tega poziva k mirovnim pogovorom.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1