Tujina

Madžarska odgovorila Bruslju glede vladavine prava

Budimpešta, 23. 08. 2022 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Madžarska je odgovorila Evropski komisiji v zvezi z mehanizmom pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava, je sporočila madžarska ministrica za pravosodje in pojasnila, da je Budimpešta predložila obsežen sveženj ukrepov, s katerimi odgovarja na vse pomisleke Bruslja. Ob tem je dodala, da ostajajo odprti za konstruktiven dialog.

"V samo mesecu dni smo imeli deset video konferenc in številna srečanja, obravnavali pa smo več kot 100 osnutkov ukrepov," je na Twitterju zapisala madžarska pravosodna ministrica Judit Varga. Evropska komisija ima zdaj do konca septembra čas, da preuči ukrepe Madžarske in odloči, ali bo predlagala zamrznitev sredstev tej državi članici ali ne.

Kot je znano, je komisija 22. julija dala Madžarski enomesečni rok, da odpravi njene pomisleke glede spoštovanja vladavine prava, preden bi vlade članic EU pozvala, naj Budimpešti začasno zamrznejo del sredstev, ki naj bi jih Madžarska prejela iz evropskega proračuna. Madžarska je tako danes do polnoči imela čas, da predloži svoje pripombe in morebitne dodatne informacije, zlasti o sorazmernosti ukrepov, ki jih je predvidela komisija.

Rok, ki ga je Budimpešti postavil Bruselj, je del mehanizma pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava, namenjenega zaščiti finančnih interesov EU pred kršitvami načel pravne države s strani vlad držav članic EU. Evropska komisija je namreč ocenila, da vsi ukrepi, ki jih je Madžarska sprejela do konca julija, niso zadostni. V primeru neizpolnjevanja zahtev bi mehanizem po poročanju medijev Madžarsko vsaj začasno prikrajšal za del od skupno 21 milijard evrov kohezijskih sredstev.

Zaradi nespoštovanja vladavine prava je Evropska komisija sprejela ukrepe proti Madžarski.
Zaradi nespoštovanja vladavine prava je Evropska komisija sprejela ukrepe proti Madžarski. FOTO: Shutterstock

Evropska komisija Madžarski sicer še vedno ni odobrila 5,8 milijarde evrov nepovratnih sredstev iz evropskega sklada za okrevanje po pandemiji covida-19. Zamrznitev teh sredstev bi bila velik udarec za madžarsko gospodarstvo, ki trpi zaradi slabitve valute, naraščajočih stroškov zadolževanja, vse večjega proračunskega primanjkljaja in visoke inflacije.

Mehanizem pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava je komisija proti Madžarski sprožila aprila in je ločen od drugih postopkov, ki jih je sprožila proti Madžarski.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Enota NAprej
23. 08. 2022 16.53
+2
ekonomske sankcije kot orožje za neposlušnost v demokraciji
za naše
23. 08. 2022 13.36
+0
Bravo madžari imate pravega voditelja,ki dela za svoj narod, naši plesalci delajo samo za sebe !
mackon08
23. 08. 2022 15.57
-1
za naše Si mogoče nepismen, vse bolj so zadolženi inflacija primanjkljaj ja to je pa res za narod.
bronco60
23. 08. 2022 11.39
+4
Samo denar in denar, mi vsi na suhem zaradi sankcij, madžari pa lepo še naprej sodelujejo z rusi. Bravo EU.
Korintos11
23. 08. 2022 13.53
+4
A Nemci pa ne, od kod pa dobivajo plin in premog?