Tujina

Madžarska zapira sporni taborišči za migrante

Budimpešta/Bruselj, 21. 05. 2020 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Madžarska je sporočila, da bo zaprla taborišči na obmejnem območju s Srbijo, kjer so zadrževali več sto prosilcev za azil in migrantov. Za to se je odločila v skladu z razsodbo Sodišča Evropske unije, da zadrževanje prosilcev za azil v teh taboriščih predstavlja kršitev evropske zakonodaje. "Tranzitno območje je bila rešitev za zaščito madžarskih meja," je dejal vodja kabineta madžarskega premierja.

Gergely Gulyas je ponovil, da so tranzitno območje ob mejnem prehodu Röszke na meji s Srbijo vzpostavili, potem ko je Srbija zavrnila sprejem prosilcev za azil, ki so jim prošnjo zavrnili na Madžarskem, je objavljeno na blogu tiskovnega predstavnika madžarske vlade Zoltana Kovacsa. Gulyas je izpostavil, da ostaja stališče madžarske vlade nespremenjeno, da so njena pravila in pravne prakse v skladu z evropskim in mednarodnim pravom, "saj so lahko migranti kadarkoli zapustili tranzitno območje v smeri Srbije". "Madžarska vlada se ne strinja z razsodbo Sodišča EU in meni, da pomeni grožnjo evropski varnosti," je izpostavil.

Ker pa je Madžarska obvezana ravnati v skladu z razsodbo, bo to tranzitno območje tudi fizično odpravila, je dejal. Dodal je, da migranti, ki so tam nameščeni, niso več prosilci za azil, saj so bile njihove prošnje zavrnjene, zato ne morejo na Madžarsko vstopiti zakonito. Izpostavil je še, da bodo vsi, ki bodo v bodoče hoteli vstopiti na Madžarsko, morali za azil zaprositi na madžarskih konzulatih v sosednjih varnih državah.

Povedal je, da so 280 ljudi iz tega tranzitnega območja že prepeljali v azilne sprejemne centre. Ni pa povedal, koliko časa bodo tam ostali oziroma kaj se bo zgodilo z njimi. Organizacija za človekove pravice Madžarski Helsinški odbor (HHC) je medtem sporočila, da so ponoči oblasti iz teh taborišč že izpustile vse migrante. Kot je sporočila, gre za okoli 300 ljudi, med katerimi je veliko družin z otroki, ki so bili nezakonito zadržani v teh tranzitnih območjih. Premestili so jih v odprte in polodprte objekte, je dodala na Twitterju.

Salvini in Orban na madžarski južni meji
Salvini in Orban na madžarski južni meji FOTO: AP

Sodišče EU je pred tednom dni presodilo, da madžarsko zadrževanje prosilcev za azil v taboriščih na obmejnem območju lahko predstavlja kršitev evropske zakonodaje. Po mnenju sodišča se namreč zadrževanje lahko opredeli kot pripor, ta pa je v neskladju z evropsko zakonodajo, če pred tem primeri niso bili obravnavani individualno. Po mnenju sodišča nobenega prosilca za mednarodno zaščito ali državljana tretje države ni mogoče zadržati priprtega zgolj zaradi utemeljitve, da ne more poskrbeti za svoje potrebe. Ne bi jih smeli niti zadrževati več kot štiri tedne.

Madžarska je več let prosilce za azil zadrževala v taboriščih Röszke in Tompa blizu meje s Srbijo, kjer so bivali v transportnih zabojnikih, zavarovani pa sta bili z visoko ograjo in bodečo žico. Ta in druga tranzitna območja so bila od leta 2017 edina, kjer so lahko prosilci zaprosili za azil na Madžarskem. Madžarska je bila sicer že večkrat tarča očitkov iz Bruslja zaradi svojega ravnanja z migranti. S pristopom Madžarske do migracij se je večkrat ukvarjalo tudi Sodišče EU.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
22. 05. 2020 12.25
+8
Čeprav ni nihče od tisth begunec. Saj je pravilo jasno prva varna država in ne 10. tukaj gre za politično kupčkanje. nič drugega.
Heretik1
21. 05. 2020 20.09
-9
No Orban, pa si jih dobil po πčki!
F-117
21. 05. 2020 16.36
+19
Zakaj je pridevnik "ilegalni" izpuščen ?
mmickica
21. 05. 2020 16.46
+18
Verjetno namenoma, da se potencira madzarsko ravnanje seveda.
Pacek22
21. 05. 2020 16.15
+31
Ma pravilno. Kdor v arabskih državah nezakonito prečka mejo, dobi 5-10 let zapora, tukaj pa jih ujčkajo pa jim dajo stanovanje, da imajo več pravic, kot domačini...
Krematorij666
21. 05. 2020 15.57
+31
Levi mediji, leva vlada -migrantski center. Levi mediji, desna vlada - migrantsko taborišče.
marmilan
21. 05. 2020 15.44
+34
Podpiram Mađare v celoti. Tako bi morali ravnati tudi pri nas.
mmickica
21. 05. 2020 15.39
+37
Bravo Madzarska! Kdor se ne strinja, naj si malo pogleda, kje trenutno skokovito narascajo okuzbe s Covidom. V Nemciji v migrantskih domovih! Ko se bo Evropa znebila prvega vala okuzb, bodo migranti posejali drugega in tretjega, itd...
obamafix
21. 05. 2020 15.58
+4
grumf
21. 05. 2020 16.29
+4