Slovenija

Pahor napovedal drugi krog, v zadnjem hipu 'bombonček' za Počivalška

Ljubljana, 06. 02. 2020 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.V. / V.L. / STA
Komentarji
2055

Pri predsedniku Pahorju se je končal prvi krog posvetovanj z vodji poslanskih skupin, napovedal pa je že drugi krog. V DeSUS sodelovanja v novi vladi ne izključujejo, Jelinčič pa je poudaril, da se na vabilo SDS ne bo odzval. Medtem pa še pomenljiv Šarčev bombonček za Počivalška, preden ta odide na pogovore k Janši - vlada je namreč potrdila ustanovitev državnega turističnega holdinga.

Pri Borutu Pahorju se je zaključil prvi krog posvetovanj z vodjami poslanskih skupin o nadaljnjih korakih po odstopu Marjana Šarca. Pahor je danes sprejel še poslanca italijanske narodne skupnosti Feliceja Žižo, kot drugo vodjo poslanske skupine SAB Mašo Kociper, sledil je vodja poslancev DeSUS Franc Jurša, zatem pa še predsednik SNS Zmago Jelinčič

Zadnji Šarčev 'bombonček' Počivalšku

Kljub omejenim močem vlade, ki je z odstopom Marjana Šarca obsojena le še na tekoče posle, pa ji je danes uspelo sprejeti odločitev, ki je pred tem ni mogla več mesecev. Vlada je prižgala zeleno luč ustanovitvi državnega turističnega holdinga, ki združuje vso državno in hotelsko infrastrukturo.

Z drugimi besedami, s tem je pomenljivo izpolnila enega ključnih političnih projektov Zdravka Počivalška, ta odločitev vlade pa bi lahko bila še zadnji bombonček Šarca Počivalšku pred jutrišnjimi pogovori s prvakom SDS. Janez Janša se bo jutri poleg SMC srečal še z NSi in DeSUS, a kot že ves teden poudarjajo v strankah, je to komaj prvi pogovor, ki še ničesar ne pomeni. 

V prvem krogu brez mandatarja, mogoč drugi krog posvetovanj

Predsednik Pahor je po končanem prvem krogu posvetovanj v sporočilu za javnost sporočil, da bo sklical drugi krog z zainteresiranimi poslanskimi skupinami, "če bo v času do poteka roka v neformalnih pogovorih ocenil, da lahko tudi na podlagi njihovih dokončnih stališč ugotovi, ali bo državnemu zboru predlagal kandidata za novega predsednika vlade ali ne"

30-dnevni rok, v katerem ima predsednik republike možnost predlagati predsednika vlade, sicer poteče 28. februarja. 

'Zadeve so take, da eni imamo ponos, eni ga pa nimajo'

Jelinčič je po posvetu s Pahorjem poudaril, da se ta strinja s predlaganimi spremembami volilnega sistema, in izrazil upanje, da bodo v DZ vendarle dosegli potrebno dvotretjinsko večino za njihovo potrditev. Ocenil je tudi, da Janši očitno "ne kaže dobro" pri nabiranju potrebnih 46 poslanskih glasov za sestavo nove vlade. In ponovil, da se na vabilo prvaka SDS ne bo odzval. 

"Zadeve so take, da eni imamo ponos, eni ga pa nimajo." Na vprašanje o tihi podpori morebitni vladi v dobrobit države pa Jelinčič ni odgovoril neposredno. "Vprašanje je, kako se sploh dojema dobro ali dobrobit države. Vendar pa naši trije glasovi ne bi bili odločilni pri konstituiranju Janševe vlade," je pojasnil.

Ob tem je še poudaril, da se predsednik republike Borut Pahor strinja s spremembo volilnega sistema, vendar pa "je problem dobiti 60. glas". Pod predlagane spremembe se je namreč podpisalo 59 poslancev, za njihov sprejem pa jih potrebujejo 60.

"Morda se bodo v DeSUS spametovali in dali enega ali dva glasova," je dejal Jelinčič. Ocenjuje namreč, da DeSUS v primeru, da bodo volitve potekale po obstoječem sistemu, ne bo prestopil parlamentarnega praga. Lahko pa pride v DZ, če bi potekale po novem sistemu, je še dejal.

Jelinčič na posvetovanju pri Pahorju
Jelinčič na posvetovanju pri Pahorju FOTO: Miro Majcen

Jurša: V koaliciji s SDS ključno uresničevanje programa in izogibanje ideološkim temam

V DeSUS se po besedah Jurše pripravljajo na volitve, a ne zavračajo pogovorov za oblikovanje nove vlade. Odločili se bodo v korist stranke in Slovenije, če bi se odločili za sodelovanje v vladi s SDS, pa je za DeSUS ključno uresničevanje strankinega programa in da se ne odpira ideoloških tem. Če bi se pokazala težnja za odpiranje ideoloških tem, v takšni koaliciji DeSUS ne more sodelovati.

V petek se bodo predstavniki DeSUS sicer udeležili pogovora pri predsedniku SDS Janši, a kot je pojasnil Jurša, se bodo v prvi fazi pogovarjali ločeno, torej ne v kakšnem sredinskem bloku. Je pa potrdil, da je bila predsednica DeSUS Aleksandra Pivec v sredo na spoznavnem pogovoru s predsednikom NSi Matejem Toninom, vendar pa kakšnih sklepov o skupnem nastopu v pogajanjih s SDS po njegovih informacijah nista sprejemala.

Prav tako je Jurša zatrdil, da so v poslanski skupini enotni v stališču, da sicer začnejo priprave na predčasne volitve, a obenem dopuščajo tudi pogovore o novi vladi. DeSUS sicer v morebitni novi vladi po besedah Jurše zanimata resorja zdravstva in sociale.

V DeSUS se pripravljajo na predčasne volitve, a sodelovanja v morebitni novi vladi ne izključujejo.
V DeSUS se pripravljajo na predčasne volitve, a sodelovanja v morebitni novi vladi ne izključujejo. FOTO: Miro Majcen

Kociprova: Vlada pod vodstvom SDS ni v nacionalnem interesu

Kociprova pa je v izjavi za javnost po srečanju s Pahorjem dejala, da vlada pod vodstvom SDS ni v nacionalnem interesu, zato so v SAB predlagali projektno vlado, ki bi še pred volitvami sprejela spremembe volilne zakonodaje. "Imamo zgodovinsko priložnost. Imamo skoraj ustavno večino in možnost, da še pred naslednjimi volitvami sprejmemo zakon, ki bi omogočal, da bi bil v prihodnje DZ oblikovan drugače," je povedala. Kociprova je v ta namen Pahorju danes tudi predlagala, naj opravi še drugi krog pogovorov.

Po besedah Kociprove, ki se sklicuje na stališče pravnika Igorja Kaučiča, bi se volitve po novi zakonodaji lahko izpeljale že septembra. "Tisti, ki govorijo, da je neodgovorno, da bi se predčasne volitve zgodile v letu pred predsedovanjem EU, bi morali na to misliti takrat, ko je predsednik vlade odstopil," je še poudarila.

Pojasnila je še, da bodo organi stranke o prihodnjih korakih po odstopu premierja Marjana Šarca odločali v petek. Bo pa prvi predlog vodstva SAB organom stranke, da se takoj začne priprave na predčasne volitve.

V javnosti so se sicer po njenih besedah v zadnjem obdobju pokazali "močni indici", da ne bo volitev, ampak da se utegne oblikovati vlada pod vodstvom SDS. Vendar pa takšna vlada za SAB po besedah Kociprove "ni v nacionalnem interesu", saj si in si bodo tudi v prihodnje zavzemali za levosredinsko vlado.

Manjšinska poslanca pripravljena sodelovati z morebitno novo vlado

Da sta poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti pripravljena na predčasne volitve, je Pahorju dejal Felice Žiža. In dodal, da bi bila pripravljena sodelovati tudi z morebitno novo vlado, a pri tem pričakujeta, da bo ta sprejemala njune pobude in predloge.

Kot je po posvetu pojasnil Žiža, bo morebitni novi vladi predlagal podpis sporazuma o sodelovanju, ki so ga podpisali tudi z vlado Marjana Šarca in je za obe narodni skupnosti zelo pomemben dokument. V njem so navedeni njihovi bistveni predlogi in pričakovanja za štiriletni mandat.

Manjšinska poslanca sta pripravljena tudi na predčasne volitve.
Manjšinska poslanca sta pripravljena tudi na predčasne volitve. FOTO: Miro Majcen

Določene zadeve iz tega sporazuma so že uresničili, večina je še odprta, za nekatere pa so besedah Žiže ugotovili, da jih bo treba še dodati. "Pripravljeni smo sodelovati, ne bi pa želeli biti jeziček na tehtnici. Želeli bi sodelovati z vlado, ki ima dovolj poslancev, da se zakoni in reforme lahko sprejemajo brez prevelikega pritiska na poslanca obeh narodnih skupnosti," je pojasnil.

Žiža je tudi pojasnil, da so jih iz SDS že kontaktirali, a na pogovoru še niso bili. Sodelovanje z vlado Marjana Šarca je bilo zanj pozitivna izkušnja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2055)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

morituri
09. 02. 2020 15.02
+1
Zmago, o ponosu bi na tvojem mestu bil kar tiho, zahebal si v družini in v politiki!!!!!
JanezNovakJohn
09. 02. 2020 10.40
Svetujem Mesecu da prebere katekizem. Nič ne levega ne bi našel v njem. Pridobil bi pa simpatije "desnice", ki ne ve kaj je desnica. Ta je pa v večini.
JanezNovakJohn
09. 02. 2020 10.34
+1
Ideološke teme so ključne za delo vlade. V čem je razlika med desnco in levico: "Na desni je gonilo razvoja kapital. Mali človek je vzvod, ki dviguje lastnika kapitala. Na levi pa je središče človek, kapital je le vzvod, ki dviguje splošen nivo kvalitete življenja. Luka mesec želi revolucijo. Misija nemogoče (žal). Svetujem mu sodelovanje in več malih revolucij Blef ki ga zganja Tonin nima nobene veze z vero. On je zavezan neoliberalizmu, kapitalu kar je zelo daleč od krščanskih vrednot. Jezus Kristus, Nazarečan (?6 pr.n. št- ?29 n.št.) ... V Jeruzalemu je v templju prevrnil mize z denarjem in izgnal menjalce denarja, kar je razjezilo duhovnike. Morda jezi tudi Tonina, da bi kar zbrisal ta del Kristusovega dela. IN tu se vrti ideologija.
prinašalec2
07. 02. 2020 21.12
-3
Zmago pa ne najde več niti ene pozitivne odločitve. Kar podira pred sabo...
NA LEVO ni OK
07. 02. 2020 10.27
+5
Jelinčič -neplemeniti spada v kvoto poslancev ala Jani Moderndolfe, kamor piha veter, le da ima korist in privilegije, za vse ostalo ga briga manj kot skopneli sneg pred petimi leti. Računica in še enkrat le računica.
morituri
09. 02. 2020 15.04
+1
V katero stranko bo emigriral Jani??????????????? V peto!!!!
Balki30
07. 02. 2020 10.18
+0
2020....zacetek jaseve vlade....2024....zacetek druge janseve vlade....2025....slovenija nameni razvojno pomoc svici in luksemburgu...2026 na referendumu z 105 posto podporo jj dobi dosmrtni mandat....vendar kmalu potem odstopi...postane prvi predsednik evropske unije....2030...eu svetovna velesila....evro mednarodna valuta......2040.....srebrni odda miljardoti komentar na temo jj...jj mu osebno cestita.....za naprej od 2040 se pa ne zanimite ker vas ne bo vec ....js pa se bom...pa to
Andree
07. 02. 2020 07.22
-1
Zaradi nebeške igre so imeli veliko dela tudi policisti in policijski specialci (notranji minister je bil takrat Igor Bavčar, op. a.), ki so, domnevno honorarno, varovali shode, na katerih so naivneži vplačevali devize. Še danes je najbolj skrivnostna vloga Romana Jegliča, namestnika direktorja VIS Miha Brejca, takrat in danes Janševe desne roke. Ciril Gradišar je, ko je začel tudi sam sodelovati z ljudmi, ki jih je opeharila njegova firma, povedal, da so se organizatorji igre sestajali z Jegličem in da se je tudi sam osebno pogovarjal z Jegličem (sedaj živi kot gospodarski zastopnik v Rusiji) o legalizaciji igre, marca leta 1992, ko je bila igra hkrati na vrhuncu in pred polomom, pa naj bi Jeglič predlagal... postopno ugašanje zadeve..
Marjan h.1966
06. 02. 2020 21.57
-1
Trstenjakova pa ne pozabite vzeti zdravil
morituri
09. 02. 2020 15.07
AntiSDS, kakšen aspirin proti glavobolu bo res potreben že zaradi oslarij, ki jih pišeš. Tebi aspirin več ne pomaga, potreben bo hašiš, ker se je tam zgoraj nekaj grdo zasukalo.
Foxn.ca
06. 02. 2020 21.08
+8
Naj se samo spomni kje so ga vlekli iz lin. V kateri cerkvi je to bilo in zaka? Zadeve so take, da eni imamo ponos, eni ga pa nisi imeli....
Ost1234
06. 02. 2020 21.23
-1
Ost1234
06. 02. 2020 21.06
+7
Je Janša zapisal, da če bo on predsednik vlade, bo meja proti Hrvaški za migrante neprodušno zaprta ...Torej nobenga migranta ne bo spustil iz Slovenije .... Pa tip sploh ve s katere strani prihajajo migranti? Najbrž je kompas zgubu... Kot na poti v Jajce ....
Malinha
06. 02. 2020 21.17
+0
Osti, Trstenjakova je pač enklava, migranti prihajajo od povsod. Na milijone. No, vsaj tako vidi Grimmi v svojem periskopu. Trstenjakova je svetilnik, ki brli prinčevo temo. Kompasa sploh ne potrebujejo.
srebrnibreg
06. 02. 2020 21.27
+4
Na Hrvaškem je Plenkovič iz njihove bratske hdz stranke pa zakaj že on ne zapre meje tako, da ne bo migrantov v Hrvaško posledično pa tudi v Slovenijo ne.
Brakedirt
06. 02. 2020 20.42
+7
smc pravi, prvo k stanovniku, potem pa se k jovanu samo da ni bankrot.
Brakedirt
06. 02. 2020 20.53
+5
tukaj se lepo vidi, da so SĐS pisuni dobili prepoved oglasanja pod to temo.
morituri
09. 02. 2020 15.10
-1
Vedno SĐS, SĐS......res si bseden s to kratico a te ni nič sram??????????????
setisfekšn
06. 02. 2020 20.41
-2
Desni JUNAK
06. 02. 2020 20.30
-7
Levaki ,... še kdo rabi infuzijo, pomirjevala, depresive, ... še kdo .... NE, no potem pa lahko noč, ... aja, .... tebi Volkec bo dal brat Vatovec v nočni izmeni ...
Brakedirt
06. 02. 2020 20.32
+2
Brakedirt 06.02.2020, 20:20:14 na pogrebu od stanovnika je bil tudi tisti iz smc. kaksen komentar?
Malinha
06. 02. 2020 20.37
+3
Slo, greš resnično spat ali greš pod drug članek?
Desni JUNAK
06. 02. 2020 20.38
+0
In .. sej ni v Janševi stranki ... in ... sej ni v Janševi koaliciji, ... IN KAJ HOČEŠ POVEDAT, ... obrni se na nočno - Vatovec ... pa to, ...
Brakedirt
06. 02. 2020 20.39
+6
smc ni v koaliciji? kdo pa je? strojanovi?
Malinha
06. 02. 2020 20.41
+4
SLO, odgovori, trikrat sem te že vprašal.
VolkBrenin
06. 02. 2020 20.44
+4
miss ...počakaj da preklopi nick na monty python....al pa mitjasr...
Malinha
06. 02. 2020 20.46
+4
Mogoče je pa šel menjat koruzo. 😂😂😂
VolkBrenin
06. 02. 2020 20.52
+1
Andree
06. 02. 2020 20.53
+2
MitjaSR sedaj vem zakaj te sosedje hočejo poslati na oni svet.
VolkBrenin
06. 02. 2020 20.54
+4
se je to bitje že nižje poslovilo...pol se je uštel in se spet prijavil z desna fonta namesto monty ...ali mitjasr....
Common_sense
06. 02. 2020 21.09
+1
Volkec. Po nemarnem me omenjas. Tu sem brez skrbi. Tvoja izvajanja me nadvse zabavajo.
Malinha
06. 02. 2020 21.13
+0
Montići, lahko urlaš kolikor te je volja. Leva vlada BO.
inside1
06. 02. 2020 20.30
+1
saj po vsej verjetnosti tudi Zmago teče zadnji krog.....,čeprav bi znal na volitvah spet presenetit. Saj taki tudi morajo biti v parlamentu, da malo kričijo.....če ne bi se delalo še lažje po domače, kot se.....
Škrat na kvadrat
06. 02. 2020 20.29
-1
Levi ali ste že slišali za poslovno matematiko. Koliko stane material, energija, delavec vsi stroški za 1 izdelek, in končna cena, da imaš kupca.
Brakedirt
06. 02. 2020 20.30
+2
Malinha
06. 02. 2020 20.38
+2
Odvisne od cene. Sicer pa je to delo, ki ga ti omenjaš, enako ničli.
VolkBrenin
06. 02. 2020 20.48
+8
v štabu na trstenjakovi vse skupaj stane pol žakla koruze pasme dolenak...in eno partizansko rdečo zvezdo s kape , ki jo je nosil dr .izmet na poti v jajce....
felix58
06. 02. 2020 21.28
+3
škrat...ko pišeš levi to misliš na tiste kralje savane v afriki
Malinha
06. 02. 2020 20.28
+1
SLO: "Cel dan čakam, so mi obljubili NA LEVIM da bo prišel en normalen levak na forum za konstruktivno debato," si zapisal. Izognil si se že dvema vprašanjema. Postavil sem ti vprašanje kaj je zate debata in kaj je zate konstruktivno - spet si se izognil. Naredil ti bom (sam si bom vzel to kot pravico, da ti pravico dajem imenu levice) uslugo: izberi o čem bi debatiral. Seveda, konstruktivno.
VolkBrenin
06. 02. 2020 20.26
+6
Molitev pater vinko dolenak.....molimo bratje in sestre...koruza naša svetaaaa ...ti nam daješ kruh in nebesa...s tvojo pomočjo bomo kaznovali vse , ki so bili v parlamentu in želijo nazaj v parlamentarna nebesa...naj klečanje na tebi odpusti vse greheeee...kakor je bilo pred vratiii tako naj bo v parlamentuuuu....usmili se vseh klečalcev pri nadaljni podpori in glasovanju za nas...in naše noriške idejeeee....Naj jim vsem ostalim naša sveta koruza odpre kurje oči na nogah...da bodo spregledali resnico noriškoooo...še ko si storž bilaaa sem te cenil in spoštoval....ker si me spominjala na zadnje sedežeeee v mojem avtuuuu....V imenu storža , zrna in ličkanja ...aaaamen...Pojdite bratje in sestre vsi ...za našem mesijo ...po janezousu gospodom našim ...aaaamen...Klečite v miruuuu....
Andree
06. 02. 2020 20.44
+5
Kaj je to? V kotu na koruzi kleči, ušesa do dal drži,roke k svojemu patronu Janši moli. Odgovor je Vinko z Koruzni, ki prosi za milost pri Jovanu
VolkBrenin
06. 02. 2020 20.48
+2
😂😂😂😂😂😂😂👍👍👍👍👍
VolkBrenin
06. 02. 2020 20.49
+4
ja ...vinko ma zdej ušesa kot afriški slon...
Malinha
06. 02. 2020 20.52
+3
Krvave srage po koruznih zrnih so črko J oblikovale, v molitvici Vinka solzo prošnjo Johannu poslale: "Nikoli v molitvah Blaženi tebi ne bom enak, a usmili se duše moje kolen krvavečih, prosi milo te tvoj miličnik Gorenak."
VolkBrenin
06. 02. 2020 20.55
+2
amen...pojdite v miru...s polnimi hlačami....
Andree
06. 02. 2020 20.57
+5
Malinha
06. 02. 2020 21.02
+4
Ni še amen. Še ena: "Jansha se mi na smhtn postl bo phrkazou, a kolen khvavečih, tega nkol ne bom se zmazou... Ja... A ne?"
Andree
06. 02. 2020 21.05
+2
morituri
09. 02. 2020 15.13
Levakom se od strahu meša...........................!!
ooResnicA
06. 02. 2020 20.24
+0
vic leta zmago ima ponos 🤣🤭
Brakedirt
06. 02. 2020 20.26
+1
Brakedirt 06.02.2020, 20:20:14 na pogrebu od stanovnika je bil tudi tisti iz smc. kaksen komentar?
VolkBrenin
06. 02. 2020 20.38
+6
vic leta...oooresnica ....zmagujejo 50 + ...že od volitev 2018 dalje....
aerton
06. 02. 2020 20.19
+5
Zgubo, imaš pa samo ti uradno objavljen cenik za primer tesnega glasovanja. Verjetno si tudi davke plačal od dohodka za prodajo glasov.
Škrat na kvadrat
06. 02. 2020 20.17
-3
Nagradno vprašanje za levičarje? Kaj je boljše 100 % od 1 miljona €, ali 10 % od 100 miljonov €.
Brakedirt
06. 02. 2020 20.20
+1
na pogrebu od stanovnika je bil tudi tisti iz smc. kaksen komentar?
morituri
09. 02. 2020 15.14