Tujina

V Maroku pokopali petletnega dečka, ki je umrl v vodnjaku

Rabat, 07. 02. 2022 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
13

Po neuspešnem reševanju petletnega Rayana, ki je padel v globok vodnjak, so maroškega dečka zdaj pokopali. Pogreb je potekal po opoldanski muslimanski molitvi na pokopališču v bližini vasi Ighrane, kjer se je nesreča tudi zgodila. V nedeljo so se medtem začela dela za zapolnitev predorov, ki so jih reševalci izkopali med reševalno akcijo.

Tragedija, ki je pretresla Maroko in tudi širši svet, se je zaključila z današnjim pokopom petletnega dečka Rayana, ki je po padcu v globok vodnjak umrl, preden so ga reševalci uspeli rešiti. Pogreb je potekal na starem pokopališču v bližini vasi, kjer se je nesreča zgodila.

Smrt petletnika je sprožila velik čustven odziv. Kot so poročali tuji mediji, je v nedeljo zjutraj v vasi vladala smrtna tišina. "Vsi so molili, da bi se vrnil živ. Vsi so jokali," je dejal sorodnik družine, maroška javna televizija pa je na spletu izpostavila, da je nesreča otroka svet spomnila na vrednote človeštva.

Reševanje Rayana je komentiral tudi papež Frančišek, ki je med molitvijo v Vatikanu pohvalil celotno maroško ljudstvo, ki se je zbralo, da bi rešilo dečka. "Reševalci so se trudili po svojih najboljših močeh. Čeprav so bili neuspešni, nam ponujajo zgled," je dejal.

Dečkovi družini je sožalje izrekel sam maroški kralj. Po poročanju Euronewsa je kralj Mohamed VI. poklical Rayanova starša in jima izrazil sožalje. Prav tako je to storil tudi alžirski nogometni trener Djamel Belmadi: "Prevevata nas velika bolečina in žalost, a ta ne bo nikoli enaka bolečini dečkovih staršev in sorodnikov." Kljub zaostrenim odnosom med Alžirijo in Marokom so se na spletu vsula ganljiva sporočila sožalja in sočutja.

Smrt petletnika je sicer sprožila plaz sporočil tudi na spletu. "Boril si se do konca, junak," je na spletu zapisal nekdo, drugi pa je v svojem zapisu sporočil: "Uspelo mu je tam, kjer so zatajili voditelji in mediji. Združil je ljudi okoli sebe."

Rayanova starša sta za vse prijazne besede hvaležna, prav tako sta se zahvalila reševalcem, ki so se neumorno trudili priti do njunega sina.

V nedeljo so se medtem že začela dela, da bi zapolnili predore, ki so jih med reševanjem dečka izvrtali reševalci.

Po padcu Rayana v vodnjak so reševalne ekipe z buldožerji tri dni kopale vzporedne jarke, nato pa so v petek začeli izkopavati še vodoravni rov. Pri tem so jim pomagali strokovnjaki s področja topografskega inženiringa. Delo je bilo še posebej zahtevno, saj so se bali, da bi se med izkopavanjem na dečka zrušila zemlja okoli vodnjaka.

Vas s približno 500 prebivalci je sicer posejana z globokimi vodnjaki, ki se uporabljajo za namakanje pridelkov.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jazzie12
07. 02. 2022 21.23
+4
Sami moski na pogrebu, grozljivo.
Covid 19
07. 02. 2022 21.08
+3
Koliko otrok je že umrlo zaradi napak staršev..Prvo se spomnim fantka Alfredota,ki je padel v 80m vodnjak,obstal na 36,potem pa najverjetneje zaradi vibracij vsporednega vrtanja zdrsnil na 60m..,potem je padla 3 letna pučka Nikola,ki so jo našli na 7metrih,4mpod vodo,potem je padel 23 mesečni Adrian na 8metrov in 4m vode,ki so ga rešili,ma je kasneje umrl mislim,da zaradi zastoja srca,potem Kathryn,ki so jo rešili,osvetljava v californijo pa je prišla direktno s holyvoda od filmarjev,potem je padla spet v vodnjak Jesika1.5 let,ki so jo po 58 urah rešili,ma je imela 15 opercij in je preživela,potem je padla punčka Mahi 5let 25 metrov,do nje so prišli po treh dneh,a je bila mrtva,potem ta fant 12let v italijanski gorici na gradu,mislim,da ni preživel padca,2 leti nazaj v Malagi Julen,ki je padel v 100metrski vodnjak tudi širok le 25 cm in na 80 m so s kamero videli samo vrečko bonbonov,ki jih je imel v žepu in pramen las,njega pa ne,no njega so potem odkopali po 13dneh iz spet na črno zgrajenega in nezaščitenega jaška,že prej pa je družina zgubila bratca, 3 leta na plaži zaradi zastoja srca in sedaj nesrečni Rayan.Verjetno jih je bilo še,samo ne vemo zanje in to samo vodnjaki.Groza,brezbrižnost,neodgovornost,človeška neumnost in posledično nesreča.Zakaj ste morali zaradi drugih tako oditi še preden ste začeli živeti... S svojo grozno nesrečo vam je uspelo povezati ves svet in vse vere,zgladili ste vse razlike,uspelo vam je to kar ne more vsem voditeljem sveta skupaj..VI STE NAŠ VEČNI VZOR PRAVE SMRTNE BORBE IN VAS SE BOMO VEDNO SPOMNILI.
matdej
07. 02. 2022 20.33
+3
Upam,da mu je na drugi strani mavrice lepše 😢
Ramzess
07. 02. 2022 20.22
+1
Hiter pokop, so sploh ugotovili zakaj je umrl. Sicer pa kakšna hvala, morda za trud, za uspeh žal ne.
Drink Beer and Smile
07. 02. 2022 20.20
+6
Mali... postal si legenda. Zdržal si dneve in noči, sam, brez staršev in predvsem mame, ko si jo potreboval, ko ti je bilo najbolj hudo. Bil ranjen in potreben tolažbe. A žal si na koncu odšel na mirnejši kraj, sedaj si brez bolečine. Združil si svet, vsi občudujemo tvoj pogum in upamo, da se nam kaj podobnega ne bo zgodilo. Pa vendarle... počivaj v miru, mali borec in junak. Starš dveh malih otrok
Whippet
07. 02. 2022 19.57
+6
iz luknje v luknjo...zalostno
Koronavirusovec
07. 02. 2022 18.37
+5
Zdaj pišete da je umrl v vodnjaku, prej pa na poti v bolnico??
Anusa Ilek
07. 02. 2022 18.21
+13
Iskreno sožalje družini bil je mali borec😪😔
olimpija007
07. 02. 2022 18.13
+6
Upajmo da bo res. Zdajsnje kurbharije, dekleta brez nadzora, pozensceni fantje... hujse skoraj ne more biti
ćurkl
07. 02. 2022 21.32
Iniesta
07. 02. 2022 18.04
+6
Naj pociva v miru angelcek mali …
asgml
07. 02. 2022 18.02
+6
Ali bodo ocetje koncno zaceli pokrivat taksne luknje?!? Ali se ne. V Spaniji je 2019 padel v taksno jamo 2letnik.In itak umrl. Ocetje ne poskrbijo za varnost, potem pa niso niti kaznovani za povzrocitev smrti iz malomarnosti
olimpija007
07. 02. 2022 17.57
+8
Sozalje... Rayan je v nekem trenutku zdruzil ves svet vsi so cakali novice.. na zalost konec ni bil srecen💔