Tujina

Matere Srebrenice v Strasbourgu vložile tožbo proti Nizozemski

Strasbourg, 20. 01. 2020 21.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
3

Nevladno združenje Matere Srebrenice je na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu vložilo tožbo proti Nizozemski zaradi neuspešne zaščite Bošnjakov pred srbskimi silami v Srebrenici leta 1995. Odgovornost za pokol Bošnjakov pripisujejo tudi nizozemskim modrim čeladam, ki so bile nameščene v Srebrenici.

Združenje Matere Srebrenice, ki predstavlja 6000 svojcev, ki so izgubili svoje sorodnike v genocidu v Srebrenici leta 1995, je obtožilo Nizozemsko, da ni sprejela zadostnih ukrepov, da bi zaščitila prebivalstvo, je danes potrdil odvetnik Marco Gerritsen Simon van der Sluijs.

Sile bosanskih Srbov so v pokolu v Srebrenici v nekaj dneh po 11. julija 1995, ko so zavzele to bošnjaško enklavo, ubile približno 8000 Bošnjakov, kar je bilo eno najhujših grozodejstev v Evropi po drugi svetovni vojni. Genocid, kateremu so bile priče nizozemski vojaki v okviru mirovnih sil ZN, se je zgodil le nekaj mesecev pred koncem vojne v Bosni in Hercegovine.

Sile bosanskih Srbov so potisnile lahko oborožene pripadnike nizozemskega bataljona modrih čelad iz "varnostne zone", kamor se je zateklo več tisoč Bošnjakov iz vasi okoli Srebrenice.

Med triletno vojno v BiH je umrlo več kot 100.000 ljudi, približno 2,2 milijona pa je bilo razseljenih.
Med triletno vojno v BiH je umrlo več kot 100.000 ljudi, približno 2,2 milijona pa je bilo razseljenih. FOTO: AP

Odgovornost nizozemskih vojakih je na podlagi obtožb Mater Srebrenice obravnavalo tudi nizozemsko sodišče od leta 2007, a je bil dosežen majhen uspeh. Nizozemsko vrhovno sodišče je lani razsodilo, da je bila odgovornost Nizozemske za pokol "zelo omejena".

Odvetnik svojcev žrtev je ocenil, da je šlo za "povsem arbitrarno odločitev". "Po mnenju nizozemskega vrhovnega sodišča bi ljudi verjetno ubili v vsakem primeru, tudi če bi jim dovolili, da ostanejo v oporišču nizozemskih vojakov. Vendar pa ni bilo nobene dejanske razprave o njihovih možnostih za preživetje," so danes poudarili odvetniki. Izpostavili so, da je nizozemsko sodišče na ta način kršilo 6. člen konvencije o človekovih pravicah, ki določa pravico do pravičnega sojenja.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Timy15
22. 01. 2020 16.28
+3
Pripadniki nizozemskega bataljona modrih čelad leta 1995 niso v Srebrenico prišli na dopust,ampak z določenimi nalogami zaščite Bošnjakov pred srbskimi silami.Naveden bataljon modrih čelad je bil popolnoma neučinkovit in Bošnjaki so bili prepuščeni v nemilost srbskih sil.Za to bi že davno morali odgovorni tudi odgovarjati.
Miro Kopa
21. 01. 2020 12.06
+6
daj ne bluzite več
Nimasmisla
21. 01. 2020 08.38
+7
dej nehite že enkrat z tem preden bo sodišče odločilo bote že pomrle od starosti