Tujina

McCarthy zaenkrat brez zadostne podpore za predsednika predstavniškega doma

Washingon, 03. 01. 2023 22.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
38

Vodja republikancev Kevin McCarthy v prvem krogu glasovanja za predsednika predstavniškega doma 118. ameriškega kongresa ni dobil dovolj glasov, saj so ga podprli le 203 poslanci, za izvolitev pa bi potreboval 218 glasov. Zaostal je celo za demokratom Hakeemom Jeffriesom, ki jih je dobil 212.

Glasove je oddalo 434 poslancev, ker en demokrat manjka, saj je po novembrskih vmesnih volitvah umrl. Poleg  Hakeema Jeffriesa in Kevina McCarthyja so glasove dobili še republikanec Andy Biggs iz Arizone, in sicer deset, Jim Jordan iz Ohia šest, po enega pa so dobili še trije republikanci. Člani predstavniškega doma lahko za predsednika predlagajo kogarkoli.

Po objavi izidov prvega kroga se je dvignil Jordan in nanizal kritike vlade predsednika Joeja Bidna, kolege pa pozval, da je čas, da začnejo z delom. Brez izvolitve predsednika predstavniški dom ne more začeti z delom. Jordan je ob tem celo pozval demokrate, naj volijo za McCarthyja.

To, kar se dogaja v predstavniškem domu kongresa, je zgodovinsko, saj večinska stranka ni imela takšne težave z izvolitvijo predsednika več kot poldrugo stoletje. Zgodovinsko je tudi s tega vidika, da so demokrati povsem enotni, republikanci pa v razsulu.

Za Jordanom in Peteom Aguilarjem se je namreč oglasil republikanec Matt Gaetz s Floride in predlagal Jima Jordana, ki je tik pred tem predlagal McCarthyja. To je bila napoved, da trajanja iskanja novega predsednika predstavniškega doma ni mogoče predvideti.

Predsednik poslanske skupine republikancev, ki so si nadeli ime Svoboda, Scott Perry iz Pensilvanije je že pred glasovanjem dejal, da McCarthyja ne bo podprl, čeprav je ta med pogajanji svobodnjakom, ki so tudi trdni podporniki Donalda Trumpa, na veliko popuščal.

Kevin McCarthy
Kevin McCarthy FOTO: AP

"McCarthy v zadnjih 14 letih ni dokazal, da je pripravljen spremeniti zadeve v Washingtonu," je izjavil Perry pred glasovanjem. Pred tem je devet svobodnjakov McCarthyju poslalo zahteve, kdo vse je lahko član vodstva, Kalifornijec pa ni mogel popustiti pri vseh. Med koncesijami najbolj konservativnim predstavnikom republikancev je bila tudi poenostavitev postopka zamenjave predsednika predstavniškega doma.

McCarthy je pred glasovanjem v govoru svojim kolegom nanizal koncesije, ki jih je dal, posvaril pred kaosom, ki čaka stranko namesto slavja po prevzemu večine, in dejal, da si je ta položaj zaslužil.

"Zaslužil sem si to službo, zaslužili smo si večino in gromska strela, danes bomo zmagali," je dejal in prejel stoječe ovacije kolegov z izjemo približno 20 iz vrst svobodnjakov, brez katerih pa ne more zmagati v tekmi za položaj predsednika predstavniškega doma. Kasneje je javno zagotovil, da ne gre nikamor in bo vztrajal, s čimer je skušal preventivno preprečiti zamisel o kakšnem novem kandidatu, ki bi bil sprejemljiv za vse republikance.

McCarthyjevo kandidaturo za položaj je pred prvim krogom glasovanja napovedala članica vodstva stranke Elise Stefanik iz New Yorka. Nato je kandidaturo vodje demokratov Hakeema Jeffiesa iz New Yorka napovedal poslanec iz Kalifornije Pete Aguilar. Nato se je dvignil še republikanec iz Arizone slovenskega rodu Paul Gosar, ki je predlagal kolega svobodnjaka iz Arizone Andyja Biggsa.

Bivši predsednik ZDA Donald Trump, ki ohranja vpliv na stranko, se proti McCarthyju ni izrekel, vendar pa njegovi največji zagovorniki v kongresu niso enotni, kar so pokazale izjave Jordana in Gaetza pred drugim krogom glasovanja.

Vodja republikancev Kevin McCarthy nima zadostne podpore za izvolitev na položaj predstavniškega doma znotraj svoje poslanske skupine.
Vodja republikancev Kevin McCarthy nima zadostne podpore za izvolitev na položaj predstavniškega doma znotraj svoje poslanske skupine. FOTO: Shutterstock

Poleg neenotnosti v predstavniškem domu se republikanci ukvarjajo tudi s kaosom, ki ga je povzročil George Santos, novoizvoljeni kongresnik z Long Islanda v New Yorku. Izkazalo se je, da je pred volitvami lagal o svoji izobrazbi, spolni usmeritvi, judovski dediščini in izvoru denarja, pozive k odstopu pa odločno zavrača.

V dveh letih je George Santos iz malo znanega kandidata postal svetilnik nepričakovanega ponovnega vzpona republikanske stranke v globoko modri newyorški zvezni državi. A še pred zaprisego v kongresu so v javnost začele kapljati informacije o njegovem življenju, poroča New York Times. Santos je namreč priznal, da si je izmislil ključne dele poklicne in izobraževalne zgodovine. Nova poročila zdaj kažejo, da so se njegove laži začele že več let, preden je republikanec vstopil v politiko.

Tako zvezni kot lokalni tožilci preiskujejo, ali je Santos v povezavi s svojimi financami in zavajajočimi izjavami storil tudi kazniva dejanja. Njegov odvetnik je na vprašanja o nenavadnem financiranju kampanje republikanca odgovoril, da je "smešno" namigovati, da so bila sredstva porabljena neodgovorno. Santosove preteklosti pa nista komentirala.

George Santos
George Santos FOTO: AP

K podrobnejšim pojasnilom njegovega vedenja je pozvalo več članov njegove stranke, Nick LaLota, ki je bil prav tako izvoljen v kongres, pa je zahteval preiskavo etične komisije predstavniškega doma. Da bo slednja preiskava izvedena, pa je prepričan tudi predstavnik Kentuckyja James R. Comer. "Kar je storil Santos, je sramota. Lagal je volivcem," je obsodil njegova dejanja. Še glasnejši pa so seveda iz vrst demokratov, ki želijo Santosa podvreči poglobljenemu nadzoru. Kongresnik Hakeem Jeffries je dejal, da je Santos "nesposoben za službo".

Zapletena mreža Santosovih laži – od družinskega ozadja, do izobrazbe  in služb

A kako bodo laži vplivale na Santosov debi v kongresu, vključno z njegovimi nalogami v odborih, še ni znano. Svoje želje, da bi služil v odborih za finančne storitve ali zunanje zadeve predstavniškega doma, je sicer javno že izrazil. Kot je zagotavljal takrat, bi v teh sektorjih lahko veliko doprinesel zaradi svojih "14-letnih izkušenj na kapitalskih trgih in večkulturnega ozadja". A od takrat je priznal, da je lažno predstavljal svoje delo v finančnih storitvah, pod vprašaj pa so postavljeni tudi vidiki njegove dediščine.

Kongresnik je namreč trdil, da je odraščal v kletnem stanovanju v Jackson Heightsu, še do nedavnega pa je njegova biografija v kampanji pisala, da je Santosova mati Fatima Devolder postala "prva ženska na vodstvenem položaju v večji finančni instituciji". Dejal je tudi, da je njegova mati lastnoročno doživela in preživela napad 11. septembra 2001 ter da je nekaj let pozneje umrla. A tudi o tem naj bi kongresnik lagal. Devolderjeva je namreč umrla leta 2016, časopis brazilske skupnosti jo je takrat opisal kot kuharico. Podobno pa so se je spominjali tudi družinski prijatelji in nekdanji sostanovalci. Noben sogovornik The Timesa se ni mogel spomniti primera, da bi ženska delala v financah. Številni so zgodbo o službi v financah pravzaprav pripisali Santosovi nagnjenosti k ustvarjanju fantazij.

George Santos med kampanjo
George Santos med kampanjo FOTO: AP

A to ni bila edina laž republikanca. Njegove izmišljotine so se namreč začele že z njegovimi trditvami o srednješolski izobrazbi. Dejal je namreč, da je obiskoval šolo Horace Mann, prestižno zasebno institucijo v Bronxu, šolanje pa je opustil leta 2006, preden je diplomiral in pridobil diplomo o enakovrednosti. Vendar pa je tiskovni predstavnik izobraževalne ustanove dejal, da šola nima podatkov o njegovem šolanju pri njih.

Sodni zapisi kažejo, da sta Santos in njegova mati do leta 2008 živela v Braziliji, le mesec pred svojim 20. rojstnim dnem pa je Santos vstopil v majhno trgovino z oblačili in z uporabo ukradene čekovne knjižice in imenom zapravil več stotakov. Leto kasneje se je lastniku trgovine opravičil in priznal, da je zamočil, leta 2010 pa sta se oba z materjo policiji dejanje priznala. A v času, ko je bil pozvan na sodišče, je bil Santos že v New Yorku. Laži pa so se tam nadaljevale – od tega, da je kot novinar delal v znani novinarski organizaciji v Braziliji, do tega, da je obiskoval predavanja na univerzi Baruch, ter se hvalil z uspehom na Wall Streetu. A skupni imenovalec vseh teh zgodb je pomanjkanje dokazov o njihovi resničnosti.

Seveda vse njegove trditve niso lažne ali sumljive. Vendar pa v zgodbah o njegovem življenju zagotovo zevajo velike luknje, nejasnosti, nasprotja ... in tudi laži.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
04. 01. 2023 15.29
-3
To je implozija republikanske stranke, Trump je tako razklal republikansko stranko da bo to sigurno njihov polom na volitvah drugo leto. Kevin McCarty pa zgleda da ni dovolj ekstrem za ponorele trumpovce.
Cene Novak
04. 01. 2023 10.05
+1
Republikanci a to je podobno kot Janšisti pri nas v Sloveniji?
Cervantes Saavedra
04. 01. 2023 09.51
To pa spravlja v duševne bolečine naše desničarje. Republikanska večinska skupina v predstavniškem domu ZDA si je nadela ime Svoboda in so trdni podporniki Trumpa. Samo to še manjka, da bi jeli plesati.
Iranski Miljarder
04. 01. 2023 09.36
Sarah Palin, je bila daleč najboljši KANDIDAT!
Iranski Miljarder
04. 01. 2023 09.36
Iranski Miljarder
04. 01. 2023 09.39
Res, znala je prjet za stvar, znala je zadeve vodit, bila je človeška, ljudje so jo imeli radi. OH joh in SPLOH!
Iranski Miljarder
04. 01. 2023 09.42
dobr, mal je bla podobna nemški obrambni misitrici
nikhrast
04. 01. 2023 15.21
-3
Sarih smo se nasmejali še pred Trumpom, pa neverjetno trapasta punca.
Booooooooooring
03. 01. 2023 21.14
+2
trenutno so tko modri kot rdeči v pat poziciji! republikanci ne morejo nič trenutnemu predsedniku, demokrati pa ne bivšemu. temu js pravim šalabajzerstvo!
Na pol ovca
03. 01. 2023 20.57
-2
RINO bo verjetno popušil...sicer bo več krogov volitev sam dvomim da bo šlo skozi.. no bomo videli.... a kdo je RINO? to je v bistvu demokrat oblečen v republikanca
DR. RNR
03. 01. 2023 14.45
+3
Bajden tudi ni navedel,da je dementen in se veliko bi se naslo... Tudi na zdravnike so izvajali mobing. Brez vsekakrsnih dokazov. Tesko verjamem v napisano.
nikhrast
03. 01. 2023 16.03
-2
JOCR1255
03. 01. 2023 21.28
+1
Čudni so tile amiji. Izbirajo med poklicnim lažnivcem in pozabljivcem. A na koncu se vedno izkaže da lažnivec je tudi pozabljivec. Podbno pri nas in naših vrlih poslancih.
jozefStefan
03. 01. 2023 14.37
+0
JApajaDAja
03. 01. 2023 13.47
+2
tudi slo fin.minister se hvali z uspešno kariero...o adrii pa ne spregovori ;.)
dark horse
03. 01. 2023 12.53
+6
Pravi za v parlament tako kot pri nas
dannyer
03. 01. 2023 12.46
+5
ja ja ni edini no jih imajo demokrati tudi samo da pri nas nič o tem. simsova je zapustilla demokratsko stranko in stem zmanjšala senatorje. menshen je bol na sredini. te drugi pa bo moral v verginiji pristopiti k republikancem. Alen shift je lagal glede dokazov o trampu. ruski laži ukrajinski laži itd. pol on swandel ali kok mu je ime je imel razmerje z kitajsko ali korejsko agentko pa nič ironija. pol demorkati izvolijo človeka k ni ravno sposoben govorit. pol demokrati so plačevali izgrednikom ki so uničevali sedaj se bojijo sojenja prav je tkao ja masla imajo eni kot drugi samo da pod demorkait je amerika prav anočna mora kalifornija in NY.
nikhrast
03. 01. 2023 16.09
-4
Veš kaj pišeš, neverjetno nečitljivo, vključi Nortonov Spellchek za Slovenian.
nestabilen
03. 01. 2023 12.19
+6
USA,totalna moralna korupcija.Vazen je samo denar.80% kongresnikov nima ustrezne izobrazbe.
JohannDoe
03. 01. 2023 12.48
+6
Sreča, da smo na Balkanu oziroma tam nekje. Znan po dobri muziki in dobrih praksah.
Mizainstol
03. 01. 2023 12.07
+6
Laz, hinavscina, podrejanje, vse za stolcek. Le koliko je se taksnih.
drejc79 1
03. 01. 2023 12.04
+6
Možakar se zgleduje po Donaldu Lažnivcu Trumpu in pri tem je zelo uspešen. Nasploh je njihov sistem tak, da z veliko laži daleč prideš.
JohannDoe
03. 01. 2023 12.04
-1
Kongresnik George, poslanec B.S. in poslanec B.A. grejo v bar... Klasični vic, na katerega se smejimo.
JohannDoe
03. 01. 2023 11.57
+2
Ti Ameri so neverjetni. Od tam obstaja celo pregovor, ki pravi "kupil je diplomo v Mehiki", ki pomeni, da si je nekdo kupil diplomo v Mehiki. Kdaj bodo ti zaostalci končno prišli k nam v civilizacijo...
Vap0
03. 01. 2023 11.54
+2
Politiki, da lažejo? Nee, to pa že ne more biti res...
JohannDoe
03. 01. 2023 12.07
+1
Ameriški politiki. Naši imajo vsi z žigom potrjene diplome. Smo le bolj urejena država.
borjac
03. 01. 2023 11.50
+5
Pa saj ta Georg mora biti Slovenski poslanec, kajti naših je polovico lažnivcev v parlamentu.
ZIPPO
03. 01. 2023 11.46
+1
Lažnivi kljukec George 😂
JohannDoe
03. 01. 2023 11.44
+4
Pri nas se to, da kak politik olepša izobrazbo in ga odkrijejo, dogaja samo v Desusu, Pozitivni Sloveniji...