Tujina

Med pandemijo covida-19 za četrtino več primerov anksioznosti in depresije

Ženeva, 02. 03. 2022 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
5

V prvem letu pandemije covida-19 se je razširjenost anksioznosti in depresije po svetu povečala za 25 odstotkov, je razvidno iz znanstvenega poročila, ki ga je objavila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Pandemija je najbolj prizadela duševno zdravje mladih, ki so bili bolj dovzetni za samomorilno vedenje. Generalni direktor organizacije je opozoril, da so razpoložljive informacije verjetno le vrh ledene gore.

"To je poziv vsem državam, naj več pozornosti namenijo duševnemu zdravju svojih prebivalcev," je danes v Ženevi poudaril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. WHO v svojem danes objavljenem poročilu kot glavni razlog za povečan stres navaja družbeno izolacijo, ki so jo povzročili ukrepi za zajezitev pandemije. Zaradi njih so imeli ljudje manj možnosti za iskanje podpore pri družini in aktivno življenje, številne zdravstvene storitve, namenjene tistim z duševnimi težavami, pa so bile med pandemijo delno ukinjene.

Glavni razlog za povečan stres med covidno pandemijo je bila družbena izolacijo, ki so jo povzročili ukrepi za zajezitev pandemije.
Glavni razlog za povečan stres med covidno pandemijo je bila družbena izolacijo, ki so jo povzročili ukrepi za zajezitev pandemije. FOTO: Dreamstime

Drugi stresni dejavniki, ki jih navaja poročilo, so bili osamljenost, strah pred okužbo, boleznijo ali smrtjo, žalovanje po smrti in finančne skrbi, je zapisano na spletni strani WHO.

Pandemija najbolj vplivala na duševno zdravje mladih

Iz kratkega poročila, ki temelji na izčrpnem pregledu obstoječih dokazov o vplivu covida-19 na duševno zdravje, je razvidno, da je pandemija najbolj prizadela duševno zdravje mladih in da so ti nesorazmerno bolj izpostavljeni tveganju za samomorilno vedenje. Poročilo tudi kaže, da so bile ženske bolj prizadete kot moški in da so ljudje z že obstoječimi telesnimi zdravstvenimi težavami, kot so astma, rak in bolezni srca, pogosteje razvili simptome duševnih motenj.

Do konca leta 2021 so se razmere sicer nekoliko izboljšale, vendar danes mnogi še vedno nimajo zadostne oskrbe in podpore, ki jo potrebujejo tako zaradi starejših kot zaradi nedavno nastalih duševnih stanj.

Zaradi zaskrbljenosti ob porastu duševnih bolezni je veliko držav duševno zdravje in psihosocialno podporo že vključilo v svoje načrte odzivanja na pandemijo, vendar pa mora to zavezanost duševnemu zdravju spremljati tudi globalno povečanje naložb, opozarja WHO.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

optifix
04. 03. 2022 16.21
+1
Korektno, da to povedo. Le drobna napaka je - nikoli zaradi bolezni ni bilo masovne psihoze ali depresij - te so bile sprožene zaradi ukrepov in ne zaradi bolezni !
komarec
02. 03. 2022 17.49
+4
Kdo bo pa za to naredil shod?
flojdi
02. 03. 2022 17.11
+1
? in kwa . farma cia bo mela Dobiček . Velik.
flojdi
02. 03. 2022 17.13
Soul
02. 03. 2022 17.30
+2
Strici imajo majhnega, želijo pa si velikega.Na koncu itak ostane samo posušena glistica.