Tujina

Med protesti v Wisconsinu trije ustreljeni, dva mrtva, en poškodovan

Madison, 26. 08. 2020 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nuša Stegnar, STA
Komentarji
66

Žrtev policijskega streljanja v Wisconsinu, 29-letni temnopolti moški, naj bi bil od pasu navzdol paraliziran, protesti, ki so izbruhnili po dogodku, pa postajajo vedno bolj nasilni. Policisti protestnike, ki plenijo in požigajo, preganjajo tudi s plastičnimi naboji in solzivcem, v nočnih nemirih pa naj bi tri osebe ustrelili, dve sta umrli, ena je ranjena.

Protesti, ki so izbruhnili v mestu Kenosha, v ameriški zvezni državi Wisconsin, potem ko so policisti ustrelili 29-letnega temnopoltega Jacoba Blaka, so se nadaljevali še tretjo noč. Policisti so protestnike preganjali s solzivcem in plastičnimi naboji, okoli okrožnega sodišča pa so postavili ograjo, poročajo ameriški mediji.

Po besedah ​​šerifa okrožja Kenosha Davida Betha so bile med nočnimi protesti ustreljene najmanj tri osebe, dve sta umrli, ena pa je ranjena, a ni v smrtni nevarnosti. Policija in FBI že preiskujeta, kaj je pripeljalo do streljanja, je dejal Beth.

Ko se je v torek ob 20. uri v Kenoshi v Wisconsinu začela policijska ura, je bilo slišati policiste, ki opozarjajo ljudi, naj se umaknejo od sodne palače, kjer so se zbrali protestniki, poroča ABC News in dodaja, da je izredne razmere v mestu v torek popoldne potrdil skupni svet v Kenoshi in bodo veljale do petka.

Beth je v torek zvečer protestnike opozoril, da ne bodo dovolili, da se uničevanje nadaljuje. Dejal je tudi, da mnogi mirno uveljavljajo svoje pravice, ljudje iz "zunaj" pa prihajajo plenit in uničevat. "Če želite mirno protestirati, vsekakor pojdite ven, in to storite. To je vaša pravica. Ampak ne bodite del te uničujoče sile, ki žge našo skupnost. To ni produktivna pot do pravičnosti," je Beth dejal v izjavi v torek. "Ne sedimo križem rok in gledamo uničenja naše skupnosti. Prizadevamo si, da bi uničenje ustavili, in upam, da boste to storili tudi vi." Protesti so se prejšnje dni namreč spremenili v nemire, ko so protestniki požigali in razbijali vse, kar jim je prišlo na pot.

Spomnimo, da so se protesti začeli po streljanju policista na temnopoltega moškega, ki naj se ne bi, po nekaterih informacijah, oziral na policistove ukaze, naj odvrže nož, po drugih pa naj bi mirno odšel do avtomobila, kjer ga je policist prestregel, ga prijel za majico in osemkrat ustrelil v hrbet, in to pred očmi njegovih treh sinov. Žrtev ima strelne rane v trebuhu, preluknjano črevesje, poškodovano ledvico in jetra.

"Ustrelili so ga, kot da je navaden nič. Ni navaden nič. Moj sin je človek in ni nič," je na novinarski konferenci dejal Jacob Blake starejši. Mama ustreljenega Julia Jackson je pozvala h koncu nasilja, ker ga sin ne bi podpiral, in dejala, da moli za policiste.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
27. 08. 2020 10.44
+4
Glede na to, da nič ne piše o barvi žrtev predvidevam, da gre za belce. Se motim? Šteje se zgolj črnce. BLM pa te fore.
Bojan-F
27. 08. 2020 10.03
+1
Položaj afro-američanov v ameriški družbi zagotovo ni njihova edina in največja težava ... znan ameriški analitični portal (bivši analitiki ameriških varnostnih služb) napoveduje ZDA težke čase ... izgleda, da napetosti v družbi ne bo moč več izvažati (izvoz = širitev sistema) ... družbena entropija se je do nedavnega še mogla izvažati, ampak je očitno ni moč več, ker je tudi svet zunaj prezasičen ... ena svetovna vojna bi na ameriško (in ne samo njihovo) družbeno entropijo pasala kot tata na mamo ... treba je vedeti, da je covid-19 koristen surogat svetovne vojne ... po Keynesu vse nas je strah, vsi imamo sovražnika in vsi imamo istega sovražnika ...
dante
27. 08. 2020 09.10
-3
Policisti ubijajo ljudi, hkrati pričakujejo od nijih mirne proteste. To je proti slovno
dannyer
26. 08. 2020 20.31
+5
Dokazano sedaj levica kot vedno je lagala to ni junak. v dispečerskem pogovoru so slišali da naj bi bil ta človek storilec v nekem dogotku, da je iskan in ,da ima kriminalno preteklost. Človek se je pretepal s policisti paralizator ni pomagal ni jih obogal. kaj se je zgodilo oseba je poklicala, da je blake bil v tuji hiši in vzel ključe. Samo zanimivost. Torej tipično izfredi za kriminalca. nekateri mediji še vedno pišejo protestniki pa so zažigali in padaali mediji se lahko sramujejo da tako lažejo
dannyer
26. 08. 2020 20.35
+7
med tem pa dokazi, da je foljd bil prdroziran z mamili in da je to razlog smrti prav tako je video to pokazal. ali roke gor ne stre. laž . jacobe blake laž. mediji in demorati branij kriminalce izgrednike. sramota.
ni_mi_vse_eno
26. 08. 2020 20.25
-2
začetki državljanske vojne
Brabus
26. 08. 2020 18.24
+16
Kot je že nekdo zapisal, proteste izrabljajo črni za brezplačne" nakupe" po trgovinah.
GlavniModerator
26. 08. 2020 15.12
+22
Tist k bran izgrednike ima po vsej verjetnosti hudo motnjo v razvoju, zivi doma pri mamici pri 30ih, nima filinga za zivljenje, vzgojen v mehurcku, ne ve kaj so davki, in ne kaj pomeni delati za dobro druzbe...
nikhrast
26. 08. 2020 16.30
-16
Tisti ki zagovarja rasizem ima verjetno hudo motnjo v razvoju......, ne ve kaj pomeni delati za dobro družbe.
PotPuffer
26. 08. 2020 14.41
+13
Ooooooh land of the free!!! 😂😂😂😂😂
AlternativeFacts
26. 08. 2020 14.11
-27
Pa saj vsi potihem vemo, zakaj se s tako lahkoto strelja temnopolte, ter tiste, ki opozarjajo na ta maligen del družbenega sistema? Ne ne dojamete sistemskega rasizma. No poglejte tako. Če bi policaj ustrelil belca, obstaja vsaj 75% možnost da bi žrtev imela dovolj denarja za odvetnike, ki bi stali v vrsti za uslugo. Če bi policaj ustrelil latinosa, se ta verjetnost zmanjša na okoli 50% da bi imela žrtev kakšnega nemarno bogatega "strica" ali kakšno povezavo v kakšni od držav latinske amerike, ki bi sprožila tožbe...če pa ustrelijo temnopoltega, pa se ta verjetnost zmanjša na manj kot 10%.Zakaj, zato ker je rasizem v ZDA sistemski.Sistem pa kot vemo, je temelj vsake države.
MeaCulpa
26. 08. 2020 15.05
+13
Zanimiva trditev predvsem ker študije zadnjih let kažejo, da imajo "latinosi" v povprečju manjši dohodek od temnopoltih (in to skoraj v vseh segmentih plača na uro, dohodek na gospodinjstvo, moški, ženske...) Zelo prikladno je tudi, da se je izpustilo še Azijske Američane, ki v povprečju zaslužijo še več kot belci Koliko Azijcev so kaj ustrelili policisti lani ? Zakaj pa njih tako malo..... očitno policaji obožujejo ljudi azijskega porekla, morda pa Azijci v Ameriki izvajajo sistemski rasizem (Ne pravim, da je tako samo alternative premlevam) :)
nikhrast
26. 08. 2020 16.06
-6
Nisi pa povedal zakaj toliko rasizma v Ameriki.
Brabus
26. 08. 2020 18.26
+0
Alternative, ne bi se strinjal. Kriminalca Floyda so pokopali v zlati krsti, svojci imajo kar nekaj odvetnikov, zato ne govor takih.
nikhrast
26. 08. 2020 18.50
+0
Saj to je Amerika, odvetniki pridejo tja prej kot paramediki.., poglej odvetnika ki ga ima Blake.
Merlie
26. 08. 2020 13.53
+27
Same Barabe, kriminalci poštenim se to ne dogaja.
CestniKolesar370Wattov
26. 08. 2020 13.40
+7
Jacobu Blaku nihče več ne bo očital, da ne stoji med predvajanjem državne himne. Šah mat rasisti!
Maks Novak
26. 08. 2020 14.11
+24
bysaRD
26. 08. 2020 14.32
-12
A je to dokazano ali je jansevizem to? Obtozba brez dokaza namrec.
jg57
26. 08. 2020 13.10
+23
sem pogledal posnetek. se mi zdi, da se je našlo na kupu nekaj be-dakov in v takem primeru je nesreča neizbežna. Jakob je ignoriral policiste, ki se ga hoteli nekaj "vprašati", odprl avto in se sklonil, da bo nekaj vzel ven, teoretično lahko tudi "šmajser". Policist so mu sledili in se očitno ustrašili. Eden ali več jih je začelo streljati. Da ustreliš človeka v hrbet 7x moraš pa tud biti psihopat ali be-dak, verjetno pa oboje.
kilklop
26. 08. 2020 14.24
-12
Looneh
26. 08. 2020 13.00
+32
Popolnoma neodogovrno od guvernerja, župana in Bidna, da so policista pribili na križ še pred zaključkom preiskave. Celotna situacije je že eskalirala (pa že prej je bila obupna), "rezultati" se pa že vidijo na ulicah ...
Let it be ...
26. 08. 2020 12.58
+60
Glihkar sem na yt gledal posnetek, kako policisti v nekem xy mestu v zda, opravljajo vsakdanja opravila, neka medijska hiša pa snema kot dokumentarec ... in potem ustavijo enega latinca z ruto na glavi, zadet kot mamba, in policist mu skozi okno ob avtu razlaga, da naj sodeluje z njim. Ker če bo sodeloval, se bosta pogovarjala po protokolu in v lepem ter mirnem tonu, če se bo upiral in ne bo sodeloval, se bo situacija samo poslabševala. Ker je sodeloval, je pač šel sedet na lep in miren način. Lepo ga je sam pospremil iz avta, mu nadal lisice, tip pa je ubogal vse, kar so ga policisti vprašali. Je lepo povedal, da ima trdo drogo za sedežem itd. Potem so ustavili enega črnca, iz avta je smrdelo po marihuani, da je policist rekel, da ga je zavohal, še preden je okno dol spustil. Ta pa ni sodeloval, lagal, da nima marihuane, da se je pred tem peljala njegova sorodnica in da je mogoče ona kadila. Ko mu je policist rekel, naj stopi iz avta, pa je začel zakaj, saj nisem nič naredil in ne vem kaj še vse. Prav drl se je že na policista. Ko so ga na silo izvlekli iz avta, so poklicali K9 in v avtu našli še trdo drogo in pripomočke za trdo drogo. In potem se črnci sprašujejo zakaj so policisti tako nastrojeni do njih ... če so vajeni, da ne sodelujejo. Isto, kot da bi v ljubljani ustavili albanca ali pa nekoga od teh bivše juge, ta pa ne sodeluje. Itak, da so policisti vajeni, da se poščijejo na njihove ukaze. Da o romih ne govorim.
AlternativeFacts
26. 08. 2020 14.12
-18
Samo da ga je zavohal še predno je okno spustil...tebe tudi futrajo preko šipe?
Resnica..Boli
26. 08. 2020 12.53
+33
kdor krade zasluzi kazen...
Iluzionist
26. 08. 2020 12.48
+22
posnetki, ki jih kaže RT pomenijo praktično že začetek državljanske vojne
Carmennula
26. 08. 2020 12.42
+52
Dobro delo policije, ti bi naredili red v Žabjaku, Novem Mestu..
Carmennula
26. 08. 2020 12.42
+35
Tudi beli se bodo uprli, po pa bo padalo po teh črnih kriminalcih..
keved
26. 08. 2020 12.38
+52
Minuta googlanja o temu človeku pove, da je ravno on mahal v preteklosti s pištolo po lokalu in grozil ljudem, za kar je tudi sedel. Akutalna pa je še obtožba za spolni prestopek. In potem ženska tam maha we love Jacob Blake. Vsak nepristranski medij bi napisal celotno zgodbo o njem .....ampak nepristranski
JohannDoe
26. 08. 2020 13.03
+14
Nepristranski vidi in sliši samo $$$. Kjerkoli se zasvetijo.
zelo star kavkaški ov?ar
26. 08. 2020 12.31
+48
Torej, za vsakega črnega kriminalca, ki ga policija ubije ker se upira aretaciji, sedaj sledijo nasilni, roparski izgredi??? To ni normalno in vse to povzroča še večji razkol med rasami. Kaj bi bilo prav, da se temnopoltim da popolno amnestijo za vse zločine?
JohannDoe
26. 08. 2020 13.04
+20
Zgleda, da ravno to. Da se razpusti policijo. In amnestira vse črne kriminalce in nasilnike. Ker so črni. Država, v kateri živijo, pa bela al neki.
ABoZo
26. 08. 2020 12.30
+47
Tole vse je pa že tako butasto da res ne vem kako nizko še lahko gre. Protestniki požigajo ropajo, vendar se borijo proti nasilju. On-a "plavalka" s plavalnimi očali in CCCP verjetno časti ali Stalina, Lenina ali Putina - me zanima kako bi pri njih protestirala. Tile protesti globalno (tako kot pri nas) so ena velika hinavščina in zgolj dolgočasje brezposelnih nesposobnežev. In dajte si na liveleak pogledati malo "body" kamere policistov. Rasist gor ali dol... večinoma so si sami krivi, pa tudi belce streljajo policisti - pa mi ne jočemo "white lives matter". Fuj hinavščina, kot cigani pri nas.