Tujina

Med racijo v preiskavi skrajnega gibanja Državljani rajha odjeknili streli

Reutlingen, 22. 03. 2023 18.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nemška policija je v štirih zveznih deželah izvedla nove racije proti petim ljudem, ki naj bi bili povezani s skrajno desnim gibanjem Državljani rajha, je sporočilo zvezno tožilstvo. Med racijami v mestu Reutlingen je prišlo do streljanja, v katerem je bil ranjen policist. Več hišnih preiskav so policisti izvedli tudi v Švici.

Nemška policija je racije proti petim osumljencem izvedla v zveznih deželah Mecklenburg-Predpomorjansko, Bavarska, Spodnja Saška in Baden-Württemberg. Prav tako je preiskala nepremičnine 14 drugih oseb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V mestu Reutlingen na jugozahodu dežele Baden-Württemberg so med racijo odjeknili streli. Po poročanju tožilstva je bil ranjen policist, osumljenca pa so že aretirali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hišne preiskave so potekale tudi v Švici. Dve osebi sta osumljeni podpore ali sodelovanja v kriminalni ali teroristični organizaciji, proti njima pa je bil uveden kazenski postopek, je sporočil Urad švicarskega generalnega državnega tožilca.

Današnje racije so del preiskave gibanja Državljani rajha, ki je že dolgo na radarju nemških varnostnih organov. Več deset domnevnih članov gibanja, ki je načrtovalo strmoglavljenje vlade in teroristični napad na parlament, je policija aretirala že decembra lani.

Pripadniki Državljanov rajha
Pripadniki Državljanov rajha FOTO: Profimedia

Gibanje Državljani rajha vključuje neonaciste, teoretike zarot, ljubitelje orožja in tudi nekdanje vojake. Člani gibanja zavračajo legitimnost Zvezne republike Nemčije in njenih državnih institucij, se izogibajo plačevanju davkov in so pogosto v sporu z oblastmi.

Na splošno verjamejo v nadaljnji obstoj nemškega rajha in v številne teorije zarote ter so trdno prepričani, da Nemčijo vodi globoka država, ki jo je treba strmoglaviti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RecMiG
27. 03. 2023 18.38
Ti bi morali bolj pazit, da ne izvažajo orožja nacistom. Namesto da teh 5 aretirajo. Kaj ne trdijo vsi, da je par deset tisoč nacistov v državi nepomembnih? Zakaj pol tako obsežne racije za 5 ljudi?…… kje je problem moderator, da ta komentar brišeš? Prosim, da ob izbrisu tega v emailu natančno navedeš katero pravilo sem kršil, če je to pravilo, da ni v skladu z vašo uredniško programsko zasnovo, prosim da preimenujete to pravilo, da ni v skladu z vašo propagando. Sram te bilo! Ni čudno da bi Jurčku vsi v obraz pljuvali, če pa cenzurira svoboden govor, ki nikogar ne žali, ne poziva k nasilju, ne deli osebnih informacij itd..
Slava Rodu
23. 03. 2023 08.38
+0
Antifa je tole na sliki novinar. Antifa pa so levi skrajneži, oziroma od hazarov družine Soroš financ majstri.
Juurree
22. 03. 2023 20.46
+1
Ali velecenjeni novinar ve, da Antifa niso del skupine Državljani rajha? Na sliki so namreč pripadniki in ne Državljani rajha...
niktalop
22. 03. 2023 20.19
+3
Obveščevalci in policija budno pazijo in spremljajo dogajanje v neonacističnih organizacijah, zato pa lahko muslimanski teroristi neovirano izvršujejo smrtonosne napade. Narobe svet.
konc
22. 03. 2023 19.49
+2
Še dobro, da se ne ozirajo na arabsko muslimanske klane, ki obvladujejo celotno podzemlje pri njih. Obenem pa jim pred očmi prevzemajo državo. Brez boja.
Fonzi Necjam
23. 03. 2023 19.34
+2
Isto kot v Slo, podzemlje obvladujeta balkanski mafiji.
IKOSS
22. 03. 2023 19.26
+9
V članku je zapisano: "Gibanje Državljani rajha vključuje neonaciste, teoretike zarot, ljubitelje orožja in tudi nekdanje vojake." Že sama definicija, kaj naj bi bil ljubitelj orožja, ne obstaja, posledično pa je uporaba te besedne zveze sporna. Da pa se zgolj zaradi določenega zanimanja, neko skupino uvrsti med tiste z visokim tveganjem za terorizem pa krši pravila strokovnega poročanja. Zgolj zaradi tega, ker nekdo poseduje ognjena strelna sredstva, oziroma druga sredstva, ki jih je moč uporabiti v vlogi učinkovitega orožja, ta oseba NI TERORIST, niti nima terorističnih teženj!
maco 1
22. 03. 2023 19.11
+3
je pa vsakemu normalnemu jasno.
maco 1
22. 03. 2023 19.11
+7
že to je dovolj,da eu vodijo zda,kakšna je perspektiva