Tujina

Izrael zavrača odločitev ICJ: 'Naši državi ni treba predavati o morali'

Haag, 26. 01. 2024 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, U.Z., M.S.
Komentarji
0

Izrael mora spoštovati 2. člen konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, ki med drugim prepoveduje ubijanje pripadnikov določene skupine ter namerno vzpostavljanje razmer za uničenje skupine, je v Haagu odločilo Meddržavno sodišče. Sodišče pa ni odredilo končanja izraelskega vojaškega posredovanja v Gazi. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je obtožbe proti Izraelu označil za nezaslišane, izraelski obrambni minister pa je zavrnil odločitev ICJ in dodal, da njihovi državi "ni treba predavati o morali".

Zasedanje Meddržavnega sodišča v Haagu
Zasedanje Meddržavnega sodišča v Haagu FOTO: Profimedia

Sodnica Joan Donoghue uvodoma ni zavrgla tožbe, kot je to zahteval Izrael. Povedala je, da obstaja dovolj dokazov o sporu med Izraelom in Južno Afriko in da ima Južna Afrika pravico vložiti tožbo. Nato je nanizala žalosten povzetek trpljenja, ki so ga doživeli Palestinci, in dejala, da je stiska otrok "še posebej srce parajoča".

Poudarila je, da lahko sodišče izda začasne ukrepe, ki pa niso nujno enaki tistim, ki jih je zahtevala Južna Afrika. Tako so odločili, da se mora Izrael odreči ubijanju in uničevanju življenj ter omogočiti dobavo humanitarne pomoči v Gazo. 

Sodišče je odločilo, da mora Izrael sprejeti vse ukrepe, ki so v njegovi moči, da prepreči in kaznuje neposredno in javno spodbujanje h genocidu. Kot je dodalo, mora spoštovati 2. člen konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, ki med drugim prepoveduje ubijanje pripadnikov določene skupine ter namerno vzpostavljanje razmer za njeno uničenje. 

Južna Afrika pozdravila odločitev ICJ kot zmago za vladavino prava

Današnji dan pomeni odločilno zmago za mednarodno vladavino prava in pomemben mejnik v iskanju pravice za Palestince, je v odzivu na današnjo odločitev ICJ sporočilo južnoafriško zunanje ministrstvo.

"Današnji dan pomeni odločilno zmago za mednarodno vladavino prava in pomemben mejnik v iskanju pravice za palestinsko ljudstvo," je sporočilo zunanje ministrstvo v Pretorii.

Sodba Meddržavnega sodišča (ICJ), v skladu s katero mora Izrael preprečiti genocid v Gazi in omogočiti dobavo humanitarne pomoči v enklavo, prispeva k izolaciji Izraela in razkritju njegovih zločinov, pa je sporočilo palestinsko islamistično gibanje Hamas. 

Sodbo je pozdravila tudi Palestinska uprava v Ramali na zasedenem Zahodnem bregu. Po besedah zunanjega ministra Rijada al Malikija je sodišče razsodilo v prid človečnosti in mednarodnega prava. Dodal je, da so sodniki pri tem izhajali iz dejstev. 

Netanjahu obtožbe označil za nezaslišane

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je medtem obtožbe Južne Afrike proti Izraelu označil za nezaslišane. "Obtožbe o genocidu niso le napačne, ampak tudi nezaslišane, zato bi jih morali dostojni ljudje povsod zavrniti," je dejal. 

Poudaril je, da se bo Izrael še naprej branil in pri tem spoštoval mednarodno pravo. Prav tako bo nadaljeval vojno v Gazi do popolne zmage in do vrnitve vseh talcev, ki jih zadržuje palestinsko islamistično gibanje Hamas, je dodal.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je medtem zavrnil odločitev ICJ. "Naši državi ni treba predavati o morali, da bi razlikovala med teroristi in civilnim prebivalstvom v Gazi," je zapisal na družbenih omrežjih ter tožbo Južne Afrike označil za antisemitsko, poroča BBC.

"Izraelske sile in varnostne agencije bodo še naprej delovale z namenom uničenja vojaških in upravnih zmogljivosti teroristične organizacije Hamas ter vrnitve talcev domov. Popolnoma zaupam v naše vojake," je nadaljeval. Tudi zunanji minister Izrael Kac je poudaril, da je Izrael zavezan mednarodnemu pravu ter izpostavil pravico države do samoobrambe. Ob tem se je zahvalil izraelski pravni ekipi, ki je državo zastopala na ICJ. "Izrael in judovsko ljudstvo ste zastopali častno. Na vas smo ponosni," je še dodal.

Spomnimo

Južna Afrika je tožbo na ICJ vložila 29. decembra. V njej Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi. Prav tako opozarja, da Izrael deluje z namenom uničenja Palestincev v Gazi kot dela širše palestinske nacionalne, rasne in etnične skupine.

V luči tega je Pretoria sodišče pozvala, naj po skrajšanem postopku kot začasni ukrep odredi ustavitev izraelske ofenzive v Gazi, sprejetje ukrepov za preprečitev genocida, ustavitev prisilnega razseljevanja prebivalcev Gaze ter zagotavljanje dostopa do humanitarne pomoči.

Razmere v Gazi
Razmere v Gazi FOTO: AP

Čeprav so odločitve ICJ za države zavezujoče in se nanje ni mogoče pritožiti, sodišče svojih sodb ne more uveljaviti oziroma ne more prisiliti države, da jih izvaja. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3