Tujina

'V nekaterih državah EU želijo kopirati strategijo Kremlja pri zatiranju svobode medijev'

Bruselj, 03. 05. 2021 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA, K.K.
Komentarji
62

Podpredsednica Evropske komisije za vrednote in transparentnost Věra Jourová je, sklicujoč se na poročilo medijske svobode v svetu, ki so ga objavili Novinarji brez meja, dejala, da je v Rusiji "komaj kaj medijske svobode". "Rusija je na dnu seznama, medtem ko so neodvisni mediji in novinarji označeni za tuje agente, mediji pod državnim nadzorom pa še naprej širijo neresnične informacije," je dejala.

Zaveznik ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega Leonid Volkov je dejal, da oblast pod nadzorom Vladimirja Putina medije, novinarje in vse, ki si prizadevajo za svobodo, označuje za sovražnike ljudstva. "Brez svobode tiska ni svobode," je dejal in poudaril, da si tisti, ki "tvegajo svoja življenja pri izbiri resnice pred temačnostjo uma in duše, zaslužijo spoštovanje in hvaležnost".

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: AP

Bruseljski spletni portal Politico ob tem navaja imena ruskih novinarjev, ki so se znašli pod drobnogledom oblasti. Armen Aramyan, Alla Gutnikova, Vladimir Metelkin, Natalija Tiškevič in uredniki študentske revije DOXA so bili obtoženi spodbujanja protestov, novinarji s severnega Kavkaza Abdulmumin Gadzhiev, Airat Dilmukametov, Rašid Majgisov in Salman Tepsurkajev aretirani ali ugrabljeni, Ivan Safronov, nekdanji novinar Komersanta, ki je leta 2007 umrl v sumljivih okoliščinah, je bil obtožen izdaje, zaradi poročanja o protestih pa sta bila aretirana tudi Sergej Stepanov in Denis Kabakov, navaja Politico.

Medtem pa je v Belorusiji po navedbi Politica režim Aleksandra Lukašenka blokiral 50 spletnih strani domačih medijev, ki so izražali naklonjenost protestom, pri tem pa je bilo po podatkih nevladnih organizacij aretiranih 97 novinarjev, 11 od njih je še vedno zaprtih. Kot so sporočili iz kabineta opozicijske voditeljice Svetlane Tihanovske, so neodvisni mediji "svetloba v temi, kjer prevladuje represija." Tihanovska je Zahod pozvala, naj Belorusije ne pusti na cedilu.

Beloruske oblasti so zaradi protestov aretirale več oseb, tudi novinarje.
Beloruske oblasti so zaradi protestov aretirale več oseb, tudi novinarje. FOTO: Profimedia

Visoki predstavnik za zunanjo politiko EU Josep Borrell je povedal, da je EU odločena narediti več za svobodo medijev v Evropi in drugod. "EU bo še naprej nasprotovala vsem omejitvam svobode izražanja in cenzuri." Jourova pa je ob tem opozorila, da nam v iskanju kršitev svobode medijev "ni treba pogledovati onkraj meja EU, saj da v nekaterih državah poskušajo kopirati strategije Kremlja z napadi na neodvisne novinarje in poskusi nadzora nad mediji".

Letošnji svetovni dan svobode medijev v ospredje postavlja informacije kot javno dobrino. Kot so zapisali pri Združenih narodih, tema letošnjega dneva svobode medijev poziva k potrditvi pomena negovanja informacij kot javne dobrine in vabi k razmisleku, kako okrepiti novinarstvo. To je tudi priložnost za podporo medijem, ki so tarča omejevanja svobode, in za spomin na novinarje, ki so izgubili življenje v iskanju zgodbe, so zapisali pri Unescu.

K zaščiti svobode in neodvisnosti medijev sta pred svetovnim dnevom svobode medijev pozvala tudi Evropska unija (EU) in Svet Evrope (SE). Po besedah generalne sekretarke SE Marije Pejčinović Burić, ki je izpostavila tudi pomen novinarjev v času pandemije, novinarji v demokracijah igrajo ključno vlogo pri odkrivanju resnice in pri tem, da tisti, ki so na oblasti, odgovarjajo za svoja dejanja.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je dejala, da svobode medijev ne smemo jemati za samoumevno. "Nedavno smo bili na to neprijetno opozorjeni. Spomnimo se, da demokracija ne more delovati brez svobodnih in neodivisnih medijev. Novinarje moramo zavarovati na vsak način."

Predstavniki tujih novinarskih organizacij odločno proti pritiskom na medije

Pritiski na medije v Sloveniji so resni, izpostavlja vodja deska EU/Balkan v organizaciji Novinarji brez meja Pavol Szalai. Direktorica Evropske federacije novinarjev Renate Schroeder pa je v spletni razpravi o svobodi medijev dejala, da je kakovostno novinarstvo zelo pomembno in glede na izkušnje iz pandemije celo rešuje življenja.

Organizacija Novinarji brez meja je v nedavno objavljenem poročilu opozorila tudi na "nevarno pot za svobodo medijev" v Sloveniji, ki je glede indeksa medijske svobode nazadovala za štiri mesta in pristala na 36. mestu. S tako uvrstitvijo ne more biti zadovoljen nihče v Sloveniji, je Szalai dejal na spletni razpravi o svobodi evropskih medijev, ki jo je pripravila Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji v okviru Studia Evropa.

Pritiski na medije so zelo resni, napadi so politično motivirani, tarča pa je bil tudi direktor Slovenske tiskovne agencije (STA), je poudaril.

EU po njegovih besedah dopušča, da je madžarski premier Viktor Orban "protimodel medijske svobode" v EU. Prepričan je, da je skrajni čas, da EU brani medijsko svobodo. V organizaciji zato pozdravljajo napoved Evropske komisije, da bo pripravila novo zakonodajo s tega področja.

Spletna razparava o svobodi evropskih medijev je sovpadla z svetovnim dnevom svobode medijev, 3. majem, ki v ospredje postavlja informacije kot javno dobrino. Vabi k razmisleku o kakovostnemu obveščanju javnosti, je pa tudi opomnik, da pravici do svobode izražanja in obveščenosti nista samoumevni. V Sloveniji je pozornost med drugim namenjena razmeram na STA. Društvo novinarjev Slovenije je ob svetovnem dnevu s prijatelji STA tudi uradno naznanilo začetek kampanje Za obSTAnek, v kateri zbirajo sredstva za STA.

Koronavirus pasica nova


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
03. 05. 2021 20.26
+2
Ko tako berem komentarje, opažam, da nekaterim NI JASNO, da članek NE BI BIL OBJAVLJEN, če ne bi bil sovražno usmerjen do Rusije, Kitajske.... A VAM TO NE GRE V BETICO????
Ate_ist
03. 05. 2021 19.48
+4
kakšne ukrepe je EU sprejela pri represiji nad assangeom? je polna pamperska vse kar EU zmore v zaščito i podporo julianu?
samuray1
03. 05. 2021 19.09
+3
Pa zlažite se da so v Nemčijo kar protestniki aretirali policaje,politike... ker svoboda predvsem v EUuuu cveti. V EU in nasploh na zahodu pa v savdski arabiji , svobodo in pravce tar talajo,pa še plačajo ti če jo le želiš doživet tako po kull euuuuropsko.
samuray1
03. 05. 2021 19.04
+1
In zopet RUSIJA. Pa dobro če ste odvisniki kljukci lažnivi,vedite da vas bo zahod kar šutnil ko vas bo ponucal.
supergigi
03. 05. 2021 16.07
+0
Ja ni kaj, kot kaže se bliža konec levemu monopolu v medijih. Če jim kaj ni prav, pa naj preživijo brez javnega financiranja.
dar66
03. 05. 2021 15.16
+5
George Orwell--nekoč znanstvena fantastika, danes postaja realnost. Nadzor na vsakem koraku- kamere, telefoni.... Oblast ve za nas vsak trenutek kje si in kaj govoriš. Pa še slabše kaže.
MUNGATUMBA
03. 05. 2021 15.07
+3
A je to tista vera, k so ji Rusi nogo št.45 u osebnmi tunel poslali.
mmickica
03. 05. 2021 14.41
-12
Tisti, ki verjamete, da slovenska vlada zares zatira medije, ste se ocitno rodili po letu 90 ali vsaj krepko cez 80, sicer ne bi bili tako naivni glede leve politicne opcije. To so velemojstri mahinacij in pretvarjanja, hkrati pa imajo se od prej izjemno velik vpliv v levih evropskih srenjah. A se vam ne zdi cudno, da niti nacionalna TV, niti POP TV skorajda nikoli ne pokazeta kakega intervjuja s predsednikom vlade? Kazejo le njekove twite, pa se to le tiste izbrane..., medtem ko izjemno veliko minutazo dobi opozicija in celo protestniki imajo na teh 2 TV ocitno kar abonma. Malo vklopite razum in ne verjemite vsega na prvo zogo ljudje!
Rudar
03. 05. 2021 14.46
+9
Jaz sem se rodil pred letom 1970 in vem, da ta vlada zatira medije. Ko pa si že omenil twite predednika vlade, so pa nedostojni človeka.
revirji
03. 05. 2021 14.50
+8
Tudi jaz sem se rodil pred letom 1970 in vem, da to kar počne janez je diktatura, laganje, zavajanje, kraja, diskreditacija. Ti maš pa verjetno posledice pomanjkanja sadnega jogurta, ane?
Uporabnik518700
03. 05. 2021 15.09
+6
Intervju z predsednikom vlade je nemogoč. no ja mogoče na Nori TV v oddaji kdo vam laže ob njemu pa lahko stoji predsednik države v vlogi Fikusa. Tist, ki verjame zapisu mmicika o svobodi medeijev ne ve kaj je to svoboda, posluša in verjame konvertitom in psihopatom z strani SdS kako je bilo v socialistični Jugosloviji, ki nikoli ni bila poplnoma komunistična imela pa je močno politično komunistično stranko. Tako, da twitlerja in njegova podanike močno iz dna duše preziram in tudi raznorazni troli iz trstenjakove ne morejo več ustaviti sodbe, ki jo bo istavilo ljudstvo.
mmickica
03. 05. 2021 15.12
-4
Revirji in rudar, enim pac ni pomoci glede naivnosti. Zapomnita si nekaj, ce vplivni mediji zelijo prikazati, da je sosedova bela ovca crne barve, jim bo to tudi uspelo! Zal bo prepozno, ko boste nekateri dognali, da je pri nas slika z mediji ravno obrnjena, kot se zeli prikazati.
malaraja
03. 05. 2021 15.32
-1
kako paše stisnit minus in gledat, če je kdokaj pametnega napisal...
Synchro
03. 05. 2021 14.28
-2
Ne gre za zatiranje medijev, gre pa za zatiranje širjenja laži in paranoje. V tem je problem. Ampak to takozvanim MSM medijem še vedno ni jasno. In jim nikoli ne bo. To je dejstvo.
RamzesII
03. 05. 2021 15.36
+2
Ti mediji (MSM) niso svobodni in so do vratu v širjenju laži.
Levcekk
03. 05. 2021 13.58
-1
To so drzave kot je Rusija,Slovenija,Madzarska,ki sevedno vladajo bivsi komunisti kot je Jansa in vladajo s strahovlado ter zelijo uniciti vse in vse nas slobodno mislece,medije,kulturo,zvizgace itd..kot se za diktaturo spodobi.Kakrsen narod taksni voditelji,ki podpirajo taksno oblast in sodelujejo s policijo in ovajajo policiji in delajo z policijo proti vsem drugace mislecim v prid taksni nedemokraticni oblasti.
revolucija_mb
03. 05. 2021 14.25
-3
Hahahaha, slepec...še vedno verjameš da je kdorkoli na oblasti pošten.
sinhron
03. 05. 2021 13.55
+7
Žalostno , kam nas je pripeljala ta vlada pod vodstvom Janše , ob bok državam , kjer zatirajo svobodo tiska in vsiljujejo enoumje , samo eno resnico , resnico vladajoče stranke SDS ! Ta vlada , ki jo vzdržuje kopica politikantov iz SMC , NSI , DESUS in SNS zaradi stolčkov in plač , brez morale , zavezanosti SLOVENIJI , samo da ugodijo SDS in Janši , ki se jim smeje v brk in počne nerazumne , za državo škodljive reči !
za bojši jutri
03. 05. 2021 13.50
-1
Ta Jureva je res prava neumnica. Ni slučajno, da so jo uvrstili na seznam oseb "Persona no grata" v Rusiji.
yanay
03. 05. 2021 14.14
-4
S takimi čudnimi stališči se pa res ne boriš za bojši jutri!
User300173
03. 05. 2021 13.30
+7
Ta EU birokracija se kaže samo v širokoustenju. Pred očmi javnosti in EU inštitucij "maršal tvitko" hoče uničiti STA, osrednjo slovensko tiskovno agencijo Te inštitucije pa samo nekaj pisarijo in se norčujejo iz inštitucij katere predstavljajo. Poleg je še nepotrditev predlaganih slovenskih tožilcev v EU...Brezzobi EU tiger, samo nakladajo in opravičujejo svojo dobro plačano službo? Izgovori, da nimajo možnosti niso verodostojni. Bo EU postala sramota sama sebi?
galop
03. 05. 2021 13.16
+5
Lahko bi se pisalo npr. o Sloveniji kjer se dogaja poizkus uničenja nacionalne rtv in sta in kjer vladajoča klika povzdiguje svojo privat 24 televizijo.
galop
03. 05. 2021 13.18
+4
Zanima me tudi koliko izplenjenega protikoronskega posojila se bo nateklo v nova 24 tv in žepe privržencev vladajoče klike.?
galop
03. 05. 2021 13.08
+8
Naj raje gledajo kaj se dogaja v sloveniji , poljski in madžarski , raje nos vtikujejo v rusijo in njene notranje zadeve ki se EU ne tičejo.
Saloreich
03. 05. 2021 13.20
+0
Tudi na Madžarsko ne vtikajo nosu brez razloga. Le kako si Orban dovoli prijateljevati z Rusijo, a ne?
silly
03. 05. 2021 14.22
-1
Uporabnik1996024
03. 05. 2021 13.06
+3
Razlika je. V Rusiji oblast nadzira medije, ne dovoli, da bi nekateri novinarji-aktivisti sejali sovrastvo in zmedo. Na zahodu je to malo drugace. Oviranja medijev itak ni, ker so ze sami mediji orodje represije nad opozicijo in vedno bolj tudi nad ljudmi. Covid propaganda samo potrjuje.
silly
03. 05. 2021 14.23
+0
Ja...če kaj priti puti rečeš te pa skinejo...preprosto a ne? Tebi je vse jasno zgleda...
lupusinfabula
03. 05. 2021 12.49
+8
Ta EU je totalno hinavska. Obtožujejo vse povpreko kako so nedemokratični, kršijo svobodo medijem,... V resnici so pa tudi sami. Nemcija je prejšnji teden sprejele novi zakon, ki ji dovoljuje preveriti(email, bančni racun,računalniki,...) vsakega človeka, ki se javno izrazi proti oblasti. To pomeni, če na protestu izrazis svoje mnenje in ni povolji oblastem te lahko zaprejo in preverijo tvoje privatne stvari. V praksi to pomeni, če se na protestu zaderes "dol z glupo Merkel" in te je ujela kamera ali pa te je slišal policist, te imajo pravico privesti in preveriti. BOLANO. Oblast pa ta zakon zagovarja tako, da je namenjen samo za ekstremne primere.
metaloh
03. 05. 2021 12.55
-2
Ja kaj si pa mislil, da bo vekomaj dovoljeno tuliti proti vladi....kar pozabi, prihajajo novi časi...enako bo tudi pri nas , pa ni važno katera stran bo na prvem mestu...
silly
03. 05. 2021 14.24
+0
Ne pametuj...zaenkrat še vedno lahko proti janši protestiraš....v rusiji bi te skinili..
+2
Bravo !Taka je Ameriška i zahodna demokracija že stoletja!
+1
silly koliko let si živel v Rusiji?Očitno širiš Ameriške laži!
provokatorr
03. 05. 2021 12.44
+6
novinarji, nehajte pisati o tem, da je navalni vodja opozicije. njegova stranka je na zadnjih volitvah samo nekaj bornih odstotkov glasov. navalni je navadni kriminalec, ki je šel v politiko, da lahko zdaj govori, da so ga zaprli zaradi politike in ne zaradi njegovih kriminalnih dejanj
Saloreich
03. 05. 2021 13.05
+0
Saj ne pišejo, samo kopirajo z od gospodarja določenih virov v google translate pa hop širijo dalje. Drugače ne smejo, bi končali na zavodu. Strah je gospod!
awontuwej
03. 05. 2021 13.42
+2
Pri nas imamo kar nekaj takih, ki bi imeli radi politiko za alibi pri svojih kriminalnih dejanjih: Jajo, Plemeniti, Zoki, Zdravc, ter vsi ostali pizdajalci...
Von_Clausewitz
03. 05. 2021 12.41
+9
Cel Svet se spravlja na Rusijo...razne sanlcije, medijski napadi ipd. Končali pa boste tako kot so končali naciji med bojnim pohodom proti Rusiji, ko so zmrznili med opravljanjem potrebe🤣
Razumnež
03. 05. 2021 12.45
-9
Ali pa kot so končali premnogi Poljaki med vojno, ko so prišli sovjeti morit in posiljevat na zahod... Je pa zanimivo, da so vseeno v Rusiji nekateri novinarji zaprti, ali umorjeni... Za razliko od Slovenije, kjer je napad na svobodo govora že to, če rečeš lažnivcu lažnivec. Pa se vseeno vrstijo nenehni napadi na demokracijo.
silly
03. 05. 2021 14.25
-3
Ah ...rusija je najprej s hitlerjem pakt imela...tako, da ne pametuj
Ate_ist
03. 05. 2021 19.54
pakt je imela z nemčijo prvo poljska, pred rusijo še francija in anglija, ki sta ji v ljubezni do nacistov dali v dar avstrijo in češko. stalin je vse matiral, in hitlerja obrnil na zahod, zato mu vsi očitate pakt ki je pokončal z angleškim imperijem, bil pa prisiljen podpisati, ker angleži in francozi niso želeli podpisati dogovora z njim proti hitlerju že vse od leta 35 dalje.
Razumnež
03. 05. 2021 12.40
-9
Resnica je samo ena.... Preberete jo lahko v novodobnem, antifa glasilu mavrično turbo-liberalistične klike.
Ate_ist
03. 05. 2021 19.56
no za razumneža si sila nerazgledan. resnic je namreč ogromno. in po všečkih sodeče si ti daleč od katere koli resnice.