Tujina

Meje se zapirajo. Katere, kje, kako (ne)propustne bodo?

Ljubljana, 17. 03. 2020 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
D.L. / STA
Komentarji
65

Evropa, celina brez meja, postaja celina s tesno zaprtimi mejami. Potem ko so številne države zaprle nekatere mejne prehode ali pa kar meje, da bi preprečile vnos novega koronavirusa, je zdaj tak ukrep sprejela EU kot celota. Zunanje meje se opolnoči za nedržavljane EU za 30 dni zapirajo.

Evropska unija postaja neosvojljiva trdnjava. Meje, ki so v preteklosti slavnostno padale, zdaj spet stojijo, številne tesno zaprte. A če so doslej tovrstne ukrepe sprejemale posamezne članice, jih je nocoj Evropska unija kot celota. 

Poleg članic EU (zdaj kaže, da bo edina izjema Irska) naj bi ukrep uvedle tudi schengenske države, ki niso članice EU, torej Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica.

Voditelji držav članic so namreč sprejeli predlog predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen o omejitvi nenujnih potovanj v EU. Zunanje meje Unije se nedržavljane EU za najmanj 30 dni zaprejo, države članice pa naj bi ukrep začele nemudoma izvajati. 

Von der Leynova je torej "obrnila ploščo", saj je še v petek vztrajala, da splošne prepovedi potovanj po oceni Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) niso najučinkovitejši ukrep. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrep naj bi po navedbah komisije omogočil odpravo nadzora na notranjih mejah EU, ki so ga za zajezitev virusa uvedle številne članice. To je von der Leynova danes znova izrecno izpostavila. Na notranjih mejah je obtičalo preveč ljudi, preveč je zastojev, treba je zagotoviti prosti pretok blaga, je opozorila.

A za zdaj te omejitve ne le, da ostajajo v veljavi, ampak se jim vsak dan pridružujejo nove. V nadaljevanju je pregled ukrepov, ki so jih na mejah sprejele nekatere evropske države. 

Avstrija

Če greste na pot, ni rečeno, da se boste brez težav vrnili, zato je pomembno upoštevati nasvet zunanjega ministrstva: ne potujte v tujino, če to ni nujno. 

Avstrija bo opolnoči za promet zaprla ali omejila delovni čas na več deset mejnih prehodih s Slovenijo. Tako bodo zaprti vsi visokogorski in večina manjših mejnih prehodov.

Prehod slovensko-avstrijske meje bo v okviru delovnega časa možen samo na naslednjih mejnih prehodih:

Gornja Radgona (Bad Radkersburg),
Prevalje - železnica (Bleiburg - Bahnhof),
Kuzma (Bonisdorf),
Holmec (Grablach): med 5. in 21. uro,
Karavanke (Karawankentunnel),
Jurij (Langegg): med 6. in 21. uro,
Vič (Lavamund): med 5. in 23. uro,
Ljubelj (Loibltunnel),
Trate (Mureck),
Radlje (Radlpass),
Jesenice - železnica (Rosenbach - Bahnhof),
Gederovci (Sicheldorf),
Šentilj - avtocesta (Spielfeld - Autobahn),
Šentilj - železnica (Spielfeld - Bahnhof),
Šentilj - magistrala (Spielfeld - Bundesstrasse): med 6. in 21. uro,
Korensko sedlo (Wurzenpass): med 5. in 23. uro.  

Hrvaška 

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je dopoldne napovedal, da bodo danes verjetno zaprli 27 mejnih prehodov s Slovenijo. Neuradno naj bi šlo za maloobmejne prehode, je na Twitterju sporočilo slovensko veleposlaništvo v Zagrebu. 

Slovenska vlada je na seji sprejela podobno odločitev: opolnoči začasno prenehajo obratovati mejni prehodi za obmejni promet na meji s Hrvaško. Odlok velja do preklica. Vlada vse potnike ob tem poziva, naj za nujna potovanja uporabijo mejne prehode za mednarodni promet.

Določbe sporazuma o obmejnem prometu in sodelovanju, ki določajo pravice uporabnikov do prehoda državne meje izven mejnih prehodov (prehodna mesta in točke, kmetijski vložki), ostajajo v veljavi.

Spomnimo, da je Hrvaška v ponedeljek na seznam kriznih držav in območij dodala tudi Dolenjsko. Ukrep o 14-dnevni samoizolaciji že od prej velja za potnike, ki prihajajo na Hrvaško iz Bele krajine. 

Madžarska

Madžarska je danes zaprla meje za potniški promet. Izjema so dnevni migranti z obmejnih območij in madžarski državljani, ki se vračajo v domovino. Za tovorni promet meja ostaja odprta. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Italija

Kot je znano, je Slovenija ukrepe ob vstopu iz Italije, namenjene preprečitvi širjenjenja bolezni, uvedla že pretekli teden.

Odprtih je le še šest mejnih prehodov, to so Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi potok. Kdor želi vstopiti v Slovenijo, mora imeti največ tri dni staro potrdilo, da ni okužen s koronavirusom. Vstop v Slovenijo se dovoli tudi potnikom brez tega dokazila, če je njihova telesna temperatura nižja od 37,5 stopinje Celzija in ne kažejo jasnih znakov okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje). 

Za slovenske državljane in tujce z začasnim ali stalnim prebivališčem pri nas ukrep ne velja. 

Prav tako je ustavljen ves vlakovni potniški ter mednarodni občasni in linijski avtobusni promet med Italijo in Slovenijo ter tovorni promet, kjer končna destinacija ni Slovenija. Omenjena omejitev za tovorni promet promet pa ne velja v primerih prevoza poštnih pošiljk, zdravil, zaščitne opreme, medicinskih pripomočkov ter človekoljubne pomoči. 

Zaprt mejni prehod na slovensko-italijanski meji.
Zaprt mejni prehod na slovensko-italijanski meji. FOTO: Aljoša Kravanja

Nemčija

Nemčija je mejne kontrole na notranjih schengenskih mejah z Avstrijo, Švico, Francijo, Luksemburgom in Dansko vedla včeraj. Vstop v Nemčijo brez utemeljenega razloga je lahko zavrnjen, to vključuje tudi turistična potovanja s schengenskimi vizumi, je sporočilo slovensko veleposlaništvo v Berlinu, 

Vstop v Nemčijo je še naprej dovoljen za: 

- tovorni promet,
- državljane Nemčije in osebe s stalnim prebivališčem, 
- osebe, ki vstopajo v Nemčijo zaradi delovnih razlogov ali opravljanja poklicne dejavnosti (dnevni migranti, sezonski delavci, člani Evropskega parlamenta, v Nemčiji akreditirani diplomati); ti morajo ob prečkanju meje predložiti ustrezno dokazilo (npr. delovno pogodbo, maloobmejno prepustnico, naročilnico),
- osebe, ki imajo utemeljene razloge za pot (npr. zdravljenje, smrt v družini) in
- osebe, ki preko Nemčije potujejo v domovino ali v državo stalnega prebivališča. 

Omenjene ukrepe so popoldne še zaostrili. Notranji minister Horst Seehofer je napovedal, da bo Nemčija prepovedala vstop vsem, ki niso državljani Evropske unije, z izjemo tistih, ki imajo dovoljenje za bivanje. Tudi državljani EU lahko le prečkajo državo. Omejitev bo v veljavi 30 dni.

"Nemčija bo to nemudoma implementirala," je dejala kanclerka Angela Merkel in ob tem zagotovila prost pretok blaga.

Nemški notranji minister je sicer danes še pojasnil, da nova uredba v Nemčiji velja tako za vsa letala kot potniške ladje, ki imajo svoje izhodišče zunaj EU. Izjema so osebe s stalnim prebivališčem v eni od držav EU, ali če imajo nujen opravek v EU, na primer pogreb.

Nadzor na nemški meji.
Nadzor na nemški meji. FOTO: AP

Švica

Švica je v noči na torek omejila vstop v državo tudi za potnike, ki prihajajo iz Nemčije, Francije in Avstrije. Iz Italije velja omejitev že od petka. 

Vstop je možen le za:

- švicarske državljanke in državljane,
- osebe, ki imajo v Švici bivalno dovoljenje,
- osebe, ki vsak dan prihajajo na delo v Švico.

Še naprej sta dovoljena tranzit potnikov preko Švice in promet z blagom.

Za dosledno izvajanje nadzora na mejah bo Švica zaprla manjše mejne prehode na vseh mejah (devet jih je na meji z Italijo že) in preusmerila promet na večje mejne prehode. Seznam, katere mejne prehode bodo zaprli, trenutno še ni na razpolago, na svoji Facebook strani obvešča slovensko veleposlaništvo v Bernu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Španija

Španija je z današnjim dnem zaprla svoje meje. Tamkajšnje veleposlaništvo potnikom, ki se želijo vrniti v Slovenijo, svetuje, da to naredijo nemudoma. "Pred nakupom letalskih vozovnic se prepričajte, kakšne so razmere v državah, prek katerih boste potovali, da ne bi obstali na poti. Razmere se spreminjajo iz ure v uro," opozarjajo. 

Nadzor meje med Španijo in Francijo.
Nadzor meje med Španijo in Francijo. FOTO: AP

Nasvet za Slovence, ki se poskušajo vrniti iz tujine 

Slovenske državljane, ki jim je zaradi ukrepov v boju proti novemu koronavirusu onemogočena vrnitev v Slovenijo, na zunanjem ministrstvu prosijo, da se registrirajo v spletni obrazec potovanja v tujino. Podatke bodo uporabili za neposredno obveščanje o urejanju poti domov. 

Ostanite doma
Ostanite doma FOTO: POP TV
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lumpx
17. 03. 2020 21.46
+4
rdeckarji spat glede na vase penjenje nova vlada dela odlicno. Bolje kot dela bolj se penite.
Lumpx
17. 03. 2020 21.45
+3
Irska: izpostavljeni sodelavci Antife v študentskih vladah in mladinskih gibanjih
Lumpx
17. 03. 2020 21.45
+2
Meja bo kmalu zaprta tud za celo EU ne sam juzna slo meja.
fairplayy
17. 03. 2020 21.12
+5
Vzanite bolnisko za otroka, poklicite os zdravnika da ste zboleli zal vase zivljenje je bolj pomembno kot direktorjev ugled!...
Lumpx
17. 03. 2020 21.44
+3
ko ne bo hrane pijace in denarja bos tud ti ostal brez svoje socialne
Brakedirt
17. 03. 2020 20.43
-14
sveckoti, mejo ste ze zaprli?
Lumpx
17. 03. 2020 20.09
+10
Slovenija: aretirani ilegalni migranti, ki kažejo simptome koronavirusa
Cesar Millan - Vodja krdela
17. 03. 2020 20.13
-8
Ne ,da mi miru !! razmišljam zakaj ministerstvo za notranje zadeve tako vstraja ,da naj se vsi vrnejo domov tako domači ,kod tujci !!!Saj tako pravijo ,da bo virus trajal približno 3. tedne !!!
mackintosh
17. 03. 2020 20.13
+4
User1538643
17. 03. 2020 20.05
-15
Enkrat, ko se vse zapre in nebo sprazni, se lahko začne operacija - SkyWalk 😉 😁
Lumpx
17. 03. 2020 20.01
+6
Iran je zaradi koronavirusa izpustil 85.000 zapornikov
Brakedirt
17. 03. 2020 20.17
-7
User1538643
17. 03. 2020 20.17
-5
mojcd
17. 03. 2020 20.00
-1
seznam kriznih držav in območij dodala tudi Dolenjsko. Saj ne vem a se naj smejem ali jokam....kdaj so imeli pa plebiscit?
freakica123
17. 03. 2020 20.05
-5
Saj piše držav in območij. Nikjer ni omenjeno, da je Dolenjska država.
Lumpx
17. 03. 2020 19.59
-5
iranci spustili iz zaporov 85.000 kriminalcev zdaj je vecina na poti v EU
mackintosh
17. 03. 2020 20.15
-6
lažnivec. izpustili so politične zapornike svečko
Brakedirt
17. 03. 2020 20.20
+1
svecko hoce povedati, da so politicni zaporniki kriminalci, tako kot v slo....
mackintosh
17. 03. 2020 20.23
+2
L1sica
17. 03. 2020 21.04
-1
Vidim da je tebi izreeeedno dolgcas da tukaj vzbujas samo slabo voljo in prepir :) Pojdi rajs Netflixat pa daj mir.
freakica123
17. 03. 2020 19.47
+26
Če Avstrija zapira, naj jih še Slovenija. Ne pa da na našem koncu gledamo te avstrijske registracije in poslušamo nemščino po trgovinah. Oni imajo še več primerov. Tudi mi bi se morali zaščititi pred njimi, ne pa da hodijo k nam v šopinge, brez kakršnekoli začite. In seveda, ravno pri nas bodo jodlerji pustili odprte meje.
undisputed
17. 03. 2020 19.46
+31
Saj imamo slovenske športnike, ki so zaposleni v policiji, vojski naj grejo pomagat na meje, saj prejemajo placo za to, ampak ne, oni se javljajo na druzbenih omrezjih, pa trenirajo doma...
MASTERSS
17. 03. 2020 19.46
+27
še policija ne dela sm proizvodnje pa luafaajo pa na polno....
Miriyam
17. 03. 2020 19.42
+17
A se že postavlja minsko polje ne meji z Turčijo ?
procesoid
17. 03. 2020 19.23
+11
Hrvatje se že tresejo za turistično sezono. Že razpravljajo, kako se ogniti bankrotu, ki sledi.
procesoid
17. 03. 2020 20.19
+10
Zakaj vas je to tako prizadelo, Hrvateki? Letos nič ne bo z milijardami od turizma, pa pa.... Mogoče bi šel za teden dni, ampak obstaja nevarnost okužbe, tako da nič ne bo....
Sokril
17. 03. 2020 19.05
+29
EU je okorela birokracija, ki je sama sebi namen. Smiselna bi bila le gospodarska unija evropskih držav.
Janko Ig
17. 03. 2020 19.03
+42
No migranti bojo še vedno lahko prihajali....ali se bo kaj končno spremenilo....
mackintosh
17. 03. 2020 20.17
-6
janeza vprašaj on je obljubljal zaprte meje
mackintosh
17. 03. 2020 20.18
-5
mislim pa da vas je svečke samo malo nat...oval.
?ebula
17. 03. 2020 18.51
-1
Imamo pa res srečo: Jajo se je zopet slišal z Ursolo.
Old_geezer
17. 03. 2020 18.38
+22
Jaz še vedno ne razumem kaj je smisel zapiranja zunanjih mej EU, če imamo pa v EU daleč največ okuženih...
SISTEMA
17. 03. 2020 18.52
+15
Adminkissmyass
17. 03. 2020 18.38
+30
Meja je odprta od 6- 21 ure?!? Dobro, da korona nima ure ziher bo šla med 21.01-5.59 !!! Pa saj človek neve kaj naj si misli!!! Tak je Slovenci čez mejo na šiht, da so lahko Jodlarji doma zaprti!!!