Tujina

Melania Trump v poslovilnem videu ironično o sočutju in enotnosti

Washington, 19. 01. 2021 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nina Šašek, STA
Komentarji
345

Melania Trump je prva žena ameriškega predsednika, ki v Beli hiši ne bo pričakala bodočega predsedniškega para. Dosedanja praksa je namreč bila, da predsedniški par, ki odhaja, v Belo hišo povabi bodočega predsednika ZDA in prvo damo ter jima pripravi poseben sprejem in ogled Bele hiše. Je pa Melania posnela poslovilni video, v katerem obsoja nasilje in – ironično – govori o prijaznosti in sočutju.

 

Prva dama ZDA Melania Trump je v šestminutnem videu, ki ga je posnela ob slovesu od Bele hiše, pohvalila svojo pobudo za otroke Bodi najboljši in poudarila, da nasilje ni nikoli pravi odgovor. Američane je pozvala k poenotenju, svoje naslednice Jill Biden pa ni povabila na ogled v Belo hišo. S tem je požela veliko kritik, saj se je – tako kot njen mož Donald Trump, odpovedala tradiciji in pokazala, da so njene izjave zgolj prazne besede, brez konkretnih dejanj. Melania je v posnetku izrazila tudi hvaležnost in dejala, da ji je bilo v največjo čast, da je lahko služila kot prva dama ZDA.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V zadnjih štirih letih se je Trumpova osredotočila na kampanjo za pomoč otrokom, predvsem z nasvetom, naj bodo najboljši, kar so lahko. To sporočilo je pred odhodom iz Bele hiše na Florido poslala tudi vsem odraslim Američanom, ki naj se po njenih besedah osredotočijo na to, kar jih združuje, in ne na to, kar jih deli. Objavljeni video je prvi javni nastop odhajajoče prve dame v letošnjem letu. Vse od takrat je pakirala in pripravljala svojo knjigo, ki pa ne bo knjiga spominov z besedilom, ampak knjiga fotografij iz Bele hiše.

Melania Trump je objavila poslovilni video in zaradi svojih besed požela precej kritik.
Melania Trump je objavila poslovilni video in zaradi svojih besed požela precej kritik. FOTO: Twitter

V videu govori še o drugih zadevah, od vojske do pandemije covida-19 in odvisnosti Američanov od opioidov. Nasilje je omenila, ker so Trumpovi privrženci 6. januarja napadli poslopje zveznega kongresa v poskusu vplivanja na spremembo izida predsedniških volitev. Posredno je nasilje tudi obsodila z besedami, da nasilje nikoli ni rešitev, ni pa se dotaknila konkretnega vdora v Kapitol.

Brez povabila in čestitk za zmago

Tradicija je, da odhajajoča prva dama ZDA v Belo hišo na ogled povabi prihajajočo prvo damo, vendar pa Melania, tako kot njen mož Donald Trump, še vedno kuha zamero zaradi njegovega poraza na predsedniških volitvah in ga ne priznava. O volilnih prevarah sicer ne govori, vendar pa tako kot nekateri Trumpovi privrženci novoizvoljenemu predsedniku Josephu Bidnu in soprogi še vedno ni čestitala za volilno zmago. Povsem drugače je bilo po volitvah leta 2016, ko je Michelle Obama razkazala Belo hišo Melanii.

Trump iz Bele hiše odhaja z rekordno nizko javno podporo njegovemu delu, ki ga po zadnji anketi Gallupovega inštituta odobrava le 34 odstotkov Američanov. Melania je nekoliko bolj priljubljena s 47-odstotno podporo, vendar je tudi ta rekordno nizka. Hillary Clinton se je leta 2001 od Bele hiše poslovila s 56-odstotno podporo, Laura Bush s 67-odstotno, Michelle Obama pa z 69-odstotno podporo.

Melania Trump je naturalizirana Američanka, rojena v Sloveniji, vendar pa je svojo prvo domovino zadnja štiri leta omenjala le, ko je govorila o slabostih komunističnega sistema. Slovenske voditelje je srečevala le ob priložnostih, kot so bili uradni sprejemi predsednika ZDA ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN in med Trumpovimi obiski Evrope.

Slovenskim medijem je ob poplavi prošenj za intervjuje ali izjave prek posrednikov sporočila, naj jo pustijo pri miru, ker noče biti znana kot priseljenka ampak ameriška prva dama. Ameriškim Slovencem ni pripravila nobenega sprejema, niti jih ni omenila, čeprav so bili ponosni nanjo in so številni Trumpa volili prav zaradi nje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (345)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Perivnik
20. 01. 2021 16.53
+1
Potem se pa slovenski novinarčki sprašujete, zakaj Melania ni naredila več za Slovenijo. Prav zato, ker samo iščete, ne iščete vohate kje bi jo lahko kritizirali. Saj nora pa verjetno ni, da vam bo delala dobro in prijazno reklamo, da boste lahko bolje živeli, imeli še večje plače...
mungus
20. 01. 2021 16.49
Pa nima pojma kaj je čvekala se ji je ja videlo da je zadeta je ja komi izčvekala tistih nekaj namišljenih stavkov glih njej se gre za mir in dobrobit navadnega flolka ona enako živi v Trampovem oblaku kater se bo zelo hitro razblinil....
ArkaMast
20. 01. 2021 09.12
-1
Melanija pa Pahor sta tako lepa. Žal pa je to vse.
valter brani mb
19. 01. 2021 20.55
+2
Deklica z rostfrei želodcem.Še dobro, da je Avstrijka. Govori že takšno angleščino. Revica je odraščala v komunističnem sistemu. Upam, da jo čim prej pozabijo, ker kdo se sramuje svoje družine in porekla, je vreden .............................................................................................
frogyMan
19. 01. 2021 20.46
+5
Ne morem verjet, da se lahko negdo sramuje svojega porekla. V bistvu si ti sramota za Slovenijo. Lahko bi se zgledovala po Slovenskih športnikih.
radar
19. 01. 2021 17.29
+3
Škoda besed, ker zadnja dva odstavka o njej povesta več kot tisoč besed.....
Sebix
19. 01. 2021 17.28
+2
Nisem vedel da je taka kokos, ta Melanija!
nikhrast
19. 01. 2021 17.27
-8
Vidim veliko razočaranja v Sloveniji, kaj vse bo Melania naredila za Slovenijo, kako bo povečala prepoznavnost Slovenije..., samo folk bi moral takoj vedeti da je postala Američanka, ena od milijonov migrantov ki se hočejo čim prej vključiti v ameriško življenje. Sin Barron zna slovensko, ne pozna pa slovensko življenje, pa ne vem če bo kdaj obiskal Slovenijo. Ravno tako je z našimi otroci in vnuki, obkoljeni so z ostalimi migranti, govorijo angleško, navadili so se na ameriško živlejnje. Mlade slovenske migrante vidim, zelo hitro so se pilagodili novemu življenju, po par letih nimajo nič skupnega z življenjem v Sloveniji. Trump sam je nemškega izvora, še priimek so spremenili, nobeden pa ni rekel kaj vse bo naredil za Nemce.
Fulano in Beltrano
19. 01. 2021 18.05
-7
V zaključku svojega teksta bi moral samo še dodati, da se tudi sam zavedaš, da velikoooo Slovencev sploh pojma nima o Ameriki, kaj šele o ameriški/kanadski mentaliteti. Pred leti sem se pogovarjal z enim Hrvatom, ki živi od leta 1978 v Kaliforniji, in je rekel, da je na začetku poskušal razlagati, da stvari niso take, kakor si jih ljudje v Evropi predstavljajo...kasneje pa ga je enostavno minilo in je nehal. Slovenci nabijajo inačice enih in istih stereotipnih predstav in dojemanj življenja tam, in to se ne bo nikoli spremenilo. Še malo pa se bo našel kdo, ki ti bo povedal, da si izmišljuješ, da živiš v Kanadi...
NavihanNavihan?ek
19. 01. 2021 16.47
+2
da uporabiš "to have had" rabš znat super angleško. ziher ni naučen govor.
Štajerc123
19. 01. 2021 16.17
+5
Sramota za njo ,in njenega moža. Več kulture in spoštovanja sta pokazala Barak&Mischel ko so jih dočakali v belo hišo.. sta pokazala svoj obraz ona pa njen lepotec (mož). Bravo bravo...
tornadotex
19. 01. 2021 16.16
+6
Ni vredna, da še kdaj prestopi svojo zemljo...nikjer nas ni ne omenila, ne pohvalila le grajala nas je kao biša komunistična deželica nekje na vzhodu...
Apostol1
19. 01. 2021 15.56
+8
Vse kar izžareva tale samozvana avstrijka je gnus in prav gotovo ne nobene lepote in tudi pregovor pravi "Neumen je tisti ptič, ki se sramuje svojega gnezda." Toliko o tej nekoč Slovenki , ki se ima za izobrazbo in brezskrbno otroštvo za zahvalit Sloveniji in Jugoslaviji.
simeoni
19. 01. 2021 17.27
+3
Pa toliko so si obetali nekateri slovenci od te Melanije, prav tekmovali so, kdo bo šel pogledat to slovensko čudo v Ameriki in kaj koristnega bomo imeli od te slovenske prve dame v Ameriki.Lesena skulptura v Sevnici in lesena skulptura v Moravčah sta še (ne vem če še ) trhla spomina na ta dva ameriška tipa. No, tvito ima lepe spomine, čeprav je bila Trumpova skulptura že enkrat požgana.
1k2m4im
19. 01. 2021 15.46
+4
Če pogledam njen govor, dobim občutek, da je speljan na način, ki se ga poslužuje dosti ljudi in to je, da se sebe predstavlja v pozitivnem smislu, o napakah pa je bolj malo govora. Nisem namreč še zasledila govora, kjer bi neka javna oseba na tak ali drugačen način priznal tako svoja dobra in pa tudi slaba dela. Dopuščam pa to možnost, da se motim in da sem tak govor zgrešila. Če se dotaknem še tega, kdo ona kot oseba je, lahko zaključim, da gre za osebo, ki ji denar veliko pomeni. Ali je to dobro ali ne, je to stvar vsake/ga posameznice/ka in tukaj bi se lahko reklo, da imajo vsake oči svojega malarja. Tako bodo eni trdili, da bi redko katera ženska imela moškega brez denarja, spet drugi, da je bolje imeti berača z dobrim srcem. Sama sem mnenja, da je najboljše, da denar, v kolikor je to možno prispevata oba, ker je potem "mir v hiši". Kar se tiče izbire njenega moža, imam občutek, da si delita ista prepričanja. On kot kapitalist vidi rešitev, sodeč po njegovih besedah v tem, da imajo ljudje denar, ona pa očitno zaradi neke izkušnje v Jugoslaviji podpira kapitalizem. Kot pri vseh stvareh imamo tudi tukaj vsak/a svoja očala, s katerimi gledamo na situacijo. Meni je pomembno delo, s katerim lahko zaslužim za svoje preživetje kot tudi pro bono delo, kjer nekaj naredim za, če temu lahko tako rečem, svojo dušo. Kar pa se tiče njene lepote, mi slike iz njene mladosti dajo vedeti, da je čedna ženska in tudi trenutno se mi zdi, da izžareva določeno privlačnost. Ker se tudi tukaj pojavljajo mnenja v smislu ali je ali ni privlačna, je pa to spet stvar "malarja".in dopuščam možnost, da se ne strinja z menoj. Kar hočem povedati s tem komentarjem je to, da lahko vidim pri njej vidim iste človeške lastnosti kot tudi pri drugih javnih osebah ter nekaj od tega tudi pri meni sami ter pri ostalih ljudeh. Se pa strinjam s tem, da višje je oseba, več zgleda bi rabila pokazati, v kolikor bi si resnično želela, da bi jo ljudje resno upoštevali. Zato upam, da bom v prihodnosti lahko videla pomembne javne osebe, ki bodo zmogle čez te človeške lastnosti in bile ljudstvu zgled integritete in etike. Lep pozdrav.
1k2m4im
19. 01. 2021 15.49
+5
Pardon...da se ne strinjate z menoj...hvala za razumevanje...lep pozdrav,
trabakula
19. 01. 2021 15.23
+12
če se sramuješ svojih korenin in pozabiš kaj si bila in kje je bila tvoja domovina, ki te je hranila in vzgajala, nisi vredna niti omembe, škoda mazat in jemat prostor s pisanjem o njej
morfo
19. 01. 2021 15.43
+11
Vesel sem da je Avstrijka. 😂😂😂😂
RedCell
19. 01. 2021 15.01
+7
prišli so časi, ko pamet obmolkne, bedaki spregovorijo in bedniki obogatijo.
Ana Sols
20. 01. 2021 11.18
+1
Luther
19. 01. 2021 14.37
+24
Naši mediji se preveč ukvarjajo s Melanijo. Ni vredna te pozornosti. Za Slovenijo ni popolnoma nič naredila, čeravno je imela ogromno možnosti. V bistvu se je kar malo sramovala, da je Slovenka. Zato je tudi izjavila, da je Avstrijka. Američani jo bodo zelo hitro pozabili in tudi Slovenci bi jo morali pozabiti.
Fakeprofil
19. 01. 2021 14.32
+15
Sramotno, obnaša se kot SDS-ovka. Takšno vedenje ne spada v Slovenijo, kaj šele v ZDA.
tekač
19. 01. 2021 14.26
+15
Kaj pa ima Melania povedati. Pove lahko samo o sebi, kje se je sukala....
sverc-komerc
19. 01. 2021 14.25
-11
aja....kaj je rekla michelle obama v svojem zadnjem govoru? navijala za clintonovo da zmaga. odličen govor njenega 4letnega dela
sverc-komerc
19. 01. 2021 14.21
-14
zakaj ni nikoli dobrega rekla o sloveniji? verjetno je brala vaše komentarje