Tujina

Meloni: Niti za centimeter ne bomo odstopili od demokratičnih vrednot

Rim, 25. 10. 2022 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
7

Prva ženska na položaju predsednice italijanske vlade Giorgia Meloni je v poslanski zbornici uradno predstavila program svoje vlade. Njeno desno vlado so nekateri v Evropi sprejeli z nezaupanjem, vendar pa po njenih besedah nihče ne bi smel pod vprašaj postavljati demokratične podlage, na kateri je bila izvoljena. Zanikala je vsakršne simpatije do fašizma. "Nikoli nisem gojila simpatij do nedemokratičnih režimov, do nobenega režima, vključno s fašizmom," je zatrdila. "Borili se bomo proti vsem oblikam rasizma, antisemitizma, proti političnemu nasilju in diskriminaciji," je dejala.

Italija je del Evrope in zahodnega sveta, glede Ukrajine bo ostala zanesljiva partnerica Nata, bo pa upoštevala tudi nacionalne interese, je danes v govoru v poslanski zbornici, v katerem je predstavila program svoje vlade, dejala nova italijanska premierka Giorgia Meloni. Dodala je, da zaradi danih razmer njena vlada ne bo smela izgubljati časa.

"Popuščanje izsiljevanju ruskega predsednika Vladimirja Putina glede energije ne bo rešilo problema, temveč bi zgolj odprlo pot za nove zahteve in izsiljevanje," je poslancem dejala premierka Meloni.

Njena koalicijska partnerja, vodja Lige Matteo Salvini in vodja stranke Naprej Italija Silvio Berlusconi, sta sicer znana po dvomih glede evropske politike do Rusije, Meloni pa je že pred volitvami zatrjevala, da njena vlada glede Ukrajine ne bo spreminjala stališč.

Nova italijanska premierka Giorgia Meloni
Nova italijanska premierka Giorgia Meloni FOTO: AP

V prvem nastopu pred poslanci se je zahvalila predhodniku Mariu Draghiju in dejala, da morda vsem ne bodo všeč vsi predlogi nove vlade, ampak ta bo delovala v skladu z zavezami, ki jih je dala ljudem. "Volivci so se jasno izrekli za desnosredinsko koalicijo in obljube bomo držali. Vem, da opozicijske stranke ne marajo naših predlogov, ampak odločeni smo izvesti svoj vladni program," je dejala.

Glede priseljevanja je napovedala, da si bodo prizadevali ustaviti nezakonite prihode migrantov iz Afrike v Italijo. "Ta vlada želi ustaviti trgovino z ljudmi," je pojasnila. 

Tisti v tujini, ki pravijo, da bodo pozorno spremljali delo italijanske vlade, ne spoštujejo italijanskega naroda, je dejala. "Italija je del Zahoda, je zibelka svobode in demokracije," je dodala. Ob tem je zatrdila, da bo vlada vselej v ospredje postavljala italijanske nacionalne interese, ker ne želijo sabotirati EU, temveč jo narediti bolj učinkovito. Poudarila je, da bo njena država spoštovala pravila in jih pomagala spreminjati.

EU ne sme biti elitni krog ali delniška družba, temveč skupen dom evropskih narodov, je zatrdila.

Zavzela se je za ustavno reformo in uvedbo predsedniškega sistema v Italiji, kar pomeni, da bi predsednika volili na neposrednih volitvah tako kot v sosednji Franciji. "O tem želimo govoriti z vsemi političnimi silami," je dejala.

Poslanska zbornica bo o zaupnici vladi glasovala zvečer ob 19. uri, ker ima vladajoča koalicija večino, pa izid glasovanja ni vprašljiv. V sredo bo sledilo še glasovanje v senatu.

Vodja postfašističnih Bratov Italije Meloni je v soboto prisegla kot prva italijanska premierka. Vlado je sestavila skupaj z Ligo in stranko Naprej Italija. Na predčasnih volitvah, 25. septembra, so stranke desnega pola dobile absolutno večino v obeh domovih parlamenta. Vlada ima 24 ministrstev, do konca tedna pa naj bi imenovali še 31 državnih sekretarjev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kajtimar
25. 10. 2022 16.57
ne vidim melon
Kajtimar
25. 10. 2022 16.56
+1
ja, ja, vrednote po merilih njene stranke...
4556
25. 10. 2022 15.52
-3
Naša leva vlada je bolj fašistična po dejanjih od Italijanske, Diktator GOLOB izreče besede nikoli ne bom dovoli ,da zmaga A LOGAR
Sokril
25. 10. 2022 16.54
+1
V Sloveniji še nikoli v zgodovini nismo imeli desne vlade. Bivši rdeči iz SDS namreč niso desnica.
Millady
25. 10. 2022 13.43
+3
Torej, od predvolilnih obljub ostane samo "borba" proti lgbrtq+ ? Mislim, da gre za zlorabo te skupine, zato bi morali njihovi pripadniki prepovedati trgovanje z njimi, ne glede na to, ali jih v političnih spopadih "zlorabljajo" levi ali desni!
User1964037
25. 10. 2022 13.42
+2
V kakšnem bednem sistemu živimo, da morajo "skrajni desničarji" zagovarjati demokratične vrednote? Že lani so v Avstriji samo "skrajni desničarji" protestirali proti obveznemu cepljenju in so bili zato vsi necepljeni označeni za "skrajne desničarje".
Zvedavi_norec
25. 10. 2022 13.35
+1
To se ne bo dobro končalo...