Tujina

Merklova in Chamberlain: politika, ki sta storila premalo?

New York, 10. 06. 2022 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nemški politični analitik Andreas Kluth je prepričan, da dogodki v Ukrajini kažejo, da je Nemčija med vladavino Angele Merkel storila premalo, da bi obvladala apetite Vladimirja Putina. "Merklova pravi, da je vedno vedela, da Putina samo trgovina in dialog ne bosta spremenila v dobrega soseda. Toda kaj je naredila Nemčija?" se sprašuje v kolumni za Bloomberg.

Putin in Merklova
Putin in Merklova FOTO: AP

Merklova je priznala, da je Putin "sovražil" demokracijo in je želel "uničiti" Evropsko unijo, ki jo je videl kot skupnost, ki bo okrnila njegov vpliv na območju, ki ga je videl kot svojega. Prav tako je priznala, da je bil Natov kompromis iz leta 2008 daleč od idealnega. Zavezništvu je preprečila začetek dolgega procesa včlanitve Ukrajine in Gruzije, saj je bila prepričana, da bi tak korak izzval točno takšno vojno, kot jo je Putin začel zdaj. Poleg tega Ukrajina, kot je spomnila, takrat še ni bila država herojev, ampak pokvarjen kraj, ki ga vodijo oligarhi, in ki ga številne zaveznice v Natu ne bi bile pripravljene braniti. Kompromis, ki ga je pomagala razglasiti, je tako predvideval, da bi se Ukrajina in Gruzija lahko nekega dne pridružili Natu, "samo ne zdaj". Ukrajina je bila razočarana, Putin pa kljub temu jezen, opominja Kluth.

Merklova je vedno zanikala, da je bil njen odziv premehak, ko je Putin leta 2014 priključil Krim. Navsezadnje je bila Rusija izgnana iz skupine osmih, s čimer je spet postala G7. Pomagala je ohraniti enotno EU pri uvedbi in nato obnovitvi sankcij proti Rusiji. Verjela je, da bi nekatere države morda sprejele strožje sankcije, a bi te na koncu lahko razcepile Evropo in Zahod, kar je Putin želel takrat – in želi še vedno. 

Prav tako je podpirala manjše izdatke za obrambo, znova se je vračala k dogovorom iz Minska iz 2014 in 2015, ko je morala Ukrajina pristati na precejšnja popuščanja glede svojih vzhodnih delov – Donbasa – v zameno za premirje, ki v resnici nikoli ni bilo zares spoštovano.

Po njenem so ti sporazumi Ukrajini kupili dragoceni čas – čas, ki ga je lahko uporabila za pripravo na pravi ruski napad, ki se je zgodil letos. Merklova pravi, da je bila vedno na strani Ukrajine, a je morala delovati v skladu z realnostjo na terenu, in Minsk je vsaj za kratek čas povrnil mir.

Takšna stališča in delovanje pa po mnenju Klutha Merklovo uvrščajo ob bok Nevillea Chamberlaina. Torej britanskega premierja, ki se je leta 1938 srečal z Adolfom Hitlerjem v Münchnu, da bi zagotovil "mir". 

Takrat je nacistični vodja že remilitariziral Porenje in priključil Avstrijo ter se pripravljal, da osvoji Češkoslovaško, češ da njenim etničnim Sudetskim Nemcem grozi "izničenje". Kluth je prepričan, da bi Merklova že v Minsku morala videti, da je v podobnem položaju kot Chamberlain, potem ko je Putin napadel Gruzijo, Krim in Donbas.

Merklova se je namreč – kot Chamberlain – zapisala kot nekdo, ki je "pomiril tirana", čeprav ga, ko to danes gledamo z razdalje, nikoli ni bi bilo mogoče pomiriti. "Oba inteligentna in prefinjena politika, Merklova in Chamberlain, bosta ostala v spominu, da sta nihala, ko bi morala potegniti črto, da sta bila šibka, ko bi morala biti močna. Pri pouku zgodovine bo Merklova v Minsku v paru s Chamberlainom v Münchnu," je prepričan Kluth, ki pa morda precej podcenjuje politično realnost Merklove v času, ko je nastajal Minsk, EU pa se je pobirala po številnih pretresih, ki so grozili njenemu obstoju. Prav tako ne omenja vloge ZDA in Kitajske v odnosu do Rusije in vpliva pretresov v ameriški politiki na geopolitična razmerja. 

To delno priznava tudi sam: "Kar se danes zdi očitno, takrat še zdaleč ni bilo jasno. Hitler bi se lahko ustavil na Češkoslovaškem, Putin bi lahko poskušal obnoviti ugled in gospodarstvo Rusije, namesto da je svojo državo spremenil v sovražnika številka ena. Merklova pač ni mogla predvideti, kako fizično in psihično izoliran bo postal."

"Diplomacija ni napačna samo zato, ker včasih ne uspe," pa poudarja Merklova, ki danes trdi, da preteklosti ne obžaluje, saj ne bi mogla storiti več, da bi preprečila tragedijo, ki se zdaj odvija.

A po mnenju Klutha zdaj ta tragedija uničuje njeno – prej pozitivno – zapuščino: "Njena največja napaka je, da če je že razumela Putinovo grožnjo, kot trdi – te nevarnosti ni razložila Nemcem in Evropejcem. Ker ni komunicirala, je celino zapustila nepripravljeno."

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mr.Who
11. 06. 2022 20.06
-1
Hahahahaha. To pa so intelektualne primerjave!!!
Mr.Who
11. 06. 2022 20.06
nightifly
11. 06. 2022 13.32
+1
Zakaj je Varsavski pakt lahko razpadel ,se ukinil ,karkoli .......in s podpisom ter obljubami Gorbacova ter Busha st. ,ter prikimanjem celotne Evrope ,je v tej regiji in svetu zakraljeval mir , jasno ,ce ne bi ZDA oz. njeni vazali zaceli ta mir sesuvati . To je dejstvo . Pomislimo samo na vse kar se je dogajalo po letu 1990 . Ni morda res ? So ZDA kdaj odgovarjale za svoja pocetja ,milione mrtvih ,kompletno sesutih mest ,regij ali drzav ? Kdo je koga pooblastil ,da lahko izvaza svojo verzijo demokracije na drugi konec planeta .....in to velja kar od 1492 ,ko je Columb zacel svojo epopejo osvajanja sveta in pokristijanjevanja le-tega . Kdo je te bivse evropske Imperije pooblastil ,ali dal dovoljenje ,da z mecem in ognjem vsilijo ljudem cisto tujo vero ,drugace jih caka cmrt ? In jih je cakala ...milione . Sprasujem se -ze dolgo - in vsi odgovorni ljudje tega sveta bi se morali to vprasati -komu sluzi taka imponentna vojaska organizacija ,kot je NATO ,edina , ki zdruzuje ves najbogatejsi svet z najbolj razvitimi bojnimi sredstvi , da lahko po svetu pocenja kar se ji zazeli . Tudi umazanije ,,,kar je jasno -primer puc v Kijevu 2014 --- to je zdaj ze javno ,ker je bilo prikazano vZDA kongresu na zaslisanju , Nulandova pa je vse to zblebetala tudi v telefonskem pogovoru ,ki smo ga vsi slisali -na tem planetu . torej je drzavni udar in menjava oblasti nasilno dejanje Desnega sektorja in Azovcev iz ukrajine , ob logisticni, financni in vojaski pomoci Obamove administracije . Torej Nato lahko pocenja kar se mu zljubi -brez posledic . Moje vprasanje vsem vam ---je to prav ? Imajo druge drzave izven te nasilne organizacije pravico do svoje varnosti ,do svobode ,ki si jo sami predpisejo ,ali mora najbolj zagam.......amer ,ali German ali kdorkoli drug predpisati kako naj zivim ? Ce vas vse v Sloveniji ne briga ,ce vas Ameri ali anglezi nabrisejo od zadaj , mene ne bodo ,ker jim ne dovolim . Amen .
muci007
12. 06. 2022 09.18
Anakin Skywalker
14. 06. 2022 21.33
Našvasan_zob
11. 06. 2022 12.44
-1
Merklova v svoji vladavini ni storila NIČ , da bi zajezila invazivno politiko NATO pakta... Mirno je gledela tudi vse NATO proxy vojne, ki jih je ameriški vojaški režim bil po svetu...
Holy50
11. 06. 2022 12.22
+3
Slaba voditeljica je bila, EU je postala preveč izpostavljena različnim tveganjem in odvisna od drugih držav.
SlobodaNE
11. 06. 2022 11.28
Sta kar podobna
Tomaz Korosec
10. 06. 2022 18.29
+9
Kdor analizira in potegne napačne zaključke še ni analitik kot tale Andreas Kluth. Za časa Merklove je bila v EU blaginja in mir.
SlobodaNE
11. 06. 2022 11.28
+5
Nace Štremljasti
10. 06. 2022 18.20
+6
gozdar1 hodiš po hosti ter žvižgaš ane, da te logar ne pošprica z rdečim sprejem kot bukvo
MUNGATUMBA
10. 06. 2022 18.07
+4
Pa kako če nekdo brez skrbi do bližnij: otroci, bratje , sestre.. skrbeti za nekoga dugega.. tota jalovka merklca že NE. ! V 1. Svetov. so bili najboljši in kruti generali, brez držin in skrbi za/do bližnjih. Za to pa so bile tako krvave ! nje.
Sprinter
10. 06. 2022 17.53
+11
Kajvse so pocel Clinton, Bush Obama???.Kok miljonov ljudi koliko bolnic mostov in stavbso zasul z demokraticnimi bombami? A njih zgodovina pa opeva? sej nismo neumni Kje je irasko orozje za mnozicno unicevsnje? pa denar pustmo oil 😏😏.... Dejstvo je da hodimo s hudicem in mislimo da smo posteni demokraticni in nacelni.... nismo nic od nic
Ni nam vseeno
10. 06. 2022 17.29
+8
Kdo pa je prisluhnil Rusiji, ko je ves čas moledovala, rotila in napovedovala to , kar se sedaj dogaja ? In kakšna je razlika med današnjimi dogodki in med Jalto, Teheransko konferenco, Postdamom kot pa delitev sveta ....ZDA misli, da ni več velikih treh , dejansko pa je Kitajska samo zamenjala VB
kiropraktik
10. 06. 2022 17.18
+5
Merklova je naredila preveč! Slabega za Evropo! Zato pa je njena stranka izgubila volitve!
User2369190
10. 06. 2022 16.59
+6
Za gozdarja: rusi so si leta 1939 vzeli kos Poljske, ki jim je pripadal po versajski pogodbi. Priblizno po Curzonovi liniji, ki je meja med Poljsko in Belorusijo se danes. Mejo pa so narisali seveda Angleži.
gozdar1
10. 06. 2022 17.16
-9
Ta linija ni bila več kot predlog, kasneje so sovjeti priznali poljske meje. Sicer pa docolj slabo je že to da so to storili v sodelovanju z nacisti. Pa baltske države in finska bi tudi lahko kaj rekle.
Ate_ist
10. 06. 2022 19.16
+3
so poljaki ob koncu prve svetovne vojne napadli sovjetsko zvezo? so! so bili leta 39 poljaki za sovjetsko zvezo sovražnik? so! so hoteli francozi in angleži s sovjeti podpisat pakt? niso! stalin jih je nagovarja od leta 35 dalje. a njihov načrt je bil prisiliti nemce v vojno z rusi. stalin jih je zeznil in obrnil nemce proti njim. in zato je postal krvavi diktator za zahod. in zahod o njem še dan danes debelo laže.
User2369190
10. 06. 2022 16.51
+8
Dejstvo, da so na ukrajinskih ministrstvih po letu 2014 visele ameriske zastave. To drzava, ki ima svojo suverenost za vrednoto ne bi naredila nikoli. So ameriska kolonija, in so se suverenosti kar sami odrekli. In ce rusi v vojni zmagajo ne bodo ne okupatorji niti osvoboditelji. Samo novi-stari lastniki tega ozemlja. In pazite, ce Ukrajinska vlada zbezi, postane to ozemlje brez vlade, in si ga lahko tudi prikljucijo. Mednarodno pravo to dopusca v dolocenih okoliscinah.
Bolfenk2
10. 06. 2022 16.44
+6
Dokler je vladala Merkla smo imeli v EU poceni plin in bencin.
User2369190
10. 06. 2022 17.01
+9
Mutti Merkel je vedela, kako je treba ja. Ti "zeleni" so resnicno zeleni.
Bolfenk2
10. 06. 2022 16.38
+10
Seveda je nesprejemljiv ruski napad na Ukraino. Ampak primerjave Putina s Hilerjem so pa močno pretirane. Kaj naj potem rečemo za Američane, ki vsakih nekaj let bombardirajo kako državo in tam namestijo svoj režim.
corona2morrow
10. 06. 2022 16.32
+7
Kakšna ukraina neki.. Zdaj je samo še kievstan in černobilistan...
corona2morrow
10. 06. 2022 16.33
+10
Zgubili ste Krim, Donbas, lugansk in kompletno obalno regijo na Črnem morju!
corona2morrow
10. 06. 2022 16.33
+7
gozdar1
10. 06. 2022 16.40
-11
Ni nam vseeno
10. 06. 2022 17.31
+9
in amerofilov....to so pa tisti brez svojega mnenja
corona2morrow
10. 06. 2022 16.24
+11
Junker ke hotel izboljšati odnose.. a ga je ALKOHOL premamil..
corona2morrow
10. 06. 2022 16.25
+7
Pri merklovi se je pa sfižilo pri podpisovanju... Začela se je tresti.. so ji mogli stol prinesti
Mickay
11. 06. 2022 09.48
User2369190
10. 06. 2022 16.11
+11
Dejstvo je, Ukrajina je bila ob razglasitvi neodvisnost zgledna drzava. Imela je 50 miljonov ljudi, industrijo, kmetijstvo, vojsko... In zivljenjski standard najvisji v nekdanji ZSSR. A so se izkazali kot nesposobni za karkoli, danes je med najrevnejsimi drzavami Evrope, razen Kosova in Moldavije. Gnezdo korupcije in kriminala. Pa se prodali so svojo suverenost nacijam, ki so do Rusije sovrazne. Zato si, lahko se grdo slisi, samostojnosti niti ne zasluzijo vec.
Millady
10. 06. 2022 16.22
+6
Popravek: svojo suverenost so prodali nacijEm
gozdar1
10. 06. 2022 16.28
-12
To je bil eden od razlogov za beg izpod ruskega vpliva, primerjava z "zahodno" poljsko je zgovorna. Po korupciji in kriminalu so podobni rusiji zato so tudi na lastvici korupcije blizu skupaj. Suvereni niso ili nikoli, saj se je v državo konstantno mešala sosednja rusija. Ko so se obrnili stran jih je napadla. Dejansko jim suverenost ves čas odreka ravno rusija.
Millady
10. 06. 2022 16.35
+7
Gozdar, imaš bujno domišljijo, ni da ni 😝
August Landmesser
10. 06. 2022 16.52
+5
kakšna suverena ...med najbolj koruptivnimi na svetu ...po 2014 pa še neonacistična s pridihi fašizma ...Mimogrede - Rusija je poplačala vse pufe tudi ukrajinske iz ostanka sssr . ...Rusija jim leta dolgo gledala skozi prste za marsikaj. . vkljucno s plinom....da niso zamrznili , ker ga niso plačevali
medus
10. 06. 2022 15.41
+11
Bolje Merkel kot scholtz
Brometheus
10. 06. 2022 15.21
+6
Hja - kot prvo ne nemci ne francozi niso pritisnili Ukraine naj implementira Minsk 2. Tako Nemcija kot Francija sta bili drzavi podpisnici in garantor. Pa se ni zgodilo nic. Sedaj pa imamo kar imamo. Skoda.
Millady
10. 06. 2022 15.26
+6
Zdaj se ta Merklica dela pametno.. Macron pa zvesti dečko WEF..