TUJINA

Merklova pravi, da ni imela dovolj moči, da bi vplivala na Putina

Berlin, 25.11.2022, 8:04 | Posodobljeno pred 16 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel zagovarja svojo politiko do Rusije pred februarsko invazijo na Ukrajino, češ da ni imela dovolj moči, da bi lahko vplivala na Vladimirja Putina.

Povedala je, da je skušala poleti 2021 sklicati sestanke s Putinom in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. "Ampak nisem imela dovolj moči, da bi dosegla svoje," je povedala za Spiegel.

"Res so vsi vedeli, da me jeseni ne bo več," je rekla. Po štirih mandatih je Merklova decembra zapustila svoj položaj kanclerke. Avgusta 2021 je tako zadnjič obiskala Moskvo in za nemško revijo povedala, da je dobila zelo jasen občutek, da politične moči nima več. "Za Putina šteje le moč," je dodala.

Pomemben indikator tega je bilo npr. to, da je Putina na njunem zadnjem srečanju spremljal zunanji minister Sergej Lavrov, je dejala, saj sta se prej vedno srečala ena na ena. 

Vladimir Putin in Angela Merkel
Vladimir Putin in Angela MerkelFOTO: AP

Pred invazijo na Ukrajino je Putin na ukrajinskih mejah več tednov kopičil vojsko, mnogi pa so menili, da bi morali Merklova in drugi voditelji EU sprejeti ostrejši pristop do Kremlja.

Strokovnjak za zunanjo politiko v njeni stranki krščanskih demokratov (CDU), poslanec Roderich Kiesewetter, je med tistimi, ki pravijo, da je vedela, da Putin poskuša razdeliti in oslabiti Evropo, vendar je verjela v bolj "mehek" pristop. Pred invazijo je trdil tudi, da je Nemčija preveč odvisna od ruskega plina.

PREBERI ŠE
Merklova posvarila pred Putinom: Jemati ga je treba skrajno resno

V intervjuju za Spiegel je Merklova dejala tudi, da je s svojim stališčem do Ukrajine v mirovnih pogajanjih v Minsku Kijevu kupila čas, da se bolje pripravi na obrambo pred rusko vojsko. V Minsku je bil dogovor o prekinitvi ognja dosežen po ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim leta 2014 in med njeno posredniško vojno v regiji Donbas. Toda ključne točke, med drugim razorožitev in mednarodni nadzor, niso bile izvedene.

Merklova je dejala še, da ji ni žal, da je decembra zapustila položaj, saj je menila, da njeni vladi ni uspelo napredovati ne le glede ukrajinske krize, ampak tudi glede konfliktov v Moldaviji, Gruziji, Siriji in Libiji, v katere je bila vpletena Rusija.

Oba s Putinom sta imela neposredne izkušnje z življenjem v komunistični Vzhodni Nemčiji – ona je tam odraščala, on pa je tam služil kot sovjetski častnik KGB in opravljal tajno obveščevalno delo. Putin tekoče govori nemško, Merklova pa zna tudi nekaj ruščine. 

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.